Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Czy wartość wykupu przedterminowego w programie Riester Rente jest poprawna?

Napisany przez oliveru
Cześć wszystkim, Przez wiele lat wpłacałem tylko 5€, a w ostatnich latach 20€ i doszedłem do wniosku, że chciałbym zainwestować pieniądze w inny sposób. Dlatego złożyłem wypowiedzenie (muszę jeszcze potwierdzić to przy pomocy dowodu osobistego). Jestem świadom, że zostanie pobrana pewna kwota pieniędzy i ponieważ ogólnie nie uzbierało się zbyt wiele, to te potrącenia są mi obojętne. Teraz pytanie: Wartość wykupu na dzień 01.07.2019 w Debeka wynosi: 2846,04 [url]euro[/url] - 1151,37 [url]euro[/url] (Potrącenie już przyznanych dodatków) = 1694,67 [url]euro[/url] Wydaje mi się to dość wysokie, czy raczej realistyczne? Pozdrawiam, Olli

Re: Czy wartość wykupu przedterminowego w programie Riester Rente jest poprawna?

Napisany przez EasyD
oliveru pisze:
Cześć wszystkim,

Wpłacałem przez lata tylko 5€, a w ostatnich latach 20€ i zdecydowałem, że chcę zainwestować tę gotówkę w inny sposób. Dlatego złożyłem wypowiedzenie (muszę jeszcze potwierdzić to dokumentem tożsamości).

Jestem świadomy, że trochę pieniędzy zostanie pobrane, ale z uwagi na niską łączną kwotę zgromadzoną te potrącenia mnie właściwie nie martwią.

Teraz mam pytanie:
Wartość wykupu na dzień 01.07.2019 w Debeka wynosi:
2846,04 euro
- 1151,37 euro (potrącone już przyznane dodatki)
= 1694,67 euro

Wydaje mi się to stosunkowo duża kwota, czy jednak realistyczna?

Pozdrowienia Olli

Co dokładnie uważasz za dużą kwotę, Olli? Kwotę, którą otrzymasz, czy wartość potrąceń?

Ostatecznie moją rekomendacją dla Ciebie byłoby, aby najpierw ktoś wyjaśnił Ci produkt Riester, zanim ewentualnie złożysz wypowiedzenie zbyt pochopnie. Zdalnie nie da się ocenić, czy produkt faktycznie nie pasuje już do Twoich obecnych potrzeb. Widoczne jest jednak, że za stosunkowo niewielką kwotę otrzymałeś interesującą sumę dotacji państwowej, więc byłoby szkoda oddać ją po tylu latach oszczędzania...

Napisany przez 2utopus
Jaka była dokładna suma własnych składek?
Jaki rodzaj emerytury Riester to był? Związany z funduszami czy czyste [url]ubezpieczenie na życie[/url]?

Czy składki zostały uwzględnione w deklaracji podatkowej?
(Odpowiedni podatek musi oczywiście zostać zwrócony.)

Napisany przez BenniG
Pytanie brzmi, jak długo jeszcze do emerytury?
A jaka jest obecna kwota gwarantowana?
I jaka będzie miesięczna wypłata emerytury w oparciu o tę kwotę gwarantowaną?
Jeśli kwota ta jest poniżej minimalnej kwoty, możesz ją wypłacić bez utraty bonusów na samym początku emerytury.

Na pewno nie chciałbym darować ponad 1.000 €, aby zainwestować 1.600 € z niepewnym rezultatem.

Napisany przez Verunsicherter
Wydaje się, że wskaźnik wsparcia jest tutaj dość wysoki. Jeśli nie zależysz finansowo od tych pieniędzy, radziłbym kontynuować składanie wniosków. Musisz jednak dokładnie przeanalizować koszty umowy. Jedno jest na razie pewne (o ile ustawodawca nie zainterweniuje). Na emeryturze muszą pozostać wszystkie dokonane wpłaty + dopłaty. Jeśli teraz zostawisz środki na 10 lat i wypłacisz je później, może się okazać, że koszty już zjadły część salda. Koszty w przypadku umów Riester są bardzo wysokie.

Napisany przez bruno68
An ollveru,

W przypadku Riester nie ma możliwości wypłaty, oprócz 30% na początku emerytury! ew. można otrzymać wypłatę z powodu niskiej emerytury wcześniej! Jednakże wówczas zanika dopłata!

Pozdrowienia, Bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata