Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: indywidualne ubezpieczenie emerytalne

Napisany przez Marymary123
Cześć ? Stara prywatna polisa emerytalna z 2007 roku, na którą wpłacono tylko 3 razy po 600€ i która obecnie działa bez dodatkowych składek, zaoferowała mi wypłatę wartości wykupu w wysokości 1326€.
Jakie dodatkowe opłaty/podatki mnie czekają? Moja emerytura od 2050 roku miałaby wynosić 7,97€, co nie jest zbyt opłacalne. Ponieważ przez wiele lat nie płaciłem składek, [url]ubezpieczenie[/url] pozostaje bezczynne.
Co powinienem zrobić? Zrezygnować?
Z góry dziękuję!

Napisany przez BenniG
Wpłaciłeś 1.800 € - ubezpieczyciel oferuje teraz 1.326 €.
To oznacza stratę prawie 500 €.
Zaoferowałbym ubezpieczycielowi umowę, że wypłaci 1.600 €, wtedy ubezpieczyciel zarobi 200 € (plus odsetki) i pozbyłbyś się administracji twojego ubezpieczenia.
Jeśli zaoferuje znacznie mniej, pozwoliłbym kontynuować umowę - 1.326 € to przecież nie majątek.

Napisany przez OneOfMany
Marymary123 pisze:
Cześć  Stara prywatna polisa emerytalna z 2007 roku, do której wpłynęło tylko 3 razy po 600€, a następnie była opłacona i nadal działa, teraz zaoferowała mi wypłatę wartości wykupu w wysokości 1326€.
Jakie dodatkowe opłaty/podatki mogą mnie spotkać? Moja emerytura od 2050 roku wynosiłaby 7,97€, co naprawdę się nie opłaca. Ponieważ nie płaciłem składek przez kilka lat, polisa jest zawieszona.
Co powinienem zrobić? Zrezygnować z niej?
Z góry dziękuję!

Wypłaciłbym pieniądze i wykorzystałbym je na coś sensownego. Wtedy również pozbędziesz się zarządzania, wyrzucisz wszystkie dokumenty oraz korespondencję do kosza i nie będziesz musiał przechowywać ich w swoich dokumentach przez kolejne lata lub nawet dziesięciolecia. Wtedy nie będziesz ciągle przypominał sobie, że wyrzuciłeś około 500 EUR w błoto...

Napisany przez 2utopus
Jeśli podzielisz 1326€ przez 7,97€, zobaczysz, że musisz otrzymywać rentę przez co najmniej około 14 lat, aby odzyskać tę kwotę, jednak w 2050 roku ze względu na inflację będzie ona znacznie mniej warta niż obecnie.
2050 rok to za 31 lat - wtedy 1326€ przy inflacji 2% wynosić będzie tylko 718€ ... jeśli zainwestujesz dzisiaj 1326€ w ETF-y o stopie zwrotu 5%, za 31 lat będzie to 6017€ (obliczone bez podatków) - o wartości zinflacjonowanej do 3258€ ... a co z odwołaniem transakcji? Czy oświadczenie o odstąpieniu jest niezachwiane?

Napisany przez BenniG
Rachunek można również sporządzić z punktu widzenia ubezpieczyciela. Ile kosztuje roczny kontrakt dla ubezpieczyciela? Załóżmy, że jest to 5 € plus 200 € na start. Po 12 latach wyszlibyśmy na 260 € - oni jednak pobierają od Ciebie 500 €. Jeśli będziesz trzymał [url]ubezpieczenie[/url] przez kolejne 30 lat, koszty wyniosą 410 € - więc wartość odkupu będzie znacznie bliżej pierwotnej kwoty. Jeśli ubezpieczyciel sam podejdzie do mnie i zechce zaoszczędzić na kosztach administracyjnych, to powinien pozwolić mi skorzystać z przyszłych oszczędności. @utopus: Jeśli za każdym razem gdy wydajesz [url]euro[/url] myślisz, że za 30 lat mogłoby być ich 6, to twoje zużycie ze względu na złe sumienie musiałoby tendować do zera.

Napisany przez 2utopus
BenniG pisze:
@utopus: Jeśli przy każdym wydanym euro myślisz, że za 30 lat mogłoby to być 6 euro, to twój konsumpcjonizm z powodu złego sumienia musiałby zbliżać się do zera.

Wydawaj mniej, inwestuj więcej - na przykład w mieszkanie - lepiej spłacać własne mieszkanie niż płacić czynsz - mój samochód ma 18 lat - lepiej co roku płacić 500 euro w warsztacie niż 30 tysięcy euro za nowy samochód (tracący na wartości 3000 euro rocznie) - w tym również chodzi o zrównoważony rozwój - lepiej korzystać z istniejących rzeczy dłużej niż ciągle kupować nowe. (Smartfony przez 4-5 lat / telewizory co najmniej 10 lat ...)

Co ciekawe, to przy 1 euro za 31 lat to tylko 3 euro z uwzględnieniem inflacji - i jeszcze pomniejszone o podatek od kapitałów...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata