Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Co mam do otrzymania jako pozostały wynagrodzenie?

Napisany przez Swisscraft
Dzień dobry. Pierwszego kwietnia 2019 roku rozpocząłem nową pracę w Szwajcarii. Okres próbny trwał 3 miesiące, w którym mogło być rozwiązane umowa w terminie 7 dni. Dnia 28 czerwca 2019 roku otrzymałem wypowiedzenie, zostałem także zwolniony z dnia na dzień. Oznacza to, że nie musiałem już iść do pracy, chociaż zgodnie z terminem wypowiedzenia 7 dniowego musiałbym pracować do 5 lipca 2019 roku. Wynagrodzenie za czerwiec 2019 roku zostało mi wypłacone w normalny sposób dnia 30 czerwca 2019 roku. Obecnie czekam jeszcze na resztę wynagrodzenia, czyli pensję za dni pracy w lipcu oraz udział w 13 pensji, które mi się należy. Ponieważ rozpoczynam postępowanie egzekucyjne, muszę podać dokładną kwotę, która jest jeszcze otwarta. Czy ktoś może pomóc mi poprawnie obliczyć tę kwotę? Moje wynagrodzenie miesięczne brutto wynosiło 4100 CHF. Z tego kwoty następujące opłaty były odejmowane od każdego wynagrodzenia miesięcznego: Składka na [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne AHV 5,125% = -210,15 CHF Składka na [url]ubezpieczenie[/url] bezrobociowe ALV 1,100% = -45,10 CHF Składka na [url]ubezpieczenie[/url] wypadkowe UVG dla kobiet 1,038% = -42,55 CHF Potrącenie z Podatku źródłowego 2,630% = -107,85 CHF To dało miesięczne wynagrodzenie netto w wysokości 3694,35 CHF. Te kwoty otrzymywałem zawsze w dniach 30 kwietnia, 31 maja i 30 czerwca. Jakie wynagrodzenie jeszcze otrzymam za lipiec? Miałem 7 dni terminu wypowiedzenia, więc mimo zwolnienia nadal otrzymam wynagrodzenie do dnia 5 lipca 2019 r. Do tego dochodzi udział w 13. pensji. 13. pensja odpowiada 1/12 rzeczywistej rocznej pensji. Przy rezygnacji ta płatność powinna być dostosowana proporcjonalnie w przypadku skrócenia okresu zatrudnienia. Jaki więc jest udział 13. wynagrodzenia za te 3 miesiące i 1 tydzień, przez które pracowałem? Dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że zrozumiem. Pozdrowienia

Napisany przez 2utopus
W 5 z 23 dni roboczych musisz to sobie obliczyć - jak wygląda sprawa urlopu? Czy jest to równoważone z wolnymi dniami w czerwcu/lipcu?
Czy miałeś jeszcze jakieś [url]konto[/url] godzin przepracowanych?
W Niemczech zwykle po 6 miesiącach pracy przysługuje prawo do częściowej premii świątecznej/premii urlopowej - czy istnieje układ zbiorowy pracy lub rada zakładowa lub związek zawodowy, do którego możesz zwrócić się z pytaniem?

utopus pisze:
jak to wygląda z urlopem? Czy dni wolne w czerwcu/lipcu zostały zadośćuczynione?

Tak, roszczenie z tytułu urlopu zostało zadośćuczynione poprzez udzielenie wolnego 28 czerwca 2019 r. Oznacza to, że nie jest już obowiązujące.

Cytat utopusa

U nas w D zazwyczaj po 6 miesiącach można ubiegać się o część wynagrodzenia świątecznego/
urlopowego

U nas zawsze można ubiegać się o wypłatę 1/13 pensji za każdy miesiąc. Po prostu proporcjonalnie do czasu pracy. Tak również jest określone w umowie o pracę.

utopus pisze:
Przy 5 z 23 dni roboczych musisz to obliczyć.

Co mam wziąć pod uwagę przy obliczaniu? Wynagrodzenie brutto? Czyli 4100 CHF? Czy ten kwotę muszę podać również w przypadku windykacji? Czy muszę uwzględnić i odjąć od niej potrącenia?

Napisany przez StGe1973
Więc mogę ci tylko powiedzieć, jak to jest robione w Niemczech...

Podstawą zawsze jest twój miesięczny wynagrodzenie brutto, a istnieje kilka możliwości obliczenia proporcjonalnego wynagrodzenia.

Na przykład, możesz wziąć rzeczywiste dni robocze, czyli lipiec ma np. 21 dni roboczych (bez weekendów i świąt) przy 5-dniowym tygodniu pracy. Wtedy twoje wynagrodzenie proporcjonalne wynosiłoby: 4100 : 21 dni * 5 dni (jeśli 1 lipca do 5 lipca były dniami roboczymi). Jeśli wtedy był weekend, to byłoby: 4100 : 21 dni * 3 dni.

Inną metodą są rzeczywiste dni miesiąca (łącznie 31, 30 lub 28 dla lutego), a następnie obliczanie dni: 4100 : 31 dni (lipiec) * 5 dni (bez znaczenia, czy to było weekend czy dzień roboczy).

Zapytaliśmy się o to i powiedziano nam, że w Niemczech można używać tej metody: Każdy miesiąc jest uwzględniany jako 30 dni w kalendarzu (z weekendami i świętami) a następnie wynagrodzenie jest obliczane proporcjonalnie: 4100 : 30 dni * 5 dni (bez znaczenia, czy to był weekend czy dzień roboczy). Dlatego używamy tylko tej metody.

Potem pracodawca automatycznie odlicza składki, więc na przykład dostajesz rozliczenie za lipiec z x CHF wynagrodzenia brutto ./ . Odliczenia, a na końcu jest wynagrodzenie netto. Żaden pracownik nie musi sam obliczać odliczeń, dlatego podstawą zawsze jest wynagrodzenie brutto.

No dobrze, trzynasta pensja w Niemczech jest zdecydowanie inna, znam ją tylko w kontekście miesięcy. Jeśli w Szwajcarii jest naprawdę inaczej i wynagrodzenie jest płatne proporcjonalnie za dzień pracy, to należałoby obliczyć proporcjonalnie dla lipca.

Ale musisz się naprawdę zapytać w Szwajcarii, jakie metody są tam używane do obliczania proporcjonalnego wynagrodzenia. W końcu tylko prawnik specjalizujący się w prawie pracy w Szwajcarii może ci odpowiedzieć...

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata