Bankkaufmann pisze:
Cześć Gardenbed
Rejestr dłużników nie jest sprawdzany.
Jednakże należy uczciwie podać zaległe należności.
O co chodzi u Ciebie?
Czy pozytywne rozpatrzenie pożyczki w Sigmie rzeczywiście pomoże Ci osiągnąć sukces?
Wydaje mi się, że jednak to sprawdzają, kiedyś byłam w postępowaniu upadłościowym i nie dostałam u nich
kredytu (co było dobre, ponieważ byłoby to głupie pytanie). Po zakończeniu postępowania upadłościowego nadal nie otrzyma się mieszkania,
kredytu ani niczego innego, ponieważ wpis w Biurze Informacji Gospodarczej pozostaje negatywny przez kolejne 3 lata. Dokładnie na koniec roku! W moim przypadku postępowanie upadłościowe zakończyło się we wrześniu 2014 r. A wpis w Biurze Informacji Gospodarczej był czysty od stycznia 2018 r.
W związku z tym postępowanie upadłościowe trwa właściwie 10 lat, a nie 6. Po 6 latach po prostu odzyskuje się całe swoje pieniądze. Jednak tuż po zakończeniu postępowania upadłościowego dostałem ofertę od banku Sigma, że teraz mogę dostać
kredyt. Coś takiego z uwolnieniem od reszty długu, wpisem w Biurze Informacji Gospodarczej i 50% oceną kredytową, nigdzie indziej nie ma. Skąd więc mieliby mieć tę informację? Nie sprawdzają Biura Informacji Gospodarczej... ponieważ nie są w stanie, więc pozostaje jedynie rejestr dłużników. Bank Sigma nie jest podejrzanym pośrednikiem, lecz jest rzetelny i uczciwy. Jeśli dochód nie pozwala na spłatę raty, to nic nie da. 01.01.2018 r. minęły te 3 lata, wynik był znowu 98% i wpis zniknął. Normalnie banki mają lepsze oprocentowanie, ale tak naprawdę nie było ono tak wysokie w ich przypadku.