Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Midijob + samozatrudniony

Napisany przez Arfa
Witajcie,

od maja 2019 roku pracuję na podstawie umowy o pracę w ramach pracy na pół etatu oraz działam jednocześnie jako samodzielny pracownik.
Aby nadal być ubezpieczonym przez pracę na pół etatu, zysk z działalności samodzielnej nie może przekraczać wynagrodzenia z pracy na pół etatu.
W celu sprawdzenia tego, moje [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne wysłało mi teraz list z zestawieniem przepływów finansowych, które muszę wypełnić.

Dokument obejmuje okres od maja 2019 do grudnia 2019 roku.
Przejrzałem teraz wszystkie moje wydatki i dochody od maja do chwili obecnej, i jeśli poprawnie je wpiszę i obliczę je na kolejne miesiące, moje wynagrodzenie z pracy na pół etatu przekroczy zysk z działalności samodzielnej, co spowoduje przejście mnie do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego.

Nie jest to zaskakujące, ponieważ pracuję jako DJ na weselach i ponad 70% moich dochodów przypada w miesiącach letnich od maja do września.
Jeśli przeliczyć to na cały rok 2019, nie przekroczę wynagrodzenia, jednak na dokładnie okres, za który mój ubezpieczyciel zdrowotny żąda informacji, zrobię to.

Dlatego pytanie, w jaki sposób najlepiej postąpić w tym przypadku? Czy zadzwonić do ubezpieczyciela zdrowotnego, opisać sytuację i mieć nadzieję na łaskawość?
Czy zadzwonić do ubezpieczyciela i prosić o złożenie zestawienia przepływów finansowych za cały rok 2019?

Jakie byłoby Wasze postępowanie?

Dziękuję

Pozdrowienia Arfa

Re: Midijob + samozatrudniony

Napisany przez Reibold
Witam Arfo, Z tego, co wiem o formularzach ubezpieczeń zdrowotnych, zawsze pytają tam o zysk miesięczny. Na koniec ubezpieczalnia będzie jednak kalkulować rocznie. Zmiana statusu, o której mowa, nie zostanie przeprowadzona z powodu kilku miesięcy, a jedynie z powodu całych lat. Jestem tego pewien, ale warto skontaktować się z ubezpieczalnią i wyjaśnić sprawę. Przy okazji, żadna ubezpieczalnia publiczna nie zmusza Cię do zmiany na prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne! Jeśli zarabiasz więcej jako osoba samozatrudniona, zostaniesz sklasyfikowany jedynie jako ubezpieczony dobrowolnie w Twojej ubezpieczalni zdrowotnej. Twój składka ubezpieczeniowa będzie naliczana od wszystkich dochodów, które są dostępne dla Twojego gospodarstwa domowego do wykorzystania, w tym również przychody z najmu, dochody z odsetek, zyski z akcji itp. Dodatkowo będziesz musiał opłacić składkę pracodawcy. Oczywiście będzie to droższe, ale nie oznacza to, że jesteś prywatnie ubezpieczony. Nie zmienia się to w przypadku świadczeń. Jako ubezpieczony dobrowolnie masz możliwość samodzielnej rezygnacji, jeśli wcześniej znalazłeś prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne. Może to przynieść znaczące poprawy w zakresie świadczeń Twojego zabezpieczenia. Może się to jednak zrobić jeszcze droższe. Składka do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego nie jest stale naliczana na nowo w przypadku zmiany dochodu, ale jest ustalana na podstawie kryteriów takich jak wiek i stan zdrowia w połączeniu z wybranym taryfikatorem. Opłata będzie zmieniana głównie wtedy, gdy wydatki wspólnoty ubezpieczonych wzrosną lub spadną, ponieważ muszą one oczywiście być zawsze pokryte. Z poważaniem, Alexander Reibold Bezpłatne doradztwo finansowe Neuburg an der Donau

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata