Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Zrzec się pożyczki przed zakończeniem okresu kredytowania WHEN po 10 latach trwania)

Napisany przez t802003
Przejęłem [url]kredyt budowlany[/url] na 01.07.2013 r. z oprocentowaniem 3,99% na 12 lat (do 30.06.2025).
- [url]refinansowanie[/url] na koniec okresu kredytowania lub w przypadku wcześniejszej spłaty do 30.06.2023 r. nie będzie konieczne, ponieważ wówczas [url]kredyt[/url] zostanie spłacony.
- W przypadku natychmiastowej wcześniejszej spłaty, konieczne byłoby prawdopodobnie krótkoterminowe finansowanie na okres około 3 lat.

Przy dzisiejszych stopach procentowych mam dwa pytania:

1. Czy natychmiastowa wcześniejsza spłata miałaby sens, biorąc pod uwagę opłaty za wcześniejsze spłaty lub opłaty za rozwiązanie umowy ?!?
Roczna maksymalna dodatkowa spłata wynosi umownie 10 000€, która powinna być uwzględniona w obliczeniach związanych z wcześniejszą spłatą przez 6 lat.
Moim zdaniem, lepsza obecna stopa procentowa mogłaby zostać skompromitowana przez opłaty z tytułu wcześniejszej spłaty !??!
2. Jak wygląda wcześniejsza spłata po 10 latach trwania [url]kredytu[/url], mimo że okres kredytowania wynosi 12 lat.
Kiedy musiałbym złożyć wypowiedzenie i czy można się spodziewać jakichś opłat lub odsetek?
=> Do 30.06.2023 r. (10 lat trwania [url]kredytu[/url]) lub 31.12.2023 r. (okres kredytowania + 6-miesięczny okres wypowiedzenia)

Jak już wspomniałem, [url]refinansowanie[/url] nie będzie konieczne po 10 lub 12 latach trwania [url]kredytu[/url].

Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.

Re: Zrzec się pożyczki przed zakończeniem okresu kredytowania WHEN po 10 latach trwania)

Napisany przez 2utopus
Pytanie brzmi, czy w ogóle możliwe byłoby natychmiastowe wypowiedzenie umowy. Kredytodawca wcale nie musi się zgodzić, dopóki nie dojdzie do sprzedaży na przykład. O jaką kwotę zobowiązań odsetkowych do 2023 roku średnio miesięcznie chodzi tutaj? Z pewnością odsetki są obecnie relatywnie wysokie - ale dlatego wybrano dość długi okres kredytowania, czyli 12 lat - 5 lub 10 lat byłoby zapewne wtedy korzystniejsze. Byłbym zadowolony, gdybym wtedy nie zdecydował się na 15 lat i po prostu doprowadził do końca. (Ceny nieruchomości prawdopodobnie wzrosły bardziej niż kwota odsetek...) Jeśli nie będzie konieczne [url]refinansowanie[/url] w 2023 roku, zawsze warto dodatkowo spłacać tyle, ile jest możliwe, i upewnić się, że do 2023 roku nic nie będzie zadłużone. Zazwyczaj można wypowiedzieć umowę po 10 latach okresu zabezpieczenia wyłącznie z 6-miesięcznym okresem wypowiedzenia - wtedy byłoby to 10,5 roku. 3,99% było już dość wysoką stopą w 2013 roku - aktualnie warunki osobiste są lepsze?

Napisany przez t802003
Dziękuję za szybką odpowiedź. Poprzez oddzielną oszczędność spłat miesięcznych płacę około 560 € odsetek do końca umowy kredytowej, ponieważ odsetki są naliczane od pełnej kwoty [url]kredytu[/url] (bez uwzględnienia spłaty kapitału) przez cały okres kredytowania. W związku z tym wcześniejsza spłata byłaby dla mnie dość atrakcyjna. Mogę sobie wyobrazić, że uzyskam nowe finansowanie o oprocentowaniu dużo poniżej 1% (krótki okres kredytowania, niska kwota pożyczona, dobra [url]zdolność kredytowa[/url]/stabilne zatrudnienie). Dzięki temu oszczędziłbym około 500 € miesięcznie (1% zamiast 3,99%).To byłoby już duże ułatwienie. P.S. Właśnie przeczytałem w moich umowach, że [url]kredyt mieszkaniowy[/url] został zainicjowany jako [url]kredyt[/url] z opcją Forward i okres kredytowania 10 lat do wcześniejszej spłaty może zostać skrócony o 2 i pół roku. Możliwe jest to od 05/2021.

Napisany przez 2utopus
Tak więc rozmawiamy tutaj o umowie oszczędnościowej na cele mieszkaniowe? Jakie są stopy procentowe od salda oszczędnościowego? Trzeba to później odliczyć. Z rządowym wsparciem (Riester) czy bez? Bank/bank oszczędnościowo-[url]kredytowy[/url] powinien zapytać o dostępne alternatywy. Nie pozwól się namówić na nową umowę oszczędnościową, która znowu generuje opłaty/prowizje.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata