- ndz lip 07, 2019 4:07 pm
Witaj,
Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł nas wesprzeć w finansowaniu budowy.
Budujemy przestrzeń mieszkalną do istniejącego domu.
Nasza szacowana kwota wynosi 254 000 €, bardzo dobrze oszacowana przez architekta.
Posiadamy 70 000 € wkładu własnego i chcemy również wnosić wkład własny. Dokładny zakres własnej pracy jeszcze nie jest przez mnie ustalony. Jestem wykwalifikowanym rzemieślnikiem i sam zajmuję się montażem okien i rolet w całości, płacąc jedynie za materiały. Również część wykończenia wnętrza będziemy wykonywać samodzielnie. Obecnie czekam tylko na statykę i jestem gotowy do prac ziemnych, fundamentów oraz płyt fundamentowych. Pozwolenie zostało wydane kilka dni temu.
Dla nas ważne jest, aby instytucja kredytująca utworzyła dla nas[url]konto[/url] budowlane. Chcielibyśmy samodzielnie regulować wszystkie rachunki.
Nasza potencjalna miesięczna rata spłaty wynosi od 1000 do 1200[url]euro[/url] (chcielibyśmy mieć możliwość zmiany tej kwoty 2-3 razy, ewentualnie w przypadku czasowego wyłączenia wynagrodzenia z powodu urlopu rodzicielskiego).
Obecnie planujemy zobowiązanie w kwocie 180 000 € (jednak jeszcze nie uwzględniając wkładu własnego i własnej pracy, moje przypuszczenie wynosi 30 000 €).
W ciągu najbliższych lat spodziewamy się dziedziczenia w wysokości 30 000 do 40 000 €. Chcielibyśmy mieć możliwość dokonania tej kwoty jako dodatkowej wpłaty.
Ogólnie chcielibyśmy, aby nasz[url]kredyt[/url] był możliwie elastyczny. Ostatecznie chcielibyśmy powiedzieć, że potrzebowaliśmy tylko 150 000 € i finansować tylko tę część. Zapewne nie jest to możliwe w wielu instytucjach. Najchętniej chcielibyśmy również, aby w mało prawdopodobnym przypadku wygranej w loterii całkowicie wyjść z [url]kredytów[/url] .
Dotychczas dwukrotnie byliśmy dość naiwni i nieprzygotowani wobec banku (Voba), do tej pory otrzymaliśmy następujące propozycje:
1)[url]pożyczka[/url] ratalna 50 000 € 1,155% (1,16%) na 10 lat 5 000 € dodatkowej wpłaty rocznie obliczonej z 330 € miesięcznej spłaty (została nam zaproponowana tylko z prawem do dodatkowej spłaty przy KFW 124, zawarta w banku a nie przez KFW)
2)[url]pożyczka[/url] ratalna 130 000 € 1,3575% (1,37) na 10 lat 13 000 € dodatkowej wpłaty rocznie obliczonej z 670 € miesięcznej spłaty
Jeśli spojrzeć na inne omawiane stopy procentowe i sposoby finansowania w tym forum, można by powiedzieć, że A mamy złe warunki, a B obie wersje dla naszego modelu nie są odpowiednio przemyślane (okres kredytowania, rata, dodatkowa spłata)
Mam następujące pytania:
odnośnie 1) - KFW124 oferuje 0,85% na 10 lat, ale bez możliwości dodatkowej spłaty?
- Bez względu na to, czy przez bank czy nie, czy warto dla nas?
- Jak najlepiej spłacać tę pożyczkę? Wysoka spłata (1/3 możliwej miesięcznej raty lub więcej) i 2 000 € dodatkowej spłaty miesięcznie, na korzyść korzystniejszego oprocentowania w banku?
odnośnie 2)
- Czy możliwość dodatkowej spłaty jest zbyt wysoka? Czy niezrozumiała?
- Czy bank mógłby teoretycznie przyjąć stopę procentową z banku internetowego z dodatkowym obciążeniem za doradztwo 20%?
Chętnie skorzystam z pomocy w tej sprawie. Jeśli w tekście tym zawarłem jakiekolwiek błędy lub fundamenty lub nieprawidłowo przestawiono, proszę o wyrozumiałość i korektę. Jestem również otwarty na zupełnie inne opcje. Zastanawiałem się także nad sfinansowaniem 1/3 kwoty przez bank internetowy, ale prawdopodobnie nie będę miał elastyczności w wypłacie pieniędzy ([url]konto[/url] budowlane itp.)?
Przepraszam za błędy ortograficzne.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Mats
Byłbym wdzięczny, gdybyś mógł nas wesprzeć w finansowaniu budowy.
Budujemy przestrzeń mieszkalną do istniejącego domu.
Nasza szacowana kwota wynosi 254 000 €, bardzo dobrze oszacowana przez architekta.
Posiadamy 70 000 € wkładu własnego i chcemy również wnosić wkład własny. Dokładny zakres własnej pracy jeszcze nie jest przez mnie ustalony. Jestem wykwalifikowanym rzemieślnikiem i sam zajmuję się montażem okien i rolet w całości, płacąc jedynie za materiały. Również część wykończenia wnętrza będziemy wykonywać samodzielnie. Obecnie czekam tylko na statykę i jestem gotowy do prac ziemnych, fundamentów oraz płyt fundamentowych. Pozwolenie zostało wydane kilka dni temu.
Dla nas ważne jest, aby instytucja kredytująca utworzyła dla nas
Nasza potencjalna miesięczna rata spłaty wynosi od 1000 do 1200
Obecnie planujemy zobowiązanie w kwocie 180 000 € (jednak jeszcze nie uwzględniając wkładu własnego i własnej pracy, moje przypuszczenie wynosi 30 000 €).
W ciągu najbliższych lat spodziewamy się dziedziczenia w wysokości 30 000 do 40 000 €. Chcielibyśmy mieć możliwość dokonania tej kwoty jako dodatkowej wpłaty.
Ogólnie chcielibyśmy, aby nasz
Dotychczas dwukrotnie byliśmy dość naiwni i nieprzygotowani wobec banku (Voba), do tej pory otrzymaliśmy następujące propozycje:
1)
2)
Jeśli spojrzeć na inne omawiane stopy procentowe i sposoby finansowania w tym forum, można by powiedzieć, że A mamy złe warunki, a B obie wersje dla naszego modelu nie są odpowiednio przemyślane (okres kredytowania, rata, dodatkowa spłata)
Mam następujące pytania:
odnośnie 1) - KFW124 oferuje 0,85% na 10 lat, ale bez możliwości dodatkowej spłaty?
- Bez względu na to, czy przez bank czy nie, czy warto dla nas?
- Jak najlepiej spłacać tę pożyczkę? Wysoka spłata (1/3 możliwej miesięcznej raty lub więcej) i 2 000 € dodatkowej spłaty miesięcznie, na korzyść korzystniejszego oprocentowania w banku?
odnośnie 2)
- Czy możliwość dodatkowej spłaty jest zbyt wysoka? Czy niezrozumiała?
- Czy bank mógłby teoretycznie przyjąć stopę procentową z banku internetowego z dodatkowym obciążeniem za doradztwo 20%?
Chętnie skorzystam z pomocy w tej sprawie. Jeśli w tekście tym zawarłem jakiekolwiek błędy lub fundamenty lub nieprawidłowo przestawiono, proszę o wyrozumiałość i korektę. Jestem również otwarty na zupełnie inne opcje. Zastanawiałem się także nad sfinansowaniem 1/3 kwoty przez bank internetowy, ale prawdopodobnie nie będę miał elastyczności w wypłacie pieniędzy (
Przepraszam za błędy ortograficzne.
Dziękuję i pozdrawiam serdecznie
Mats