Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak wysokie są raty przy kredycie hipotecznym na 100 000 EUR?

Napisany przez ADMCI4
Chcemy kupić mieszkanie własnościowe za 150 000 EUR, ale możemy załatwić tylko jedną trzecią ceny zakupu jako wkład własny. Jak wysokie byłyby miesięczne obciążenia w przypadku kredytu hipotecznego w wysokości 100 000 EUR? Dziękuję serdecznie Britta

Napisany przez PI112
Cześć Britta, w zależności od podstawowych warunków (okres kredytu, wysokość kredytu w stosunku do wartości nieruchomości itd.) stopa procentowa jest różna. Możesz zabezpieczyć sobie obecnie niskie oprocentowanie nawet na 25 lat (jesteś związana finansowaniem tylko przez maksymalnie 10 lat, ale bank przez cały okres kredytowania). Przyjmując, że finansujecie mieszkanie na 25 lat. Obecnie stopa procentowa wynosi około 4,85%, na pewno chcecie też trochę spłacać, powiedzmy 1% (dodatkowe wpłaty są również możliwe). W takim przypadku miesięczna rata wynosić będzie 487,5€ (100000€x4,85%=4850€ rocznie, 1% spłaty = 1000€ rocznie, czyli łącznie 5850€ rocznie/12 miesięcy = 487,50€). Pozdrowienia, Chris

Napisany przez ADMCI4
Dziękuję za szybką odpowiedź i szczegółowe obliczenia. Zatem musimy liczyć się z około 500 euro miesięcznie. To jak czynsz. Dlatego teraz będziemy szukać mieszkania na własność. Pozdrowienia Britta

Napisany przez MThiemann
Cześć Britta, Polecam Ci dodanie programu mieszkaniowego KfW do swojego finansowania. Twoje finansowanie wyglądałoby wtedy tak: Cena zakupu 150.000 EUR + Koszty notarialne i sądowe ok. 2% = 3.000 EUR + Podatek od nabycia nieruchomości (3,5%) = 5.250 EUR = Całkowity koszt: 158.250 EUR. Kapitał własny 50.250 EUR + 47.000 EUR KfW (stałe 4,0% na 10 lat, okres kredytowania 35 lat, spłata kredytu 1,26%) = 206,02 EUR + 61.000 EUR pożyczki budowlanej (4,35% stałe na 10 lat, spłata 1%) = 271,96 EUR = Całkowita rata miesięczna: 477,97 EUR. Pozdrowienia M. Thiemann www.BaufiService24.de

Napisany przez ADMCI4
Britta pisze: Chcemy kupić mieszkanie własnościowe za 150 000 EUR, ale możemy pokryć tylko jedną trzecią ceny zakupu jako wkład własny. Jak wysokie byłaby miesięczna obciążenie w przypadku kredytu hipotecznego w wysokości 100 000 EUR ? Dziękuję serdecznie Britta
Przy oprocentowaniu około 4,2% i stałym oprocentowaniu przez 10 lat, musiałbyś liczyć się z miesięcznym obciążeniem wynoszącym około 430 EUR. Musisz jednak pamiętać, że na całą procedurę będą także wymagane znaczne koszty nabycia (podatek od nabywania nieruchomości, koszty notarialne). Pozdrawiam Manco

Napisany przez marinamaier
Cześć,

mam teraz pytanie. Używając kalkulatora na tej stronie immobilien-kredit.eu/rechner.html obliczyłem, jak wysokie byłyby raty kredytu w wysokości 100 000 euro.

Czy mogę naprawdę ufać tym informacjom, czy raczej zostanę oszukany? Oferty są kuszące, ponieważ zazwyczaj są oferowane taniej niż w prawdziwym banku.

Pozdrowienia
Marina Maier

Napisany przez NaTwoim13
Cześć marinamaier,

jakie wartości początkowe przyjęłaś lub wprowadziłaś?

Napisany przez Dahut
Chętnie odwiedzam stronę Santander Bank BaufinanzierungsService Santander Bank - Twój usługodawca w zakresie finansowania budowy domu i bawię się trochę z wartościami, aby zobaczyć, na co mnie stać i ile kosztują różne finansowania (różne okresy spłaty, amortyzacja, itp.). Oferta, którą otrzymałem od Santander zeszłego roku, nie odpowiadała tym wartościom, ale miała wyższe oprocentowanie. Jednak oferta, z którą podpisałem umowę w innej banku, była dość zbliżona do tego, co kalkulator odsetkowy Santander mi obliczył.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata