Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące wszystkich innych ubezpieczeń.

Re: 5 lat bezszkodowej jazdy

Napisany przez 2tneub
Cześć wszystkim,

aktualnie mamy zdarzenie ubezpieczeniowe w ubezpieczeniu od odpowiedzialności cywilnej, spowodowane przez nasze dziecko niemogące popełnić czynu zabronionego. Z uwagi na niemożność popełnienia czynu zabronionego, nasze [url]ubezpieczenie[/url] odmawia pokrycia szkody. Ponieważ w zdarzeniu uczestniczyło także inne dziecko, ich [url]ubezpieczenie[/url] tymczasowo przejęło odpowiedzialność i wypłaciło całą szkodę, dzięki czemu poszkodowani dobrze wyszli na tym. Chociaż wiem, że poszkodowani nie mają prawnego roszczenia, to moje moralne poczucie winy jest tymczasowo złagodzone.
Chciałbym uniknąć takich przypadków w przyszłości i ponieważ nasze [url]ubezpieczenie[/url] nie oferuje wyłączenia od powoływania się na niemogącość popełnienia czynu zabronionego, chciałbym przy najbliższej okazji zmienić ubezpieczyciela.

Teraz pojawia się pytanie, czy przy zmianie muszę podać informację o szkodzie w poprzednim ubezpieczeniu, czy też z uwagi na brak odpowiedzialności i brak wypłaty, nie jest to uważane za szkodę?

Napisany przez Reibold
Cześć tneub, To zależy od konkretnego ubezpieczyciela. Są tacy, którzy chcą otrzymać informacje tylko o szkodach, za które została wypłacona odszkodowanie, podczas gdy inni chcą być poinformowani o wszystkich szkodach, które były rozpatrywane przez ubezpieczyciela, bez względu na wynik. Powinieneś to wcześniej ustalić z wybranym ubezpieczycielem! Pozdrawiam Alexander Reibold Doradztwo Finansowe Neuburg an der Donau

Napisany przez 2tneub
Cześć panie Reibold, Dziękuję za odpowiedź. Pozdrowienia, tneub

Napisany przez Experte
Cześć tneub,

Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej obejmowałoby również szkody spowodowane przez dziecko, które nie jest w stanie ponieść odpowiedzialności karnej, jeśli rodzice potwierdzą, że zaniedbali swoje obowiązki nadzorcze.

W przypadku nowego wniosku zazwyczaj pytane jest tylko o liczbę szkód wraz z ich wysokością, co tutaj nie ma zastosowania.

Napisany przez 2tneub
Experte pisze:
ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej obejmie szkody spowodowane przez dziecko niezdolne do popełnienia przestępstwa, jeśli rodzice potwierdzą naruszenie obowiązku opieki.

Ponieważ natknąłem się właśnie na swój własny post sprzed 2 lat, chciałbym dodać kilka uwag.

Na pewno moglibyśmy to zrobić. Jednak faktycznie nie zaniedbaliśmy naszego obowiązku opieki, ponieważ kilka chwil wcześniej udowodnione jest moje bycie z dziećmi. Niecałe 10 minut później już byli w domu. W tym wieku można zostawić dzieci same na pewien czas.

Ponieważ dziecko miało już 7 lat i tym samym osiągnęło wiek, w którym jest odpowiedzialne za swoje czyny, niestety nie zmieniliśmy ubezpieczenia.

W tym roku nastąpił kolejny przypadek szkody sąsiedniej, dziecko wyrusza rowerem z domu, spogląda na kolegę zamiast na przód i uderza w stojący samochód. Było kilku świadków.
Myślałem, że wszystko jest w porządku, dziecko ma ponad 7 lat - samochód był nieruchomy, czyli spokojny ruch uliczny - wydawało się dość oczywiste, ale myliłem się. ubezpieczenie (HUK) ponownie nie wypłaca, lecz kieruje sprawę do ubezpieczenia spowodowanego wypadkiem (samochód firmowy) i wydaje się, że to zostało zaakceptowane. Samochód nie jest firmowym pojazdem małego zakładu rzemieślniczego obok, lecz dużą ponadregionalną firmą budowlaną. Prawdopodobnie to dla nich drobne wydatki. Dla płatników składek HUK jest to z pewnością korzystne, ale poważnie zastanawiam się, co się stanie, gdy powstanie prawdziwa szkoda.

Napisany przez 2tneub
Śmiałe reklamy

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata