Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Umowa ratalna: Wypłata środków WHEN spłata dodatkowa) i opodatkowanie

Napisany przez Thorsten1976
Cześć, obecnie zajmuję się moją umową Riester w celu uzyskania jak najlepszych korzyści. Mam umowę funduszy inwestycyjnych z Union Investment. Obecnie rozważam dokonanie jednej lub dwóch większych wypłat dla dodatkowej spłaty mojej umowy [url]kredytu[/url] budowlanego, mogę rocznie wypłacić 5% bez opłat. Jednakże mam kilka pytań, na które dotąd nie znalazłem zrozumiałej odpowiedzi. Wartości fikcyjne: - Aktualna wartość portfela: 40.000 € => 25.000€ wkładu własnego => 2.000 € dodatków (tylko 154/lub teraz 175 €), dodatki dla dzieci są zawarte w umowie mojej żony => zysk na kursie 13.000 € (założmy, że jest to wartość oszacowana i nie uwzględniona w portfelu: ok. 6000 € oszczędności podatkowe w ostatnich latach (czy mogę uzyskać dokładną wartość?)) Załóżmy, że w końcu 2019 r. wypłacę 20.000 €, a na początku 2020 r. kolejne 20.000 € (nie uwzględniając minimalnej kwoty 3.000, która nie może być wypłacona) - jak będzie to wyglądać z opóźnionym opodatkowaniem? 1) Prawdopodobnie będę musiał najpierw zapłacić 25% podatku od zysków kapitałowych (13.000 €)? 2) Jaka kwota zostanie teraz wpisana na fikcyjne [url]konto[/url] mieszkaniowe? > Czy zyski z kursu są tam wprowadzane? (w takim razie płaciłbym podwójny podatek) > Czy też wkłady własne są tam wprowadzane? > Czy tylko dodatki i oszczędności podatkowe? ==> ogólnie tylko 2.500 € rocznie - oznacza to, że jeśli corocznie wpłaciłem 2.100 €, dodatkowo będą doliczone zyski z kursu i oszczędności podatkowe do maksymalnie 400 €? 3) Kiedy rozpocznie się roczne oprocentowanie 2%? Od dnia wypłaty? Mam nadzieję, że ktoś jest w stanie rozwiać moje wątpliwości. Na pewno pojawią się kolejne pytania, jednak chcę postępować krok po kroku i, miejmy nadzieję, podejmować właściwe decyzje. Serdeczne podziękowania i pozdrowienia Thorsten

Napisany przez 2utopus
Podatek zaoszczędzony znajduje się w odpowiednich zeznaniach podatkowych z ostatnich lat, w których to zostało odpowiednio zgłoszone (coś o §10 ...). Jeśli działa to już od około 13 lat i wpłacasz około 2000€ rocznie, oszczędność podatkowa zależy od Twojej odpowiedniej stawki podatkowej - przy 30% wynosiłoby to około 8100€.

Pytanie brzmi, czy wypłata jest szkodliwa dla dotacji czy przyjazna dla dotacji - w przypadku szkodliwej wypłaty wszystkie dotacje i oszczędności podatkowe muszą zostać zwrócone, ale nie jest także otwierane [url]konto[/url] mieszkaniowe na dotacje.
(Oczywiście należałoby zgłosić, czy od dodatkowego zysku z kursu należy zapłacić podatek od zysków kapitałowych.)

Oprocentowanie konta mieszkaniowego zaczyna się od momentu spłaty długu - więc jeśli spłacisz 20000€ i masz jeszcze 30 lat do emerytury, wzrośnie to do 36227€ - które będziesz mógł opodatkować w wieku emerytalnym. (Przy 40000€, oczywiście dwa razy więcej.) Jednakże, ponieważ obecnie można uzyskać [url]kredyty[/url] zdecydowanie taniej, a odsetki należy płacić tylko od pozostałego długu, pojawia się pytanie, czy opłaca się tutaj zastosowanie systemu ratalnych oszczędności emerytalnych.

(Konsekwencje dla spadkobierców - przeprowadzka/sprzedaż w późniejszym wieku itp.)
Oczywiście Urząd Riester (ZfA?) również musi wyrazić zgodę.

Napisany przez Verunsicherter
Cześć Thorsten, w zasadzie sprawy zostały już dobrze przedstawione. To wszystko, co tu zostało napisane, jest prawdziwe. Składasz wniosek do ZfA. Nie wiem, czy możesz pobierać środki w tak krótkich odstępach czasu. Ważne jest, aby pobrane środki natychmiast wpływały na spłatę. Bez zbędnych okrężnych dróg. ZfA decyduje również, czy tak czy nie. Przy przyjaznym dla wsparcia pobieraniu tworzony jest rachunek wsparcia mieszkaniowego, który jest oprocentowany rocznie 2% (aby zniwelować wpływ inflacji). Przy przejściu na emeryturę będziesz mógł opodatkować stan rachunku wsparcia mieszkaniowego. 100% do 85. roku życia lub 70% od razu. Stan rachunku WFK jest wprowadzany bezpośrednio do zeznania podatkowego jako dochód i opodatkowany według stawki podatkowej obowiązującej tam (włącznie z progresją).

Jeśli ZfA rzeczywiście się temu sprzeciwi, to pozostaje ci jeszcze dotkliwa kwestia wypowiedzenia ze wsparciem. Warto jednak przemyśleć, jak pilnie potrzebujesz pieniędzy i jak długo trwa jeszcze spłata pożyczki. Jeśli zbliżasz się do fazy refinansowania, dobrze byłoby zastanowić się dwa razy, czy zerwać umowę o Riesterze przy obecnym oprocentowaniu. Jeśli podane przez ciebie wartości są zbliżone do rzeczywistości, osiągnąłeś naprawdę solidny zysk.

Przy zerwaniu umowy ze szkodą dla wsparcia, tracisz premie (widoczne na rocznym oświadczeniu) + specjalne korzyści podatkowe (widoczne w zeznaniu podatkowym na dole). Są one odliczane bezpośrednio od wartości depozytu. Jeśli wartość depozytu nie wystarcza, urząd skarbowy wysyła do Ciebie osobne wezwanie do zapłaty.

Zalecane jest uwzględnienie wartości. Dlatego nie jest zalecane grać z fikcyjnymi wartościami. Ty i tak jesteś tutaj anonimowy. Jeśli chcesz uzyskać fachową poradę, musisz przynajmniej podać prawdziwe wartości.

Pozostałe informacje znajdziesz w swojej lekturze wakacyjnej tutaj: https://datenbank.nwb.de/Dokument/Anzeigen/424336/

A propos, nie jestem doradcą. Sam nauczyłem się tego wszystkiego z podobnych powodów.

Musisz zdecydować, czy chcesz przehodować nieruchomość na wsparcie. Z pobraniem środków na dodatkową spłatę, zostajesz związany węzłem Riester. To utrudnia sprzedaż itp., ponieważ jeśli w ciągu 3 lat nie kupisz ponownie (do własnego użytku), WFK będzie natychmiast opodatkowane. Czyli dodatkowe 20 000 € dochodu rocznego.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata