Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych tematów związanych z finansami.

Re: Skąd się bierze ten słaby scoring w Schufa?

Napisany przez SNIP4
Witajcie Kochani,

od początku mojego nauki (08/18) zauważam, że mój wynik w Schufa coraz bardziej się pogarsza. Jednak nie potrafię tego wytłumaczyć.
Jednym z punktów oczywiście jest przeprowadzka. Ale powinna ona poprawić mój wynik, ponieważ przeprowadziłem się do znacznie lepszego rejonu.
Na początku mojej nauki mój wynik wynosił około 91,xx%, a teraz, od przeprowadzki, spadł do około 79,60%.
Warto dodać, że nie mam:
- [url]kredytów[/url] ani zapytań o [url]kredyt[/url]
- Żadnych długów
- Zawsze płaciłem swoje rachunki
- Zablokowałem limit debetowy, ponieważ nie używam debetu
- Nie mam żadnych finansowań na 0% aktualnie ani wcześniej.

Skąd więc może pochodzić ta pogorszona sytuacja? Przed moją nauką zamówiłem nawet znacznie więcej rzeczy, jeśli to ma jakieś znaczenie.
W moim Schufa zwykle znajdują się tylko 3 informacje bankowe:
2 konta osobiste (jedno z nich tylko dlatego, że tam trafia moje zasiłek rodzinny, a kasa rodzinna opiera się na zmianie numeru konta bankowego)
1 [url]konto[/url] osobiste z kartą debetową, które zostało anulowane przed rozpoczęciem nauki. Według informacji od Schufa, zostanie ono usunięte po (chyba) 12 miesiącach.

Należy zauważyć, że wszystkie te konta istniały już wtedy, gdy mój wynik był jeszcze dobry.

A jeśli chodzi o moje umowy:
1 dostawca prądu
1 dostawca internetu

Żadne z tych zapytań nie jest oznaczone jako negatywne. Dlaczego? Przecież zawsze płacę wszystko na czas.

Macie jakieś rady? Czy coś może być nie tak? Jak mogę to poprawić?
Chciałem wkrótce zacząć kurs na prawo jazdy lub sfinansować go. Chyba muszę zapomnieć o tym z wynikiem 65% w Schufa...

Pozdrowienia
SNIP4

Napisany przez 2titan1981
Czy kiedykolwiek skorzystałeś z darmowej informacji?

Napisany przez 2utopus
Czy miałeś kiedyś [url]kredyt[/url] i spłaciłeś go zgodnie z warunkami? Jeśli ktoś nigdy nie miał [url]kredytu[/url], trudno ocenić, jakie jest jego zachowanie w zakresie spłat. Nawet w dobrym sąsiedztwie ryzyko niewypłacalności kredytowej może być wyższe niż w złym. Zmiany zazwyczaj są postrzegane negatywnie przez Biuro Informacji Kredytowej.

Napisany przez Birgit
Być może zablokowanie limitu debetowego

Napisany przez SNIP4
titan1981 pisze:
Czy kiedykolwiek skorzystałeś z bezpłatnej informacji?

Nie, ponieważ mam konto w biurze informacji kredytowej i jestem klientem MySchufa kompakt.
Dlatego wiem, że właściwie nie ma w nim nic negatywnego. Oprócz wymienionych wcześniej punktów, w raporcie są również weryfikacje wieku.

Cytat utopus

Czy miałeś kiedyś kredyt i spłaciłeś go regularnie?

Osoby, które nigdy nie miały kredytu, nie wiadomo, jakie jest ich zachowanie w spłacie.

Nawet w dobrym rejonie mieszkaniowym ryzyko niewypłacalności kredytowej może być większe niż w złym.

Zmiany są zazwyczaj niekorzystne dla biura informacji kredytowej.

Nie, nigdy nie miałem kredytu. Miałem raz zakup ratalny w firmie Klarna (który w zasadzie jest również kredytem). Zawsze była terminowa spłata.

Cytat Birgit

Może to być zablokowanie debetu

To nie jest zablokowane. Po prostu jest ustawione na zero. W przeszłości powiedziałem mojemu doradcy, że nie chcę z niego korzystać. Proszę ustawić na zero. Kiedyś mógłbym go otrzymać.

Napisany przez florianmeier
Przeprowadzka i analiza statystyczna wszystkich osób w Twojej grupie wiekowej, które się przeprowadziły, prowadzi do tego wyniku.

Innymi słowy: 35% osób w Twojej grupie wiekowej, które przeprowadzają się w Twoim wieku, w końcu nie dokonują płatności w terminie.

Biuro informacji kredytowej opiera się wyłącznie na statystykach i jest niesprawiedliwe wobec jednostki.

Dlaczego wydajesz dodatkowo pieniądze miesięcznie, skoro raz w roku możesz to wszystko pobrać za darmo? Nie zakładaj, że masz tam jeszcze darmowe [url]konto[/url]

Napisany przez SNIP4
titan1981 pisze:
Dlaczego wydajesz dodatkowo pieniądze na to co miesiąc, skoro raz w roku możesz wszystko pobrać za darmo? Nie zakładaj, że nadal masz tam konta za darmo

Faktycznie, mam konto na całe życie

Mimo to, raz chciałbym pobrać dane bankowe, które otrzymasz wraz z nimi

Napisany przez SNIP4
titan1981 pisze:
Pomimo tego, że bank danych możesz otrzymać z niego nie

O co Ci chodzi? Moje konta są wyświetlane.

Banki sprawdź, dostępne są tylko w rejestrze.

Napisany przez SNIP4
titan1981 pisze:
Banki, sprawdź je, bo są dostępne tylko w informacji

W porządku, załatwię to później.

Napisany przez SNIP4
pisze:
Dobrze, w takim razie będę działać w tej sprawie później.

Otrzymałem je i tam nie ma nic innego, niż to co jest również widoczne na dole i na zdjęciach. W raporcie bonitacyjnym dla wynajmującego, który zamówiłem w zeszłym roku, również nie ma negatywnych elementów dotyczących płatności.

Dziś znowu zajrzałem do mojejSchufa. Aktualny wynik wynosi 79,60%, czyli dość słabo.
Wkleję tutaj wszystko, co tam jest napisane. W sumie nic strasznego, prawda? A mimo to mam taki kiepski wynik...

Instytucje kredytowe
konto w N26 zostało faktycznie dawno temu zlikwidowane...

Telekomunikacja

Handel i handel wysyłkowy

Dostawcy usług

Inni dostawcy usług

Czy zleciłeś dla siebie bezpłatne zapytanie do Schufa, w którym można zobaczyć inne wartości, których nie widać w wersji online.

Masz wiele sprawdzania wieku, czego osobiście nigdy u siebie nie widziałem. Ogólnie masz wiele zapytań, co z pewnością negatywnie wpływa na Twój wynik, oraz żadnych odnotowanych debetów na trzech kontach oszczędnościowych.

Kupujesz dużo na fakturę, prawdopodobnie z FSK 18, czego nie widziałem wcześniej.

Zachowuj się tak, aby nie dostawać nowych zapytań, co zwiększy Twój wynik, i nie kupuj rzeczy na fakturę - lepiej zapłać z góry, aż dostaniesz kartę kredytową.

Napisany przez SNIP4
titan1981 pisze:
Czy zleciłeś dla mnie bezpłatne zapytanie do Schufy, w którym można zobaczyć inne wartości, których nie widać w wersji online.

Masz wiele zapytań dotyczących wieku, czego osobiście jeszcze nie widziałem u siebie. Masz ogólnie dużo zapytań, co na pewno negatywnie wpływa na wynik oraz brak widocznych debetów na trzech kontach bieżących.

Kupujesz dużo na fakturę, prawdopodobnie z kategorią wiekową 18+, inaczej nie znam żadnych weryfikacji wieku.

Zachowuj się tak, abyś nie otrzymywał nowych zapytań, co podniesie twój wynik, i nie kupuj rzeczy na fakturę, lepiej zapłać z góry, aż otrzymasz kartę kredytową.

Tak, mam tę informację. Ale jak już mówiłem, zawiera ona to samo, co widnieje w moim widoku online. Innych wartości tam nie znalazłem. Nie kupuję dużo na fakturę. Ostatni zakup na fakturę miał miejsce 18.01 i został w całości uregulowany 18.02.
Zapytania dotyczące wieku są tam, ponieważ w innym przypadku nie mogłbym tam zamówić, ponieważ były to sklepy tytoniowe (oprócz tych obsługiwanych przez Klarnę). Płaciłem za nie zawsze za pomocą PayPal i były one normalnie obciążane.

Napisany przez vision
Na pewno to przez Blubberoase

Czy zaznaczyłeś również wartości banków? Sprawdź dokładnie formularz, to trzeba zaznaczyć. Nigdy nie kupuj na fakturę i unikaj zakupów, które wymagają sprawdzenia w Biurze Informacji Gospodarczej. Takie rzeczy lepiej kupować osobiście, lub w sklepach, które nie przeprowadzają takich weryfikacji, ale oczywiście zawsze trzeba wyrazić na to zgodę wcześniej.

Napisany przez SNIP4
Okej, gdzie muszę to zaznaczyć? Nie znalazłem tego online podczas składania wniosku.

Kiedyś istniał plik PDF, którego można było wypełnić online. Tam trzeba było zaznaczyć wynik punktacji bankowej. Ale wygląda na to, że plik PDF nie jest już dostępny na stronie.

Napisany przez brainy
U mnie ostatnim razem również nie pojawiły się wyniki branżowe. <

Niski wynik wynika z trzech stosunkowo młodych kont bankowych.

Napisany przez SNIP4
brainy pisze:
U mnie również ostatnio wyniki branżowe nie pojawiły się.

Słaby wynik wynika z trzech dość młodych kont bankowych.

Tak, ale dane dotyczące kont są nieprawidłowe... N26 mam od 2015 roku, a nie, jak pokazano, od 2017 roku. A Sparkasse Duisburg istnieje od 2012 roku, a nie, jak pokazano, od 2015 roku.

Następnie musisz to zmienić i wprowadzić poprawne dane, co zwiększy wynik trochę.

Napisany przez SNIP4
titan1981 pisze:
Musisz to zmienić i poprosić o wprowadzenie prawidłowych danych, co nieco podniesie twój wynik

No więc, N26 jest teraz wreszcie całkowicie zakończone (już dawno zostało anulowane)
W związku z kontem w Duisburgu powiedzieli, że to zmienią, ponieważ w tym dniu wpłynęło na mnie nowe zapytanie o mnie od Duisburger Sparkasse. Dlaczego by nie

Napisany przez SNIP4
//DUŻA AKTUALIZACJA

Zabawnie, mój wynik teraz wzrósł do 92,48%. To poprawa o 12,88%. Może faktycznie pomogło wysłanie kilku maili tam, że coś jest nie tak.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata