derdiedas pisze:
Cześć,
krótko o mojej sytuacji wyjściowej:
Mam początek dwudziestki, jestem urzędnikiem państwowym z miesięcznymi dochodami netto w wysokości około 1200€. Chciałbym oszczędzać około 100€ miesięcznie, dopóki jestem jeszcze na praktyce. Następnie zdecydowanie większą kwotę. Moim celem może być mieszkaniowe w ciągu 12-15 lat, a w niedalekiej przyszłości (2-3 lata) nowy samochód. Do tej pory zaoszczędziłem 7500€ na rachunku oszczędnościowym, co jest rezerwą gotówkową, którą też niechętnie bym zmniejszał. Ponieważ nadal jestem na praktyce, nie wiem dokładnie, gdzie mnie zaprowadzi dalsza droga życiowa, wszystko powinno być więc jak najbardziej elastyczne. Czy warto rozważyć dodatkowe prywatne zabezpieczenie emerytalne pomimo praw do emerytury?
Umówiłem się już na spotkanie doradcze w moim banku, jakim jest Sparkasse. Nie chcę jednak iść tam zupełnie nieświadomie. Na razie produkty Sparkasse nie wydają się być naprawdę godne polecenia.
Dla mnie ważne jest, aby móc uzyskać dostęp do oszczędzonych środków możliwie najszybciej, elastyczna miesięczna stawka oszczędnościowa, wyższe zyski od tego na rachunku oszczędnościowym, odpowiednie bezpieczeństwo i niskie koszty. Według moich badań, najlepszym rozwiązaniem wydaje się być plan oszczędzania w ETF-ach. Czy też byście się na to zdecydowali?
Jakie są inne godne polecenia możliwości?
Będę wdzięczny za odpowiedzi!
derdiedas
Cześć,
Jeśli chcesz mieć możliwie najszybszy dostęp do oszczędzonych pieniędzy, moim zdaniem pozostaje tylko
konto oszczędnościowe lub ewentualnie książeczka oszczędnościowa, z której możesz wypłacać miesięcznie na przykład 2000 EUR. 2000 EUR na książeczce oszczędnościowej byłyby lepiej oprocentowane. Mogłbyś więc na przykład ulokować 2000 EUR na książeczce oszczędnościowej, a resztę na koncie oszczędnościowym. Jednak przy obecnym oprocentowaniu to nie ma znaczenia. Nie byłoby też różnicy, czy wypłacisz swoje pieniądze i będziesz miał je w domu.
Obecnie ETF-y są moim zdaniem postrzegane jako uniwersalne remedium i w ogóle nic nie jest krytycznie analizowane. Zanim zainwestujesz tutaj, powinieneś zrozumieć zasady działania ETF-ów i nie pozostawać na powierzchownym poziomie. Jest wiele rzeczy, o których trzeba pamiętać, takich jak np.
pożyczka papierów wartościowych czy to, jak rozliczane są wypłacone dywidendy.
Jeśli na przykład zainwestowałbyś 100 EUR w plan oszczędzania w ETF-y, wówczas możesz kupić ETF-y u wielu dostawców przez plan oszczędzania w ETF-y bez prowizji transakcyjnych, a
konto byłoby również bezpłatne, gdy jest aktywny plan oszczędzania w ETF-y. Jednak gdy będziesz chciał odzyskać swoje pieniądze, będziesz musiał sprzedać ETF-y. Wówczas poniesiesz opłaty transakcyjne i będziesz musiał sprzedać po obecnym kursie, a nie po kursie zakupu. Jeśli handlujesz małymi kwotami (poniżej 2.000 EUR), koszty transakcyjne są stosunkowo wysokie. Jest więc zupełnie nieprzewidywalne, ile pieniędzy odzyskasz w razie potrzeby.
Bądź też ostrożny podczas rozmowy doradczej w Sparkasse. Prawdopodobnie będą próbowali wcisnąć Ci produkt na emeryturę, umowę oszczędnościowo-budowlaną, plan oszczędzania na fundusz i różne inne ubezpieczenia.
MfG