Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Kupno domu od rodziców / częściowa darowizna

Napisany przez varus
Cześć, następująca sytuacja: w rodzinie mojej żony jest działka, która obecnie jest wynajęta i niedługo ma być przekazana mojej żonie. Planujemy przeprowadzkę tam w ciągu najbliższych 3-5 lat. Wartość działki wynosi około 1,2 mln euro. Ma być sprzedana nam lub mojej żonie za około 500 000 euro, reszta to darowizna, idealnie bez podatku od darowizn. Mamy wspólne miesięczne dochody netto około 5500 euro, gdzie moja część to około 4000 euro. Jako kapitał własny mamy około 100 000 euro. Jesteśmy tutaj jeszcze na początku, także jeśli chodzi o wiedzę, więc oto może moje potencjalnie głupie pytania: Czy jesteśmy w dobrej sytuacji pod względem finansowania? Do jakiego udziału kapitału własnego bylibyśmy zaliczani? Tylko te 100 000 z 500 000? A może ważniejsza jest wyższa wartość działki lub darowizna? Ponieważ przy sprzedaży dzieciom nie nakłada się podatku od nabycia nieruchomości, byłoby oczywiście sensowne sprzedać działkę najpierw wyłącznie mojej żonie. Zakładam jednak, że zdolność kredytowa byłaby w takim przypadku znacznie gorsza, a oprocentowanie wyższe, ponieważ zakłada się niższe dochody. Czy są tu jakieś wskazówki, jak można mimo to wykorzystać korzyść z przekazania nieruchomości dzieciom pod względem dodatkowych kosztów, czy bank zgodziłby się na coś takiego? Dziękuję za każdą odpowiedź!

Napisany przez NaTwoim13
Cześć varus,  wcześniej: 1) Dochód nie ma znaczenia dla warunków. Tylko dla głosu. 2) Właściciel może najpierw być całkowicie samą swoją żoną, podczas gdy oboje stają się kredytobiorcami.

Napisany przez Hilfe
Nie do końca rozumiem pytania. Wartość działki = 1,2 mln, finansowanie 400 tys. Skoro dostępne są 100 tys., Wkład własny lub obciążenie wyniosłoby 400 tys. na aktywie o wartości 1,2 mln. Więc to bardzo dobre obciążenie

Napisany przez Alex [CryptoMod]
varus pisze: w rodzinie mojej żony jest działka, która obecnie jest wynajmowana i wkrótce ma zostać przekazana mojej żonie. Planujemy wprowadzić się tam w ciągu najbliższych 3-5 lat.
Cześć, myślę, że powinniście skonsultować się ze specjalistą od podatków. Ponieważ planujecie wynająć jeszcze przez 3-5 lat, warto rozważyć na przykład wybór 5-letniego okresu wiązania i nie korzystać z kapitału własnego, aby osiągnąć jak największą korzyść podatkową. Następnie możecie kontynuować decyzję.

Napisany przez BenniG
Oczywiście, panie Müller... Oszczędzaj podatki, bez względu na koszty... Ale także nie do końca rozumiem, o co ci chodzi. Jeśli weźmiemy okres wiązania na 5 lat, oprocentowanie jest zazwyczaj niższe niż w przypadku 20-letniego okresu kredytu, więc nie daje to żadnej korzyści podatkowej. Oczywiście, możesz wówczas wykorzystać swoje kapitały na kolejne finansowanie, ale do tej pory nie wspomniałeś, że pieniądze są potrzebne gdzie indziej (np. na remonty). @varus: Czy masz na myśli pustą działkę czy działkę z domem jednorodzinnym/budynkiem wielorodzinnym? Jakie są wasze miesięczne wydatki?

Napisany przez 2utopus
Można ewentualnie także wpisać prawo do zamieszkania na działce - wtedy wartość działki spada. Jednak oficjalnie mogą to zrobić tylko doradca podatkowy i/lub notariusz - i odpowiednio doradzić.

BenniG pisze: Jawoll HerrMüller... Steuern sparen, egal was es kostet... Aber ich verstehe auch nicht ganz, was du meinst.
Dzień dobry, BennyG...... Obudziłeś się dzisiaj lewą nogą? Nie napisałem, abyś to zrobił, abyś oszczędzał dużo podatków, ale poleciłem skonsultowanie tego z doradcą podatkowym, ponieważ TE i jego żona dobrze zarabiają i będą odpowiednio dużo płacić podatków. Oczywiście istnieje także ryzyko, że po 5 latach oprocentowanie będzie wyższe niż w przypadku wyboru rocznej stopy procentowej. Na podstawie dochodu TE i kapitału własnego oraz stopnia obciążenia nieruchomości w związku z sytuacją finansową TE, nie stoi tu pod znakiem zapytania osiągalność, ale jedynie optymalna strategia. Dla mnie do tego zdecydowanie należy skorzystanie z usług doradcy podatkowego, ponieważ w ciągu 3-5 lat mają być tu uzyskiwane dochody z wynajmu.

Napisany przez NaTwoim13
varus pisze: Wartość działki wynosi około 1,2 mln. Ma być sprzedana za około 500 000 nam albo mojej żonie, reszta to darowizna, idealnie bez konieczności płacenia podatku od darowizny.
Pomocy, co jest w tym trudnego do zrozumienia, jeśli teraz mają być dodane dodatkowe 100 000 euro jako wkład własny?

Napisany przez NaTwoim13
varus pisze: Jesteśmy tutaj dopiero na początku, także jeśli chodzi o wiedzę, dlatego mam kilka może głupich pytań: głupich pytań nie ma, są tylko głupie odpowiedzi. Czy jesteśmy tutaj w korzystnej sytuacji pod względem finansowania? Tak, jeśli chodzi o wartość wypożyczenia w obszarze 1a. Z jakim udziałem kapitałowym bylibyśmy tu obarczeni? Tylko z tych 100 000 z 500 000? Czy ważna jest również znacznie wyższa wartość działki lub darowizna? Z pełnej wartości obciążenia obiektu hipotecznego, ponieważ jest to sprzedaż rodzinna. Ponieważ przy sprzedaży dzieciom nie pobiera się podatku od nabycia nieruchomości, miałoby to sens, aby najpierw sprzedać działkę wyłącznie żonie. Tak zostanie to zrobione w pierwszej kolejności Zakładając, że zdolność kredytowa byłaby oczywiście znacznie gorsza, a oprocentowanie odpowiednio wyższe, nie, jak opisano już w innym poście, zdolność kredytowa nie ma wpływu na warunki, jedynie oczywiście na opinię. ponieważ zakłada się niższe dochody. Nie, brane są pod uwagę oba dochody, ponieważ oboje będą pożyczkobiorcami, co jest niezbędne do pozytywnej opinii. Właścicielem zostanie na razie tylko żona. Czy są jakieś wskazówki, jak mimo to wykorzystać korzyści ze sprzedaży dzieciom pod względem kosztów pobocznych, czy bank byłby w stanie na coś takiego przystać? Tak, przy starannym przygotowaniu koncepcji finansowania i starannym złożeniu u odpowiednio wybranej banku, wszystko będzie przebiegać wspaniale. Dziękuję za każdą odpowiedź!
Oczywiście warto skonsultować się również z doradcą podatkowym, aby się zabezpieczyć i dowiedzieć, jak taka koncepcja finansowania w zależności od Państwa sytuacji ma sensownie wyglądać w odniesieniu do dochodu podlegającego opodatkowaniu i wykorzystania kapitału własnego.

Napisany przez BenniG
Herrmueller pisze: Hallo, gar kein EK einzusetzen um einen möglichst hohen Steuervorteil zu erzielen.
Cytat Herrmuellera Nie napisałem, abyś to zrobił, abyś zaoszczędził sporo podatków, wysoki korzyść podatkowa - brzmi dla mnie jak zaoszczędzenie sporych podatków. Cytat Herrmuellera Dziś wstałeś lewą nogą? Być może powinieneś był się obudzić przed napisaniem. Cytat Herrmuellera Nie polecam jednak, aby przedtem porozmawiał o tym z doradcą podatkowym, ponieważ ten TE i jego żona nie zarabiają źle i więc też zapłacą odpowiednie podatki. Nie chcę negować, że dalsza ekspertyza wydaje się sensowna. To byłoby wystarczające, zamiast dawać kolejne wskazówki.

Napisany przez NaTwoim13
Przyjaciele, jestem BUHMANN, nie bądźcie tacy podekscytowani

BenniG pisze: wysoka ulga podatkowa - brzmi dla mnie jak oszczędzanie sporej ilości podatków.
Czy warto skonsultować się z doradcą podatkowym, aby znaleźć konfigurację optymalizującą podatkowo całość ?

Napisany przez Hilfe
Herrmueller pisze: Czy zna ktoś prawnika podatkowego, który pomoże znaleźć optymalne rozwiązanie podatkowe dla całej konfiguracji?
Tak, to byłoby bardzo dobre pomysł Pozdrowienia Pomoc

Napisany przez Hilfe
noelmaxim pisze: Pomocy, co w tym jest trudnego do zrozumienia, jeśli teraz mają być zainwestowane nawet 100 000 euro kapitału własnego?
dlaczego się dławiłeś??

Napisany przez varus
Super, dziękuję bardzo za odpowiedzi! Teraz trzeba będzie najpierw udać się do StB, a potem zobaczymy, co dalej.

Napisany przez OneOfMany
varus pisze: Cześć, następująca sytuacja: W rodzinie mojej żony jest działka, która jest obecnie wynajmowana i wkrótce ma zostać przekazana mojej żonie. Planujemy się tam wprowadzić w ciągu najbliższych 3-5 lat. Wartość działki wynosi około 1,2 mln euro. Ma zostać sprzedana nam lub mojej żonie za około 500 000 euro, reszta to darowizna, idealnie bez konieczności płacenia podatku od darowizny.
Czy to stwierdzenie czy cel, aby idealnie uniknąć podatku od darowizny? Gdy szukam w Google, widzę, że przy darowiznach rodziców na swoje dzieci obowiązuje kwota wolna w wysokości 500 000 euro. W Waszym przypadku wartość darowizny, moim zdaniem, wynosi jednak 700 000 euro. Cytat od varus Czy z finansowego punktu widzenia mamy tutaj korzystną sytuację? Z jakim udziałem majątku własnego miałoby się to wiązać? Tylko te 100 000 z 500 000? Czy wartość darowizny lub znacznie wyższa wartość działki mają również znaczenie? Według mnie wasza minimalna wartość kredytowa jest dobra. Najprawdopodobniej osiągniecie wskaźnik minimalnej wartości kredytowej poniżej 60%, co oznaczałoby otrzymanie bardzo niskiej stopy procentowej bez dodatkowych opłat za ryzyko. Jednakże, co brakuje w Twoich obliczeniach, to koszty notarialne. Uważam, że zarówno koszty związane z zakupem, finansowaniem, jak i darowizną będą istotnymi kosztami ponoszonymi na rzecz notariusza. W związku z tym kwota kredytu będzie musiała być jeszcze wyższa. Chociaż kredyt, który musicie zaciągnąć, jest względnie niski w stosunku do wartości rynkowej, ważny jest również stosunek kredytu do spłaty, aby ocenić waszą sytuację wyjściową pod kątem finansowania. Przy przewidywanej stopie procentowej między 1,00 a 1,5%, moim zdaniem powinniście rozpocząć spłatę od co najmniej 3% lub nawet lepiej między 4 a 5% pierwotnej spłaty. Oznaczałoby to, że miesięczna rata kredytu wynosiłaby co najmniej 1 500 euro przy 3% pierwotnej spłacie. Cytat od varus Czy są jakieś wskazówki dotyczące wykorzystania korzyści z przekazania nieruchomości dzieciom pod kątem kosztów pobocznych, mimo to, czy bank zgodziłby się na coś takiego? W Twojej ostatniej odpowiedzi napisałeś, że chcesz skonsultować się ze specjalistą podatkowym. Być może możesz omówić z nim, czy nie miałoby sensu, gdyby teściowie sprzedali nieruchomość i wypłacili Wam pieniądze. Cytat od Herrmuellera Cześć, Moim zdaniem, powinniście skonsultować się z doradcą podatkowym. Ponieważ planujecie wynajem jeszcze przez 3-5 lat, rozważcie np. wybranie 5-letniego okresu wiążącego i całkowity brak wkładu własnego, aby osiągnąć jak najwyższą korzyść podatkową. Następnie podejmiecie dalsze decyzje. Cytat od Herrmuellera [...] ponieważ TE i jego żona zarabiają nieźle i w rezultacie zapłacą odpowiednie podatki. W mojej opinii, warto skonsultować się z doradcą podatkowym raczej po to, aby uniknąć podatku od darowizny, a nie po to, by poprzez niższy udział własny generować wyższe koszty odsetkowe, które można potem odliczać od podatku i tym samym zmniejszać roczne zobowiązanie podatkowe poprzez dochody z najmu. O ile rozumiem, rocznie można odliczyć 2% kosztów zakupu (cena zakupu, podatek od nabycia nieruchomości, notariusz, pośrednik) oraz roczne spłacone odsetki od podatku. W sumie, ta kwota odliczeń jest z reguły niższa niż roczne dochody z najmu. W rezultacie opodatkowanie dochodów zatrudnienia pozostaje nienaruszone, ale dochody z najmu podlegają opodatkowaniu, jednakże kwota podatku jest redukowana o dochody z najmu podlegające opodatkowaniu. Innym argumentem przeciwko zmniejszeniu udziału własnego jest to, że prowadzi to do wyższego obciążenia hipotecznego. W rezultacie ponownie należy zapłacić wyższe opłaty notarialne za ustanowienie i późniejsze zniesienie obciążenia hipotecznego. Dodatkowo, jeśli np. płacisz 3 000 euro rocznie odsetek i odliczasz je od podatku, to pomniejsza to dochód do opodatkowania o 3 000 euro. Jeśli te 3 000 euro w przeciwnym razie byłyby opodatkowane np. stawką 42% podatku dochodowego plus 5,5% daniny solidarnościowej, to oszczędność podatkowa wynosiłaby: 3 000 euro * 0,42 * 1,055 = 1 329,30 euro. Jeśli więc chcesz zaoszczędzić więcej podatków, musisz płacić około 2*X odsetek więcej. Ogólnie mówiąc, jest to działanie deficytowe w tym przypadku...

Napisany przez Carter125
Mamy podobny problem. Chciałbym się także tutaj dowiedzieć. Nie mam pojęcia na ten temat. Mam nadzieję, że tutaj znajdę odpowiedź.

Napisany przez NaTwoim13
Jak dokładnie wygląda twój problem?

Napisany przez Hilfe

Mamy podobny problem. Chciałbym się tutaj również zorientować. Nie mam pojęcia w tej sprawie. Mam nadzieję, że tutaj znajdę odpowiedź.

Czy chodzi o finansowanie??

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata