- ndz lip 14, 2019 11:45 am
Kochani,
Mam 26 lat, moje roczne wynagrodzenie netto wynosi stałe 25 000[url]euro[/url] . Co prawda co 5 lat mam skok wynagrodzenia o około 300-400 [url]euro[/url] brutto, ale obawiam się, że jest to wyrównywane przez inflację. Mogę odłożyć około 300 [url]euro[/url] miesięcznie.
Od dłuższego czasu jestem w związku i wszystko układa się świetnie, oczywiście mamy też wspólne plany na przyszłość. Mimo to chciałbym mieć plan tylko dla siebie, na wypadek gdyby wszystko nagle się zmieniło, albo chciałbym też być niezależny i samodzielny w związku.
Obecnie mieszkam sam w wynajętym mieszkaniu, jeżdżę tanim[url]Leasing[/url] owym samochodem i żyję dość oszczędnie, ale nie mogę odłożyć więcej niż ledwo 300 [url]euro[/url] miesięcznie.
Posiadam obecnie kapitał własny w wysokości 35 000[url]euro[/url] , który jest po prostu na koncie bankowym - kompletnie zbędny, wiem, dlatego muszę teraz coś z tym zrobić. Miesięcznie, jak już wspomniałem, mogę odłożyć około 300 [url]euro[/url] . Moimi życzeniami co do inwestycji są:
[url]konto[/url] Codzienne, na którym znajduje się zawsze cały Resztek po wszystkich stałych wydatkach, takich jak czynsz, samochód, ubezpieczenia, jedzenie, telefon itp. Tam zawsze powinno znajdować się około 5000 [url]euro[/url] na wakacje, czas wolny, inne zakupy, ale także na wypadek awarii pralki czy laptopa (nigdy nie robię drogich wakacji, około 1500 [url]euro[/url] rocznie i nie mam hobby, które coś kosztują).Jakieś zabezpieczenie na starość, aby mieć około 100 000 [url]euro[/url] do dyspozycji dla siebie samodzielnego w wieku 65 lat, lub tyle pieniędzy, ile 100 000 [url]euro[/url] są warte dzisiaj (ETF? [url]ubezpieczenie na życie[/url] ?)Do 30. roku życia zgromadzić 30 000 [url]euro[/url] w każdorazowo dostępnej inwestycji, która przyniesie chociaż trochę odsetek (oszczędności budowlane?). Chciałbym to na przykład wykorzystać jako wkład własny do [url]kredytu[/url] na mieszkanie w niedalekiej przyszłości (maksymalnie 5 lat).
Więc punkty 1 i 3 są w zasadzie pokryte moim kapitałem, ale jak najlepiej podejść do tego w taki sposób, aby zagwarantować jak najbardziej efektywne i ekonomiczne zabezpieczenie punktu 2?
Czy w ogóle to jest dobry plan?
Czy powinienem po prostu umieścić 5000[url]euro[/url] na koncie bieżącym, zainwestować 30 000 [url]euro[/url] w różne oszczędności budowlane i zacząć od teraz inwestować 300 [url]euro[/url] miesięcznie w zabezpieczenie na starość? Ale jeśli tak, to w co? A może powinienem wpłacić 10 000 [url]euro[/url] na zabezpieczenie na starość, a następnie miesięcznie przelać tam 200 [url]euro[/url] i resztę zainwestować w oszczędności budowlane, dokładając miesięcznie 100 [url]euro[/url] ?
Jestem wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki!
Mam 26 lat, moje roczne wynagrodzenie netto wynosi stałe 25 000
Od dłuższego czasu jestem w związku i wszystko układa się świetnie, oczywiście mamy też wspólne plany na przyszłość. Mimo to chciałbym mieć plan tylko dla siebie, na wypadek gdyby wszystko nagle się zmieniło, albo chciałbym też być niezależny i samodzielny w związku.
Obecnie mieszkam sam w wynajętym mieszkaniu, jeżdżę tanim
Posiadam obecnie kapitał własny w wysokości 35 000
Więc punkty 1 i 3 są w zasadzie pokryte moim kapitałem, ale jak najlepiej podejść do tego w taki sposób, aby zagwarantować jak najbardziej efektywne i ekonomiczne zabezpieczenie punktu 2?
Czy w ogóle to jest dobry plan?
Czy powinienem po prostu umieścić 5000
Jestem wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki!