Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Sparkasse: konto studenta zostało zmienione na konto płatnicze bez powiadomienia.

Napisany przez KatrinNKS
Cześć wszystkim, Mam 37 lat i od zawsze jestem klientką rodzicielskiego oddziału Sparkasse. Ponieważ do 1.4.2019 nadal byłem zapisany na studia doktoranckie na uniwersytecie (pracuję na pełny etat od 2014 roku), Sparkasse uprzejmie zdecydował się nadal udzielać mi bezpłatnego konta studenckiego. 2.4.2019 poinformowałem ich, że już nie jestem studentką, a po przejrzeniu wyciągów z konta zauważyłem, że od września 2018 roku płacono za moje niby bezpłatne konto studenckie horrendalne opłaty w wysokości średnio 30 euro miesięcznie. Razem ponad 270 euro. Skontaktowałem się z bankiem, aby dowiedzieć się, co jest nie tak. Po zapytaniu powiedziano mi, że zmienili moje konto, ponieważ otrzymywałam regularne wpłaty (sytuacja ta pozostawała niezmieniona od 2014 roku!). Bank oferuje tam dwa modele: 3,25 euro miesięcznie i około 0,40 euro opłaty za każdą transakcję, czyli 8,95 euro miesięcznie i wszystko inne za darmo. Zaproponowano mi zwrot 90 euro. Zapytałem ponownie, kiedy poinformowano mnie o zmianie. Powiedziano mi, że niestety tego nie zrobiono, ponieważ był to proces manualny. Zaproponowałem wcześniej zapłatę 8,95 euro za okres wrzesień-maj i zwrot różnicy, gdyż nie można po prostu przenieść mnie do innego modelu bez konsultacji. Ale gdy usłyszałem, że nie zostalem poinformowany, odrzuciłem tę propozycję i teraz chcę otrzymać zwrot pełnej kwoty. Twierdzą, że nie wypełniłem swojego obowiązku informowania ich o zmianach u mnie. Odpowiedziałem, że do 1.4. nic u mnie się nie zmieniło i 2.4. napisałem do nich, a to oni doszli do wniosku, że doszło do zmiany. Tak, mogłem wcześniej dokładniej przejrzeć wyciągi, to prawda. Ale zgodnie z informacjami zrzeszenia konsumentów, banki są zobowiązane powiadomić klienta o zmianach co najmniej dwa miesiące wcześniej. Sprawa trafiła teraz do centrum skarg (dyrektor banku przekazał ją dalej) i od 1,5 tygodnia czekam na odpowiedź. Zastanawiam się, czy powinienem zwrócić się do rzecznika praw konsumenta i wyjaśnić to tam. Czy ktoś miał doświadczenie z taką sytuacją? Jak powinienem postępować dalej? Czekać? Skontaktować się ponownie? Skontaktować się z mediatorem? Dziękuję i miłego dnia świątecznego Katrin

Re: Sparkasse: konto studenta zostało zmienione na konto płatnicze bez powiadomienia.

Napisany przez Cici
Moim zdaniem zarówno Ty, jak i bank popełniliście błędy. Bank powinien był cię poinformować o zmianie modelu konta w odpowiednim czasie. Z drugiej strony, masz również obowiązek regularnie kontrolować transakcje i w razie potrzeby składać zastrzeżenia co do operacji. Brak reakcji z Twojej strony jest zwykle traktowany jako milcząca zgoda na nowe opłaty. Nie jestem pewien, jak długie są dokładnie terminy (2 miesiące?), ale nie należy liczyć na pełny zwrot kwoty. Bank powinien jednak zwrócić opłaty do końca okresu. Prawdopodobnie te 90 euro, które ci zaproponowali, to właśnie ta kwota. Reszta prawdopodobnie przepadnie. Mimo to zalecałbym skontaktowanie się z lokalnym biurem konsumenta, aby uzyskać dodatkową, dobrze uzasadnioną opinię. Na pewno będą mogli również doradzić, jak postępować w dalszych kwestiach związanych z bankiem.

Napisany przez 2utopus
8,95€ na miesiąc to już 1074€ w ciągu 10 lat - lub 3222€ do emerytury po 30 latach

Po prostu załóż darmowe konto online i tyle.

Napisany przez florianmeier
Zaksięguj tę stratę jako lekcję, regularnie sprawdzaj wyciągi bankowe i przejdź do popularnych dostawców, takich jak DKB, ING lub być może Comdirect.

Napisany przez Malapascua
Kto w dzisiejszych czasach jeszcze ma [url]konto[/url] w Sparkasse????

Napisany przez Birgit

Kto w dzisiejszych czasach jeszcze ma [url]konto[/url] w Sparkasse????

Prawdopodobnie ci, którzy obawiają się wszystkiego robić online.

Napisany przez Freeliner
1. Błąd.....[url]konto[/url] w Sparkasse!!
2. Błąd.....Wyciągi z konta nie są kontrolowane!!! (ogromne opłaty średnio 30€ miesięcznie)

Kto przez 9 miesięcy nie zauważył takich rzeczy, powinien się zastanowić. To nie są jakieś ogromne kwoty....załatw sprawę ze Sparkasse i cześć!!!

Następnie załóż [url]konto[/url] online np. w ING......nie płacisz ani grosza za nic, masz w tym ec i kartę kredytową wliczone!
Aplikacja na telefon i otrzymasz powiadomienie przy każdym przychodzie i wyjściu.

Dlaczego teraz robisz takie zamieszanie z powodu tych kilku groszy, czy naprawdę warto teraz poświęcić swój cenny czas na ich obronę?!......przynajmniej jest to taka mała kwota, że przez 9 miesięcy ci nie zauważyła

Napisany przez Batman_BU
U mnie nie ma opłat w Sparkasse, mam dwie karty kredytowe, trzy konta, w tym konta ukryte, bankowość internetową, różne dodatkowe funkcje... Nie widzę w tym nic złego. Ale z 400 różnych instytucji oczywiście można generalizować.

ON TOPIC: poczekaj, potem zrezygnuj i przejdź do banku internetowego.

Napisany przez Freeliner
Byłoby mi nowością, że Sparkasse oferuje wszystko za darmo?!

....również każde przelewy bez ograniczeń ilościowych, zlecenia stałe i zmiany.....wszystko w cenie abonamentu?!

... Depozyty....z warunkami dla standardowego inwestora?!

Jeśli tak, to cofam wszystko i twierdzę przeciwnie :-)

Napisany przez Dante
Jestem również klientem Sparkasse i mam tam rachunek bieżący (moje główne [url]konto[/url]) oraz kartę kredytową VISA.

Nie ponoszę żadnych opłat, chyba że chcę skorzystać z usługi takiej jak ekspresowy przelew.

Jednak uważam, że S-Broker jest zdecydowanie zbyt drogi.

Napisany przez Bambusa

Kto w dzisiejszych czasach w ogóle ma jeszcze [url]konto[/url] w Sparkasse????

ähmm.. ja. U mnie to samo: od zawsze.

Jednakże trzymam [url]konto[/url] głównie dlatego, że później chciałbym wziąć [url]kredyt[/url] na finansowanie nieruchomości. Myślę, że wtedy bank będzie mógł zaoferować klientowi lepsze warunki. Brzmi to dość naiwnie, gdy teraz to czytam.

Napisany przez Batman_BU
Nie mam pojęcia, ile kosztuje S-Broker. Chociaż mam tam [url]konto[/url] depozytowe, to jeszcze nigdy z niego nie korzystałem. Mam tę bankowość od 2014 roku (?) i dotąd nic nie zapłaciłem. Jest kilka stałych zleceń, które czasami zmieniam. Poza tym nie wykonuję żadnych czynności za pomocą formularzy, ponieważ oddział Sparkasse znajduje się 100 km od mojego miejsca zamieszkania. Ale dlaczego miałbym chcieć wypełniać formularze przelewu, skoro bank ma oddział za rogiem?
Zresztą to nie jest [url]konto[/url] pracownicze ani [url]konto[/url] młodzieżowe...

Nawet otrzymuję kilka centów odsetek od salda...

Napisany przez Malapascua

Zachowuję [url]konto[/url] głównie dlatego, że później chciałbym wziąć [url]kredyt[/url] na finansowanie nieruchomości. Myślę, że wtedy klientowi zostaną zaproponowane lepsze warunki. Brzmi dość naiwnie, gdy teraz to czytam.

Czy jesteś klientem, czy nie, nie odgrywa tu istotnej roli.

Powinieneś wyszukać najbardziej korzystną ofertę kredytową za pośrednictwem pośrednika kredytowego. Może to być (w rzadkich przypadkach) także Sparkasse. Ale prawie nigdy lokalna Sparkasse, a raczej jakaś inna.

Napisany przez Bambusa

Czy jesteś klientem czy nie, to nie ma dla niego znaczenia.

Powinieneś otrzymać [url]kredyt[/url] od najbardziej życzliwego dostawcy za pośrednictwem pośrednika kredytowego. Może to (w rzadkich przypadkach) być również Sparkasse. Ale praktycznie nigdy nie jest to Sparkasse lokalnie, lecz jakakolwiek inna.

Dziękuję Malapascua! Przeczytałem na innej platformie, że pośrednicy kredytowi (np. check24 i inni) nie oferują najlepszych warunków, a raczej optymalizują swoje zyski. Nie zauważyłem tego jeszcze. Zwłaszcza, że warunki kredytowe w Sparkasse są naprawdę gorsze.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata