Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: kredyt nadal jest ważny, a polisa na życie stanie się wymagalna.

Napisany przez TomDaSilva
Cześć, mam pytanie dotyczące istniejącej finansowania. Obecnie mam kredyt hipoteczny na kwotę 52 000 euro. Jest zabezpieczony polisą na życie, która wygasa we wrześniu, a wartość ubezpieczenia wynosi 120 000 euro. Z powodu nieporozumienia z bankiem, spłaciłem wszystkie inne kredyty tam w zeszłym roku i teraz prowadzę z nimi spór sądowy. Bank poinformował mnie, że we wrześniu polisa na życie zostanie wykorzystana przez bank do spłaty ostatniego kredytu, za co bank żąda odszkodowania za przedterminową spłatę. Czy taka sytuacja jest dopuszczalna? Pozdrowienia, Thomas

Napisany przez NaTwoim13
W okresie ustalonego czasu zabezpieczenia oprocentowania środki zastępcze nie mogą być wykorzystywane przez bank do spłaty kapitału, chyba że okres zabezpieczenia oprocentowania nie jest jasno określony, co pozwala na złożenie odwołania nawet po upłynięciu 14-dniowego terminu odstąpienia z powodu tego uchybienia formalnego, co nie skutkuje naliczeniem opłaty za wcześniejszą spłatę.

kredyt jest obecny do 2024 roku z ustalonym oprocentowaniem. Umowa ubezpieczenia życia służy jako zabezpieczenie kredytu od 2001 roku i wygasa teraz we wrześniu. Ze względu na inny kredyt budowlany w wysokości 1,2 miliona euro z 2015 roku, który został już spłacony, doszło do sporu z bankiem. Teraz bank oświadcza, że nie ma już dostępnej zdolności kredytowej (wartość domu około 400 tysięcy euro, zabezpieczenie ubezpieczeniowe na życie w wysokości ponad 120 tysięcy euro i brak dalszych długów) i chce odliczyć (spłacić) ubezpieczenie życia we wrześniu od istniejącego kredytu, ale żąda w zamian opłaty za wcześniejszą spłatę... to jest punkt, którego nie rozumiem, moim zdaniem bank mógłby żądać zabezpieczenia, które jest wystarczająco obecne w postaci hipoteki, ale nie może użyć ubezpieczenia na życie do spłaty, a następnie naliczać opłaty za wcześniejszą spłatę...

Napisany przez NaTwoim13
No cóż, aby to zrobiła, musiałaby zerwać umowę pożyczki, co - zakładając opisane przez nią uzasadnienie dotyczące braku zabezpieczeń jako prawdziwe (nie możemy tego ocenić) - w zasadzie mogłaby zrobić. Brakuje nam zbyt wielu informacji, abyśmy mogli to ocenić.

Napisany przez Batman_BU
Ale... czy w takim przypadku może naliczyć opłatę przedterminową? Wypowiedź pochodzi przecież od banku. Być może warto opublikować klauzule umowy, które odnoszą się do tego tematu. Poinformowałbym bank, że równoważne zabezpieczenie może zostać zapewnione (jeśli jest to wymagane) i że raty będą oczywiście dalej spłacane.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli bank wypowiada umowę, nie ma prawa naliczać odszkodowania za wcześniejszą spłatę kredytu.

Bank nie wypowiada umów, ona zabezpiecza swoje aktywa, a zgodnie z informacjami z banku byłoby to zgodne z prawem... miałem znaczną różnicę zdań z bankiem z powodu kredytu w wysokości 1,2 mln, co spowodowało jego spłatę w ciągu 12 miesięcy... od tego czasu bank umieścił mnie w dziale zajmującym się niespłacanymi kredytami... z odpowiednimi wpisami w biorze informacji kredytowej...

Napisany przez Batman_BU
Hmm, więc to nie brzmi jak pożyczka dla zwykłego konsumenta, ale raczej dla firm. Czy tak jest? Zawodowo - w dziedzinie finansowania przedsiębiorstw - nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem. Ale to nie znaczy, że się nie zdarza. W życiu prywatnym uważam, że jest to możliwe tylko wtedy, jeśli zostało to wcześniej dokładnie uregulowane umownie. Jak już wspomniałem, zamieść umowę, cenzurując prywatne dane. Do momentu, gdy raty są spłacane bez zwłoki, nie powinno dochodzić do jakiejś realizacji zabezpieczenia. Niestabilne kredyty oznaczają jednak raczej, że raty nie były spłacane na czas. W przeciwnym razie takie coś nie powinno być wpisane do Biura Informacji Kredytowej - co tam w ogóle powinno być napisane?

Postaram się to krótko opisać...
W 2015 roku [url]kredyt[/url] (prywatny) w wysokości 1,1 mln [url]euro[/url] na budowę domu. 48 miesięcy bez spłaty kapitału. Sprzedaż praktyki za 700 tys. [url]euro[/url] przed rozpoczęciem budowy. W 2016 roku przekazano praktykę, pozostały dług w wysokości 400 tys. [url]euro[/url] na 4 mieszkania po 120m2 jako [url]kredyt[/url] konsumencki. Ustalono 100% dodatkowych spłat, zmienny oprocentowanie. Następnie w 2017 roku sprzedano mieszkanie za 330 tys. [url]euro[/url]. Bank zażądał całej kwoty i zaksięgował 330 tys. [url]euro[/url] na [url]konto[/url] kredytowe. Pozostały dług 70 tys. [url]euro[/url]. W rozmowie z bankiem wyjaśniłem, że nie zgadzam się na taki przebieg, biorąc pod uwagę, że [url]kredyt[/url] był przeznaczony na 4 mieszkania, a moim zdaniem na pozostałe 3 mieszkania powinno mieć pozostać 300 tys. [url]euro[/url] [url]kredytu[/url]. Bank odmówił wypłaty zysku.
Teraz pojawiły się problemy, ponieważ urząd skarbowy zażądał swojego udziału z tytułu sprzedaży... w związku z tym bank zgłosił to do biura informacji kredytowej...

Napisany przez StGe1973
Tom, przepraszam, prawdopodobnie popełniłeś istotny błąd przy podziale. Budynek wielorodzinny (przychodnia + 4 mieszkania) musi zostać podzielony, a następnie zadecyduje, jak to będzie wyglądało z kredytem. Jeśli nie podejmiesz żadnych dodatkowych działań, bank zawsze będzie miał prawo do dostępu. Poprzez sprzedaże zmieniasz bezpieczeństwo dla banku, co oznacza, że bank zawsze będzie miał prawo do pierwszego żądania spłaty swojego [url]kredytu[/url], dopóki [url]kredyt[/url] nie zostanie w całości spłacony, bez względu na to, co i ile sprzedasz. U ciebie będzie już za późno, ale dla innych lub dla ciebie, jeśli jeszcze kiedyś w twoim życiu będzie to potrzebne: 1. Przy podziale możesz podzielić [url]kredyt[/url] na poszczególne jednostki (oczywiście jest to kosztowne, ponieważ musi zostać wpisane do ksiąg wieczystych), ale wtedy bank przy sprzedaży mieszkania może uzyskać dostęp tylko do udziału [url]kredytu[/url] przypisanego do tego mieszkania. Reszta należy do ciebie i możesz dowolnie nią zarządzać. 2. Możesz (jeśli zabezpieczenie jest wystarczające) uwolnić jedno mieszkanie i podzielić [url]kredyt[/url] tylko na pozostałe jednostki oraz wpisać je do księgi wieczystej. Bank musi jednak wyrazić na to zgodę. Wtedy możesz sprzedać to mieszkanie całkowicie swobodnie, a bank się nie zaintereresuje. Ważne jest zawsze, PRZED podziałem, zastanowić się. Kiedy jednostki mają zostać sprzedane i ile z tej kwoty sprzedaży chcę przeznaczyć na spłatę [url]kredytu[/url]? W związku z tym po podziale powinny zostać dokonane odpowiednie wpisy.

Napisany przez NaTwoim13
Napisałeś, że spłaciłeś wszystkie [url]kredyty[/url] tam w zeszłym roku, jednocześnie piszesz, że z kwoty sprzedaży zostało zablokowane 330 000 [url]euro[/url], a pozostało 52 000 [url]euro[/url] z [url]kredytów[/url].

Czy dla części pierwotnej pożyczki z [url]kredytu[/url] zmiennego ustalono stałą stopę procentową?

Co mnie zastanawia, to fakt, że przed sprzedażą z odpowiednim podziałem musiałeś rozmawiać z bankiem, ponieważ przed podziałem obiekt był obciążony kredytem, a po podziale pozostał zadłużony kredytem, a sprzedaż i podział nie byłby możliwy bez zgody banku. Co więc zostało ustalone w tym procesie? Jeśli planuję podział i sprzedaż obiektu w banku, omawiam również, co stanie się z kwotą ze sprzedaży i jeśli nie wystarczy na wszystko, gdzie i w jaki sposób zostanie zabezpieczone. Czemu więc nie omówiono i nie ustalono tego, na czym ci zależało?

Akcja/reakcja, bank nawet nie powinien wykonać tego, co teraz robi z resztowym kredytem i ubezpieczeniem na życie, ale skoro relacje są napięte, po prostu to robi. Jeśli [url]pożyczka[/url] jest zabezpieczona dodatkowym ubezpieczeniem na życie, bank nie może w okresie blokady stopy procentowej zerwać umowy z obiektem pod pretekstem wyczerpania ubezpieczenia na życie. Musi on - aby zerwanie umowy miało uzasadnienie w sądzie - podać inne powody.

Tak, wiem, że był to błąd, ale obiekt został podzielony przed (!) kredytem i kolejnym pożyczką, a poszczególne jednostki były finansowane w ramach jednego kontraktu. Ostatecznie, z powodu problemów z bankiem, sprzedałem wszystkie mieszkania i odliczyłem nadwyżkę od tego banku. Bank nie okazał żadnej łaski, nawet nie przedłużył istniejących kart kredytowych, mimo że po sprzedaży i potrąceniu podatków istniały znaczne środki pieniężne. Teraz pozostała mi tylko [url]pożyczka[/url] w wysokości 50 tysięcy [url]euro[/url], zabezpieczona polisą życia i hipoteką o około 8-krotnie wyższej wartości. Ta polisa wygasa we wrześniu. Bank również tutaj domaga się realizacji zabezpieczenia (czyli polisy) i za to, że polisa wygasa we wrześniu, nalicza znaczną opłatę za przedterminowe spłacenie. Pozew przeciw bankowi opiera się na tym, że warunki [url]kredytu[/url] określają, iż bank musi poinformować kredytobiorcę na piśmie o dodatkowych spłatach, a ponieważ przy sprzedaży pierwszego mieszkania tego nie zrobił, mój adwokat uważa to za naruszenie obowiązku przez bank z negatywnymi skutkami ekonomicznymi dla mnie (obciążenie podatkowe). Pozdrowienia, Thomas

Dla mnie jako laika to było niezrozumiałe.
Finansuje się 4 mieszkania po 100 tys. [url]euro[/url] i sprzedaje się jedno z nich za 200 tys. [url]euro[/url].
Te 4 mieszkania są wszystkie takiej samej wielkości i zostały podzielone przed zawarciem umowy. Komu należą się 100 tys. [url]euro[/url] z tego sprzedaży? Bankowi?
Byłoby to wtedy ukryte zerwanie umowy kredytowej, a jednocześnie zabezpieczenia pozostające dla banku byłyby o 33% wyższe niż pierwotnie ustalono....?

Napisany przez Fly
i kto ma to za ciebie zrobić? Skąd masz w ogóle informacje o banku sprzedanej nieruchomości?

Nie ja, bank otrzymał zwolnienie z zastawu w zamian za zapłatę ceny zakupu wobec notariusza, który następnie, zgodnie z normalną procedurą sprzedaży, dokonał wpisu własności. Pieniądze zatem trafiły do banku, a przeniesienie współwłasności zostało dokonane. Otrzymałem jedynie informację, że bank zwalnia zastaw (hipotekę) na dotyczące mieszkania.

Napisany przez StGe1973
Ok, może jeszcze raz dla jasności:

Jeśli nie zrobisz nic więcej, kwota [url]kredytu[/url] jest zapisana na całym obiekcie, lub obrazowo mówiąc, pełna kwota [url]kredytu[/url] jest obecna na każdej pojedynczej jednostce. Dlatego bank może i ma prawo w pełni skorzystać przy każdej sprzedaży, dopóki kwota [url]kredytu[/url] nie zostanie spłacona. Jest zupełnie obojętne, czy sprzedajesz cały obiekt czy pojedyncze jednostki, bank zawsze ma prawo w pełni skorzystać. Byłoby to wyłącznie kwestią dobrej woli banku, gdyby domagał się spłaty [url]kredytu[/url] tylko z części kwoty sprzedaży, ale nie znam przypadku, w którym bank to zrobił.

Bez względu na to, czy dokonujesz podziału przed czy w trakcie umowy kredytowej, zawsze MUSISZ ZASTANOWIĆ SIĘ PRZED podziałem, jak chcesz to zrobić, rozmawiać z bankiem, a następnie dokonać podziału z odpowiednimi wpisami (zgodnie z uzgodnieniem z bankiem). Powrót (bez wpisów przy podziale) możliwy jest tylko z dużą dozą dobrej woli banku, ale jak wspomniałem, nie znam przypadku, w którym bank byłby tak hojny.

Napisany przez Fly

Nie ja, bank zwolniła zastaw po zapłaceniu ceny zakupu notariuszowi, który następnie, zgodnie z procedurą sprzedaży, ogłosił zrzeczenie się. Pieniądze idą więc do banku, a przekazanie współwłasności zostało dokonane. Otrzymałem jedynie informację, że bank zwalnia zastaw (obciążenie hipoteczne) na dotyczący mieszkania.

Więc wyraźnie wiedziałeś, że bank figuruje w księdze wieczystej jednostki mieszkaniowej za kwotę X. Jak to może być dla Ciebie jako laika niewytłumaczalne? Przykro mi, ale już tego zupełnie nie rozumiem.

Jeśli uważasz, że pozostała część [url]kredytu[/url] jest zabezpieczona przez pozostałe jednostki mieszkalne, możesz zażądać od banku zwolnienia zastawu.

Ze sprawą hipoteki byłem zaznajomiony tylko w ten sposób. Zazwyczaj przed rozpoczęciem budowy zostaje wpisana hipoteka na nieruchomości. W moim przypadku było to 1,1 mln [url]euro[/url]. Po podziale ta hipoteka zostaje wpisana w każdej jednostce mieszkalnej w dokumencie. Jak Twoim zdaniem można by to zrobić poprawnie? Czy po podziale oświadczenia powinienem również podzielić hipoteki poszczególnych mieszkań i po sprzedaży praktyki ponownie podzielić kwotę [url]kredytu[/url] na pozostałe jednostki? W moim domu prywatnym jest podobnie, w 2001 roku miała miejsce hipoteka w wysokości 500 tys. [url]euro[/url] i obecnie kwota [url]kredytu[/url] wynosi tylko 52 tys. [url]euro[/url]. Oczywiście, po spłaceniu [url]kredytu[/url] zostanie ona skasowana, o ile mi wiadomo jednak hipoteka może zostać wykorzystana tylko do kwoty, na jaką została ustanowiona. Oznacza to, że bank nie może po prostu żądać 500 tys. [url]euro[/url] z powodu 50 tys. [url]euro[/url]... czy coś źle rozumiem? Przykład: kupuję 4 samochody po 20 tys. [url]euro[/url] i depozytuję 4 dokumenty jako zabezpieczenie. Jeśli sprzedam jeden samochód za 20 tys. [url]euro[/url], to zysk powinien być przeznaczony dla banku, ale [url]kredyt[/url] w wysokości 60 tys. [url]euro[/url] powinien pozostać, czyż nie? Pozdrawiam, Thomas

Kiedyś chciałem sfinansować 4 mieszkania w 4 umowach. Mój [url]doradca bankowy[/url] poinformował mnie pocztą e-mail, że bank zawiera umowę na całą kwotę i nie ma to znaczenia. Polegałem na tym.

I aby powrócić do pytania. W przypadku domu mieszkalnego istnieje teraz hipoteka w wysokości 500 tys. [url]euro[/url] i pozostały [url]kredyt[/url] w wysokości 52 tys. [url]euro[/url] do 2024 roku. [url]kredyt[/url] ten jest regularnie spłacany. We wrześniu następuje wypłata z ubezpieczenia na życie. Bank wysłał mi teraz pismo, w którym roszcza sobie [url]ubezpieczenie na życie[/url] i żąda łącznie 59 300 [url]euro[/url], czyli pozostałą kwotę [url]kredytu[/url] plus odszkodowanie za wcześniejszą spłatę. Czy jest to zgodne z prawem? Widzę to tak: bank nie chce wypowiedzieć [url]kredytu[/url] ani nie może tego zrobić, ponieważ raty są opłacane. Z drugiej strony aktualnie toczy się przeciwko bankowi proces sądowy, co komplikuje zaufanie. Zamiast wypowiedzieć umowę, bank korzysta z zabezpieczenia, ale chce odszkodowania za wcześniejszą spłatę resztkredytu...

I jeszcze jedno pytanie.
Jeśli jedno z czterech mieszkań zostanie sprzedane z zyskiem, a bank przelokuje ten zysk na [url]konto[/url] kredytowe, czy jest to dodatkowa spłata? Czy w takim przypadku obowiązują przepisy dotyczące informowania banku zgodnie z Kodeksem Cywilnym?

Napisany przez Fly
To, co jest legalne, decyduje wyłącznie sędzia. Poradnictwo prawne jest zarezerwowane dla adwokatów i w ramach forum nie jest dozwolone.

Napisany przez NaTwoim13
Coś takiego nazywa się hipoteką globalną, i uważam, że bez niej nie byłoby decyzji o finansowaniu lub bez tej hipoteki globalnej nie zgodzono by się na podział mieszkań.

Problem często polega na tym, że na początku panuje spokój. Gdy jednak pojawią się problemy, fronty zaostrzają się i/lub ktoś pragnie specjalnych przywilejów, można być skazanym na opiekę banku i jeśli chemia już nie pasuje, banki potrafią pokazać swoje prawdziwe oblicze.

W zasadzie jednak, trzeba pamiętać, że powinno się zdawać sobie sprawę z konsekwencji z góry i lepiej komunikować się z bankiem, bo ogólnie rzecz biorąc, w zależności od wielkości i stanu mieszkania (odpowiednia wartość zabezpieczenia) hipoteka globalna mogłaby być rozłożona na poszczególne mieszkania.

Jak już wspomniano, jeśli dokonuję podziału, to z jakimś konkretnym celem, muszę być świadomy tego, jak - jeśli sprzedaż z zyskiem i wypłatą następuje - nadwyżka może pozostać również u mnie.

Trudno mi uwierzyć, że celowo podejmuję taką decyzję, a z tyłu nic nie wpada mi do kieszeni, bo do podziału konieczne były rozmowy dotyczące zgody, a jeśli tego nie zainicjowałem, a zrobił to bank, to wtedy nie mam żadnej kontroli. Powietrze staje się coraz cieńsze, kiedy na początku było go tak dużo.

Kupowanie i obciążanie wszystkiego jako całość jest tańsze, kupowanie a potem podział na podstawie ustawy o współwłasności i odpowiednie rozdzielenie hipotek jest droższe. Ale warto podkreślić, że bank mógłby również po podziale lub po wyrażeniu takiego życzenia nałożyć warunek, aby zarejestrować hipotekę na wszystkie mieszkania (każde z mieszkań nie jest wtedy obciążone pełną kwotą hipoteki) lub po prostu podjąć działanie wyłącznie wtedy, gdy obiekt zabezpieczenia jest zachowany jako całość!

Napisany przez NaTwoim13

I jeszcze jedno pytanie.
Jeśli jedno z 4 mieszkań zostanie sprzedane z zyskiem, a bank zaksięguje zysk na [url]konto[/url] kredytowe, czy jest to dodatkowa spłata? Czy w takim przypadku obowiązki informacyjne banku wynikające z Kodeksu cywilnego są ważne?

Jak pisze fly zuecht, w twoim przypadku, tym przypadku, należy skonsultować się z prawnikiem, ponieważ nie możemy oceniać tego prawnie, brakuje nam wystarczających informacji, a zazwyczaj nie zawsze przedstawione są wszystkie prawdy, albo zawsze tylko własna prawda.

To dla mnie jasne, że byłem zbyt naiwny i nie zadbałem o to właściwie, może wcześniej powinienem skonsultować się z prawnikiem... Podczas trwania budowy również wiele poszło nie tak, ponieważ np. nie wiedziałem, że [url]kredyt[/url] jest kumulowany... Nieświadomie zwiększone koszty praktyki przelalalem na [url]konto bankowe[/url], a [url]pożyczka[/url] była już wyczerpana na 1 milion, mimo że saldo konta było znacznie niższe... ?

Napisany przez StGe1973
noelmaxim, Banki zazwyczaj dokonują podziału hipoteki przy dzieleniu nieruchomości, ponieważ wartość nieruchomości w ten sposób znacznie rośnie. Nieruchomość nie musi być już sprzedawana jako całość, ale każde mieszkanie może być sprzedawane osobno, co zazwyczaj znacznie zwiększa dochód ze sprzedaży. Tom, Na tej chwili dyskusje nie mają już sensu, dziecko już wpadło do studni. Jeśli kiedyś zdecydujesz się na to ponownie, musisz porozmawiać z bankiem przed podziałem. Wtedy, jak mówi noelmaxim, możesz podzielić hipotekę według własnych życzeń (oczywiście jeśli zabezpieczenie poszczególnych jednostek jest wystarczające). Możesz nawet wyłączyć jednostki mieszkalne, jeśli reszta stanowi wystarczające zabezpieczenie. W takim przypadku bank będzie mógł sięgnąć tylko po kwotę (przy sprzedaży), która jest zapisana na poszczególnej jednostce. Tak, oczywiście jest to droższe niż jedna całkowita hipoteka na cały obiekt, ale wtedy nie może się wydarzyć to, co przytrafiło się tobie. Każdy musi to rozważyć sam dla siebie... W przypadku umowy ubezpieczenia na życie, zazwyczaj jest to tak: Jeśli ubezpieczasz [url]kredyt[/url] za pomocą ubezpieczenia na życie, to [url]ubezpieczenie[/url] jest ważne tylko do momentu, gdy polisa jest w mocy. W przeciwnym razie mógłbyś wypłacić [url]ubezpieczenie na życie[/url] i roznosić to żebrakom. Wypłata ubezpieczenia na życie jest jak sprzedaż nieruchomości. Bez zabezpieczenia, bank skorzysta z kwoty ze sprzedaży. Najprostszym rozwiązaniem byłoby przedłużenie czasu trwania ubezpieczenia tak, aby termin wypłaty ubezpieczenia pokrywał się dokładnie z końcem okresu wiązania oprocentowania [url]kredytu[/url]. W przypadku ubezpieczenia VFE wraz z ubezpieczeniem na życie: Prawdopodobnie VFE jest wymagane. Ale na tak szczegółowe pytania i informacje potrzebni są faktyczni prawnicy. W przypadku postępowania sądowego chodzi o dużo pieniędzy (adwokaci, opłaty sądowe, instancje itp.) i to nie jest jedyne miejsce do uzyskania opinii w forum. Istnieje tylko jedno rozwiązanie: znaleźć dobrego prawnika, który powie ci, czy i jak ocenia szanse skutecznej skargi w sądzie.

Dziękuję za informację, dla mnie wtedy wypowiedź banku brzmiała przekonująco, obiekt był podzielony na początku budowy, a poszczególne mieszkania były wymienione jako zabezpieczenie zgodnie z udziałami we współwłasności w następnym umowie. Dlatego dla mnie nie było kwestią, że bank może uzyskać pełną kwotę zakupu podczas sprzedaży mieszkania.
Tak samo dla mnie niezrozumiałe jest postępowanie banku w kontekście umowy ubezpieczenia na życie. Bank wiedział, że umowa ubezpieczenia na życie kończy się 1.9.2019. Wartość ubezpieczenia na życie na początku umowy wynosiła zer0 [url]euro[/url], a okresy obowiązywania były jasne.
Teraz przekażę tę informację również mojemu prawnikowi i zobaczę, jaka będzie jego ocena w związku z zachowaniem banku... pozdrawiam, Thomas

Jeśli chodzi o [url]kredyt[/url] w wysokości 400 tys. [url]euro[/url], sprawa jest już w rękach prawnika, który złożył pozew. Jego zdaniem bank naruszył obowiązek powiadomienia mnie o dodatkowych spłatach, ponieważ nie przesłał mi umówionych pisemnych powiadomień o dodatkowych spłatach. Pozdrawiam, Thomas

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata