Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Luksusowe samochody - Leasing wartości rezydualnej na eksport za granicę & oszczędzanie podatku VAT

Napisany przez Semal90
Cześć wszystkim,

natknąłem się na pewien pomysł i chciałbym się o nim bliżej dowiedzieć oraz poznać wasze zdanie na jego temat:

Oto sytuacja:
- Luksusowy samochód stoi w Niemczech u dealera
- Pojazd ma być dzierżawiony
- Przy zawieraniu umowy podawana jest gwarantowana wartość pozostała, którą dealer przekazuje bankowi
- Aby umowa mogła zostać zawarta, za granicą musi istnieć gwarantowany nabywca dla pojazdu
- Dzięki eksportowi za granicę podatek VAT nie musi być uwzględniony i może zostać wprowadzony do umowy [url]Leasing[/url]u - na przykład jako wpłata wstępna
- W teorii powstają bardzo atrakcyjne stawki [url]Leasing[/url]owe

Usłyszałem od kogoś, że ktoś już coś takiego robi i zastanawiam się, czy to naprawdę może działać?

Chciałbym to samemu zgłębić i z niecierpliwością czekam na pomysły i sugestie.

Dzięki i pozdrowienia!

Re: Luksusowe samochody - Leasing wartości rezydualnej na eksport za granicę & oszczędzanie podatku VAT

Napisany przez brainy
Świetny pomysł. Napisz swoje doświadczenia. Wydaje mi się, że to możliwe tylko w Meredesie.

Napisany przez GeraldmitdemHut
Jeśli chodzi o Mercedesa, dużo podróżuję służbowo moim samochodem, chociaż nie tak często jak kiedyś, żeby [url]Leasing[/url] nadal się opłacał. Dlatego teraz chciałbym mieć swój własny samochód, który będzie mnie wiele lat towarzyszyć. Myślałem o zakupie Mercedesa-Benz A-Klasse z pełnym wyposażeniem WLTP 120 kW i 163 KM. Czy ktoś ma z tym doświadczenie, bo nie miałem jeszcze okazji do jazdy próbnej? Co sądzicie o tym samochodzie, czy ma jakieś wady?

Napisany przez 2tneub
Dla firmy [url]Leasing[/url]owej podstawą kalkulacyjną zawsze jest cena netto, ponieważ może ona odzyskać podatek VAT lub go ponownie zapłacić przy sprzedaży.

Nie zrozumiałem jeszcze systemu, który masz zamiar zastosować, i nie potrafię sobie wyobrazić, żeby działał.

Może jeszcze kilka pytań dla lepszego zrozumienia.
Czy pojazd faktycznie zostanie wywieziony za granicę (do UE lub kraju trzeciego) czy nie?
Czy jesteś przedsiębiorcą czy osobą prywatną?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata