Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Znasz się na inwestycjach? Wymieniaj się wiedzą z innymi użytkownikami forum.

Re: ETF w ramach PPK: Początek umowy.

Napisany przez kiblod
Cześć.

Mój nowy pracodawca (AG) wypłaca mi comiesięczne świadczenia pracownicze (VL). Chciałem zainwestować je w fundusze notowane na giełdzie (ETF). Mój AG powiedział jednak, że umowa dotycząca ETF musi zawierać wyraźnie datę początku, aby określić, kiedy umowa zaczyna obowiązywać. AG chciałby nawet wypłacić mi świadczenia za ten rok retroaktywnie, gdyby w umowie znalazło się np. Od kwietnia 2019 r..
Zadzwoniłem do niemieckiego portalu, który sprzedaje ETF-y. Powiedziano mi, że w umowie nie ma żadnej daty, ponieważ jest ona ważna na czas nieokreślony. Dla portalu nie ma znaczenia, jaka suma zostanie wpłacona i kiedy.
Jednak AG nie zgodził się z tym. Wydaje mu się, że data jest istotna..

Czy ktoś może mi pomóc?

Dziękuję.

Napisany przez 2utopus
Tak naprawdę tylko kilka banków oferuje oszczędzanie na cele związane z VL na bazie funduszy ETF - czy to w ogóle jest plan oszczędności VL?
W jakim banku/depozycie to wszystko ma być prowadzone?
Nie można po prostu kupować ETF-ów i otrzymywać od pracodawcy środki na VL... wszystko musi być zatwierdzone.

Napisany przez kiblod
utopus pisze:
Istnieje tylko kilka banków oferujących oszczędzanie w ramach planu oszczędzania na funduszach ETF - czy to w ogóle jest plan oszczędzania z VL?
Gdzie chcesz to zrobić, w jakim banku/depozycie?

Chciałem to zrobić tutaj: https://www.finvesto.de/etfs/etf-vl/. To działa poprzez niemieckiego Ebase.

Napisany przez 2titan1981
Za pośrednictwem ebase można również łatwo szukać funduszy emerytalnych VL, co pozwala na oszczędzanie oraz umożliwia wybór tych funduszy, które kwalifikują się do wsparcia, pod warunkiem, że mieszczą się w wyznaczonym zakresie. Musisz jedynie upewnić się, że pasują one do innych Twoich funduszy.

Napisany przez kiblod
titan1981 pisze:
Przez ebase można również łatwo wyszukiwać fundusze VL, które umożliwiają oszczędzanie i jeśli znajdujesz się w obszarze uprawniającym do wsparcia, możesz je również wybrać. Musisz po prostu upewnić się, że pasuje do innych funduszy, które posiadasz.

Po prostu nie chciałem wybrać klasycznych funduszy, tylko fundusze ETF.
Tutaj bardziej chodzi mi o początek umowy. Czy jest on zazwyczaj odnotowany w umowie?

Napisany przez 2titan1981
Tak, muszą one być dopasowane do Ciebie, ponieważ jest dostępnych wiele różnych funduszy ETF do wyboru.

Czy już omówiłeś z pracodawcą, co ma na myśli podając datę rozpoczęcia? Prawdopodobnie będzie mógł to odpisać... Ale być może chodzi po prostu o to, kiedy środki z programu motywacyjnego będą trafiać na Twoje [url]konto[/url] inwestycyjne. Wątpię, że ebase założy rachunek dla motywacji pracowniczej wstecz i od tego dnia będą przekazywane wpłaty.

Napisany przez kiblod
pisze:
tak, również one muszą do Ciebie pasować, ponieważ jest kilka ETF-ów do wyboru.

Czy już skonsultowałeś się z pracodawcą, co ma na celu data rozpoczęcia. Prawdopodobnie chodzi o to, że mógłby to odpowiednio odliczyć... Być może chodzi po prostu o to, kiedy środki z programu VL mają wpływać na konto. Nie sądzę, że ebase założyłoby rachunek VL z mocą wsteczną i dopiero od tego dnia mogłyby wpływać wpłaty VL.

Tak, już wybrałem ETF zgodny z programem VL, który mi odpowiada.
Ebase powiedział, że nie wyznaczyli daty, ponieważ umowa ma bezterminową ważność. Jest im obojętne, kiedy i ile mojemu pracodawcy będzie przekazywane. Mój pracodawca może więc przelewać dowolną sumę wstecznie za dany rok. Ebase przekaże te kwoty urzędowi skarbowemu.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata