Re: Umowa ratalna: Wypłata środków WHEN spłata dodatkowa) i opodatkowanie
Napisany przez Thorsten1976 -
- pt sie 02, 2019 12:02 pm
Cześć, obecnie zajmuję się moją umową Riester w celu uzyskania jak najlepszych korzyści. Mam umowę funduszy inwestycyjnych z Union Investment. Obecnie rozważam dokonanie jednej lub dwóch większych wypłat dla dodatkowej spłaty mojej umowy [url]kredytu[/url] budowlanego, mogę rocznie wypłacić 5% bez opłat. Jednakże mam kilka pytań, na które dotąd nie znalazłem zrozumiałej odpowiedzi. Wartości fikcyjne: - Aktualna wartość portfela: 40.000 € => 25.000€ wkładu własnego => 2.000 € dodatków (tylko 154/lub teraz 175 €), dodatki dla dzieci są zawarte w umowie mojej żony => zysk na kursie 13.000 € (założmy, że jest to wartość oszacowana i nie uwzględniona w portfelu: ok. 6000 € oszczędności podatkowe w ostatnich latach (czy mogę uzyskać dokładną wartość?)) Załóżmy, że w końcu 2019 r. wypłacę 20.000 €, a na początku 2020 r. kolejne 20.000 € (nie uwzględniając minimalnej kwoty 3.000, która nie może być wypłacona) - jak będzie to wyglądać z opóźnionym opodatkowaniem? 1) Prawdopodobnie będę musiał najpierw zapłacić 25% podatku od zysków kapitałowych (13.000 €)? 2) Jaka kwota zostanie teraz wpisana na fikcyjne [url]konto[/url] mieszkaniowe? > Czy zyski z kursu są tam wprowadzane? (w takim razie płaciłbym podwójny podatek) > Czy też wkłady własne są tam wprowadzane? > Czy tylko dodatki i oszczędności podatkowe? ==> ogólnie tylko 2.500 € rocznie - oznacza to, że jeśli corocznie wpłaciłem 2.100 €, dodatkowo będą doliczone zyski z kursu i oszczędności podatkowe do maksymalnie 400 €? 3) Kiedy rozpocznie się roczne oprocentowanie 2%? Od dnia wypłaty? Mam nadzieję, że ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości. Na pewno pojawią się kolejne pytania, jednak chcę postępować krok po kroku i, miejmy nadzieję, podejmować właściwe decyzje. Serdeczne podziękowania i pozdrowienia Thorsten