- sob sie 10, 2019 9:30 am
Dzień dobry. Pierwszego kwietnia 2019 roku rozpocząłem nową pracę w Szwajcarii. Okres próbny trwał 3 miesiące, w którym mogło być rozwiązane umowa w terminie 7 dni. Dnia 28 czerwca 2019 roku otrzymałem wypowiedzenie, zostałem także zwolniony z dnia na dzień. Oznacza to, że nie musiałem już iść do pracy, chociaż zgodnie z terminem wypowiedzenia 7 dniowego musiałbym pracować do 5 lipca 2019 roku. Wynagrodzenie za czerwiec 2019 roku zostało mi wypłacone w normalny sposób dnia 30 czerwca 2019 roku. Obecnie czekam jeszcze na resztę wynagrodzenia, czyli pensję za dni pracy w lipcu oraz udział w 13 pensji, które mi się należy. Ponieważ rozpoczynam postępowanie egzekucyjne, muszę podać dokładną kwotę, która jest jeszcze otwarta. Czy ktoś może pomóc mi poprawnie obliczyć tę kwotę? Moje wynagrodzenie miesięczne brutto wynosiło 4100 CHF. Z tego kwoty następujące opłaty były odejmowane od każdego wynagrodzenia miesięcznego: Składka na [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne AHV 5,125% = -210,15 CHF Składka na [url]ubezpieczenie[/url] bezrobociowe ALV 1,100% = -45,10 CHF Składka na [url]ubezpieczenie[/url] wypadkowe UVG dla kobiet 1,038% = -42,55 CHF Potrącenie z Podatku źródłowego 2,630% = -107,85 CHF To dało miesięczne wynagrodzenie netto w wysokości 3694,35 CHF. Te kwoty otrzymywałem zawsze w dniach 30 kwietnia, 31 maja i 30 czerwca. Jakie wynagrodzenie jeszcze otrzymam za lipiec? Miałem 7 dni terminu wypowiedzenia, więc mimo zwolnienia nadal otrzymam wynagrodzenie do dnia 5 lipca 2019 r. Do tego dochodzi udział w 13. pensji. 13. pensja odpowiada 1/12 rzeczywistej rocznej pensji. Przy rezygnacji ta płatność powinna być dostosowana proporcjonalnie w przypadku skrócenia okresu zatrudnienia. Jaki więc jest udział 13. wynagrodzenia za te 3 miesiące i 1 tydzień, przez które pracowałem? Dziękuję za pomoc i mam nadzieję, że zrozumiem. Pozdrowienia