Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Czy dostałbym kredyt?

Napisany przez Banabo
Cześć, mam problem. W ciągu ostatnich lat, niemal niezauważenie, moje zaległości w opłatach czynszu wyniosły prawie 5000€. Teraz naprawdę nie wiem, jak w najkrótszym czasie zdobyć tę kwotę. Rozważałem wzięcie [url]kredytu[/url], ale problem w tym, że obecnie jestem zatrudniony tylko na część etatu (600€ brutto). Wcześniej nigdy nie miałem [url]kredytu[/url] ani żadnych innych długów. Zdarzyło się nie zapłacić rachunku za telefon, ale zawsze spłacałem to natychmiast w następnym miesiącu. Mam również samochód, którego jestem pierwszym właścicielem i który jest w dobrym stanie (wartość zakupu około 5000€ - 6000€). Nie chciałbym go sprzedawać, a jedynie zaoferować jako zabezpieczenie. Teraz moje pytania: Czy otrzymam [url]kredyt[/url] w banku przy takich warunkach? Który bank byście mi polecali? Czy samochód wystarcza jako zabezpieczenie, jeśli wartość [url]kredytu[/url] będzie mniej więcej taka sama? Czy istnieje możliwość uzyskania [url]kredytu[/url] prywatnego? (Rodzina i przyjaciele mogą być trudni) Czy mam prawo do zawarcia z własnym wynajmującym umowy splatania długu? Czyli mówiąc krótko, czy jestem teraz w kropce?

Napisany przez Dante
Oczywiście możesz negocjować z właścicielem mieszkania płatności ratalne. Nie masz do tego oczywiście prawa, ale w zależności od sytuacji i właściciela, regularne raty mogą być dla niego bardziej korzystne niż pozostawanie z całością kwoty nierozliczonej. Musisz to ustalić bezpośrednio z właścicielem i unikać prób unikania swoich zobowiązań.

Napisany przez Banabo
To jest mi wiadome, i mamy kontakt telefoniczny oraz mailowy, ale na moje pytanie, czy mogę to spłacić w ratach, jeszcze nie otrzymałam odpowiedzi i na razie z jego strony panuje cisza.

Napisany przez Birgit
[cytat=Banabo">
A mianowicie, w ciągu ostatnich lat, niemal 5000€ zaległości czynszowych niezauważenie narosło ode mnie u właściciela mieszkania.
[/cytat]
Jak taka sytuacja mogła zdarzyć się niezauważenie?

Na twoim miejscu natychmiast spróbowałbym osiągnąć porozumienie z właścicielem.
Ponieważ, jeśli jesteś zaległy co najmniej o 2 miesiące czynszu, może on cię wypowiedzieć.

Napisany przez Banabo
Jak mogło to zdarzyć się niezauważenie z jego strony, nie potrafię wyjaśnić. Z mojej strony niestety przez wiele lat co miesiąc przekazywałem niedokładną kwotę w formie stałego zlecenia. Teraz gdy się przeprowadzam, on zaczął kontrolować swoje finanse i wtedy to zauważył. Porównałem to potem z moją umową najmu i moimi finansami, i zgadza się. Tak, wiem, że to nie było z mojej strony najlepsze zachowanie, nie sprawdzenie dwukrotnie stałego zlecenia.

Napisany przez diskofieber
Trochę na boku.

Czy można przypisać tu jakąś winę właścicielowi nieruchomości? Dlaczego nie zauważył wcześniej, że zostało przelane za mało? Być może zaległości zostały już przedawnione? W takim przypadku właściciel powinien postępować uczciwie i być skłonny uczestniczyć w spłacie, obniżając kwotę do zapłacenia.

Wydaje się, że zgadzasz się na spłatę zaległości. W takim razie powinieneś móc osiągnąć porozumienie z właścicielem.

Napisany przez EasyD
Czy mógłbyś, Banabo, w ogóle sobie pozwolić na ratę - czy to na [url]kredyt[/url] czy bezpośrednio dla wynajmującego - nawet jeśli wynosiłaby na przykład tylko 100 [url]euro[/url] miesięcznie?

Napisany przez 2utopus
Ile zostaje z 600€ brutto, gdy opłacone są czynsz, opłaty dodatkowe, samochód, telefon komórkowy, opłata za radio i telewizję publiczną, ubezpieczenia, jedzenie itp.? Czy samochód wart był 5000-6000€ przy zakupie, czy powinien teraz tyle być wart? Zazwyczaj przedawnienie następuje po 3 latach - ile lat tutaj i o ile zostało zbyt mało zapłacone? Przy 600€ brutto prawdopodobnie nie ma nic do zajęcia komorniczego - więc zdobycie [url]kredytu[/url] będzie trudne - najlepiej porozmawiać z wynajmującym i dogadać się co do wysokości i raty. Czy samochód jest ubezpieczony na pełną kwotę? Co się stanie z zabezpieczeniem w przypadku wypadku samochodu? Czy pożyczkodawca powinien otrzymać samochód na czas trwania [url]kredytu[/url]?

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć, przy dochodzie brutto w wysokości 600 EUR [url]kredyt[/url] w ogóle nie jest możliwy.

Napisany przez Banabo
Najpierw dziękuję za liczne odpowiedzi. Ponieważ pracuję w branży gastronomicznej i mam możliwość spożywania posiłków w moim lokalu także w dni wolne, moje koszty jedzenia są bardzo niskie. Z napiwkami, kwota około 120€ miesięcznie byłaby dla mnie do zaakceptowania. Samochód (VW Up) kosztował około 9000€, gdy go kupiłem (rok produkcji 2014, zarejestrowany jako dzień sprzedaży u dealera), jest ubezpieczony AC i od czasu zakupu pozostaje we mnie niepowypadkowy. Obecnie jest oferowany online przez dealerów samochodowych za około 5000 - 6000€. Myślę, że najlepiej będzie, jeśli uda mi się ustalić ratę z wynajmującym (jeśli odpowie) oraz zaoferować mu ewentualną zaliczkę w wysokości 500€ lub więcej (jako wyraz dobrej woli). Dziękuję za pomoc.

Napisany przez Deadlef
Miałbym nie płacić dodatkowo nic właścicielowi w tej sytuacji, ale nalegać na prawo zwyczajowe. A jeśli to nie zadziała, sędzia zaproponuje porozumienie. Wtedy będziesz musiał zapłacić około 3k plus koszty sądowe. Ale mam nadzieję, że do tego czasu znajdziesz pełny etat.

Napisany przez Deadlef
Ok, znalazłem coś dla Ciebie:

Jeśli wynajmujący przez dłuższy czas nie rości sobie prawa do dopłaty do czynszu, a najemca polega na tym i nie musi spodziewać się przyszłego dochodzenia roszczenia zgodnie z zachowaniem wynajmującego, to uprawienie do dopłaty wygasa. Może to być na przykład wtedy, gdy wynajmujący przez dłuższy czas toleruje obniżenie czynszu bez sprzeciwu (por. Bundesgerichtshof, wyrok z dnia 19.10.2005 r., sygn. XII ZR 224/03).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata