Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy mogę połączyć ubezpieczenie zdrowotne mojej żony w prywatnej kasie chorych?

Napisany przez ADMCI4
Jestem niedawno żonaty. Teraz zastanawiam się nad ubezpieczeniem mojej żony, która jest ubezpieczona zdrowotnie na mocy prawa, w moim prywatnym ubezpieczeniu zdrowotnym. Czy w ogóle jest to możliwe? Dzięki & Pozdrowienia Sebastian

Re: Czy mogę połączyć ubezpieczenie zdrowotne mojej żony w prywatnej kasie chorych?

Napisany przez PI112
Cześć Sebastian75, Decydującym punktem tutaj jest to, czy Twoja żona pracuje zawodowo. Jeśli Twoja żona otrzymuje wynagrodzenie objęte ubezpieczeniem społecznym i nie przekracza górnej granicy obciążenia składek, musi pozostać w ubezpieczeniu zdrowotnym. W takim przypadku zdecydowanie zalecane jest dodatkowe ubezpieczenie prywatne. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Cześć PI112, Dziękuję za odpowiedź. Moja żona pracuje zawodowo i zarabia poniżej granicy obciążenia składek. Czy oznacza to, że nie może przenieść się do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego? Chciałbym, żeby była ubezpieczona prywatnie. Czy żadne ubezpieczalnie nie oferują takiej opcji? Moja żona nie chce dodatkowego prywatnego ubezpieczenia. Chce tylko zmienić ubezpieczalnię. Dzięki & Pozdrowienia Sebastian

Napisany przez PI112
Cześć Sebastian75, to nie wina PKV. Po prostu ustawaodawca tego nie dopuszcza. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Nie, niestety to niemożliwe. W prywatnych ubezpieczeniach zdrowotnych nie ma, jak w przypadku ubezpieczenia zdrowotnego opartego na zasadach publicznych, ubezpieczenia rodzin. W przypadku prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego każdy musi spełnić wymagania samodzielnie, każdy musi płacić. Składki są uzależnione od kryteriów takich jak wiek, płeć, stan zdrowia. Podsumowując, jeszcze raz, nie jest to możliwe. Leo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata