Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Umowa oszczędnościowo-budowlana VL gotowa do przydzielenia

Napisany przez 2titan1981
Cześć,

mam także pytanie dotyczące mojej sytuacji. Posiadam [url]konto[/url] oszczędnościowe związane z budową [url]lokaty[/url] mieszkaniowej (suma 10 000 €), obecnie oszczędności wynoszą około 6000 €, z czego obecnie 40 € pochodzi od pracodawcy i dodatkowo 20 € ode mnie. Umowę podpisałem w lutym 2011 r. Oprocentowanie wynosi 1,5% plus 4% premii. Obecnie nie potrzebuję pieniędzy i nie zamierzam brać [url]kredytu[/url] na zakup domu.

# Chciałbym jednak przenieść moje oszczędności związane z pracodawcą do funduszu inwestycyjnego. Czy zmiana wpłat (zaniechanie wpłat od pracodawcy i zastąpienie ich kwotą 40 € + 20 € ode mnie) mogłaby mieć negatywne skutki?

# W przeciwnym razie chciałbym doładować [url]konto[/url] do 8000 € (bez premii) i wypłacić środki. Wtedy mogę ponownie dowolnie nimi dysponować, to by odpowiadało moim potrzebom, prawda? Czy muszę również zwrócić uwagę na 10-letni okres po zdatności do wypłaty? Premia jest przyznawana tylko przez 8 lat. Czy przepadnie, jeśli nadal będę oszczędzał, czy jest przyznawana tylko przez 8 lat, a reszta wraca do oprocentowania bazowego (1,5%) umowy?

Napisany przez peer
Umowy VL wymagają wpłaty z konta twojego pracodawcy. Nie możesz po prostu samodzielnie wpłacić. Możesz jednak przedstawić kilka umów VL swojemu pracodawcy. Ja osobiście mam jednocześnie 3 umowy VL, które obsługuje mój pracodawca. Po pierwsze, dobry stary rachunek oszczędnościowy Edeka-Bank z jeszcze 5,xx procent oprocentowania, po drugie oszczędzanie na mieszkanie, a po trzecie rachunek oszczędnościowy ETF. Otrzymuję oczywiście zasiłek od pracodawcy tylko raz. Ale wszystkie 3 umowy są pobierane bezpośrednio z mojej pensji przez pracododwcę.

Dziękuję,

więc będę nadal oszczędzać do końca 8. roku, wtedy nie będę już otrzymywać premii wstecz i pozostawię to z podstawową stopą odsetek do momentu, gdy osiągnie prawie całkowitą sumę oszczędności na cele budowlane. Wtedy uzyskam maksimum z umowy w obecnym momencie? Pieniądze dobrze pracują z oprocentowaniem 1,5%, dopóki nie będę ich potrzebować.

Następnie muszę zacząć oszczędzać w ramach planu oszczędnościowego na fundusz akcji personalnych mojego pracodawcy po zakończeniu 8. roku.

Napisany przez C. Andreas
Cześć,

w Twoim miejscu zmieniłbym formę oszczędzania na tę, którą chcesz, i pozostawiłbym 20 [url]euro[/url] jako wpłatę.
Bonus jest dostępny maksymalnie przez 8 lat, dlatego po upływie tego czasu polecam przyjąć przydział i zrezygnować z pożyczki.
Po zrzeczeniu się pożyczki bonus zostanie wypłacony.

Cześć,

dlaczego nie pozostawić tego tak? 1,5% można dzisiaj uzyskać na rynku tylko z większym ryzykiem, czy jest tam jakiś jeszcze nie wspomniany haczyk?

Napisany przez Freeliner
Oblicz, ile wsteczny bonus w wysokości 4% przyniesie, w porównaniu do dwóch kolejnych lat z tylko 1,5%.Ja również postąpiłbym tak, jak napisał C. Andreas.

Napisany przez OneOfMany
C. Andreas pisze:
Cześć,

na twoim miejscu zmieniłbym VL na wybraną przez ciebie formę oszczędzania i pozostawiłbym 20 euro na bezpośrednią obciąganie.
Bonus jest wypłacany maksymalnie przez 8 lat, dlatego na koniec 8 lat powinieneś zaakceptować przydział i zrezygnować z pożyczki.
Zrezygnowanie z pożyczki oznacza wtedy wypłatę bonusu.

Czy możliwe jest więc, że nie otrzyma już bonusu, ponieważ BSV został już zawarty w lutym 2011 roku?

Tak, jak to zrozumiałem, otrzymuję premię za pierwsze 8 lat, a potem tylko 1,5% odsetek. Proszę mnie poprawić, jeśli mylę się.

Napisany przez bruno68
"Cześć Titan 1981,

Tak ogólnie to nie sposób tego jednoznacznie określić! Ponieważ zależy to od kasy oszczędnościowej! Jak się nazywa? Bangen Hoffen Warten? Zakładam, że jeśli postępują Państwo podobnie jak pan C. Andreas, to rozwiązanie umowy nastąpi ze strony kasy oszczędnościowej! Ponieważ spełnienie warunków przydziału [url]kredytu[/url] kończy pierwszą część oszczędzania w ramach budowy. Odmowa przydziału [url]kredytu[/url] oznacza wykluczenie drugiej części przydziału [url]kredytu[/url], co przy obecnych ustalonych odsetkach kredytowych jest do przeżycia!

Jeśli dobrze zrozumiałem, na koncie oszczędnościowym budowy mieszkania znajduje się około 8 000 €? Co zamierzają Państwo z tym zrobić? Jeśli nie zostanie ono wypłacone, po prostu kontynuować oszczędzanie, ponieważ na kwotę zgromadzoną na koncie oszczędnościowym mieszkania można uzyskać pożyczkę do 100%! Można też udostępnić to kwotę w ramach rodziny zgodnie z § 15 Ordynacji podatkowej. Lub nawet przeznaczyć na pokrycie własnego konta bieżącego.

Zapamiętaj: Posiadanie wynika z Trzymania lub zatrzymania!

Jeśli umowa zostanie rozwiązana, znajdź nowe [url]konto[/url] oszczędnościowe budowy mieszkania (suma budowli 16 000 do 20 000 €) i przekaż tam pieniądze, po prostu kontynuując oszczędzanie bezpośrednio z Państwa konta z miesięczną kwotą od 20 do 40 €! Wtedy można kontynuować oszczędzanie na pracownicze plany oszczędnościowe (43 €)!

Państwa życzenie dotyczące dodatkowego oszczędzania w VBL mogą Państwo realizować z miesięczną kwotą do 74 € z udziałem pracodawcy, co oznacza uzyskanie rocznej dopłaty w wysokości 80 €.

Zapamiętaj II: Kto ma pieniądze, ten zazwyczaj otrzymuje je dodatkowo, zazwyczaj taniej, niż ten, kto nie posiada oszczędności!

Pozdrawiam, Bruno68
"

pisze:
Hallo Titan 1981,
Jeśli dobrze zrozumiałem, masz około 8 000 € na koncie BSV? Co chcesz z tym zrobić? Czy nie lepiej po prostu nie anulować go i kontynuować, ponieważ środki zgromadzone na koncie BSV mogą być w 100% obciążone! Można je również udostępnić w rodzinie zgodnie z § 15 kodeksu podatkowego lub nawet przekazać jako zabezpieczenie własnego konta bieżącego.

Aktualnie na koncie jest tylko około 6 500 €. Nie potrzebuję teraz tych pieniędzy, moje linie kredytowe są bardzo dobre.

Jeśli umowa ma zostać anulowana, możesz wybrać nowe konto BSV (16 000 do 20 000 € sumy kredytu budowlanego) i przelać tam pieniądze, kontynuując regularne wpłaty z konta w wysokości od 20 do 40 € miesięcznie! Dzięki temu będziesz nadal otrzymywał osiągnięcia programu VL Sparen (43 €)!

Ze względu na złe warunki BSV, nie chcę zakładać nowego konta. Dlatego chciałbym, aby świadczenia VL od mojego pracodawcy trafiły do odpowiedniego funduszu VL. Oprocentowanie bieżącego BSV będzie wykorzystywane tak długo, jak to możliwe, a następnie wypłacone.

Twą wolę dotyczącą oszczędzania w VBL można realizować z pracodawcą kwotą do 74 € miesięcznie, z czego otrzymasz roczną dopłatę w wysokości 80 €.

Nie otrzymuję już żadnych dopłat rządowych (np. WoP, premia oszczędnościowa pracownicza), tylko świadczenia VL od mojego pracodawcy.

Uwaga II: Kto ma pieniądze, dostaje do nich dodatkowe środki zazwyczaj taniej, niż ten, kto nie ma oszczędności!

Pozdrowienia, bruno68

Po odczekaniu przez pewien czas na ewentualne odpowiedzi, skonsultowałem się ponownie z kasą oszczędności w celu uzyskania informacji, oczywiście chcieli, żebym anulował umowę.

1. 4% oprocentowanie bonusowe obowiązuje przez pierwsze 8 lat. Następnie będzie obowiązywać jedynie oprocentowanie w wysokości 1,5%.
2. Bonus jest przyznawany po przyznaniu kredytu, o ile suma kredytu budowlanego nie zostanie przekroczona przez oprocentowanie w wysokości 1,5%.
3. Okres wypowiedzenia wynosi 3 miesiące.

Dlatego będę kontynuował korzystanie z oprocentowania w wysokości 1,5% dla BSV, aż zbliżę się do sumy kredytu budowlanego. Zamienię świadczenia VL od mojego pracodawcy na umowę funduszu VL i nadal będę wpłacał swój wkład do umowy, aby ostatecznie zbliżyć się do sumy kredytu budowlanego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata