Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Opłaty za niezamówione wyciągi bankowe.

Napisany przez integral
Cześć wszystkim, jako klient Banku Pocztowego byłem zaskoczony, gdy bank niedawno wysłał mi rachunki bankowe bez mojego wcześniejszego żądania. Otrzymuję wyciągi online, ale nie sprawdziłem ich, ponieważ rzadko korzystam z tego konta (to jedno z tych znanych darmowych kont Tchibo sprzed lat). Teraz rzekomo spełniono swoją obowiązek informacyjny, wysyłając mi ten list - za drogie 2,50 [url]euro[/url]. Czy to oszustwo czy zgodne z prawem? Dla mnie to pierwsze.Czy ktoś zna aktualne przepisy prawne i wzór sprzeciwu?Dzięki.Patrick

Napisany przez slowrookie
Wszystko jest w porządku, bank jest zobowiązany wysłać ci wyciągi...
następnym razem wystarczy kliknąć, aby pobrać wyciągi z konta

Napisany przez integral
Więc orzeczenie Sądu Okręgowego we Frankfurcie nad Menem z dnia 8 kwietnia 2011 r., sygnatura akt 2-25 O 260/10, nie jest już ważne?

Sąd uznał, że postanowienie warunków umowy, które przewiduje opłatę za wysłanie nieodebranych wyciągów z konta bez uprzedniego żądania, jest nieważne.

Dodatkowe wysłanie wyciągów z konta może nastąpić tylko wtedy, gdy klient banku wyraźnie tego zażąda. Brak odebrania wyciągów z konta przez klienta banku nie jest jednak traktowany jako żądanie ich wysłania.

Wyciągi z konta są mi dostępne online, dlaczego więc bank musi je ponownie wysyłać? Ponieważ ich nie otwieram/nie pobieram?

A co jeśli nie przeczytam/nie otworzę listu? Czy wtedy przyjdą trzej ludzie, zatrzymają mnie i będą mi czytać, aby spełnić swój obowiązek informacyjny?

Przepraszam, to czyste wyłudzanie, koszty listu prawdopodobnie wynoszące grosze z portem, a jednak żądanie 2,50 opłaty. Ładny dodatkowy zysk dla tego banku, ponieważ prawdopodobnie wielu ludzi nie jest tego świadomych.

Na jakim prawie opiera się ten obowiązek? Nie będę polecać tego banku dalej.

Ale dziękuję za odpowiedź.

Napisany przez Birgit
Myślę, że musisz zapłacić tylko za koszty wysyłki.

Napisany przez integral
slowrookie pisze:
Wszystko w porządku, bank ma obowiązek przesłać Ci wyciągi...
następnym razem kliknij, aby pobrać wyciągi z konta

Może i tak. Ale dlaczego mam za nie płacić?

Napisany przez Leberwurstliebe
Myślę, że kiedy wprowadzono te cyfrowe wyciągi bankowe, zostałem poinformowany, że jeśli nie pobieram ich regularnie, zostaną mi wysłane za opłatą, na którą musiałem zgodzić się lub podpisać jako część umowy. Być może u Ciebie było podobnie? Jestem w Volksbank

Napisany przez integral
Ostatnio przestawiłem to na tryb online, aby nie przysyłano mi tych rzeczy za opłatą. Nic nie podpisałem, po prostu przestawiono to w panelu użytkownika/usług. Nie ma tam nic o kosztach.

Jednakże to, że jestem zmuszony regularnie otwierać/pobierać dokumenty, jest po prostu głupie. Ktoś wymyślił coś takiego, co za bzdura?

Na pewno się zbuntuję i żądam zwrotu pieniędzy. Jeśli muszą skonfliktować klienta z powodu 2,50, to ok.

Napisany przez Birgit
No cóż, musisz sprawdzić swoje transakcje, czy nie ma w nich błędów.
Dlatego uważam, że regularna kontrola wyciągów bankowych jest ważna.
Prawdopodobnie w regulaminie będzie napisane, że wyciągi bankowe zostaną wysłane pocztą, jeśli nie zostaną pobrane online.
Więc albo płacisz za wysyłkę, albo pobierasz online.

Napisany przez integral
"

No cóż, musisz sprawdzić swoje księgi, czy nie ma w nich błędów.

Dlatego uważam, że regularna kontrola wyciągów z konta jest ważna.

Prawdopodobnie w regulaminie jest napisane, że wyciągi z konta będą wysyłane pocztą, jeśli nie są pobierane online.

Więc albo płacisz za przesyłkę, albo pobierasz online.

Ogólnie rzecz biorąc, może i masz rację, ale czy dane są poprawne, to od razu widzę w podsumowaniu konta, nie mam 1000 transakcji miesięcznie.

Z dużym prawdopodobieństwem jest to gdzieś zakopane w ich regulaminach, no cóż, będę musiał trochę pograć w biurokratycznego ping-ponga z nimi, żeby to miało sens... i wolałbym od razu zamknąć [url]konto[/url] zanim udławię się niechcianymi wyciągami z konta...
"

Napisany przez marco-finance
To też mnie już spotkało. Musisz osobno zrezygnować z wyciągu bankowego pocztą, wtedy go nie otrzymasz i nie będą generowane opłaty. Przynajmniej u mnie tak było.

Napisany przez Birgit
W ogólnych warunkach Banku Pocztowego jest napisane, że wyciągi bankowe zostaną wysłane, jeśli klient nie pobierze wyciągów online w ciągu 6 miesięcy od ich utworzenia.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata