- pt lip 12, 2019 8:24 pm
Wiadomo, że wątki na temat takich tematów pojawiają się często, ale chciałem założyć nowy, ponieważ moja sytuacja trochę się różni.
W 2010 roku sfinansowaliśmy budowę naszego nowego domu. Posiadamy dwa[url]kredyty[/url] mieszkaniowe Riester i jeden [url]kredyt[/url] z programu KfW. Obecnie pozostałą kwotę można podzielić na około trzy części (na każdy [url]kredyt[/url] ). W przyszłym roku musimy spłacić [url]kredyt[/url] z programu KfW, dlatego właśnie szukam właściwej drogi postępowania.
Stopa procentowa we wszystkich kredytach wynosi trochę ponad 4%.
Do tej pory sądziłem, że ze względu na możliwość specjalnej spłaty mogę również spłacić[url]kredyty[/url] mieszkaniowe Riester i wziąć 1-3 [url]kredyty[/url] ratalne. Mam już ofertę na 3 [url]kredyty[/url] , których średnia stopa wynosi 1,1%.
Teraz dowiedziałem się od naszego dotychczasowego finansisty, że[url]kredyt mieszkaniowy[/url] Riester nie może być rozwiązany po 10 latach, ponieważ jest to [url]kredyt[/url] spłacany w całości po 23 latach. Czy to jest prawda?
Ponadto przeczytałem tutaj, że mogą wystąpić problemy z wygenerowaniem zwrotu otrzymanych dotacji z konta mieszkaniowego Riester. Na co zwracać uwagę w tym przypadku?
Innym pomysłem naturalnie byłoby obniżenie obecnych stóp procentowych w kredytach mieszkaniowych Riester i uwzględnienie w nich pozostałej kwoty z[url]kredytu[/url] KfW. Czekamy na taką ofertę. Moje pytanie w tym przypadku brzmi: jaka różnica w stopie procentowej oferowanej może być od 1,1%, aby opłacało się zachować [url]kredyty[/url] mieszkaniowe Riester? Otrzymujemy 650€ dotacji i oszczędzamy około 900€ dzięki kredytom mieszkaniowym Riester. Pozostała kwota zadłużenia wynosi około 200 000€.
Ta ostatnia opcja byłaby dla mnie najbardziej atrakcyjna, ale oczywiście to wszystko zależy od oferty procentowej.
Na wszelkie wątpliwości: tak, to jest[url]kredyt[/url] Riester, nie system oszczędności mieszkaniowych. I: nie żałuję podjęcia tej decyzji, ponieważ byłem dobrze doradzony i dodatkowo zgłębiłem temat w tamtym czasie.
Co byście polecili?
W 2010 roku sfinansowaliśmy budowę naszego nowego domu. Posiadamy dwa
Stopa procentowa we wszystkich kredytach wynosi trochę ponad 4%.
Do tej pory sądziłem, że ze względu na możliwość specjalnej spłaty mogę również spłacić
Teraz dowiedziałem się od naszego dotychczasowego finansisty, że
Ponadto przeczytałem tutaj, że mogą wystąpić problemy z wygenerowaniem zwrotu otrzymanych dotacji z konta mieszkaniowego Riester. Na co zwracać uwagę w tym przypadku?
Innym pomysłem naturalnie byłoby obniżenie obecnych stóp procentowych w kredytach mieszkaniowych Riester i uwzględnienie w nich pozostałej kwoty z
Ta ostatnia opcja byłaby dla mnie najbardziej atrakcyjna, ale oczywiście to wszystko zależy od oferty procentowej.
Na wszelkie wątpliwości: tak, to jest
Co byście polecili?