Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Jaką kartę kredytową warto mieć? Które konto osobiste najlepiej mi odpowiada? Czy PayPal jest naprawdę bezpieczny?

Re: Pytanie dotyczące konta Ing-Diba Giro?

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,

jak zadowoleni jesteście z konta Giro w Ing-Diba?

Ponieważ chciałbym również uczynić Ing-Diba moim głównym bankiem.

Jak szybko Ing-Diba księguje wypłaty/pensje i wpłaty oraz jak długo trwają przelewy?

Dziękuję za pomoc

Pozdrowienia

Marc00

Napisany przez 2titan1981
Jestem zadowolony.

Korzystam z niego tylko jako konta domowego. Dlaczego? Po prostu dlatego, że trzeba udowodnić tylko raz swoje wynagrodzenie i nie trzeba mieć stałych wpływów pieniężnych, aby otrzymać debet. Maksymalnie można dostać 10 000 €. Ponadto można od razu otrzymać [url]kredyt[/url] ramowy, jeśli udowodni się ING, że można sobie pozwolić na 25 000 €. ~150 € wolnej płynności miesięcznie. Jest to dosyć praktyczne, gdy potrzebuje się krótkoterminowego [url]kredytu[/url], który nie zaszkodzi w historii kredytowej, a długoterminowe pieniądze o korzystnych warunkach nie powinny być wypłacane (samochód, naprawa domu)

Przelewy zwykle docierają na [url]konto[/url] innego banku w ciągu jednego dnia roboczego. Jeśli dokona się przelewu przed godziną 8:00, może się zdarzyć, że do godziny 17:30 zostanie on zaksięgowany na drugim koncie. Ale nie zawsze tak musi być.

Jako alternatywy można również brać pod uwagę DKB i Comdirect.
Jeśli dochody przekraczają 700 € miesięcznie, prowadziłbym [url]konto[/url] w DKB jako [url]konto[/url] wynagrodzenia. Dlaczego? Otrzymuje się kartę kredytową, dzięki której można bezpłatnie wypłacać pieniądze i płacić nimi na całym świecie. Ponadto można używać konta w ten sposób, że na koniec miesiąca [url]konto[/url] zostaje opróżnione, a środki są przekazywane na [url]konto[/url] oszczędnościowe oprocentowane na poziomie 0,2%.

Comdirect jest interesujące dla osób, które chcą wpłacić gotówkę na [url]konto[/url] lub prowadzić rachunek depozytowy. Wszystko to jest tu bezpłatne.

Ogólnie rzecz biorąc, warto założyć wszystkie trzy konta, aby cieszyć się wszystkimi korzyściami. Ale proszę nie robić tego jednocześnie, ponieważ cierpi na tym historia kredytowa. Ja otwieram nowe [url]konto[/url] co roku i zaczynam od DKB.

Napisany przez BenniG
Posiadam również [url]konto[/url] w ING.

Dla mnie nie jest to główne [url]konto[/url], ponieważ proces logowania na komputerze jest bardzo uciążliwy.

Najpierw musisz podać swój numer dostępu (10 cyfr), następnie PIN (również 10 cyfr), następnie klucz (6 cyfr), następnie musisz potwierdzić logowanie za pomocą telefonu komórkowego, musisz podać PIN dwukrotnie (5 cyfr lub odcisk palca), zanim dostaniesz się do konta.

Zapewnienie bezpieczeństwa jest ważne, ale na pewno nie jest najszybsze.

Napisany przez Marc00
Cześć społeczności forum,

dziękuję za pomoc.

Jeszcze się zastanowię nad kontem w Ing Diba.

Ponieważ w wrześniu Ing Diba ponownie zmienia kartę kredytową na kartę debetową!

Napisany przez hanes
DKB- Odcisk palca na telefonie, i jesteś w środku.

Napisany przez peer
BenniG pisze:
Mam również konto w ING.

Dla mnie nie jest to główne konto, ponieważ proces logowania na komputerze jest bardzo uciążliwy.

Najpierw potrzebujesz swojego numeru dostępu (10-cyfrowy), następnie PIN (również 10-cyfrowy), następnie klucz (6-cyfrowy), następnie musisz potwierdzić logowanie za pomocą telefonu komórkowego, musisz wprowadzić dwukrotnie kod PIN (5-cyfrowy lub odcisk palca), zanim będziesz wewnątrz konta.

Bezpieczeństwo jest ważne, ale na pewno nie najszybsze.

Mam również konto w ING.
Jeśli używasz go za pomocą aplikacji, wystarczy odcisk palca na telefonie i już jesteś w środku.

Napisany przez Marc00
Cześć,

czy istnieje możliwość korzystania z aplikacji bez posiadania telefonu z czytnikiem linii papilarnych, czy jest to w ogóle możliwe?

Napisany przez hanes
Nazwa użytkownika i hasło.

Napisany przez florianmeier
Wynagrodzenie zostanie wpłacone najszybciej, gdy pracodawca i pracownik mają [url]konto[/url] w tej samej banku.

Czy zawsze trzeba nosić przy sobie telefon komórkowy, na którym realizuje się wszystkie bankowe operacje, to inna sprawa. Osobiście uważam, że nie.

Kiedyś miałem [url]konto[/url] w ING, ale moim zdaniem bankowość w DKB jest znacznie lepsza. Jednak DKB wydaje się nie przyjmować każdego (akceptacja na poziomie około 60%).

Jeśli najpierw otworzy się [url]konto[/url] oszczędnościowe w ING, to mimo niezbyt korzystnej historii kredytowej można dostać również [url]konto[/url] osobiste.

Napisany przez Marc00
Cześć,

Czy mogę korzystać z aplikacji bankowej Ing bez posiadania telefonu z czytnikiem linii papilarnych?

Nasza księgowość zawsze księguje wynagrodzenia w ostatni dzień do godziny 24, wtedy są one przetwarzane i wpływają na konta pracowników...

W Sparda Bank zawsze otrzymywałem moje wynagrodzenie najpóźniej około godziny 12 na moje [url]konto[/url] bieżące.

Jak szybko według Was Ing księguje wynagrodzenia?

Dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Marc00

Napisany przez BenniG
Marc00 pisze:
Cześć,

A nasze biuro rachunkowe zawsze księguje wynagrodzenia w ostatnim dniu do godziny 24, następnie są one przetwarzane i zaksięgowane na kontach pracowników...

W Sparda Bank zawsze otrzymuję moje wynagrodzenie najpóźniej do około 12:00 na moim koncie bieżącym.

Czyli Wasze biuro rachunkowe księguje wynagrodzenia 31.7. do godziny 23:59, a pieniądze są na koncie 31.7. o 12:00?

Jeśli nie, proszę wyraźniej określić, co dokładnie masz na myśli.

Marc00 pisze:
Cześć,

Czy mogę korzystać z aplikacji bankowej ING nawet bez telefonu z funkcją odcisku palca?
Nasze działy księgowości zawsze księgują wynagrodzenia w ostatni dzień po 24:00, wtedy są przetwarzane i księgowane na kontach pracowników...
W przypadku banku Sparda, moja pensja zawsze jest na moim koncie oszczędnościowym najpóźniej do godziny 12.
Jak szybko ING księguje według Waszych doświadczeń?
Dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Marc00

Możesz, po prostu, jak wspomniano wcześniej, zawsze używaj nazwy użytkownika i dwóch haseł. Można to ustawić, czy chcesz używać odcisku palca czy nie.

Cytat od hanes

Nazwa użytkownika i hasło.

Co do pytania, kiedy pieniądze przychodzą, już udzielono kilku odpowiedzi. zobacz wyżej, to zależy od banku, z którego korzysta Twój pracodawca. Jeśli jest to ten sam bank, to szybciej, jeśli inny, to wolniej. Jak szybko jest napisane w warunkach cenowo-usługowych banku twojego pracodawcy? Jak szybko oni to przetwarzają?

Cytat od titan1981

Przelewy zazwyczaj docierają w ciągu jednego dnia roboczego. Jeśli dokonasz przelewu przed godziną 8:00, może się zdarzyć, że zostanie zaksięgowany na innym koncie do godziny 17:30. Ale nie zawsze tak jest.

Wygląda na to, że w tej chwili nikt tutaj nie używa konta ING jako konta pensyjnego z różnych powodów. Dlaczego musisz tak dokładnie wiedzieć, kiedy pieniądze przyjdą na twoje konto? To byłoby istotne tylko wtedy, gdy twoja pensja nie wpłynie w tym samym dniu roboczym, co obciążenia. Jeśli jest to ten sam dzień, to nie ma znaczenia.

Cytat od titan1981

Korzystam jednak tylko z niego jako konta domowego. Dlaczego? Po prostu dlatego, że trzeba udowodnić swoją pensję tylko raz i nie trzeba stałych wpływów pieniężnych, aby uzyskać debet. maksymalnie można uzyskać 10.000€. Ponadto można od razu podpisać kredyt ramowy, jeśli można udowodnić ING, że można sobie pozwolić na 25.000€. ~150€ wolnej płynności miesięcznie. Jest to dość praktyczne, gdy potrzebujesz krótkoterminowego kredytu, który nie wpłynie na twoje Scoring kredytowy i nie chcesz wypłacić długoterminowych środków pieniężnych na korzystnych warunkach. (samochód, naprawa domu)

Cytat od BenniG

Dla mnie nie nadaje się jako główne konto, ponieważ procedura logowania na komputerze jest ekstremalnie skomplikowana.

Napisany przez Marc00
Cześć BenniG, Tak, nasze dział księgowości w firmie zawsze wypłaca wynagrodzenia w ostatnim dniu miesiąca i przetwarza je od 24:00, więc zazwyczaj mam je tego samego dnia do godziny 12:00 na moim koncie w banku Sparda. Czy Ingdiba działa równie szybko? Pozdrawiam Marc00

Napisany przez hanes
Niezależne od tego, czy pieniądze przyjdą w jeden dzień czy dwa, najważniejsze, że [url]konto[/url] jest darmowe.

Napisany przez 2tneub
Która księgowość jest czynna o północy w biurze?

Istnieją tylko 2 warianty
1. Pracownicy księgowości księgują to 31., a następnie jest to dostępne 01. danego miesiąca.
2. Pracownicy księgowości ustawiają terminowe przelewy lub automatyczne przelewy na 01., więc jeśli wszystko pójdzie dobrze, będą dostępne 01., a jeśli nie, to 02.

To zależy również od banku, w którym firma ma [url]konto[/url]. Na przykład nasze Volksbanki księgują transakcje na bieżąco. Natomiast Deutsche Bank ma określone cykle księgowania, a godzina przyjęcia zwykłych przelewów to np. 15.30. Wszystko, co zostanie zrobione po tej godzinie, będzie księgowane dopiero następnego dnia. Przelewy z Deutsche Bank do Deutsche Bank zazwyczaj księgują się tego samego dnia, natomiast na [url]konto[/url] innej banku zajmuje to jeden dzień. Nie jestem pewien, czy przelewy w ramach CashGroup (DB, Coba Hypo i Postbank) również księgują się tego samego dnia.

Na przykład moja żona miała [url]konto[/url] w Volksbanksbank, a nasze wspólne [url]konto[/url] jest w DKB. Pieniądze były dostępne w ciągu dnia. W zeszłym roku przeniosła się z Voba do Diba. Również z Diba do DKB, moim zdaniem, pieniądze są dostępne tego samego dnia. Nie jestem jednak pewien, czy tak jest w przypadku jej wynagrodzenia, prawdopodobnie nie jest dostępne tego samego dnia, ponieważ moim zdaniem jej firma ma [url]konto[/url] w Deutsche Bank.

Nie zależy to tylko od banku odbiorczego, ale przede wszystkim od banku nadawcy.
@hanes
Jeśli na koniec miesiąca saldo konta regularnie wynosi zero lub może osiągnąć limit debetu, to ma to znaczenie, czy naliczacze znikającego salda od 1. spowodują debet na koncie i wynagrodzenie zostanie zaksięgowane dopiero 2., czy też oba zostaną zaksięgowane 1. Rzeczywiście nie miałem jeszcze tego problemu, ale znam wystarczająco dużo osób, dla których naprawdę przychodzi na to z dnia na dzień.

Napisany przez hanes
To już rozumiem. Dlatego uważam, że konieczne jest aby mieć na koncie/karcie kredytowej (tak jak w przypadku DKB) zawsze dostępne dwie do trzech pensji netto.

Napisany przez 2tneub
hanes pisze:
Rozumiem to. Dlatego uważam, że konieczne jest mieć zawsze dostępne dwie lub trzy czyste pensje na koncie / koncie kredytowym (jak DKB).

Ja też tak uważam, niestety nie każdy zarabia na tyle, żeby sobie dobrze poradzić i odłożyć trochę środków. Zawsze coś staje na przeszkodzie (naprawa auta/awaria pralki/zimowe ubrania+i buty dla dziecka itp.), co nas cofa. W pewnym stopniu potrafię to zrozumieć.
Wiem jednak doskonale, że są ludzie, którzy zarabiają sześciocyfrowe roczne wynagrodzenia, a mimo to potrzebują zaliczki. Tego z kolei nie potrafię zrozumieć.

Napisany przez Sikor
Od około czterech lat korzystam z ING jako konta płacowego i jestem bardzo zadowolony. Wszystko jest darmowe, operacje księgowe (zarówno przychodzące, jak i wychodzące) przebiegają szybko. Bankowość jest doskonała!

Jednakże coraz bardziej uważam, że zabezpieczenia logowania są nieco przesadzone: dziesięciocyfrowy numer dostępu, hasło, klucz DiBa, a następnie logowanie musi być potwierdzone dwukrotnym wprowadzeniem kodu PIN z aplikacji Banking to go.
Natomiast uważam, że zabezpieczenia logowania aplikacji mogłyby być udoskonalone. Klikasz w aplikację, wpisujesz pięciocyfrowy kod PIN i już jesteś w systemie. Przy dokonywaniu przelewu trzeba go wpisać ponownie i już jest wysłany - bez możliwości potwierdzenia transakcji.
Na swoim telefonie postępuję w ten sposób, na swoim iPadzie używam tylko odcisku palca, aby się zalogować.

Czyli: Przez aplikację jest szybko! I tak, można korzystać z odcisku palca lub bez niego.

Pomimo całej mojej satysfakcji z korzystania z ING (nadal polecam!) jestem niezadowolony, że bank zupełnie zaspał z HBCI przez PSD2. Moje oprogramowanie bankowe może teraz tylko odbierać dane i to dopiero po zatwierdzeniu przez aplikację. Przelewy są możliwe tylko drogą bezpośrednią. Konieczne jest pilne dostosowanie się do tych zmian!

Natomiast obsługa ING nadal działa dość sprawnie. Odpowiedź na zapytanie z formularza kontaktowego zwykle pojawia się w skrzynce mailowej już następnego dnia. Jest to zdecydowanie lepsze niż obecnie w DKB według aktualnych opinii, gdzie trudno się skontaktować.

Ale mogę również polecić ING jako bank dla codziennych operacji finansowych. Transakcje są szybkie, a stałe zlecenia i przelewy terminowe funkcjonują niezawodnie i są łatwe w zarządzaniu. Linia kredytowa została przyznana online natychmiastowo na pożądaną kwotę. Obciążenia są pobierane bez problemu. Wyciągi z konta (w formacie PDF na formacie A4) są przejrzyste i dostępne do pobrania przez lata.

Zalecam ostrożność w posiadaniu kilku kont płacowych jednocześnie, aby nie zepsuć swojej historii kredytowej (np. w bazie SCHUFA). Mam dwa konta płacowe (więc dodatkowe [url]konto[/url] oszczędnościowe) i zamierzam otworzyć trzecie, które w przyszłości może zastąpić drugie [url]konto[/url].

Każdy powinien mieć [url]konto[/url] płacowe (musi je mieć, aby uniknąć horrendalnych opłat za wpłaty gotówki), dwie konta są również zupełnie normalne, natomiast trzy konta zaczynają budzić zdziwienie...
Po czwarte zaczynają się insynuacje. Lepiej więc założyć konta oszczędnościowe na różne cele.

Napisany przez Agio
Cześć!
Mam również [url]konto[/url] w ING i jestem zadowolony. Jak dotąd nie zauważyłem niczego niezwykłego.

Pozdrowienia.

Napisany przez Birgit
Jestem również bardzo zadowolony z ING. Używam go jako głównego konta.

Logowanie, moim zdaniem, nie jest zbyt uciążliwe. Odbywa się bardzo szybko.
Wprowadź numer dostępu + hasło. Wprowadź 2 cyfry z klucza Diba, a następnie potwierdź w aplikacji.
U mnie zajmuje to mniej niż 1 minutę.

Dla osób, które są przyzwyczajone do wprowadzania tylko numeru dostępu + hasła, może to być początkowo niezwykłe.

Rozumiem, że ING nie wspiera już interfejsu dla oprogramowania finansowego.
Ponieważ biorą w tym udział strony trzecie, a ING daje obietnicę bezpieczeństwa przed nadużyciami,
dlatego to rozumiem.
Kto absolutnie musi korzystać z oprogramowania finansowego, musi poszukać innego banku.

Bardzo podoba mi się fakt, że otrzymuję powiadomienie przy każdej transakcji/zaplanowanej transakcji.
Obsługa klienta odpowiada bardzo szybko.

Napisany przez hallo_spencer
Od maja 2020 roku ING zmienia warunki. Od tego czasu co miesiąc na [url]konto[/url] osobiste musi wpływać co najmniej 700 [url]euro[/url], w przeciwnym razie naliczane będą opłaty za prowadzenie konta w wysokości 4,90 [url]euro[/url].

hallo_spencer pisze:
Diba zmienia warunki od maja 2020 roku. Następnie na rachunek oszczędnościowy musi wpływać co najmniej 700 euro miesięcznie, w przeciwnym razie naliczane są opłaty za prowadzenie konta w wysokości 4,90 euro.

Obecnie jednak jako wynagrodzenie, emerytura lub emerytura. Dlatego przelew w wysokości 700€/mies. nie wystarczy analogicznie do konta DKB.

Napisany przez Smirnoff1983
hallo_spencer pisze:
Diba zmienia warunki od maja 2020 roku. Od tego momentu na konto bieżące musi wpływać co najmniej 700 euro miesięcznie, w przeciwnym razie pobierane będą opłaty za prowadzenie konta w wysokości 4,90 euro.

Nawet 4,90€ to nadal bardzo przystępna cena. Patrząc tutaj na Sparkasse lub Volkbank, to przy 4,90€ jesteś w dobrych rękach. Niektóre banki czerpią dużą korzyść z opłat za kartę kredytową.

Ale większość ludzi powinna zarabiać co najmniej 700€ (pracując). Stażyści są w 99% przypadków wyłączeni, podobnie studenci otrzymujący BAFÖG.
Nie uważam tego nawet za coś złego, że żądają 4,90€, co najmniej w ten sposób znikają wszystkie martwe konta bieżące.

Napisany przez obelix
titan1981 pisze:
Obecnie jednak jako pensja, emerytura lub renta. Dlatego przelew w wysokości 700€/mies. nie byłby wystarczający w porównaniu do konta DKB Girokonto.

Czy to rzeczywiście tak jest?

Na przykład, na naszym koncie bieżącym co miesiąc o różnych terminach wpływa 350€ pensji i 550€ na wydatki domowe.

Wiadomość od ING:
Najważniejsze: Twoje konto obecnie nie jest dotknięte tym problemem.

Twoje konto bieżące pozostanie bezpłatne, jeśli używasz go jako konta płacowego, czyli z co najmniej 700 euro miesięcznym wpływem pieniędzy.

W naszym regionalnym banku oszczędnościowym opłata podstawowa wynosi 3,90€, a za przelewy internetowe/polecenia zapłaty i wypłaty z bankomatu nie ma dodatkowych opłat.

Zgodnie z opisem zmiany warunków tak. Złożyłem zapytanie do banku ING.

Edytowałem i właśnie otrzymałem odpowiedź:

Dzień dobry, Panie XXX,

dziękuję za zapytanie odnośnie naszych nowych warunków prowadzenia konta bieżącego!

Tak, to prawda: W tym roku wprowadzamy opłatę za prowadzenie konta bieżącego dla kont, na których miesięcznie wpływa mniej niż 700 [url]euro[/url]. Niemniej jednak możesz być spokojny. Ponieważ, jak już pisaliśmy w naszej informacji z dnia 06.02.2020, ta zmiana Cię obecnie nie dotyczy. Więc jeśli nadal masz co najmniej 700 [url]euro[/url] miesięcznego wpływu na swoje [url]konto[/url] bieżące - pozostanie to bez zmian.

Wszystkie inne warunki Twojego konta, takie jak np. Twoja karta VISA [karta debetowa] i wypłaty gotówki, pozostaną niezmienione.

o ile dla mnie to wszystko w porządku. Dla stałych klientów z wpływami powyżej 700 [url]euro[/url] nie zmienia się nic

Napisany przez peer
titan1981 pisze:
Zgodnie z opisem zmiany warunków - tak. Złożyłem zapytanie do ING.

edytowałem i właśnie dostałem odpowiedź:

Dzień dobry Panie XXX,

dziękuję za zapytanie dotyczące naszych nowych warunków prowadzenia konta osobistego!

Tak, to prawda: W tym roku wprowadzamy opłatę za prowadzenie rachunku bieżącego dla kont, na które miesięcznie wpływa mniej niż 700 euro. Możesz jednak być spokojny. Ponieważ, jak już informowaliśmy w naszej informacji z 06.02.2020, ta zmiana cię obecnie nie dotyczy. Jeśli więc nadal otrzymujesz co miesiąc przynajmniej 700 euro na swoim koncie - to się nie zmieni.

Wszelkie inne warunki twojego konta, takie jak Twoja karta VISA [karta debetowa] i wypłaty gotówki, pozostają niezmienione.

dla mnie wszystko w porządku. Dla stałych klientów z wpływami powyżej 700 euro nie zmienia się nic

To również moja informacja od ING. Wystarczy przelać na konto ING własną kwotę 700 €.
A moja córka, obecnie uczestnicząca w programie wolontariackim, otrzymująca około 400 €, może być spokojna, ponieważ osoby poniżej 28 roku życia są zwolnione z opłat.

Napisany przez tmmd
ING twierdzi, że tylko niewielki odsetek jej klientów jest rzeczywiście dotknięty tą zmianą. Dla większości nic się nie zmienia. W ten sposób można również pozbyć się niektórych martwych kartotek.

Napisany przez obelix
Innym pytaniem, na które dotychczas nie otrzymałem odpowiedzi od ING:

Czy możliwe jest podanie konta referencyjnego [w innym banku] w przypadku konta oszczędnościowego, które nie jest prowadzone na własne nazwisko?

Napisany przez Birgit
Na stronie ING zespół ds. mediów społecznościowych napisał, że od maja nie będą już brane pod uwagę przelewy własne.

Cytat:
Naszym celem jest oczywiście wejście w aktywną relację z wszystkimi klientami konta osobistego. Transakcje papierów wartościowych, transfery własne lub wpłaty z księgowania zwrotnych obciążeń nie będą uwzględniane jako wpływy pieniędzy. Obecnie rozpoznajemy zlecenia stałe lub przelewy z innych banków jako wpływy pieniędzy. Pozdrowienia, Twój zespół ds. mediów społecznościowych

Napisany przez izp
Cześć ludzie,
po dzisiejszym komunikacie w sprawie wprowadzenia opłaty za prowadzenie konta, jeśli miesięczne wpływy nie wyniosą co najmniej 700 [url]euro[/url], powinniśmy wyjaśnić, co dokładnie oznacza.
Czy wystarczy, jeśli w dowolnym momencie w ciągu miesiąca wpłynie 700 [url]euro[/url], czy też może być to w ratach lub od dnia X co 30 dni?
Co jeśli następnego dnia będę potrzebował ponownie pieniędzy i wypłacę 700 [url]euro[/url], czyli przez jeden dzień było 700 [url]euro[/url] na koncie, czy to wystarczy dla Diba?
Na które [url]konto[/url] właściwie muszą wpłynąć pieniądze, na [url]konto[/url] bieżące Diba czy na osobne [url]konto[/url]?
Zawsze loguję się za pomocą ostatnich 10 cyfr numeru IBAN osobnego konta. Czy dla każdego konta, czyli
konta bieżącego i osobnego konta, musi być wpływ w wysokości 700 [url]euro[/url] miesięcznie?
Ponieważ to mnie dotyczy, chciałbym wiedzieć, jak dokładnie wyglądają te warunki. Spróbuję przejrzeć regulamin, jeśli ktoś z was już się orientuje, proszę o informację dla wszystkich, którzy są zainteresowani.
Dzięki
Thomas

Napisany przez izp
Cześć wszystkim,
właśnie rozmawiałem z ING-DIBA:
Dotyczy to tylko czystego konta GIRO w ING-DIBA. Tutaj musi wpłynąć co najmniej 700.-€ albo jednorazowo, albo również
w transzach w ciągu jednego miesiąca (od maja 2020) jako wpłata z zewnętrznego konta (innego niż ING-DIBA), skądkolwiek więc,
np. zlecenie stałe ...
Na moje pytanie, czy mogę wypłacić pieniądze następnego dnia: Tak, to jest możliwe, musi być jednak co najmniej 700.-€ wpłacone co miesiąc
jako wpłata na koncie, nic więcej. Dodatkowe konta są z tego wyłączone, ponieważ są to konta inwestycyjne.
Regulamin dotyczący tych nowych zasad prawdopodobnie jeszcze nie jest dostępny, jednak myślę, że powinien nadejść w ciągu najbliższych dni lub tygodni.
Na razie to tyle
Thomas

Napisany przez 2utopus
Czy przelewy z własnego konta osobistego w innym banku również się liczą? Czy muszę coś przelać żonie, a ona mi? W przeciwnym razie [url]konto[/url] osobiste zostanie po prostu zamknięte...

Napisany przez Birgit
To dziwne, że pracownicy ING dają różne odpowiedzi.

Na stronie ING napisano: Jako [url]konto[/url] płacowe oznacza to: miesięczny minimalny wpływ pieniędzy wynoszący co najmniej 700 [url]euro[/url], na przykład w postaci wynagrodzenia, emerytury lub renty.

W ING-Forum zespół ds. mediów społecznościowych odpowiedział, że własne transfery/stałe zlecenia nie są uznawane za wpływ pieniędzy, ponieważ ING chce nawiązać aktywne relacje z wszystkimi klientami prowadzącymi [url]konto[/url] osobiste.

izp otrzymał teraz telefoniczną informację, że stałe zlecenia z własnego konta w innych bankach są uznawane jako wpływ pieniędzy.

Napisany przez 2utopus
To po prostu typowy cykl świni - jakie wytyczne daje obecnie zarządzanie? Wzrost - za wszelką cenę. Lub Oszczędności - za wszelką cenę. Lub Więcej zysku - za wszelką cenę.

Oczywiście, otworzenie konta bankowego wiąże się z kosztami - produkcja/rozesłanie plastikowych kart, papierologia (chociaż teraz odbywa się elektronicznie), opłaty za korzystanie z obcych bankomatów.

Początkowo prawdopodobnie chciano pozyskać wielu klientów - niektórzy otworzyli [url]konto[/url], aby uzyskać premię powitalną w wysokości 50€. Jednak utrzymywanie tych martwych kont z dodatkowymi głównymi kontami w innych bankach generuje koszty, bez możliwości zarobienia na nich. Być może uda się przekonać niektórych do przeniesienia całego konta do ING i zlikwidowania drugiego konta, ale będą i tacy, którzy zdecydują się zrezygnować z konta w ING.

Napisany przez Birgit
Na pewno niektórzy zamkną swoje konta. INGowi może to nawet pasować.
Ale sądzę, że ING zyska również wielu nowych klientów po zakończeniu przejęcia Comdirect.
Myślę, że klienci Comdirect podzielą się między ING i DKB.

Napisany przez brainy
Comdirect będzie nadal istnieć jako marka.

Napisany przez 2tneub
To po prostu to, co Deutsche Kreditbank zrobiła już jakiś czas temu z kontem Aktywnym.Myślę, że wielu ludzi ma kilka kont bankowych. Jednym z powodów mogą być karty kredytowe, które Deutsche Kreditbank i ING oferują za darmo do wypłacania gotówki. To ma kilka powodów.Dzięki kartom kredytowym i debetom, w razie potrzeby zawsze masz trochę płynności i możesz bezpłatnie wypłacać gotówkę za granicą. Oczywiście, dla banku generuje to koszty, a klient nie przynosi z tego żadnych korzyści.Dla mnie banki chcą pozbyć się tych dodatkowych kont.

No cóż, opłaty powinny w końcu przyjść i każdemu, kto się nimi interesuje, powinno to być jasne.

Przymuszony przez okoliczności mam kilka prawdziwych kont bankowych (do wypłaty, do domowego budżetu, do oszczędzania, do ubezpieczeń, na utrzymanie) oraz kilka nieprawdziwych przez depozyty. Na szczęście wszystkie są jeszcze darmowe. Być może założę jeszcze jedno [url]konto bankowe[/url], na którego nie pobierane są opłaty za wpłaty gotówki - 3 darmowe wpłaty w roku to dla mnie za mało, przynajmniej miałbym wtedy jedno [url]konto[/url] na wypadek nagłej zmiany na niekorzyść. W każdym razie wszystkie konta są aktywnie używane i mam elastyczność, jeśli kiedyś nie będę zadowolony z danej banku. Ważne jest, aby mieć dobrą historię w biurze informacji kredytowej.

Kolejnym atutem jest posiadanie trzech głównych marek kart kredytowych, co pozwala uniknąć sytuacji, gdy jedna nie jest akceptowana lub nie działa. Posiadanie kilku tanich kart kredytowych jest również korzystne za granicą. Ponadto można codziennie dysponować większymi kwotami niż przy użyciu tylko jednej karty kredytowej, gdy potrzebna jest większa suma pieniędzy za granicą.

Miałem już takie sytuacje, więc nie chcę znów znaleźć się w sytuacji, gdy nie mam możliwości uregulowania jakiegoś zobowiązania.

Napisany przez 2tneub
To, co prawdopodobnie robisz w zakresie kont i depozytów, aby zachować przegląd, ja robię wirtualnie poprzez Excel, patrząc w przeszłość i w przyszłość. W przeszłości dla mnie byłoby zbyt dużo wolnej płynności, która leży gdzieś na rachunkach, tylko po to, aby roczne płatności na ubezpieczenia, oszczędzanie i wakacje rozłożyć na miesiąc. Zawsze starałem się, aby na rachunkach było jak najmniej pieniędzy, a jak najwięcej oprocentowanych na Koncie Oszczędnościowym. Przy prawie 0% stopie procentowej oczywiście można zastanowić się, czy nadal potrzebujemy tego konta oszczędnościowego. Dlatego do tej pory zrezygnowałem z automatycznych przelewów na [url]konto[/url] Oszczędnościowe i robiłem to wszystko ręcznie, zgodnie z saldem konta i planami. Mamy każdy darmowe [url]konto[/url] płacowe, gdzie jednak po każdym wpływie wynagrodzenia większość zostaje przeniesiona na wspólne [url]konto[/url], z którego wszystko jest opłacane. Na samych kontach płacowych poza czasami prezentami dla partnera niewiele się dzieje. Ponieważ nasze [url]konto[/url] Oszczędnościowe i [url]konto[/url] Oszczędnościowe jest w tej samej banku co nasze wspólne [url]konto[/url], moja żona, nawet nie angażując się intensywnie w zarządzanie finansami, ma przynajmniej ogólny przegląd.

Napisany przez Birgit
Myślę, że wiele osób ma kilka kont, tak jak titan1981, co oczywiście kosztuje banki pieniądze.
Dla mnie byłoby to zbyt skomplikowane. Ja robię to tak jak tneub, poprzez [url]konto[/url] oszczędnościowe + Excel.

@brainy
Czytałem, że marka Comdirect ma pozostać tylko jako broker, a nie [url]konto[/url] oszczędnościowe.

Na forum ING teraz piszą, że planowane jest uznawanie przelewów własnych z innych banków za wpływy.
Czyli w zasadzie to samo co w DKB.

Od trzech lat zbyt wiele osób bylo zmuszanych do zajrzenia na moje konta bankowe z przyczyn związanych z rozwodem, i już nie chcę tego więcej. Teraz muszę poświęcić trochę czasu, aby nie siedzieć tam długie godziny i tworzyć kopie wyciągów z konta z zaciemnionymi stronami. Teraz wystarczy tylko nacisnąć przycisk drukowania i przedstawić odpowiednie wyciągi. Ponieważ w przyszłości również próbuje się zaglądać na moje konta. Zwłaszcza gdy adwokat przeciwnika musi przeczytać 400-500 stron i faktycznie coś z nimi zrobić, musi poświęcić czas i pracę, straci ostatecznie zainteresowanie, gdy stosunek kosztów i korzyści przestanie mu odpowiadać. Wtedy chce uzyskać od klienta więcej niż tylko stałą opłatę. Ale najpierw musisz go zdobyć. Wtedy porozumienia staną się znacznie tańsze. Drugi adwokat przeciwnika ostatecznie zrezygnował po złożeniu 7000 stron dokumentów i wyciągów z konta.... Nagle był zadowolony z tego, co moj adwokat naliczył, po tym gdy podałem mu krótkie podsumowanie 7000 stron. Teraz przygotowałem tak, że będę mógł w przyszłości tworzyć te dokumenty i wyciągi z konta z minimalnym wysiłkiem dla siebie i maksymalnym wysiłkiem dla przeciwnej strony.

Napisany przez 2tneub
Interesujące.
Mam nadzieję, że uda mi się uniknąć czegoś takiego.

Napisany przez BenniG
Mam stałe zlecenie z banku PSD na rzecz banku Ing w wysokości 700 €.

Mogę potwierdzić, że w mailu informacyjnym dla mnie jest napisane, że [url]konto[/url] pozostaje bezpłatne.

Napisany przez geld-fuchs
Jestem klientem od kilku lat i jestem bardzo zadowolony. Obsługa telefoniczna jest zazwyczaj dostępna w mniej niż minutę. konto osobiste pozostanie bezpłatne od maja 2020 roku jedynie wtedy, gdy miesięczne wpływy wyniosą co najmniej 700 €.

Napisany przez trtz28
Cześć,

czy ktoś może potwierdzić, że przelew z obcego konta powyżej 700 EUR będzie uznany za wpływ pieniędzy dla celów darmowego prowadzenia konta?
Tło: chcemy założyć tam wspólne konto rodzinne, a każdy będzie przekazywał część kwoty z własnego konta w innej banku.

Dzięki
Tom

---

Właśnie znalazłem to samo w często zadawanych pytaniach, ale może ktoś mógłby to potwierdzić?

Aktualnie nie otrzymuję żadnych wynagrodzeń, ale regularnie wpływa 700 euro na moje konto osobiste w ING. Czy moje konto osobiste pozostanie bezpłatne? >>> Tak, z wpływem 700 euro lub więcej, nie płacisz nic, niezależnie od tego, czy jest to wynagrodzenie, emerytura czy renta.

Czy musi to być wynagrodzenie? A co z rentami, emeryturami i innymi dochodami? >>> Również renty, emerytury lub inne dochody są uznawane za wpływy pieniędzy.

Przelewam z konta w innym banku na swoje nazwisko miesięcznie 700€ na wydatki domowe. Ale konto miałem już przed wprowadzeniem tej kwoty 700€. Do tej pory nie naliczono żadnych opłat.

Napisany przez 2utopus
titan1981 pisze:
Przelewam miesięcznie 700€ na utrzymanie domowe z konta w innym banku na swoje imię. Ale miałem to konto już przed wprowadzeniem tych 700€. Dotychczas nie było żadnych opłat.

U mnie jest tak samo - wcześniej przelewałem z zewnętrznego konta bezpośrednio na moje konto dodatkowe w ING - teraz przestawiłem na konto ING i potem jest znowu wewnętrzny przelew na konto dodatkowe.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata