Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy zrezygnować z Wohn-Riester, tak czy nie?

Napisany przez Desperado
Wiadomo, że wątki na temat takich tematów pojawiają się często, ale chciałem założyć nowy, ponieważ moja sytuacja trochę się różni.

W 2010 roku sfinansowaliśmy budowę naszego nowego domu. Posiadamy dwa [url]kredyty[/url] mieszkaniowe Riester i jeden [url]kredyt[/url] z programu KfW. Obecnie pozostałą kwotę można podzielić na około trzy części (na każdy [url]kredyt[/url]). W przyszłym roku musimy spłacić [url]kredyt[/url] z programu KfW, dlatego właśnie szukam właściwej drogi postępowania.

Stopa procentowa we wszystkich kredytach wynosi trochę ponad 4%.

Do tej pory sądziłem, że ze względu na możliwość specjalnej spłaty mogę również spłacić [url]kredyty[/url] mieszkaniowe Riester i wziąć 1-3 [url]kredyty[/url] ratalne. Mam już ofertę na 3 [url]kredyty[/url], których średnia stopa wynosi 1,1%.

Teraz dowiedziałem się od naszego dotychczasowego finansisty, że [url]kredyt mieszkaniowy[/url] Riester nie może być rozwiązany po 10 latach, ponieważ jest to [url]kredyt[/url] spłacany w całości po 23 latach. Czy to jest prawda?

Ponadto przeczytałem tutaj, że mogą wystąpić problemy z wygenerowaniem zwrotu otrzymanych dotacji z konta mieszkaniowego Riester. Na co zwracać uwagę w tym przypadku?

Innym pomysłem naturalnie byłoby obniżenie obecnych stóp procentowych w kredytach mieszkaniowych Riester i uwzględnienie w nich pozostałej kwoty z [url]kredytu[/url] KfW. Czekamy na taką ofertę. Moje pytanie w tym przypadku brzmi: jaka różnica w stopie procentowej oferowanej może być od 1,1%, aby opłacało się zachować [url]kredyty[/url] mieszkaniowe Riester? Otrzymujemy 650€ dotacji i oszczędzamy około 900€ dzięki kredytom mieszkaniowym Riester. Pozostała kwota zadłużenia wynosi około 200 000€.

Ta ostatnia opcja byłaby dla mnie najbardziej atrakcyjna, ale oczywiście to wszystko zależy od oferty procentowej.

Na wszelkie wątpliwości: tak, to jest [url]kredyt[/url] Riester, nie system oszczędności mieszkaniowych. I: nie żałuję podjęcia tej decyzji, ponieważ byłem dobrze doradzony i dodatkowo zgłębiłem temat w tamtym czasie.

Co byście polecili?

Napisany przez NaTwoim13
Desperado pisze:
Wiem, że wątki na temat takich kwestii pojawiają się często, ale nie chciałem podczepić się pod żaden, ponieważ moja sytuacja jest nieco inna.

W 2010 roku sfinansowaliśmy budowę naszego nowego domu. Posiadamy dwa umowy mieszkalnego rachunku oszczędnościowego (wygląda na to, że nie są to umowy rachunku oszczędnościowego związane z Riesterm, biorąc pod uwagę rozwój postu) i umowę z kfw. Obecnie możemy w przybliżeniu podzielić pozostały dług na trzy części (na każdą umowę) W przyszłym roku musimy spłacić kredyt kfw. W związku z tym obecnie szukam właściwej ścieżki.

Stopa procentowa we wszystkich przypadkach wynosi nieco ponad 4%.

Do tej pory myślałem, że ze względu na możliwość specjalnego wypowiedzenia umowy (BGB § 489?) spłacę również umowy mieszkalnego rachunku oszczędnościowego i zawrę 1-3 umowy kredytów ratalnych (dlaczego 1-3 umowy???). W związku z tym mam również ofertę na 3 kredyty (dlaczego???) o średniej stopie 1,1%. (na 10 lat?)

Teraz usłyszałem od naszego dotychczasowego finansisty, że umowa mieszkalnego rachunku oszczędnościowego nie może być wypowiedziana po 10 latach (?????), ponieważ jest to kredyt tilgung (w sumie 23 lata) Czy to prawda? Trudno zrozumieć, tilgung? Riester? Mieszkalny Riester?

Czytałem tu również, że mogą pojawić się problemy związane z zwrotem otrzymanych dotacji związanych z rachunkiem oszczędnościowym. Ale z całą pewnością!! Na co zwrócić uwagę w tej sprawie? Między innymi to, że dotację trzeba zwrócić w przypadku wypowiedzenia umowy!

Kolejnym pomysłem byłoby oczywiście obniżenie stóp procentowych w dotychczasowych umowach mieszkalnego rachunku oszczędnościowego i włączenie w nie pozostałego długu kfw (Nie można tego zrobić, kredyt kfw musi zostać ponownie zaciągnięty w podobnej kolejności. Czekamy na taką propozycję. Moje pytanie w tej sprawie: jak bardzo oferta odstaje średnio od 1,1%, aby opłacało się zachować umowę mieszkalnego rachunku oszczędnościowego? (można obliczyć, to obejmuje zwrot dotacji, dopłat i oszczędności podatkowe) Otrzymujemy 650€ dotacji i dzięki mieszkalnemu rachunkowi oszczędnościowemu oszczędzamy około 900€ podatkowo. Pozostały dług wynosi około 200 000€.

Ta ostatnia możliwość byłaby dla mnie najbardziej korzystna, ale oczywiście zależy to od oferty dotyczącej stop procentowych.

Jeśli pojawia się pytanie: tak, to kredyt riestera, nie lokata budowlana. I: tak, w sumie nie żałuję podjęcia tej decyzji (???????????????), ponieważ zostałem dobrze doradzony i dodatkowo posiadałem informacje wówczas.

Co byście polecali?

Moja sugestia, szczególnie ze względu na zaznaczone kolorem niebieskim stwierdzenie, polecam skorzystanie z porady tam.

Niestety, twój post wydaje się sugerować, że w ogóle nie wiedziałeś, co podpisałeś w tamtym czasie! Nie jestem w stanie tego zrozumieć na podstawie twoich wyrażeń w poście, tym bardziej nie jestem w stanie zrozumieć obecnych ofert lub alternatyw, ani ich ocenić.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Piszesz także, że Twój [url]doradca[/url] powiedział Ci, że nie możesz anulować pożyczki po 10 latach z pełną spłatą. Liczy się okres obowiązywania oprocentowania. Jeśli posiadasz pożyczkę z okresem obowiązywania oprocentowania ustalonym na 15, 20 lub więcej lat, możesz równie dobrze samodzielnie ją anulować zgodnie z §489 po upływie 10 lat. To nie ma nic wspólnego z spłatą kapitału.

Napisany przez Desperado
Ze względu na odpowiedzi sprzed lat byłem lekko przytłoczony. Ale teraz to jeszcze raz podnoszę.

Jesteśmy teraz w punkcie, w którym możemy zrezygnować z kredytu riesterowskiego do 31.8. Prawdopodobnie przejedziemy na zwykły kredyt ratalny. Niestety dotąd nie otrzymałem żadnych informacji na następujące pytania, być może ktoś tutaj może mi pomóc:

Jak wspomniano, jest to kredyt riesterowski. Dodatki były wprowadzane jako dodatkowa spłata bezpośrednio do umowy. Ponadto były coroczne ulgi podatkowe.

Czy dobrze rozumiem, że rachunek mieszkaniowej pomocy państwa będzie dalej prowadzony i zostanie spłacony w późniejszym wieku?

I: Czy muszę zwrócić otrzymane ulgi podatkowe?

Napisany przez NaTwoim13
Idź proszę do innego wątku.

Napisany przez Desperado
noelmaxim pisze:
Wejdź proszę na drugi wątek.

Więc jeśli dobrze rozumiem ostatni post od Batman, nie muszę niczego zwracać, ale muszę opodatkować dotychczasowe wypłaty w wieku emerytalnym.

Dla mnie więc odpowiednie jest obliczenie: 2100*10= 21000*1,02^17=29405€, które będę musiał opodatkować w wieku emerytalnym.

Napisany przez Batman_BU
Hmm, jeśli dobrze rozumiem, WFK istnieje już od początku umowy. Musisz po prostu oprocentować stan WFK o 2% do wieku emerytalnego. Różnica w porównaniu z moim obliczeniem polega na tym, że wsparcie z pierwszego roku zostało już odsetkowane na WFK. Zatem nie zaczynasz od 2100*10, ale od kwoty na WFK, która została już powiększona o odsetki.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata