Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: Jaki rodzaj wakacji?

Napisany przez ProfFF
Chcieliśmy pojechać na wakacje i dobrze się bawić, zanim rozpoczniemy budowę domu. Gdy udaliśmy się do biura podróży, zaproponowano nam wyjazdy od 2000 € od osoby (!!!). Dla dwóch tygodni to w porządku - myślicie. Nic bardziej mylnego! 3-4, czasami 5 dni, ale nic co by było warte uwagi! Niewiarygodne. Rozumiem, że biura podróży doliczają opłatę za swoje usługi, ale to już przegięcie. Wolę więc sam się stresować i rezerwować wszystko osobno. Oczywiście, chcieliśmy wyjść poza Europę i to jest drogie, ale nie chcieliśmy wydawać tyle pieniędzy na ten cel... Jak wy to robicie? Wolicie wygodną i drogą opcję, czy sami poszukujecie informacji?

Napisany przez 2titan1981
Nigdy nie rezerwowałem podróży za pośrednictwem biura podróży na miejscu. Ale online zazwyczaj również stoi biuro podróży. Szczególnie przy wakacjach zorganizowanych masz dodatkową ochronę w porównaniu do rezerwacji hotelu i lotów osobno. Zawsze dobrze jest dokładnie sprawdzić, z kim się rezerwuje podróż lub poszczególne elementy podróży, i czy rzeczywiście chce się wrócić w zarezerwowanych datach, czy trzeba by było samemu zadbać o powrót.

Napisany przez florianmeier
Zawsze rezerwuję wszystko osobno, chyba że chcę wyjazdu z przewodnikiem jako wakacje (wycieczka objazdowa).

Napisany przez 2tneub
Do tej pory często sami szukaliśmy informacji i rezerwowaliśmy przez Holidaych...k.de, ponieważ otrzymywaliśmy zwrot w wysokości 100 [url]euro[/url].
W tym roku po raz pierwszy zarezerwowaliśmy lot, hotel i samochód osobno. Wszystko za pośrednictwem portalu oferującego zwroty.
Zawsze upewniamy się, że hotel ma ocenę powyżej 90% i że ocena pochodzi z odpowiedniej liczby recenzji.
Dotąd nie zawiedliśmy się.
Jednakże zawsze były to typowe wakacje w Europie.

Kilka lat temu zorganizowaliśmy podróż do Ameryki. Pomogło nam w tym biuro podróży.

Napisany przez Agio
Hej,
2000€ za tydzień wakacji uważam za dość dużo. W jakim biurze podróży byliście? Pewnie jakieś luksusowe biuro?

Często rezerwowałem coś w biurach podróży, czasem mają naprawdę dobre oferty. Szczególnie gdy podróżuję do krajów czy regionów, o których wiem niewiele i bariera językowa może być problemem, dobrze jest mieć zaufanie do ekspertów. Gdy jadę do Francji czy Włoch, mogę sam sprawdzić połączenia i wynająć mieszkanie przez Airbnb, oczywiście. Ale gdy na przykład, jak planuję, chcę zrobić safari w Kenii, szukam dostawcy specjalizującego się w tym! Tylko jako przykład, może porównasz, tam za mniej niż 2000 otrzymasz dwutygodniową podróż z safari, wakacjami nad morzem i wszystkim, co się z tym wiąże.

Nie odważyłbym się już sam zarezerwować i zorganizować takiej podróży, nie byłem jeszcze w Afryce i z pewnością potrzebna jest zaplanowana wycieczka na safari park.

Gdy wyjeżdżam na trzy lub cztery dni, zazwyczaj są to krótkie wypady, nie potrzebuję największego komfortu, mogę sobie pozwolić na tanie hotel i nawet taniego przewoźnika z węższymi siedzeniami.

Napisany przez Malapascua
ProfFF pisze:
Chcieliśmy pojechać na wakacje i dobrze się bawić, zanim rozpoczniemy budowę domu. Kiedy poszliśmy do biura podróży, zaproponowano nam podróże od 2000 € od osoby (!!!). Za 2 tygodnie to jest akceptowalne myślicie: nic z tych rzeczy! 3-4, pojedynczo 5 dni, ale nic, co byłoby rewelacyjne! Niewiarygodne.

Wejdź na Holidaycheck - podaj cel podróży i czas pobytu, wybierz hotel i masz różne oferty wraz z ocenami. Dziś nikt nie potrzebuje biura podróży, to przerażające relikt z lat 50.

Osobiście właśnie zarezerwowałem dwie podróże dla rodziny czteroosobowej (2 dorosłych, dziecka, niemowlęcia).

1. Dwa tygodnie All Inclusive w Egipcie za 3.500 € na koniec września (w zeszłym roku na koniec października było dla mnie zdecydowanie za zimno). Zawsze trzeba tam zrobić jakieś ustępstwa jeśli chodzi o jedzenie. Jeśli chce się zjeść naprawdę dobre jedzenie, trzeba wybrać się do klubu Robinson, ale wtedy kosztuje to 6.000 € w tym samym czasie. Ogólnie nie jestem fanem wakacji All Inclusive z powodu zazwyczaj kiepskiego jedzenia i obsługi, ale wszystko inne byłoby dla mnie zbyt stresujące w Egipcie.

2. 6 tygodni urlopu rodzinnego w Azji Południowo-Wschodniej na koniec stycznia. Lot do SIN i powrót z BKK z Turkish Airlines. 4 dni w SIN, 8 dni na Langkawi w Malezji, tydzień na Phuket, tydzień w Khao Lak, tydzień na Koh Lanta, 6 dni w Hua Hin, 3 dni w Bangkoku. Zawsze bardzo dobre hotele przyjazne dla dzieci (ze zjeżdżalniami itp.). Kosztuje to 7.500 € dla wszystkich, łącznie z przelotami krajowymi, hotelami, transferami, lotami długodystansowymi i śniadaniami. Do tego dochodzą jeszcze wycieczki, wynajem samochodu na miejscu, drobne zakupy itp., więc z pewnością wydamy około 10 tys. euro.

W ubiegłym roku byliśmy w Turcji (Dalaman) w bardzo dobrym Tui Blue. Kosztowało to około 5.500 € dla trzech osób. Ale za tę cenę można być pewnym, że dostaniesz coś dobrego i nie będziesz się jedynie żywić frytkami.

Napisany przez Lars04
Niezrozumiałe dla mnie, jak lokalne biura podróży mogą przetrwać. Internet ma wszystkie adresy, oferuje o wiele lepsze oferty.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata