Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jakie ubezpieczenie samochodowe wybrać? Opinie, wskazówki, triki i rekomendacje.

Re: Czy ubezpieczenie autocasco jest sensowne dla 5-letniego samochodu?

Napisany przez ADMCI4
Chcę kupić używany samochód, który ma już 5 lat. Teraz nie jestem pewien, czy jest to sensowne w przypadku tak starszego samochodu. Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrowienia Ralfi

Napisany przez PI112
Cześć Ralfi, tu nie ma sensu czy nie ma. Jedyną rzeczą, na którą zwracamy uwagę, jest relacja między wartością samochodu a składką ubezpieczeniową. Jeśli uważasz, że ta relacja dla Ciebie pasuje, to wartość odszkodowania jest ok. Wszystko wskazuje na to, że w przypadku wysokich klas SF (lat wolne od szkód, np. SF20) zawsze warto obliczyć zarówno składkę częściową, jak i pełną kasko. Czasami kasko nawet jest tańsze niż same OC. Wynika to z faktu, że kasko częściowe nie ma stopniowania procentowego, gdy jest obecna kasko pełna, ale stopniowanie to także wpływa na OC. Przykładem tego jest VW EOS. Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
To zależy od wartości samochodu. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli samochód ma więcej niż 5 lat, powiedziałbym, że nie ma potrzeby pełnego ubezpieczenia komunikacyjnego. Większość ubezpieczeń OC posiada także udział własny. W takim przypadku może być bardziej sensowne dla Ciebie ubezpieczenie AC.

Napisany przez ADMCI4
Cześć Ibrahimie, nic nie jest jasne. Audi A4 w wieku 5 lat, wartość pozostała około 15 000 €. Nawet w przypadku ubezpieczenia w Allianz składka wynosi około 350 € dla AC i NW na poziomie 50%. Gdyby wcześniej była dostępna składka własna w wysokości 300 €, to to naprawdę nie ma sensu. Te 14 350 € każdy ma odłożone na takie przypadki.

Napisany przez ADMCI4
Jadę 19-letnim samochodem - teraz mam ubezpieczenie AC, ponieważ jest to bardzo zadbany Youngtimer (oczywiście mam ekspertyzę!!!!) Tak więc...czy warto to zależy od samochodu i sytuacji. Pozdrowienia Magda

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata