- śr lip 10, 2019 7:00 am
Cześć,
mam także pytanie dotyczące mojej sytuacji. Posiadam[url]konto[/url] oszczędnościowe związane z budową [url]lokaty[/url] mieszkaniowej (suma 10 000 €), obecnie oszczędności wynoszą około 6000 €, z czego obecnie 40 € pochodzi od pracodawcy i dodatkowo 20 € ode mnie. Umowę podpisałem w lutym 2011 r. Oprocentowanie wynosi 1,5% plus 4% premii. Obecnie nie potrzebuję pieniędzy i nie zamierzam brać [url]kredytu[/url] na zakup domu.
# Chciałbym jednak przenieść moje oszczędności związane z pracodawcą do funduszu inwestycyjnego. Czy zmiana wpłat (zaniechanie wpłat od pracodawcy i zastąpienie ich kwotą 40 € + 20 € ode mnie) mogłaby mieć negatywne skutki?
# W przeciwnym razie chciałbym doładować[url]konto[/url] do 8000 € (bez premii) i wypłacić środki. Wtedy mogę ponownie dowolnie nimi dysponować, to by odpowiadało moim potrzebom, prawda? Czy muszę również zwrócić uwagę na 10-letni okres po zdatności do wypłaty? Premia jest przyznawana tylko przez 8 lat. Czy przepadnie, jeśli nadal będę oszczędzał, czy jest przyznawana tylko przez 8 lat, a reszta wraca do oprocentowania bazowego (1,5%) umowy?
mam także pytanie dotyczące mojej sytuacji. Posiadam
# Chciałbym jednak przenieść moje oszczędności związane z pracodawcą do funduszu inwestycyjnego. Czy zmiana wpłat (zaniechanie wpłat od pracodawcy i zastąpienie ich kwotą 40 € + 20 € ode mnie) mogłaby mieć negatywne skutki?
# W przeciwnym razie chciałbym doładować