Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Jak działa prolongata?

Napisany przez maduuto
Cześć, jak działa Prolongacja? Podobno wygasła umowa dotycząca oprocentowania KfW i otrzymuję propozycję prolongacji, np. zamiast 0,5% teraz po 10 latach 5%. Czy w takim przypadku zawsze mogę wybrać niższą spłatę, czyli zmniejszyć wskaźnik spłaty głównej, aby rata pozostała taka sama? Czy też wskaźnik spłaty pozostaje taki sam na koniec, a rata musi wzrosnąć? Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi. Dziękuję

Napisany przez BenniG
Z każdym nowym kredytem możesz ponownie określić wskaźnik spłaty. Częściowo wskaźnik spłaty oczywiście wpływa na stopę procentową, ale praktycznie możesz wybrać wysokość całkowitej raty - musisz po prostu poradzić sobie z finansowaniem.

Napisany przez NaTwoim13
Falsch, in przypadku prolongacji bank może wymagać zachowania stałego wskaźnika spłaty kapitału - który wzrasta każdego miesiąca. Przy takiej samej stopie oprocentowania często konieczne jest zachowanie pierwotnie obliczonego czasu spłaty. W przypadku wzrostu oprocentowania lub wyższej stopy procentowej możesz wybrać nieco mniejszą ratę kapitałową, aby zachować czas spłaty, przy niskiej stopie procentowej konieczne będzie nieco zwiększenie raty kapitałowej.

Prolongacja oznacza przedłużenie finansowania w dotychczasowym banku, w przypadku finansowania w innym banku wskaźnik spłaty kapitału może być wybrany swobodnie od 1% (zazwyczaj minimalna zdolność spłaty wynosi obecnie 2%).

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata