Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Pomoc w finansowaniu rozbudowy.

Napisany przez mats
Witaj,

Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł nas wesprzeć w finansowaniu budowy.

Budujemy przestrzeń mieszkalną do istniejącego domu.

Nasza szacowana kwota wynosi 254 000 €, bardzo dobrze oszacowana przez architekta.

Posiadamy 70 000 € wkładu własnego i chcemy również wnosić wkład własny. Dokładny zakres własnej pracy jeszcze nie jest przez mnie ustalony. Jestem wykwalifikowanym rzemieślnikiem i sam zajmuję się montażem okien i rolet w całości, płacąc jedynie za materiały. Również część wykończenia wnętrza będziemy wykonywać samodzielnie. Obecnie czekam tylko na statykę i jestem gotowy do prac ziemnych, fundamentów oraz płyt fundamentowych. Pozwolenie zostało wydane kilka dni temu.

Dla nas ważne jest, aby instytucja kredytująca utworzyła dla nas [url]konto[/url] budowlane. Chcielibyśmy samodzielnie regulować wszystkie rachunki.

Nasza potencjalna miesięczna rata spłaty wynosi od 1000 do 1200 [url]euro[/url] (chcielibyśmy mieć możliwość zmiany tej kwoty 2-3 razy, ewentualnie w przypadku czasowego wyłączenia wynagrodzenia z powodu urlopu rodzicielskiego).

Obecnie planujemy zobowiązanie w kwocie 180 000 € (jednak jeszcze nie uwzględniając wkładu własnego i własnej pracy, moje przypuszczenie wynosi 30 000 €).

W ciągu najbliższych lat spodziewamy się dziedziczenia w wysokości 30 000 do 40 000 €. Chcielibyśmy mieć możliwość dokonania tej kwoty jako dodatkowej wpłaty.

Ogólnie chcielibyśmy, aby nasz [url]kredyt[/url] był możliwie elastyczny. Ostatecznie chcielibyśmy powiedzieć, że potrzebowaliśmy tylko 150 000 € i finansować tylko tę część. Zapewne nie jest to możliwe w wielu instytucjach. Najchętniej chcielibyśmy również, aby w mało prawdopodobnym przypadku wygranej w loterii całkowicie wyjść z [url]kredytów[/url].

Dotychczas dwukrotnie byliśmy dość naiwni i nieprzygotowani wobec banku (Voba), do tej pory otrzymaliśmy następujące propozycje:

1) [url]pożyczka[/url] ratalna 50 000 € 1,155% (1,16%) na 10 lat 5 000 € dodatkowej wpłaty rocznie obliczonej z 330 € miesięcznej spłaty (została nam zaproponowana tylko z prawem do dodatkowej spłaty przy KFW 124, zawarta w banku a nie przez KFW)

2) [url]pożyczka[/url] ratalna 130 000 € 1,3575% (1,37) na 10 lat 13 000 € dodatkowej wpłaty rocznie obliczonej z 670 € miesięcznej spłaty

Jeśli spojrzeć na inne omawiane stopy procentowe i sposoby finansowania w tym forum, można by powiedzieć, że A mamy złe warunki, a B obie wersje dla naszego modelu nie są odpowiednio przemyślane (okres kredytowania, rata, dodatkowa spłata)

Mam następujące pytania:
odnośnie 1) - KFW124 oferuje 0,85% na 10 lat, ale bez możliwości dodatkowej spłaty?
- Bez względu na to, czy przez bank czy nie, czy warto dla nas?
- Jak najlepiej spłacać tę pożyczkę? Wysoka spłata (1/3 możliwej miesięcznej raty lub więcej) i 2 000 € dodatkowej spłaty miesięcznie, na korzyść korzystniejszego oprocentowania w banku?

odnośnie 2)
- Czy możliwość dodatkowej spłaty jest zbyt wysoka? Czy niezrozumiała?
- Czy bank mógłby teoretycznie przyjąć stopę procentową z banku internetowego z dodatkowym obciążeniem za doradztwo 20%?

Chętnie skorzystam z pomocy w tej sprawie. Jeśli w tekście tym zawarłem jakiekolwiek błędy lub fundamenty lub nieprawidłowo przestawiono, proszę o wyrozumiałość i korektę. Jestem również otwarty na zupełnie inne opcje. Zastanawiałem się także nad sfinansowaniem 1/3 kwoty przez bank internetowy, ale prawdopodobnie nie będę miał elastyczności w wypłacie pieniędzy ([url]konto[/url] budowlane itp.)?

Przepraszam za błędy ortograficzne.

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Mats

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mats,

Dodatkowa część do istniejącego domu?

1) Jaka jest wartość działki, na której ma zostać zbudowany dodatek?
2) Czy dodatek otrzyma własną księgę wieczystą?
3) Czy zostanie podzielony zgodnie z ustawą o wspólności mieszkaniowej?
4) Do kogo należy istniejący [url]Dom[/url]?

Wypłaty z konta kredytowego są dokonywane za pośrednictwem zlecenia płatniczego, nie będzie przelewu jednorazowego na [url]konto[/url] kredytowe ani na dowolne [url]konto[/url] budowlane, co jednak jest zupełnie zbędne.

Podane stopy procentowe są słabe, otrzymywanie oferty 1,15 % zamiast 0,85 % (KfW) to bezczelność! Spłata przy stopie 0,85 % jest zbędna, ponieważ zainwestowanie środków przeznaczonych na spłatę w lokatę o wyższej stopie procentowej niż 0,85 % jest możliwe i przynosi szybszy efekt spłaty.

Napisany przez mats
Dzień dobry i cześć noelmaxim, Dziękuję za wsparcie. Nadbudowa do istniejącego domu dwurodzinnego. 1. Powierzchnia około 900 m2, nowa ziemia budowlana w naszej okolicy jest wyceniana na około 160-170 [url]euro[/url] za metr kwadratowy. Powiedziałbym, że około 150 000 [url]euro[/url]? Czy to jest możliwe? 2. To dobry punkt wyjścia. Porozmawiam z moim architektem, czy to jest możliwe. Być może wiesz, jakie warunki muszą być spełnione. 3. Nie sądzę. Niestety nie mam tej informacji. Może mógłbyś powiedzieć mi, czy to jest możliwe lub konieczne? 4. Jestem właścicielem. W księdze wieczystej wpisane jest prawo do mieszkania na parterze. Moja żona i ja zamieszkujemy na pierwszym piętrze. Obie mieszkania zostaną powiększone. Jednak pierwsze piętro otrzyma dwukrotnie więcej miejsca + poddasze. Będziemy rozbudowywać wewnętrzny dziedziniec, który powinien pozostać taki sam dla parteru. Chcielibyśmy, żeby moja żona była również zabezpieczona. OK, nasz bank domowy oferuje zazwyczaj rachunek budowlany. Otrzymujemy wpłaty na kwotę około 10-20 000 [url]euro[/url], z którymi możemy dysponować. OK, z tego co zrozumiałem, muszę wynegocjować oprocentowanie na poziomie 0,85% przy tej pożyczce, z możliwością dodatkowej spłaty i zmniejszenia raty. Czy mimo to powinno się spłacić tę pożyczkę w ciągu 10 lat? Może masz inne propozycje? Jestem otwarty na wszystko. Dziękuję. Przepraszam za pisanie z telefonu.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Mats,

pojawiają się kolejne pytania:

1) Czy działka jest obciążona z wyjątkiem prawa do zamieszkania?
2) W jakim mieście (ze względu na uwzględnienie lokalnych banków) znajduje się [url]Dom[/url]?

Prawo do zamieszkania musi ustąpić miejsca, ale nie powinno to stanowić problemu, dodatkowe wypłaty w wysokości 15 000 [url]euro[/url] na [url]konto[/url] nie są problemem.

Napisany przez mats
Cześć noelmaxim,

Dziękuję za Twoją wiadomość.

1) Tak, uprawnienie do mieszkania jest na drugim miejscu. Innych obciążeń nie ma.

2) Czy to naprawdę konieczne? Czy region nie wystarczy?

Dobrze, dla nas ważne jest, abyśmy mogli swobodnie dysponować funduszami i żadne banki ani instytucje nie dokonywały przelewów za nas.

Dzisiaj znajomy powiedział mi, że w sąsiedniej wsi w zeszłym tygodniu, w Sparkasse, zrealizował pierwsze dodatkowe finansowanie i otrzymał ofertę 1,2% na 10 lat.

Napisany przez NaTwoim13
mats pisze:
Witaj noelmaxim,

Dziękuję za Twoją wiadomość.

1) Tak, prawo do zamieszkania zajmuje drugie miejsce. Inne obciążenia nie występują.

2) Czy to naprawdę konieczne? Czy wystarczy podać region?
W takim razie podaj pierwsze 3 cyfry kodu pocztowego albo określ przynajmniej region. Chętnie możesz mi też przesłać te informacje w prywatnej wiadomości lub e-mailu.

Dla nas ważne jest, abyśmy mogli swobodnie dysponować środkami i żadne banki ani instytucje nie miały dokonywać płatności za nas.
Dysponowanie środkami nie jest problemem, ale trzeba udowodnić, na co zostały przeznaczone wypłaty na konto - to umożliwi szybkie otrzymywanie następnej transzy w razie potrzeby.

Dzisiaj kolega powiedział mi, że w sąsiednim mieście w banku Sparkasse w zeszłym tygodniu zaciągnął pierwsze dodatkowe finansowanie i zostało mu zaoferowane 1,2% na 10 lat.

Oprocentowanie na poziomie 1,2% na 10 lat jest zdecydowanie zbyt drogie, zwłaszcza jeśli pożyczka ma być spłacona w tym okresie.

Napisany przez mats
Nie mogę wysyłać prywatnych wiadomości. Region to południowe Münsterland. Tak, dowód na to, że pieniądze zostały przeznaczone na budowę, musi być dostępny. Czy potrzebujesz dalszych informacji? Dziękuję za Twoje starania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata