Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące innych form finansowania, leasingu, oszczędzania na budowę domu, narzędzi finansowych itp.

Re: Jak zainwestować 35 000 na emeryturę/Dom itp.?

Napisany przez katlinchen
Kochani,

Mam 26 lat, moje roczne wynagrodzenie netto wynosi stałe 25 000 [url]euro[/url]. Co prawda co 5 lat mam skok wynagrodzenia o około 300-400 [url]euro[/url] brutto, ale obawiam się, że jest to wyrównywane przez inflację. Mogę odłożyć około 300 [url]euro[/url] miesięcznie.

Od dłuższego czasu jestem w związku i wszystko układa się świetnie, oczywiście mamy też wspólne plany na przyszłość. Mimo to chciałbym mieć plan tylko dla siebie, na wypadek gdyby wszystko nagle się zmieniło, albo chciałbym też być niezależny i samodzielny w związku.

Obecnie mieszkam sam w wynajętym mieszkaniu, jeżdżę tanim [url]Leasing[/url]owym samochodem i żyję dość oszczędnie, ale nie mogę odłożyć więcej niż ledwo 300 [url]euro[/url] miesięcznie.

Posiadam obecnie kapitał własny w wysokości 35 000 [url]euro[/url], który jest po prostu na koncie bankowym - kompletnie zbędny, wiem, dlatego muszę teraz coś z tym zrobić. Miesięcznie, jak już wspomniałem, mogę odłożyć około 300 [url]euro[/url]. Moimi życzeniami co do inwestycji są:

[url]konto[/url] Codzienne, na którym znajduje się zawsze cały Resztek po wszystkich stałych wydatkach, takich jak czynsz, samochód, ubezpieczenia, jedzenie, telefon itp. Tam zawsze powinno znajdować się około 5000 [url]euro[/url] na wakacje, czas wolny, inne zakupy, ale także na wypadek awarii pralki czy laptopa (nigdy nie robię drogich wakacji, około 1500 [url]euro[/url] rocznie i nie mam hobby, które coś kosztują).Jakieś zabezpieczenie na starość, aby mieć około 100 000 [url]euro[/url] do dyspozycji dla siebie samodzielnego w wieku 65 lat, lub tyle pieniędzy, ile 100 000 [url]euro[/url] są warte dzisiaj (ETF? [url]ubezpieczenie na życie[/url]?)Do 30. roku życia zgromadzić 30 000 [url]euro[/url] w każdorazowo dostępnej inwestycji, która przyniesie chociaż trochę odsetek (oszczędności budowlane?). Chciałbym to na przykład wykorzystać jako wkład własny do [url]kredytu[/url] na mieszkanie w niedalekiej przyszłości (maksymalnie 5 lat).

Więc punkty 1 i 3 są w zasadzie pokryte moim kapitałem, ale jak najlepiej podejść do tego w taki sposób, aby zagwarantować jak najbardziej efektywne i ekonomiczne zabezpieczenie punktu 2?
Czy w ogóle to jest dobry plan?
Czy powinienem po prostu umieścić 5000 [url]euro[/url] na koncie bieżącym, zainwestować 30 000 [url]euro[/url] w różne oszczędności budowlane i zacząć od teraz inwestować 300 [url]euro[/url] miesięcznie w zabezpieczenie na starość? Ale jeśli tak, to w co? A może powinienem wpłacić 10 000 [url]euro[/url] na zabezpieczenie na starość, a następnie miesięcznie przelać tam 200 [url]euro[/url] i resztę zainwestować w oszczędności budowlane, dokładając miesięcznie 100 [url]euro[/url]?
Jestem wdzięczny za wszelką pomoc i wskazówki!

Napisany przez brainy
Bezpłatne zakwaterowanie w podeszłym wieku powinno być najważniejszym celem.
[url]euro[/url] na pewno nie będzie istnieć za kilka lat, więc oszczędzanie w formie pieniądza może być bez sensu.
Kryzys [url]euro[/url]/banków/państw/co tam jeszcze na pewno zostanie rozwiązany islandzko.

https://diepresse.com/home/wirtschaf...der-von-Island

Przynajmniej 100 razy w ciągu roku przypomina się o granicy odszkodowania w wysokości 100 000 EUR w bankach.

[url]dolar[/url], jen, juan i inne również nie wyglądają lepiej od [url]euro[/url].

Napisany przez Dante
Cześć, w skrócie przedstawiam swoje myśli na ten temat i jeden z wielu możliwych sposobów lub punktów, od których można zacząć. Moja opinia nie ma zatem charakteru powszechnie obowiązującego.

Mam 26 lat, moja roczna pensja netto wynosi stałe 25 000 €. Co 5 lat otrzymuję skok wynagrodzenia w wysokości około 300-400 € brutto, ale obawiam się, że jest to zgodne z inflacją. Mogę oszczędzać miesięcznie około 300 €.

Jest to wiek, w którym można jeszcze dobrze zacząć budować coś dla siebie. Jednak zastanawiam się, dlaczego przy pensji powyżej 2000 € netto miesięcznie pozostaje jedynie 300 € do oszczędzania. Na pierwszy rzut oka wydaje mi się to niewystarczające. Jednym pomysłem byłoby prowadzenie budżetu domowego i dokładne przejrzenie, na co wychodzi pieniądze, oraz zastanowienie się, czy jest to naprawdę konieczne. Z drugiej strony, można znaleźć wiele możliwości oszczędności w różnych dziedzinach.

Aktualnie mieszkam sam(a) w wynajętym mieszkaniu, jeżdżę tanim autem w [url]Leasing[/url]u i ogólnie żyję dość oszczędnie, ale nadal nie jestem w stanie oszczędzać więcej niż ledwie 300 € miesięcznie.

Choć nie jestem zwolennikiem prywatnego [url]Leasing[/url]u, to jednak każdy musi sam ze sobą się uporać. Dużo ciekawsze jest to: jeśli żyjesz oszczędnie, jak twierdzisz, dlaczego tylko 300 €?

Aktualnie posiadam kapitał własny w wysokości 35 000 €, który po prostu leży na banku - całkowicie zbędny.

Zbędne to właściwe słowo, a przede wszystkim nieopłacalne. Dlatego dobrym krokiem byłoby podjęcie działań w celu rozpoczęcia z nim czegoś.

Utworzenie "konta codziennego", na którym zawsze znajduje się cały "resztek" po wszystkich ustalonych wydatkach, takich jak czynsz, samochód, ubezpieczenia, jedzenie, telefon itp. Tam powinno być zawsze około 5 000 € na wakacje, czas wolny, inne zakupy, ale także na wypadek, gdy psuje się pralka czy laptop (nigdy nie wydaję dużo na wakacje, około 1 500 € rocznie, i nie mam hobby, które generowałyby koszty).

Co powiesz na to, aby zamiast oszczędzać resztę środków na koncie, utworzyć stałe zlecenie i odłożyć pewną kwotę na początku miesiąca? W ten sposób unikniesz pokusy wydania tego. Jeśli chcesz zdobyć dostęp do pieniędzy, musisz dwa razy się zastanowić, zanim przelosisz je na swoje [url]konto[/url] osobiste. Dodatkowo przyzwyczaisz się do życia bez tych pieniędzy, tak jak np. z czynszem, który również znika na początku miesiąca. Później już prawie nie zauważysz uczucia braku tych środków. Proponowałbym skorzystanie z konta oszczędnościowego do tego celu.
Na tym koncie oszczędnościowym gromadź 3-6 pensji netto, które są przeznaczone wyłącznie na absolutną nagłą potrzebę. Więc żadne wakacje ani inne luksusowe wydatki. Raczej na pokrycie okresu bez pracy lub innego pilnego zdarzenia. Na samochód, telefon, wakacje itp. możesz założyć drugie [url]konto[/url] oszczędnościowe, na które również wpływa określona kwota na luksusowe wydatki.

Jakieś zabezpieczenie emerytalne, aby w wieku 65 lat mieć około 100 000 € na własne potrzeby, lub tyle pieniędzy, ile obecnie jest warte 100 000 € (ETF? [url]ubezpieczenie na życie[/url]?)

Zabezpieczenie emerytalne jest ważne, ale bardzo indywidualne. Zrezygnowałbym z produktów w ramach umowy lub ubezpieczenia, jeśli ich jeszcze nie ma. Na twoim miejscu, a zwłaszcza z dostępnym potencjałem oszczędnościowym, skłaniałbym się ku ETF-om. Poleciłbym ci dokładne zapoznanie się z nimi i następnie zainwestowanie w plan oszczędzania w ETF-ach. Jednak to tylko moje podejście. Musisz sam znaleźć to, co najlepiej do ciebie pasuje z wszystkich możliwości.

Do ukończenia 30 roku życia, posiadać 30 000 € w dowolnie dostępnych aktywach, które przyniosą przynajmniej niewielkie odsetki (oszczędności Budowlane?). Chciałbym wykorzystać to np. jako wkład własny na [url]kredyt[/url] na mieszkanie lub jako udział w spółdzielni w najbliższej przyszłości (maksymalnie 5 lat).

Odradzałbym oszczędzanie w ramach oszczędności budowlanych ze względu na słabą wydajność i niskie zyski.
Jednym rozwiązaniem byłoby zastanowienie się, jak duża jest twoja skłonność do ryzyka, i na tej podstawie podzielenie swoich pieniędzy na część z ryzykiem i część bez ryzyka. Mówiąc o braku ryzyka, chodzi tu o brak 0% ryzyka, ponieważ takie nie istnieje. Istnieje na przykład pewna reguła, którą można stosować, mianowicie 100 minus wiek w bezpieczne formy lokat, a resztę w ryzykowne inwestycje. Środki bez ryzyka mogą być ulokowane na kontach oszczędnościowych lub obligacjach. Lub na przykład w metale szlachetne, w zależności od perspektywy. Wśród inwestycji ryzykownych można wymienić między innymi fundusze indeksowe ETF-y, fundusze akcyjne, akcje, nieruchomości.
Jednak i tutaj warto posiąść wystarczającą wiedzę poprzez lekturę wcześniej.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata