Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zestawiony kontrakt oszczędnościowo-kredytowy z miasta Góry Szczurów.

Napisany przez Hauptbenutzer
Cześć wszystkim, Po pierwsze chcę powiedzieć, że fajnie, że istnieje to forum i mam nadzieję, że będziesz w stanie nam pomóc. Chodzi o kredyt BHW Dispo Maxx. Numer alokacji wynosi ponad 65, a koniec okresu fixingu odsetek też ma miejsce tegoroczne lato. Umowa została podpisana ponad 10 lat temu. BHW wysłało teraz korzystną ofertę prolongacyjną. Jednak nie jesteśmy zainteresowani dalszym zobowiązaniem się wobec BHW. Chcemy przenieść resztę kredytu i już pozyskaliśmy oferty. Z tego co widzę, nie ma już przeszkód, aby wyjść z starej umowy. Jeśli tak, to proszę o informację. Jakie terminy są istotne? Co konkretnie musimy zrobić? Czy powinniśmy wypowiedzieć starą umowę Dispo Maxx? Z jakim terminem? Jeśli muszę wypowiedzieć. Czy cały kredyt stanie się wówczas natychmiast wymagalny? Czy będę miał natychmiastowy dostęp do zgromadzonej sumy kredytu budowlanego? Czy lepszym rozwiązaniem byłoby podpisanie prolongacji i odwołanie jej w ciągu 14 dni? Szczerze mówiąc, chodzi mi po prostu o to, że chcę wyjść z starej umowy, ale nie znam dokładnej procedury postępowania. Dlatego piszę tutaj.

Napisany przez NaTwoim13
Nie podpisuj przedłużenia, poinformuj BHW, że z uwzględnieniem odjęcia salda oszczędności budowlanych przedłużenie zostanie przedstawione na koniec okresu związania oprocentowaniem oraz zrzeczenie się przedłużania. Należy zwrócić uwagę, jak określony jest okres związania oprocentowaniem w umowie kredytowej: 1) 10 lat, wtedy jak powyżej opisano 2) Stały do momentu alokacji, wtedy zgodnie z § 489 BGB 10 lat po pełnej wypłacie z półrocznym terminem wypowiedzenia (możliwy jest również odwołanie ze zwrotem kredytu, ponieważ wystąpiły błędy formalne w umowie kredytowej) 3) Powyżej 15 lat, wtedy również zgodnie z § 489 BGB 10 lat po pełnej wypłacie z półrocznym terminem wypowiedzenia Jak wspaniały był/kiedykolwiek kredyt widać po fakcie przedłużenia, ponieważ pokazuje to, że oszczędności budowlane po 10 latach nie są jeszcze gotowe do alokacji, bez względu na fakt, że stopa procentowa rynkowa jest co najmniej o 1% lepsza niż stopa procentowa kredytu budowlanego. Stopa odsetkowa w hipotece była wtedy wyższa niż stopa odsetkowa w oszczędnościach budowlanych na kapitał spłaty.

Napisany przez hausbauwest
Hauptbenutzer pisze: Habe ich dann den sofortigen Zugriff auf die angesparte Bausparsumme?
Jak należy zrozumieć to pytanie? Jak to ma działać? Bausparer ma przecież zobowiązanie kredytowe.

Napisany przez NaTwoim13
Z jednej strony mówił o saldzie w programie oszczędnościowym na cele mieszkaniowe, a nie o sumie oszczędnościowej, z drugiej strony o dostępności środków na częściową spłatę wartości zadłużenia. Poza tym zupełnie obojętne, mógłby także spłacić całą wartość zadłużenia i ewentualnie uwolnić lub wypłacić środki z programu oszczędnościowego na cele mieszkaniowe po jego wypowiedzeniu.

Napisany przez hausbauwest
noelmaxim pisze: może również wykupić wartość nominalną i ew. uwolnić lub wypłacić sobie BSV po wypowiedzeniu BSV.
Czy mógłbyś więc wyjaśnić sens tego postępowania.... W takim razie wtedy mógłby po prostu wziąć kredyt kończący się i sprzedać pieniądze od BSV ? Jaki sens ma to postępowanie w procesie spłaty zadłużenia?

Napisany przez NaTwoim13
Budowa domu, na przykład modernizacje lub remonty, zakupienie samochodu, wizyta w salonie gier czy też po prostu pozostawienie pieniędzy nietkniętych, ponieważ może je pożyczyć np. po stopie 0,8% i spekulować na wzrost stóp procentowych, aby otrzymać więcej odsetek niż płaci. Być może inwestuje w akcje i spekuluje nimi, nie mam pojęcia. Może tak postąpić, ale nie musi.

Napisany przez Hauptbenutzer
noelmaxim pisze: Oczywiście, że nie podpiszę przedłużenia, powiadomię BHW, że z uwzględnieniem odliczenia oszczędności budowlanych, przekaże kwotę wykupu na koniec okresu związania oprocentowania oraz złoży deklarację o rezygnacji z przedłużenia.
Dziękuję, także szukałem informacji przez weekend. Myślę, że tak to należy zrobić. Z pewnością jeszcze się odezwę. Dziękuję za radę

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata