Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Prywatne zabezpieczenie emerytalne jest konieczne, ale jak to zrobić? Renta Rürup czy Riester, a może tradycyjne ubezpieczenie na życie?

Re: Zmiana pracodawcy w zakresie emerytur korporacyjnych

Napisany przez tildi
Cześć wszystkim, zwracam się do Was z nadzieją na neutralną odpowiedź na mój problem: Obecnie pracuję w banku oszczędnościowym w backoffice i od października będę pracować w banku VR. Mój nowy pracodawca wpłaca kwotę x na moje BAV. Obecnie moje VL jest wpłacane do BAV (S-Pensionskasse), a dzisiaj przyszło pismo od ubezpieczyciela z różnymi możliwościami: a) Pozostawiam umowę w S-Pensionskasse bez składek i zawieram nowe [url]ubezpieczenie[/url] w banku VR b) Przenoszę środki na nowe [url]ubezpieczenie[/url] w VR c) VR-Bank wpłaca kwotę na moją istniejącą umowę. Co do pytania c): Czy w ogóle jest to możliwe? Dziękuję za pomoc! tildi

Napisany przez 2titan1981
Sprawdź mi stare i nowe porozumienie o pracowniczym planie emerytalnym (BaV) i porównaj je

Napisany przez Peter Wolnitza
do c.)

TAK, możliwe, ale w tej konfiguracji bardzo, bardzo mało prawdopodobne.

Pracodawca MUSI oferować BaV, ale Pracodawca decyduje z KIM chce dokonać transakcji i w obecnej sytuacji rozwiązanie c.) na pewno nie zostanie zaakceptowane.
Ale: Zadawanie pytań nic nie kosztuje - jeśli masz odwagę... ;-)

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata