Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: dzienne świadczenie chorobowe

Napisany przez Gerti60
Cześć,
jestem od pewnego czasu na zwolnieniu lekarskim. Mój lekarz zalecił mi zrezygnowanie z pracy, ponieważ nie radzę sobie z presją z powodu problemów psychicznych.

Jestem prywatnie ubezpieczony od kosztów leczenia i dodatkowo mam prywatne [url]ubezpieczenie[/url] od kosztów leczenia w przypadku inwalidztwa.

Ponieważ finansowe przesłanki skłoniły mnie do zmiany miejsca zamieszkania (sprzedaż domu w południowych Niemczech i kupno domu w Dolnej Saksonii, gdzie ceny są znacznie niższe, dlatego też rezygnacja z dotychczasowej pracy), nie wiem, co będzie dalej z wypłatą zasiłku chorobowego, skoro nie będę już pracować, ale nadal będę chory i na razie nie będę dostępny dla rynku pracy.

Mam 59 lat i pracuję w tej samej firmie od 39 lat.

Mam nadzieję, że ktoś tutaj się zna na tym temacie i byłbym wdzięczny za porady lub odpowiedzi.

Napisany przez EasyD
Cześć Gerti i witaj w forum!

Przede wszystkim życzę Ci dużo zdrowia oraz powodzenia w Twoich nadchodzących planach!

Czy możesz podać konkretne nazwy ubezpieczycieli i ich taryfy?

Napisany przez Gerti60
Posiadam prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne w firmie Münchener Verein Bonus Care w ramach klasycznego pakietu 859 oraz dodatkowe świadczenie chorobowe w ramach pakietu 360. Dodatkowe [url]ubezpieczenie[/url] świadczenia chorobowego w DKV w ramach pakietu KombiMed KTAG43.
Byłoby świetnie, gdyby ktoś tutaj miał wiedzę na ten temat, ponieważ przeszukałem już cały internet i nic nie znalazłem.

Napisany przez EasyD
Pod względem warunków, wygląda to następująco:

Münchener Verein: Stosunek ubezpieczenia kończy się w odniesieniu do dotkniętych osób ubezpieczonych [...] wraz z wystąpieniem niezdolności do pracy. Niemożność wykonywania zawodu występuje, gdy osoba ubezpieczona jest na nieokreślony czas bardziej niż w 50% niezdolna do pracy w dotychczas wykonywanym zawodzie na podstawie opinii medycznej. Jeżeli jednak w tym czasie już wystąpiła niezdolność do pracy w związku z wcześniej zaistniałym wypadkiem ubezpieczeniowym, stosunek ubezpieczenia nie kończy się przed czasem, do którego ubezpieczyciel ma obowiązek świadczyć określone w taryfie korzyści w przypadku tej niezdolności do pracy, lecz nie później niż trzy miesiące po rozpoczęciu niezdolności do pracy.
Źródło: AVB/KT 2009 od Münchener Verein

DKV: Zdolni do ubezpieczenia są pracownicy, jeśli spełnione są następujące warunki: Osoba ubezpieczona jest zatrudniona na stałe. [...] Jeżeli jednak w tym czasie już wystąpiła niezdolność do pracy w związku z wcześniej zaistniałym wypadkiem ubezpieczeniowym, obowiązuje następujące: Stosunek ubezpieczenia istnieje do czasu, do którego musimy wypłacić zasiłek chorobowy za tę niezdolność do pracy. Kończy się jednak nie później niż trzy miesiące po ustaniu warunków uprawniających do ubezpieczenia.
Źródło: AVB KombiMed Krankentagegeld Tarif KTAG

Biorąc pod uwagę, że z dużym prawdopodobieństwem, Gerti, mówimy o niezdolności do pracy zgodnie z warunkami DKV, oba zasiłki chorobowe zostaną odpowiednio szybko zakończone.

Jednakże, patrząc na Państwa zabezpieczenia, widzę, że dobrze się zabezpieczyliście, i mam nadzieję, że również posiadacie prywatne [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy? Ponieważ to byłby teraz bardzo ważny następny krok, aby złożyć tam wniosek o świadczenia.

Napisany przez Gerti60
Cześć,

niestety nie mam ubezpieczenia na wypadek niezdolności do pracy.

Nie wiem jeszcze, czy za pół roku będzie mi lepiej. W tej chwili mam bardzo odpowiedzialne stanowisko. Głównie zajmuję się sprawami związanymi z personelem / rozliczeniami płac według różnych stawek oraz wieloma różnymi umowami jednostkowymi oraz pracami księgowymi różnych spółek zależnych. Nie jestem już w stanie wykonywać tych obowiązków, ponieważ mam napady lęku i obawy przed porażką.
Być może w późniejszym terminie, gdybym wyzdrowiał, mogłbym podjąć inne zajęcie. Dlatego mam również życzenie złożenia wypowiedzenia, ponieważ w tej firmie nie byłbym w stanie kontynuować pracy.

Nie do końca rozumiem obie deklaracje, zarówno Münchener Verein, jak i DKV.

W sumie to już wystąpił przypadek ubezpieczenia, ponieważ już pobieram zasiłek chorobowy. Czy ubezpieczyciele mogą w takim przypadku po prostu przyjąć, że jestem niezdolny do pracy, tylko dlatego, że nie pracuję już u tego pracodawcy?

Gdybym pozostał przy moim pracodawcy, ubezpieczyciele musieliby także świadczyć usługi. Trudno mi przecież przeprowadzić się 700 km i nadal pozostać zatrudnionym u mojego poprzedniego pracodawcy jako długoterminowo chory???

Jest to bardzo niepokojąca sytuacja, która teraz, gdy mam problemy psychiczne, nie pomaga mi w ogóle.

Napisany przez EasyD
Musicie tu odróżnić obie ubezpieczalnie. Münchener Verein zaprzestaje swoich świadczeń z powodu niezdolności do pracy, a nie z powodu wypowiedzenia. W najgorszym przypadku może się zdarzyć, że świadczenia zostaną zawieszone trzy miesiące po pierwszym zwolnieniu lekarskim.

Natomiast DKV uzależnia to od działalności zawodowej. Tam świadczenia zakończą się trzy miesiące po ich ostatnim oficjalnym dniu pracy.

Napisany przez Gerti60
Dziękuję za szybką odpowiedź. Już mi pomogłeś.

Napisany przez Malapascua

Nie wiem jeszcze, czy za pół roku będzie mi lepiej. W tej chwili mam bardzo odpowiedzialne stanowisko. Chodzi głównie o zarządzanie personelem/wynagrodzeniami według różnych stawek oraz wiele różnych umów indywidualnych oraz księgowość różnych spółek zależnych. Nie jestem w stanie wykonywać tych obowiązków, ponieważ cierpię na ataki paniki i lęki przed porażką.
Być może w przyszłości, gdy się podreperuję, uda mi się podjąć inną pracę.
Dlatego właśnie chcę złożyć wypowiedzenie, gdyż w tej firmie nie mogę tego robić.

Dlaczego nie idziesz na zwolnienie lekarskie? Można być na niego przez dwa lata. Jesteś chory i w takich przypadkach się zwalnia, a nie rezygnuje w wieku 59 lat....

59 lat i wypalenie zawodowe to śmiertelna kombinacja na rynku pracy, nikt cię już nie zatrudni.

Nie mogę przecież przeprowadzić się 700 km dalej i nadal być zatrudnionym u poprzedniego pracodawcy jako długoterminowo chory pracownik???

Dlaczego nie? Przekierowanie poczty i po problemie.

Jesteś urzędnikiem. Masz ponad 55 lat i ponad 25 lat stażu. Prawie niemożliwe, żeby ciebie zwolnili. A ty chcesz załatwić tę całą kwestię????

Zgłoś się na zwolnienie lekarskie, zostań na niego długo. Rozpocznij terapię psychoanalityczną. Masz depresję i nie widzisz świata jasno. Za rok-dwa może to być inaczej....poza tym nie zaszkodzi, jeśli przestaniesz wykazywać jakąkolwiek wydajność w pracy i podejdziesz do tego wszystkiego wyluzowanie. Nikt cię już nie zwolni.... Praca na zasadzie minimalnego wysiłku i częste choroby.... a potem być może dostaniesz jeszcze zasiłek dla bezrobotnych i przejdziesz na emeryturę. Skonsultuj to z kimś specjalistą.

Napisany przez 2utopus
W żadnym wypadku nie rezygnuj z odszkodowaniem - w biznesie często są oferowane 58+ programy, w ramach których pracownicy otrzymują 70% swojej pensji do emerytury i mogą zostać w domu. Albo jest proponowana duża suma odszkodowania. Proszę nie zwalniaj się na własną rękę, zanim nie porozmawiasz z kolegami z zakładowej rady pracowniczej/związków zawodowych/adwokata itp. A kogo znasz w Dolnym Saksonii? Opuszczać znajome środowisko?

Napisany przez Gerti60
Cześć wszystkim,

Dziękuję za Waszą opinię. Jednak nie jestem urzędniczką, ale pracuję w rodzinnym przedsiębiorstwie.

Zanim podejmę jakiekolwiek kroki, na pewno porozmawiam również z moim pracodawcą.
Mój szef jednak nie potrafi poradzić sobie z chorobą psychiczną.

W firmie mieliśmy już modele zwolnień, ale nie o 59 lat, tylko 15 miesięcy przed 63 rokiem życia
a to dla mnie jeszcze trochę czasu.

Napisany przez Malapascua

Cześć wszystkim,

Dzięki za twoją ocenę. Jednak nie jestem urzędniczką, tylko pracuję w firmie rodzinniej.

Jesteś po 55. roku życia i masz ponad 25 lat stażu w firmie, jakbyś była urzędnikiem. Nie zwalniany.

Zanim podejmę jakiekolwiek kroki, na pewno porozmawiam również z moim pracodawcą.

Nigdy nie dawaj wypowiedzenia!

W firmie mieliśmy już modele zwolnień, ale jeszcze nie w wieku 59 lat, dopiero 15 miesięcy przed 63 rokiem życia
a to u mnie jeszcze trochę potrwa.

Możesz również spokojnie długo pozostawać na L4. Nie bądź głupi i nie dawaj wypowiedzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata