Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Niska ocena w Schufie nieoczekiwana.

Napisany przez m3n
Cześć,

od kilku miesięcy odyseja związana z moim wynikiem w Schufie trwa i już kompletnie nie rozumiem świata.

Na początku 2018 r. sprawdziłem swoją ocenę w Schufie po raz pierwszy - wynosiła wtedy około 96%. W niej zawarte były następujące umowy
- [url]konto[/url] osobiste od wielu lat, debetowa VISA, debet 5k, który nigdy nie był wykorzystywany
- [url]kredyt[/url] samochodowy z 2016 roku na 4 lata, 25k
- Umowa telefoniczna

Wszystko to tylko pozytywne wpisy.

W połowie 2018 r. otworzyłem [url]konto[/url] osobiste + VISA z debetem 5k w DKB, a po 2 tygodniach znowu je zamknąłem, ponieważ byłem niezadowolony z aplikacji i prowadzenia konta.
Dodatkowo otworzyłem [url]konto[/url] osobiste + VISA z debetem 5k w Volkswagenbank, które zamykam na początku 2019 r., ponieważ chcę pozostać w swoim starej banku.

Na początku 2019 r. nowa ocena: tylko 92% już!

W latach 2018 i 19 przeniosłem się jeszcze 2 razy, ale jeden był związany z drugim miejscem zamieszkania z powodu pracy.

Dwa miesiące temu chciałem otworzyć [url]konto[/url] w Commerzbank (nawiasem mówiąc, [url]konto[/url] premium!). Zostało to odrzucone z powodu niskiej zdolności kredytowej!

W zeszłym miesiącu spłaciłem [url]kredyt[/url] samochodowy rok przed terminem (co również zostało zgłoszone do Schufy). Nowa ocena od początku lipca uwzględnia to - i wynosi teraz tylko 88%!

Nie mam negatywnych wpisów, zarabiam bardzo dobrze, mam 30 lat/mężczyzna w Bawarii i mimo to mam bardzo słabą ocenę w Schufie!

Jak to możliwe? Jestem po prostu zrozpaczony, ponieważ chciałbym zbudować sobie dobrą ocenę dla przyszłych [url]kredytów[/url].

Napisany przez Tirex
Naprawdę? Przepraszam, ale czego się spodziewałeś? Otwarcie konta, ponowne zamknięcie konta, praktycznie to samo 2 razy z rzędu. Następnie spłacenie [url]kredytu[/url] wcześniej (technicznie widziane jako naruszenie umowy, nawet jeśli wydaje się to dziwne). Jest oczywiste, że to ma negatywny wpływ na punktację. Bądź zadowolony, że masz 88%, mogłoby być znacznie gorzej. Pozostań przez 2-3 kwartały nieaktywny w spółce informacji kredytowej, a potem będzie wszystko w porządku.

Napisany przez m3n
Czy na pewno tak jest? Myślałem, że przedterminowa spłata raczej sygnalizuje wiarygodność kredytową? A zastanawiam się, jak w ogóle można zmienić [url]konto[/url] bieżące, jeśli wpływa to na wynik w Schufie? Co to ma wspólnego z wiarygodnością kredytową?

Napisany przez Tirex
W jednym z postów na inny temat skomentowano przedwczesną spłatę [url]kredytów[/url] w ten sposób:

Zacytowano:
Twoja akcja jest naruszeniem umowy. Bank zakładał, że spłacisz wszystko zgodnie z pierwotnym planem. Teraz nagle otrzymał 4 000 €, co musi najpierw zaplanować.

To może być przyjęte.

Można zdecydowanie zmienić swoje [url]konto[/url] osobiste, ale należy zawsze robić to rozważnie. Dzika zmiana konta osobistego, otwieranie i zamykanie go na zmianę, z pewnością wpłynie na punktację kredytową.

Punktacja kredytowa nie jest jedynym kryterium wiarygodności kredytowej. Ważna jest także punktacja bankowa, która jest m.in. kształtowana przez zachowanie w odniesieniu do kont osobistych (otwieranie konta, zamykanie, debet..). Na pewno Twoja punktacja teraz jest gorsza.

Napisany przez 2utopus
Jeśli zamknąłeś [url]konto[/url] na początku roku, ponieważ chcesz pozostać w swoim domowym banku, dlaczego chciałbyś teraz otworzyć nowe [url]konto[/url]? Czy tylko z powodu premii za otwarcie?W przypadku Schufy zbyt duża aktywność zazwyczaj nie jest dobra dla punktacji - zazwyczaj lepsza jest kontynuacja - dłuższe mieszkanie w jednym (dobrym) miejscu - i spłacanie [url]kredytów[/url] zgodnie z umową.Jeśli więc przez kilka kwartałów nic nie robisz, twoja punktacja prawdopodobnie się poprawi ... i nie powinieneś otwierać zbyt wielu kont dla premii za otwarcie, jeśli w przyszłości będziesz potrzebował finansowania.

Napisany przez Fly
Tirex pisze:
Cytat:
Twoje działania złamały umowę. Bank zakładał, że spłacisz wszystko zgodnie z pierwotnym planem. Teraz nagle otrzymał 4 000 €, musi to odłożyć na później.

Tak można to pozostawić.

Zawsze nie rozumiem tego, ale może ktoś mi to wytłumaczyć:
W moich umowach kredytowych zawsze jest opcja wypowiedzenia kredytu „w dowolnym momencie” w zamian za zapłatę odpowiedniej rekompensaty (upraszczając). Zakładam, że ta opcja znajduje się we wszystkich umowach. Jeśli ta opcja jest uwzględniona w umowie, jak można to uznać za naruszenie umowy?

Napisany przez 2utopus
Może słowo brak spełnienia warunków umowy jest za ostre - ale na pewno chodzi tutaj o nieregularny przebieg płatności.

Napisany przez Fly
utopus pisze:
Może naruszenie umowy to zbyt ostre słowo - ale na pewno jest to nieregularny przebieg płatności.

tak, i co z tego? Przecież umowa daje możliwość?!?

Napisany przez 2utopus
Nie wszystko, co jest możliwe, musi być dobre dla wyniku punktowego w Schufa...

Napisany przez fritz1960
Również 1. płeć nie ma wpływu na wynik punktowy, 2. Schufa wprowadziła nowy wzór obliczeń 01.07.2019 roku i zamykanie kont w ciągu 2 miesięcy również nie jest wskazane.

Napisany przez brainy
fritz1960 pisze:
Także płeć nie ma znaczenia dla punktacji kredytowej,...

Na pewno? Ja tak nie sądzę. Ponieważ kobiety zachowują się inaczej niż mężczyźni (nie tylko statystycznie), to będzie również istotne dla Schufy.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata