Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Poszukiwani doświadczeni specjaliści od refinansowania!

Napisany przez Kentukytaner
Poszukuję kogoś, kto może wiedzieć, jak mogę kontynuować. W rzeczywistości potrzebuję kredytu konsolidacyjnego w wysokości 100 000€. Chciałbym spłacić dużą pożyczkę w wysokości 50 000€ oraz mniejsze kredyty, kartę kredytową i mniejsze rachunki. Obecnie mój mąż i ja ponosimy comiesięczne obciążenia w wysokości około 1600€. Coraz bardziej te raty nas zżerają. Chcemy skonsolidować nasze zobowiązania. Razem mamy dochód około 4450€ miesięcznie. Brak negatywnych wpisów w Schufa, oboje jesteśmy zatrudnieni na stałe. Brzmi to dobrze, ale nasz wynik zdaje się nie być taki świetny ze względu na kilka zapytań o finansowanie. Problemem jest również fakt, że duża pożyczka została zaciągnięta na początku roku. Dotychczas zostaliśmy odrzuceni w sprawie konsolidacji, mimo że według obliczeń jesteśmy w stanie spłacić ratę w wysokości 1000€ do 1100€. Budżet domowy wygląda pozytywnie według banku, ale mimo to zostaliśmy odrzuceni. Teraz pytanie, czy ktoś zna bank, który byłby w stanie zrealizować konsolidację, albo czy jest możliwe wzięcie kolejnej pożyczki w wysokości 50 000€ i u jakiego banku... czy ktoś ma doświadczenie? Aby od razu odpowiedzieć na pierwsze pytanie... dlaczego nie zaciągnęliście od razu 100 000€? Na początku roku mój mąż był jeszcze w okresie próbnym i istniał tylko jeden bank, który pozwolił nam na uzyskanie 50 000€ pomimo tego, co ułatwiło nam radzenie sobie i mogliśmy spłacić część długów, ale retrospectively powinniśmy byli poczekać, jednak wtedy było pilne i cieszyliśmy się, że mogliśmy podjąć działania naprawcze. Jak już wspomniałam, nie ma negatywnych wpisów w Schufa, zawsze płaciliśmy wszystko terminowo. Pozdrowienia Dani

Napisany przez 2utopus
Macie ratę w wysokości 1600€ i możecie sobie pozwolić na ratę w wysokości 1100€? Czy więc raczej macie problem z dochodami? Czy za długami stoi odpowiednia wartość (nieruchomość/samochód/etc.)? Przy tak stosunkowo wysokich dochodach osobiście zaleciłbym spłacenie długów jak najszybciej, zamiast przesuwania problemu na przyszłość poprzez niskie raty. (Lepiej przejść kilka trudnych lat - niż przez wiele lat nie móc sobie niczego pozwolić ...)

Napisany przez hanes
*2/3 wszystkich klientów otrzymuje: Kwota netto pożyczki 100.000,00€, Roczna stopa oprocentowania 4,29%, Stała stopa oprocentowania w skali roku 4,21%, Miesięczna rata 1.022,36€, Całkowita kwota 122.683,31€, ABK Bank Okres kredytowania: 12 - 120 miesięcy Stopy procentowe: 3,09% - 8,49% roczna stopa oprocentowania 100.000 eur za jedyne 900 msc. To jest coś, prawda?

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Cześć, rozumiem, że nowe refinansowanie zostało odrzucone. Wzięto stosunkowo dużą pożyczkę, a w krótkim czasie znaleźliście się znów na granicy możliwości (przynajmniej tak widzi to bank!). Pytanie, które się nasuwa, dotyczy Waszego budżetu domowego. 4 450 EUR netto - 1 600 EUR rata = 2 850 EUR pozostaje. Co się dzieje z tymi pieniędzmi? Nie jest to zbyt mało dla dwóch osób, prawda? W tym sensie zgadzam się z Utopusem, trzeba się zebrać w sobie i spłacać długi tak szybko, jak to możliwe.

..........

Problem polegał na tym, że gdy wzięliśmy kredyt w wysokości 50 000€, było to tylko działanie na szkodę, ponieważ mój mąż wciąż pracował na okresie próbnym, co uniemożliwiło nam uzyskanie większego finansowania. To był błąd, że nie zdecydowaliśmy się poczekać, ale żeby zachować pozytywną historię w Biurze Informacji Kredytowej, skorzystaliśmy z tej możliwości. Zgodnie z moimi rachunkami wydatków i dochodów, nam pozostaje obecnie zaledwie 190€ miesięcznie na życie, co jest po prostu zdecydowanie za mało. W skład tej kwoty wchodzi 1000€ na czynsz (przeprowadzka wykluczona, to już najtańsze mieszkanie w naszej okolicy), alimenty w wysokości 263€, które musi płacić mój mąż, raty w sklepach internetowych, 300€ na ratę samochodową, ubezpieczenia, oszczędności itp. Oczywiście staram się jakoś wybrnąć z tej sytuacji... ale nie dam rady przetrwać 10 lat mając tak ograniczone środki do dyspozycji. Rozumiem także banki, jak opisałeś niedawno, zabranie kredytu i już znalezienie się ponownie na granicy możliwości nie jest wcale fajne, ale nas stać na refinansowanie i nie mamy żadnych wpisów negatywnych... potrzebujemy tylko banku, który da nam szansę wszystko naprowadzić na właściwe tory i po 10 latach wreszcie być bez zadłużenia. Dlatego szukałam tutaj doświadczeń, a nie krytyki, przepraszam, że sama wiem, że popełniłam błąd.

Napisany przez 2tneub
Czyli te 100 tys. euro to czysty dług konsumencki?

Tak, niestety....do tego dochodzą jeszcze 2 karty kredytowe, które niestety osiągnęły swoje limity. Chcę się odciążyć poprzez skonsolidowanie długów i zmienić swoje zachowanie o 100%, aby już nie mieć żadnych długów, bo bez nich moglibyśmy prowadzić najlepsze życie ze względu na nasze dochody! Chcę przestać kupować na raty i zacząć oszczędzać zanim cokolwiek kupię....w internecie jest to tak łatwe, ale byłam zbyt naiwna i słaba, ale chcę to zmienić!

Kentukytaner pisze: Dlatego szukałem tutaj doświadczenia, a nie krytyki. Przepraszam, ale sam wiem, że zrobiłem głupstwo.
To teraz nie była krytyka, ale pytanie mające na celu lepsze zrozumienie Waszej sytuacji. Warto zastanowić się, czy jesteście gotowi zmienić swoje nawyki konsumenckie, czy może to tylko sposób na utrzymanie obecnego stylu życia. Znam to z własnego doświadczenia (chciałeś, abym jako doświadczony w restrukturyzacji długów coś napisał) To, co teraz jest konieczne, to skorzystanie z pomocy doradcy finansowego, który na pewno pomoże w uporządkowaniu Waszych finansów. W innym przypadku polecam forum: www.forum-schuldnerberatung.de: https://forum.f-sb.de/forumdisplay.p...huldenprobleme

Na pewno nie chcę mieć nic wspólnego z upadłością lub podobnymi sprawami, pracuję w dziedzinie, gdzie mam duże odpowiedzialności finansowe/bezpieczeństwo/kontrolę i muszę utrzymać pozytywną historię kredytową. Oczywiście, jest to swego rodzaju możliwość wyjścia na prostą, ale zdecydowanie chcę zmienić swoje zachowanie, ale potrzebuję do tego pomocy finansowej. Nie chodzi o zaciągnięcie nowego długu, lecz o konsolidację długów w celu spłacenia wszystkich wierzycieli i pozostawienia tylko jednej klarownej i przystępnej raty.

Napisany przez 2tneub
Gidiş borç danışmanına, aksi halde (size bir kredi bile verildiği takdirde) 5 ay sonra aynı sıkıntıyla karşı karşıya kalacaksınız. Sadece size daha fazla harcamak için daha fazla para oluşturacaksınız. Şimdi harcamadan vazgeçmeniz gerekiyor, çünkü paranız yok. Aslında sizin için olumlu değil mi? Çünkü bu şekilde borçlardan kurtulmaya zorlandınız. Gereksiz sigortalar/abonelikler gibi, nerede kısıtlamalar yapabileceğinizi gözden geçirin. Neden mesela, bir sürü borcunuz varken tasarruf sözleşmelerine sahipsiniz? Size asla gecikme cezaları, faizler vb. kadar getiri sağlamayacaklar. Kargo evlerinden ödemelerin umarım 10 yıl sürmez. Dolayısıyla eğer yeni harcamalar yapmazsanız durumunuz bir gün rahatlar. Ev bütçenize göz atın, Kullanmadığınız eşyaları satabilir misiniz vb.?

Kentukytaner pisze: Nie chcę mieć nic wspólnego z upadłością lub czymś podobnym,
Uparty? W poradni dla dłużników można uzyskać profesjonalną pomoc, której pilnie potrzebujecie. Tam otrzymacie strategie, jak uzgodnić wykonalne raty z wierzycielami, aby uniknąć prywatnej upadłości. Tam się nie idzie, gdy wszystko jest już za późno, lecz po to, aby dokładnie tego uniknąć! To samo dotyczy polecanej platformy dyskusyjnej, gdzie działają specjaliści oraz ludzie, którzy są w Waszej sytuacji albo byli. Trzeba też spojrzeć prawdzie w oczy i podjąć być może trudniejszą ścieżkę niż po prostu wzięcie jeszcze większej pożyczki i zadłużenie się jeszcze bardziej.

Umów oszczędnościowe nie mogę wypowiedzieć. Jedno jest na emeryturę mojego męża, a drugie wyczerpa się pod koniec roku, ale pieniądze otrzymamy dopiero za 2 lata. Właśnie sporządziłam budżet domowy i nie mogę znaleźć więcej miejsc, w których mogłabym zaoszczędzić. Regularnie przeglądam, co mogę sprzedać i robię to od czasu do czasu... ale wiecie sami, że używanymi rzeczami nie da się dużo zarobić. Na przykład ubrania kupuję i sprzedaję na Kleiderkreisel. Większe rzeczy czasami sprzedaję na Ebay Kleinanzeigen. Ale myślę, że jest też rozumiałe, że chcę próbować prowadzić dobrze i łatwiejsze życie przez 10 lat poprzez refinansowanie, zamiast ciągle martwić się, co będzie dalej, albo wiedzieć, że może nie być w stanie opłacić tego, czy tamtego.

Propozycja: 1. Sporządź tabelę ze wszystkimi długami. 2. Określ, ile pieniędzy zostaje każdego miesiąca na obsługę długów. 3. Skontaktuj się z wszystkimi wierzycielami (poza bankami), przedstaw im sytuację i zaproponuj miesięczną ratę X (procentową wartość długu). -> Przelej tę ratę od razu, aby wierzyciele zobaczyli, że traktujesz to poważnie. Dodatkowo koniecznie skorzystaj z pomocy doradcy ds. zadłużenia !!! (lub zapytaj o pomoc na zalecanym forum, to będzie szybsze)

Ok, zobaczę, jak najlepiej kontynuować. Sprawdzę forum, dziękuję za wasze komentarze.

Napisany przez hanes
Alternatywa tego forum: https://schuldner-community.de/forum/

Napisany przez tomy778
Oczywiście można zerwać umowy oszczędnościowe i wypłacić z nich pieniądze. Jeśli doszłoby do bankructwa, umowy te będą spłacone jako zobowiązania. Stwórz arkusz w Excelu zawierający listę dłużników, pozostałą kwotę do spłaty, miesięczną ratę i pozostały czas trwania umowy. Dodaj również budżet domowy oraz stan kont oszczędnościowych obu umów oszczędnościowych. Możesz umieścić wszystko tutaj anonimowo, a ja lub inny użytkownik przejrzymy. Niektórzy tutaj podejmują decyzje bez emocji, w przeciwieństwie do was, co jest dobre, dlatego też otrzymacie klarowne opinie i propozycje, które mogą być prawdziwe, ale być może wam się nie spodobają. Lepiej teraz, zanim dziecko wpadnie do wody...

@tomy778 czy mogę również wysłać to do ciebie w wiadomości prywatnej?

Napisany przez tomy778
Jasne, możesz to zrobić, a ja sprawdzę. Sam pracuję w dziale finansowym w firmie.

Napisany przez 2utopus
Kentukytaner pisze: Według moich wydatków i dochodów, mamy obecnie tylko 190€ miesięcznie do życia, co jest po prostu za mało. Na razie opłata wynosi 1000€ za mieszkanie (bez możliwości przeprowadzki, to już najtańsza opcja w naszej okolicy), 263€ alimentów na dziecko, kilka mniejszych rat w sklepach wysyłkowych, 300€ rata za samochód, ubezpieczenia, oszczędności itp.
Zdaniem mnie, 1100€ miesięcznie na mniejsze raty w sklepach wysyłkowych, ubezpieczenia, oszczędności itp. to już dużo. Często (może nie w Waszym przypadku) robione jest refinansowanie, aby mieć niską ratę - i być może jeszcze trochę dodatkowej gotówki - a potem, gdy limit debetowy/karty kredytowej jest wolny znowu robi się zakupy tylko ten jeden raz! na kredyt. -> Błędne koło spiralnego zadłużenia Jak długo zajęło Wam zbudowanie tych długów? Na jak długo trzeba jeszcze spłacać auto i jak wysoka jest ostateczna rata (którą miejmy nadzieję do tej pory uzbieraliście?)? Jeśli refinansowanie będzie udane, konieczne jest natychmiastowe zlikwidowanie kart kredytowych i zmniejszenie limitu debetowego. Możliwe, że można też zaoszczędzić na ubezpieczeniach/opłatach za prowadzenie konta/umowach telefonicznych/kosztach energii elektrycznej itp. - lub tymczasowo dorobić, aby móc więcej spłacać.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata