- sob cze 22, 2019 4:17 pm
Cześć wszystkim,
kilka tygodni temu zostałem nakłoniony przez doradcę do wykupienia produktu Riesterrente - niestety byłem bardzo zajęty zawodowo i dopiero w ostatnich dniach zacząłem poważnie zajmować się kwestią emerytury. W zasadzie pomysł tego produktu Riester wydawał mi się dobry, ale gdy przeliczyłem to wszystko w Excelu, byłam zszokowany, jak niewiele pieniędzy faktycznie dostanę na starość! Nie znalazłem też żadnych informacji o tej umowie w tym forum. Moje pytanie brzmi więc - czy powinienem ją od razu zawiesić lub spróbować ją anulować, czy też źle policzyłem i to wszystko prezentuje się nadzwyczaj dobrze? Jestem zainteresowany waszym zdaniem! Wybrałem już fundusz (niestety Allianz współpracuje tylko z ComStage, co ograniczyło moje możliwości wyboru).
Mój profil:
- 28 lat (mężczyzna)
- obecnie doktorant w dziedzinie inżynierii mechanicznej (ok. 46 000 € brutto)
- obecnie około 25 000 € oszczędności w aktywnym funduszu emerytalnym, planuję za miesiąc zacząć oszczędzać w funduszu ETF (ok. 200-400 € miesięcznie)
Oto dane dotyczące umowy:
Plan emerytalny InvestFlex (ARF1U.GD)
Okres wpłat 39,6 lat, 145 € miesięcznie
gwarantowany współczynnik rentowy 14,32 € (gwarantowana emerytura 217 €)
kapitał gwarantowany 75 800 € (wpłacone kwoty 69 000 € + obietnice 6 800 €)
koszty związane z zawarciem umowy i koszty dystrybucji 1900 €
koszty zarządzania 95 € rocznie
koszty efektywne 1,48 %
Fundusz: ComStage MSCI World ETF EUR (ISIN LU0392494562)
Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje, chętnie je dostarczę.
kilka tygodni temu zostałem nakłoniony przez doradcę do wykupienia produktu Riesterrente - niestety byłem bardzo zajęty zawodowo i dopiero w ostatnich dniach zacząłem poważnie zajmować się kwestią emerytury. W zasadzie pomysł tego produktu Riester wydawał mi się dobry, ale gdy przeliczyłem to wszystko w Excelu, byłam zszokowany, jak niewiele pieniędzy faktycznie dostanę na starość! Nie znalazłem też żadnych informacji o tej umowie w tym forum. Moje pytanie brzmi więc - czy powinienem ją od razu zawiesić lub spróbować ją anulować, czy też źle policzyłem i to wszystko prezentuje się nadzwyczaj dobrze? Jestem zainteresowany waszym zdaniem! Wybrałem już fundusz (niestety Allianz współpracuje tylko z ComStage, co ograniczyło moje możliwości wyboru).
Mój profil:
- 28 lat (mężczyzna)
- obecnie doktorant w dziedzinie inżynierii mechanicznej (ok. 46 000 € brutto)
- obecnie około 25 000 € oszczędności w aktywnym funduszu emerytalnym, planuję za miesiąc zacząć oszczędzać w funduszu ETF (ok. 200-400 € miesięcznie)
Oto dane dotyczące umowy:
Plan emerytalny InvestFlex (ARF1U.GD)
Okres wpłat 39,6 lat, 145 € miesięcznie
gwarantowany współczynnik rentowy 14,32 € (gwarantowana emerytura 217 €)
kapitał gwarantowany 75 800 € (wpłacone kwoty 69 000 € + obietnice 6 800 €)
koszty związane z zawarciem umowy i koszty dystrybucji 1900 €
koszty zarządzania 95 € rocznie
koszty efektywne 1,48 %
Fundusz: ComStage MSCI World ETF EUR (ISIN LU0392494562)
Jeśli potrzebne są dodatkowe informacje, chętnie je dostarczę.