Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na temat transakcji nieruchomościowych, takich jak rentowność (dom dochodowy), lokalizacja nieruchomości, rzeczoznawcy, pośrednicy nieruchomości, umowy kupna, ubezpieczenia nieruchomości i podatki. (Zakup nieruchomości w celu wynajmu)

Re: Kupno apartamentu na wynajem z umową dzierżawy, czy to opłacalne?

Napisany przez Coralie
Witajcie drodzy czytelnicy forum finansowego,

od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem bardzo taniego apartamentu wakacyjnego, oddalonego o około 2-4 godziny jazdy. Pomysł ten wielokrotnie odrzucałem, nie z powodu kwestii finansowych, ale raczej z powodów organizacyjnych i logistycznych. (Ciągła organizacja wynajmu podczas nieobecności jest niemożliwa przy takiej odległości.)

Teraz znalazłem nową możliwość i chciałem zapytać tutaj, czy ma to jakieś haczyki lub jakie są wady.

Są bardzo tanie apartamenty do kupienia (od 15 000 do 25 000 €) w regionie, który mi się podoba, a nawet jest dość blisko (200 km), znajdują się one w hotelu. Istnieje umowa dzierżawy i właściciel ma prawo do korzystania z apartamentu przez 4 tygodnie w roku, co jest standardem w hotelach, zazwyczaj nie jest więcej. W tym czasie hotel musi bezpłatnie wynająć apartament właścicielowi i nadal płacić dzierżawę.

Rentowność dzierżawy jest z punktu widzenia dochodów hotelu właściwie kpiną. (Poniżej 100€ miesięcznie).

Jednak z drugiej strony właściciel wydaje się nie ponosić ryzyka związanego z naprawami, opłatami administracyjnymi i kosztami konserwacji itp., które pokrywa dzierżawca, oczywiście niewykorzystany czas apartamentu ponosi również jego konsekwencje. Przynajmniej to jest to, co udało mi się ustalić.

W zasadzie można więc dość wygodnie spłacać [url]kredyt[/url] na już niewielką sumę, nie tracąc na tym pracy i mając dodatkowo bezpłatne schronienie przez około miesiąc w roku (oczywiście jedzenie jest dodatkowo płatne).

Chciałbym więc zapytać, kto jest właścicielem wydzierżawionego apartamentu w hotelu?

Jakie są związane z tym ryzyka?

Co się stanie, jeśli umowa dzierżawy wygasa i nie znajdzie się nowy dzierżawca?

Czy dzierżawca ponosi również koszty większych remontów, takich jak naprawa dachu, winda, klatka schodowa, itp., czy ma to pokryć wspólnota właścicieli?

Czy właściciel apartamentu ma prawo do decydowania o jego wyposażeniu, na przykład meblach? Wydaje mi się, że raczej nie.

Obecnie są dostępne interesujące apartamenty, których umowa dzierżawy wygasa pod koniec 2020 roku. Czy jest to korzyść, ponieważ wtedy można wynajmować mieszkania wakacyjne gościom po atrakcyjnych cenach, czy też wada, ponieważ wtedy nie będzie hotelu z recepcją, kuchnią, restauracją, personelem i z tego powodu cały kompleks może ulec zniszczeniu, jeśli nie będzie kontynuowany w dotychczasowej formie? Czy zazwyczaj zawsze udaje się znaleźć nowego dzierżawcę?

Powinienem jeszcze wspomnieć, że ten apartament nie ma stanowić dla mnie inwestycji kapitałowej przynoszącej duże zyski. Moim głównym celem jest stworzenie swojego drugiego miejsca zamieszkania, a 4 tygodnie użytkowania rocznie w zupełności mi wystarczą. Dzięki dzierżawie wydaje mi się, że nie obejdzie się to bez pracy.

Jestem jednak zupełnie nowy w tej dziedzinie i będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie. Aspekty prawne, obawy, wskazówki, zachęty, cokolwiek.

Byłoby wspaniale, gdyby właściciel wydzierżawionego apartamentu w hotelu mógł podzielić się swoimi doświadczeniami.

Z góry dziękuję.

Pozdrawiam, Coralie

Napisany przez 2titan1981
Kiedy już coś znajdziesz, co jest napisane w umowie, tam wszystko musi być dokładnie uregulowane. Nawet kiedy będziesz mógł sam korzystać z pokoju. Powinieneś to sprawdzić z pomocą prawnika, który znajdzie haczyki.

Napisany przez 2utopus
Trzeba uważać, żeby to nie było model timesharingowy.

Problem polega na tym, że jeśli dzierżawca zbankrutuje, to nie będzie więcej pieniędzy, a rata [url]kredytu[/url] nadal będzie biec.

Oczywiście przychody z dzierżawy muszą być opodatkowane.

Napisany przez rebrun
Jeśli dobrze rozumiem, masz kupić udział za około 20 000 [url]euro[/url], który zamierzasz wziąć pożyczką i spłacić. To nie jest [url]kredyt hipoteczny[/url], który może być wzięty od 50 000 [url]euro[/url], więc nie jest to taka korzystna opcja.
Następnie 12 razy w roku opłata w wysokości 100 [url]euro[/url], czyli 1200 [url]euro[/url] rocznie. Za cztery tygodnie urlopu? Możesz po prostu co roku wyjeżdżać na cztery tygodnie w jakieś miejsce w Niemczech i po kłopocie. Bez żadnej odpowiedzialności, bez kontraktów, a koszty przez następne 20 lat będą pokryte w kwocie 2200 [url]euro[/url]. Bez odsetek!!
Jednak naprawdę na tym stracisz, a jeśli ktoś zbankrutuje, zostaniesz z niczym.
Mogę jedynie odradzić, nawet nie widząc samego kontraktu.

Napisany przez Coralie
Dlaczego mówisz potem jeszcze 1200€ dzierżawy?

Ja otrzymuję tę dzierżawę, nie muszę jej płacić.

Jeśli dostaję około 1000€ dzierżawy rocznie, to samo mieszkanie będzie spłacone w ciągu 20 lat.

A można spędzić 4 tygodnie rocznie na bezpłatnych wakacjach. Więc tak źle to nie jest ?

Napisany przez 2utopus
Z jednej strony są to 1200€ rocznie brutto (musisz jeszcze zapłacić podatki...), z drugiej strony możesz być w złej sytuacji, jeśli dzierżawca zbankrutuje, ponieważ hotel nie działa prawidłowo.
Wtedy najpierw nie będziesz miał już wpływów z dzierżawy - i czy będziesz mógł korzystać z pokoju, jeśli gaz/woda/prąd/etc. zostaną odłączone i nikt nie posprząta/pilnuje pokoju?
Jakie są odsetki od twojego [url]kredytu[/url] i ile chcesz spłacić?
Ile płacisz za 4 tygodnie pobytu, czy też prąd/woda/pokojówka/bielizna pościelowa/ręczniki/wyżywienie są objęte umową dzierżawy?
Właśnie wrzuciłem to wszystko do kalkulatora [url]kredytu[/url] ratalnego w ING:
maks. 84 miesiące okres kredytowania - 3,69% oprocentowanie - rata 270€ miesięcznie - w sumie przez okres kredytowania średnio 32€ odsetek miesięcznie.
Przy zarobkach z dzierżawy 100€ i 32€ odsetek oraz 2% deprecjacji (33€), musisz zapłacić podatek od 35€ - pozostanie z nich 20€ przy 42% podatku.
Nie wiem oczywiście, jak urząd skarbowy zareaguje na korzystanie prywatne (korzyść rzeczowa?).
Możesz więc odliczyć 33€ + 20€ od raty miesięcznej i dopłacić 220€ miesięcznie - przez to apartament będzie należał do ciebie po 7 latach.

Napisany przez Coralie
Rzeczywiście, na początku wszystko to brzmi bardzo źle i w tym przypadku nie byłoby opłacalne.

Pytanie o to, co by się stało, gdyby dzierżawca zbankrutował albo uciekł, kieruję do forum. Dokładnie tego chcę się dowiedzieć, jak to jest uregulowane, to był powód mojego postu.

Chciałbym płacić 150 € raty miesięcznie. Chciałbym jednak szukać apartamentu za 15.000 do 17.000 € i ewentualnie wpłacić 2.000 €. Czasami można znaleźć apartamenty. 20 mkw można czasami dostać za 17.000 € (według oferty, można jeszcze trochę negocjować), 25 mkw za 20.000 €, ale wystarczy 20 mkw.

Warunki oferty DiBa uważam za mało atrakcyjne w obliczu obecnie niskich stóp procentowych.

Niektóre z tych apartamentów są bezpośrednio pośredniczone przez banki, być może w związku z tym można uzyskać trochę lepsze warunki.

Kwestia opodatkowania faktycznie jest kłopotliwa. Na początku jest to oczywiście interesujący start biznesu, dopiero po spłaceniu zaczyna to się naprawdę opłacać.

Przy korzystaniu z własności (dla uproszczenia, załóżmy, że korzystamy z niego przez 4 tygodnie z rzędu), płacę oprócz jedzenia w hotelowej restauracji nic. Nocleg, sprzątanie, ręczniki itp. są wszystkie bezpłatne. W tym miesiącu otrzymuję jednak dodatkowo opłatę dzierżawczą.

Napisany przez florianmeier
Takie interesy się po prostu nie robi. Gdzie jest sytuacja win-win?

Napisany przez 2utopus
Na przykład w przypadku mieszkań własnościowych istnieje wspólnota właścicieli, która jest odpowiedzialna - należałbyś do tej wspólnoty. Wszyscy właściciele ponosiliby wspólnie koszty - musisz więc sprawdzić wszystkie umowy - jak np. jest uregulowany fundusz remontowy itp.

Kiedy mieszkanie jest spłacone, musisz jednak zapłacić więcej podatków, ponieważ nie będziesz już mógł odliczać odsetek. W tym przypadku należałoby opodatkować 67€ - wtedy przy 42% (oczywiście zależy od innych dochodów) zostałoby netto prawie 39€, czyli w przypadku dochodu 100€ podatki wyniosłyby 28€ - pozostałoby ci 72€ miesięcznie. Przy wkładzie 20.000€ oznacza to stopę zwrotu 4,32% - z odpowiednim ryzykiem.

Osobiście dla mnie to za ryzykowne - lepiej kupić kilka akcji z 6% dywidendy ;-)

Korzystne warunki dla kredytów hipotecznych dotyczą zazwyczaj kwoty powyżej 50.000€ i dla właścicieli mieszkania - dodatkowo trzeba jeszcze uwzględnić koszty uboczne zakupu (notariusz/księga wieczysta/podatek od nabycia nieruchomości/ew. prowizja dla pośrednika) - które mogą także wynieść dodatkowo nawet 10%. Inwestorzy kapitałowi zazwyczaj muszą mieć wyższe dochody i ewentualne zabezpieczenia w przeciwieństwie do właścicieli przeznaczających nieruchomość na własne potrzeby.

Jakie warunki dla kwoty 15-20.000€ jako inwestycji kapitałowej udało ci się znaleźć?

Napisany przez rebrun
Ja, miałem wrażenie, że nadal musisz płacić czynsz za wszystkie prace, które trzeba wykonać. W takim razie źle to odebrałem. Co z kosztami dodatkowymi? Ogólny prąd, dozorca, odbiór śmieci, woda i ścieki? Kto płaci za sprzątaczkę i ogrodnika? Wydawało mi się, że to Ty ponosisz koszty czynszu. Oplata zasadowa zostanie jeszcze naliczona.
Chciałem także wziąć [url]kredyt[/url] na moje mieszkanie w wysokości 30 000 [url]euro[/url], ale otrzymałbym zwykły, chyba to było [url]kredyt[/url] konsumencki, który mógłbym mieć z około 3,5% oprocentowaniem. Mimo, że to przewiduje użytkowanie własne, to nie zmieniło niczego. I nie trwają one 20 lat, ale raczej 120 miesięcy.
Dla nas koszty dodatkowe wynosiły prawie 15% wartości zakupu przy zakupie za 20 000,- tak, a potem jeszcze 3000,- co daje spory sumkę, np. 4% dla pośrednika, 6% dla urzędu skarbowego, wpis w księdze wieczystej i 1% dla notariusza itd.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata