Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zakup nieruchomości. Opóźnione rozpoczęcie spłaty kredytu.

Napisany przez VirtualJack
Cześć wszystkim, właśnie dołączyłem do forum. Powód tego jest taki, że planuję zakup nieruchomości z pewnymi przeszkodami. Opiszę krótko moją sytuację. Obecnie mieszkam w Nadrenii Północnej-Westfalii. W sierpniu przyszłego roku (2020) planuję przeprowadzkę do Saksonii-Anhalt. W Nadrenii Północnej-Westfalii zamieszkuję w mieszkaniu wynajmowanym. Teraz pojawia się pytanie, jak mogę zorganizować przeprowadzkę do gotowego do zamieszkania domu w Saksonii-Anhalt w sierpniu? MOJE PYTANIA DO WAS. Kiedy powinienem zacząć szukać nieruchomości, aby sprawa zakupu została załatwiona do sierpnia 2020? Czy istnieje możliwość uzyskania kredytu w banku, który zostanie spłacany dopiero 6-9 miesięcy później, aby uniknąć podwójnego obciążenia? Czy lepiej jest najpierw wynająć mieszkanie i dopiero potem szukać własnego domu? Proszę nie brać moich pytań do siebie, jestem jeszcze niedoświadczony w tych sprawach. Pozdrowienia.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć VirtualDack, jako pierwsza rzecz, trzeba znaleźć nieruchomość, jeśli tak się stało, trzeba sprawdzić, kiedy trzeba uiścić cenę zakupu. Gdy to zostanie ustalone, wiem, że miesiąc po pełnej spłacie będę musiał zapłacić pierwszą pełną ratę odsetkową i kapitałową. Czy już znaleźli Państwo obiekt do kupienia?

W ciągu 2 tygodni zobaczymy kilka obiektów. Nie sądzę jednak, że ktoś może przesunąć sprzedaż na tak długi czas.

Napisany przez NaTwoim13
Jeśli przepływa cena zakupu, należy opłacać co najmniej odsetki, a spłatę można zawiesić na 1 rok.

Z drugiej strony można także zaciągnąć 12 razy więcej rat odsetkowych i kapitałowych, lub w ogólnym rozrachunku mniejszy kapitał własny.

Dziękuję z góry za informacje. Jak myślisz, jak długo trwa średnio od momentu zakupu do przekazania kluczy? (w tym notariusz, spotkania w banku itp.)

Napisany przez NaTwoim13
To zależy od sprzedawcy.

Napisany przez tomy778
W ciągu 1-3 miesięcy...
Czy kiedykolwiek porównywałeś ceny we Wschodniej części kraju do cen wynajmu...
Dlaczego od razu kupować w regionie, w którym jesteś nowy i który słabo się rozwija, z wyjątkiem kilku przypadków

Napisany przez Hilfe
Słuchaj, jak wygląda sprawa zwrotu? Czy planujesz zmianę pracy czy co?

Napisany przez 2utopus
Czy jesteś pewien, że chcesz/możesz/chcesz tam mieszkać przez najbliższe np. 10 lat? Przy około 10% kosztów dodatkowych za zakup, np. przy cenie zakupu 200k€, 20k€ od razu ucieka - za te pieniądze można wynająć miejsce na dłuższy czas...

Między 1 a 3 miesiącami...
Czy kiedykolwiek porównałeś ceny na wschodzie z ceną wynajmu...
Dlaczego od razu kupować w regionie, w którym jesteś nowy i który jest raczej słaby, być może poza kilkoma wyjątkami

Jestem z tego regionu. Dlatego nie jest mi obcy. Moja rodzina i przyjaciele mieszkają tam.

Cytat z pomocy

Jak wygląda sprawa z spłatą? Czy planujesz zmianę pracy czy coś?

Nie planuję zmiany pracy, pracuję w tej samej firmie od 17 lat.

Cytat z utopus

Czy masz pewność, że chcesz/możesz/masz zamiar mieszkać tam przez np. najbliższe 10 lat? Przy około 10% kosztów zakupu, np. przy cenie 200 tys. [url]euro[/url], 20 tys. [url]euro[/url] od razu znikają - za tę kwotę można wynająć mieszkanie na dłuższy czas...

To ma być ostatnia przeprowadzka. Ta nieruchomość będzie moim miejscem w późniejszym wieku.

Skończę 40 lat w tym roku, więc nie pozostało mi wiele lat na zakup domu, aby spłacić go do emerytury.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata