Re: Zrzec się pożyczki przed zakończeniem okresu kredytowania WHEN po 10 latach trwania)
Napisany przez t802003 -
- sob sie 03, 2019 7:47 pm
Przejęłem [url]kredyt budowlany[/url] na 01.07.2013 r. z oprocentowaniem 3,99% na 12 lat (do 30.06.2025).
-[url]refinansowanie[/url] na koniec okresu kredytowania lub w przypadku wcześniejszej spłaty do 30.06.2023 r. nie będzie konieczne, ponieważ wówczas [url]kredyt[/url] zostanie spłacony.
- W przypadku natychmiastowej wcześniejszej spłaty, konieczne byłoby prawdopodobnie krótkoterminowe finansowanie na okres około 3 lat.
Przy dzisiejszych stopach procentowych mam dwa pytania:
1. Czy natychmiastowa wcześniejsza spłata miałaby sens, biorąc pod uwagę opłaty za wcześniejsze spłaty lub opłaty za rozwiązanie umowy ?!?
Roczna maksymalna dodatkowa spłata wynosi umownie 10 000€, która powinna być uwzględniona w obliczeniach związanych z wcześniejszą spłatą przez 6 lat.
Moim zdaniem, lepsza obecna stopa procentowa mogłaby zostać skompromitowana przez opłaty z tytułu wcześniejszej spłaty !??!
2. Jak wygląda wcześniejsza spłata po 10 latach trwania[url]kredytu[/url] , mimo że okres kredytowania wynosi 12 lat.
Kiedy musiałbym złożyć wypowiedzenie i czy można się spodziewać jakichś opłat lub odsetek?
=> Do 30.06.2023 r. (10 lat trwania[url]kredytu[/url] ) lub 31.12.2023 r. (okres kredytowania + 6-miesięczny okres wypowiedzenia)
Jak już wspomniałem,[url]refinansowanie[/url] nie będzie konieczne po 10 lub 12 latach trwania [url]kredytu[/url] .
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.
-
- W przypadku natychmiastowej wcześniejszej spłaty, konieczne byłoby prawdopodobnie krótkoterminowe finansowanie na okres około 3 lat.
Przy dzisiejszych stopach procentowych mam dwa pytania:
1. Czy natychmiastowa wcześniejsza spłata miałaby sens, biorąc pod uwagę opłaty za wcześniejsze spłaty lub opłaty za rozwiązanie umowy ?!?
Roczna maksymalna dodatkowa spłata wynosi umownie 10 000€, która powinna być uwzględniona w obliczeniach związanych z wcześniejszą spłatą przez 6 lat.
Moim zdaniem, lepsza obecna stopa procentowa mogłaby zostać skompromitowana przez opłaty z tytułu wcześniejszej spłaty !??!
2. Jak wygląda wcześniejsza spłata po 10 latach trwania
Kiedy musiałbym złożyć wypowiedzenie i czy można się spodziewać jakichś opłat lub odsetek?
=> Do 30.06.2023 r. (10 lat trwania
Jak już wspomniałem,
Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.