Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy są dostępne tanie pożyczki wtórne?

Napisany przez SLW
Cześć wszystkim,

Na moim domu obecnie ciąży obciążenie w wysokości około 350 tys. €.
Według obecnej wyceny, jego wartość wynosi około 730 tys. €.
Kupiłem go 2 lata temu za 620 tys. €.

Wkładany był prywatny kapitał moich rodziców, co zwiększyło wskaźnik kapitału własnego.
Sami mieliśmy około 140 tys. € kapitału własnego, a moi rodzice dołożyli 115 tys. €.
Z kapitału własnego pokryto m.in. koszty zakupu, wykończenie zewnętrzne i część kosztów związanych z samym domem, dzięki czemu bank musiał udzielić mniejszej pożyczki.

Nastała sytuacja, której nikt nie przewidywał.
Moim rodzicom potrzebne jest zwrot kapitału, w przeciwieństwie do pierwotnych planów. Sam kapitał był darem, ale określone okoliczności rodzinne wymagają jego zwrotu.
Można by powiedzieć, że prezent jest prezentem. Pewnie tak myśli jakiś A..., ale my nie chcemy tak postępować. W naszej rodzinie pomagamy sobie.
Nie chcę zagłębiać się w szczegóły sytuacji w internecie. Proszę o zrozumienie.

Zorientowałem się, co mogę zrobić w tej sytuacji.
Mimo że Sparkasse, która stoi za finansowaniem, niechętnie chce w to zaangażować. Powody są raczej wewnętrzne, a dodatkowa [url]pożyczka[/url] byłaby konieczna.
Z uwagi na położenie w księdze wieczystej, byłoby to możliwe, ale oprocentowanie wyniosłoby gdzieś w granicach 4-5%, ponieważ traktowane byłoby to jako dodatkowe finansowanie.
Doradczyni zdecydowanie odradza to działanie. Chciałaby przeprowadzić transakcję, ale nie w ten sposób.

Zwróciłem się do innych banków i mówią, że albo w ogóle nie podejmą się tej sytuacji, ponieważ są w hierarchii za Sparkasse, albo jeśli już, to jedynie z dodatkowymi opłatami.
Jeśli te opłaty wyglądają podobnie do tych oferowanych przez Sparkasse, to nie ma to sensu.

Chciałbym zatem zapytać tutaj, jak ogólnie wygląda sytuacja. Czy jest to powszechne?
Czy istnieją pożyczki następcze z niższym oprocentowaniem?
Czy ktoś ma z tym doświadczenie?

Pozdrawiam,
SLW

Napisany przez NaTwoim13
Cześć SLW, oto pytania, które się pojawiają: 1) Dochody? Rozmiar gospodarstwa domowego? 2) Region/Miasto? 3) Zobowiązania kredytowe? W tym rata [url]kredytu[/url] hipotecznego i inne zobowiązania kredytowe, jeśli istnieją. 4) Czy istnieje dowód, że pieniądze zostały udostępnione przez rodziców lub były przekazywane? W zasadzie postanowienie o tzw. podziale drugorzędnym nie musi pociągać za sobą takich opłat, a pozyskanie kapitału w formie podzastawu nie jest niczym nietypowym.

Napisany przez finanzierung
SLW pisze:
Teraz nastąpiło coś, czego nikt nie brał pod uwagę.
Moi rodzice potrzebują zwrotu kapitału inaczej, niż planowano. Kapitał sam w sobie był prezentem, ale pewne rodzinne okoliczności wymagają zwrotu.

Cześć SLW,
proszę, nie bierz tego osobiście, absolutnie nie jest to skierowane przeciw Tobie.....

Dziwnym trafem posty, które zwracają uwagę na takie ryzyko, są natychmiast krytykowane przez pewnego użytkownika tutaj, jak można było coś takiego napisać, TE zastanowił się dobrze, dlaczego coś takiego mogłoby się wydarzyć i i tak dalej.....

Jak to się zawsze dzieje w pytaniach dotyczących finansowania: Czy krewni mogą udostępnić kapitał... ?

Napisany przez SLW
"Witajcie,

Czy można podać nazwy banków, które to robią i nie oferują dodatkowych opłat?

W takim razie mógłbym tam zapytać.

1) Dochód? Rozmiar gospodarstwa domowego?

2) Region/Miasto?

3) Zobowiązania kredytowe? Włącznie z ratą [url]kredytu[/url] hipotecznego i innymi zobowiązaniami kredytowymi, jeśli istnieją.

4) Czy istnieje dowód, że pieniądze zostały udostępnione przez rodziców lub przekazane?

1: 5000 €, 2 osoby

2: Kolonia

3: Tylko rata za mieszkanie: 1500 €, reszta opłacana gotówką. Bieżące dostępne środki: 30 000 €.

4: Nie, to zostało wtedy złożone wniosek, następnie wypłacone gotówką i ode mnie ponownie wpłacone gotówką.

Pozdrowienia,

SLW
"

Napisany przez NaTwoim13
finanzierung pisze:
Cześć SLW,
proszę, nie bierz tego osobiście, to absolutnie nie jest skierowane przeciwko Tobie.....

Dziwnym trafem posty, w których ostrzega się przed takim zagrożeniem, są natychmiast wyśmiewane przez jednego użytkownika tutaj, jak można w ogóle coś takiego napisać, skoro TE tak dobrze przemyśli, dlaczego miałoby coś takiego się wydarzyć i tak dalej.....

Dlaczego zawsze w kwestiach finansowania pojawia się pytanie Czy krewni mogą dostarczyć wkładu własnego... ?

Przepraszam, nie ma absolutnie żadnego powodu, żeby się tego wystrzegać, bądź przynajmniej włączać to do każdego rozważania.

Po pierwsze, to nie jest regułą, po drugie, wszystko da się naprawić, a tak jak widzi to TE, odziedziczył od swoich rodziców pewne wartości, wie skąd pochodzi, komu co zawdzięcza i co ma zrobić.

Pozostaje mi tylko powiedzieć, że chętnie tutaj pomagam, chętnie inwestuję czas i wiedzę dla rozwiązań, które nie kończą się na 4%.

noelmaxim pisze:
Przepraszam, nie ma absolutnie żadnego powodu, aby się tego wystrzegać, bądź uwzględniać w swoich rozważaniach.

Nikt też tego nie twierdzi, uważanie każdego, kto zwraca uwagę na ewentualne niebezpieczeństwa, za złą osobę, nie jest w porządku! Tutaj widzimy, co Noelmaxim jeszcze NIGDY nie doświadczył ze swoimi 13487 klientami.....

Napisany przez NaTwoim13
Nikogo nie krytykuję, raczej dzielę się tym, jak od 30 lat praktykuję moją pracę i w pierwszych rozmowach również uwzględniam historię rodzin, ponieważ może to przynieść korzyści, bo osobiście zostałem w ten sposób wychowany i również oczekuję tego samego od moich dwóch chłopców.

Nie musi być zawsze tak, ale dla mnie jest to kwestia wymagająca zastanowienia i uświadamiania.

Dla mnie jest to oczywiste zarówno w moim własnym postępowaniu, jak i w praktyce.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć SLW, przy miesięcznych dochodach w wysokości 5000 EUR i ratach domowych w wysokości 1500 EUR, wartości rynkowej około 730 000 EUR i obciążeniach w wysokości 350 000 EUR, aktualnie [url]kredyt[/url] w wysokości 115 000 EUR zwracany rodzicom za pośrednictwem banku Sparkasse w wysokości 350 000 EUR w ogóle nie stanowi problemu. Tutaj nie mamy także stóp procentowych na poziomie 4-5%, lecz znacznie lepszych.

noelmaxim pisze:
Musi to być wszystko lub zawsze możliwe, ale dla mnie należy to poddać w wątpliwość i wyjaśnić.

Ale także ryzyka, które doświadczony makler finansowy często pomija....

Napisany przez NaTwoim13
Finansowanie, nie możesz tego niestety ocenić, ponieważ nie znasz mnie i moich wypowiedzi z rozmów doradczych.

Ta wypowiedź jest znowu ogólnikowa i insynuacyjna!

Ponadto, jeśli mówisz o doświadczonych maklerach finansowych, powiem ci, że to właśnie oni poruszają ten temat i ryzyka.

Finansowanie, tego niestety nie możesz ocenić, ponieważ nie znasz mnie i moich wypowiedzi z sesji doradczych.

Chodzi tutaj nie o Twoje tajne rozmowy doradcze, lecz o Twoje zachowanie tutaj na forum! I tutaj zabraniasz innym użytkownikom wypowiadać się, jeśli odważają się poruszać takie pułapki. O to chodzi, ale po prostu nie chcesz tego zrozumieć.

Napisany przez tomy778
Pożyczki subordynowane mogą być również interesujące, szczególnie jeśli chodzi o inwestycje kapitałowe. Albo [url]pożyczka[/url] bez zabezpieczenia. Aby zwiększyć swoje obciążenia odsetkowe i zainwestować pieniądze w kolejną inwestycję kapitałową, nie używając w ogóle kapitału własnego...
Ważne jest oczywiście, aby istniało odpowiednie zaplecze między księgą wieczystą lub saldem zadłużenia a wartością nieruchomości

Napisany przez BenniG
tomy778 pisze:
Nachrangdarlehen mogą być interesującą opcją, szczególnie jeśli chodzi o inwestycje kapitałowe. Albo kredyt w formie blankietowej. Aby zwiększyć swoje obciążenia odsetkowe i zainwestować pieniądze w następną inwestycję kapitałową, nie wykorzystując już żadnego kapitału własnego...
Ważne jest oczywiście, aby między księgą wieczystą a wartością nieruchomości było wystarczająco dużo miejsca

Aha, a jak teraz Twoje podejście pasuje do zaangażowania w SLW?

Ach tak, rodzice chcą odzyskać pieniądze ze swojej darowizny, aby spekulować na giełdzie lub podobnie.
Tak, SLW, nie martw się, Twoi rodzice na pewno nie stracą wszystkiego!

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata