Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Dyskusje na tematy związane z pracą i zawodem.

Re: Rozliczenie płac zostało otwarte i udostępnione osobom nieuprawnionym!

Napisany przez rheingeist
Cześć wszystkim

Zanim wyjechałem na trzy tygodnie na urlop, w ostatnim dniu pracy wyciągnięto mi z kieszeni zamknięte odcinki wypłaty i otwarto je.
Następnie skopiowano je i rozesłano na różne miejsca na warsztacie.
Na odcinkach są wrażliwe dane. Takie jak adres i numer konta - po prostu standardowy odcinek wypłaty.

Jak teraz powinienem postąpić lub co moja szefowa/-owy musi zrobić.
Zgłosić to na policję czy co…! Co mi to da w takim przypadku?! Zablokować [url]konto[/url] czy jestem nadal oniemiały i zdumiony tym, że coś takiego ma miejsce między koleżankami/-ami.
To doszło do góry przez firmę.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł, jak powinienem skutecznie postąpić!!

Napisany przez StGe1973
No cóż, oczywiście możesz złożyć skargę przeciwko osobie nieznaniej, ale wątpię, czy policja poważnie to traktuje. Przecież nie powstała żadna szkoda, a cała sytuacja to raczej psikus...

Dlaczego zablokować swoje [url]konto[/url]? Tylko z numerem konta nikt nie jest w stanie nic zrobić.

A co do Twojego adresu? Przepraszam, ale jeśli ktoś chce go poznać, nie potrzebuje do tego Twojego odcinka wynagrodzenia. Na pewno niejeden z Twoich kolegów wie, gdzie mieszkasz prywatnie. Na pewno zaprosiłeś kiedyś kogoś do siebie lub ktoś Cię kiedyś odwiedził w domu albo coś w tym rodzaju...

Ja osobiście postrzegałbym to jako następnym razem uważaj lepiej i tyle. Denerwujące, ale życie idzie dalej.

To do tej pory również tak myślałem, ale im dłużej nad tym myślę, tym bardziej mnie to denerwuje. W końcu zostały skradzione tajemnice handlowe, za co mogliby mnie zwolnić, ale przynajmniej mi dać ostrzeżenie. Póki nie zachwiana jest pokojowa atmosfera w pracy. Pierwsza osoba podobno już poszła do góry z prośbą o podwyżkę! I mam to po prostu zaakceptować?? Bardzo mi to ciężko przychodzi. Nie jestem osobą lubiącą spory, ale takie rzeczy nie mogą zostać bez odzewu. Skoro mnie tam nie było, to podejrzewam, że szefowie chcą zatuszować całą sprawę. Szczerze mówiąc, chciałbym to zgłosić, ponieważ zarządzanie sklepem jest poniżej wszelkiej krytyki i nieludzkie - brak szacunku, nic. Wszystko, co można zrobić przeciwko pracownikowi, oni robią.

Napisany przez 2utopus
Jaki jest stanowisko zakładowej rady zakładowej / szefa?
Jeśli jesteś członkiem związku zawodowego, możesz tam uzyskać poradę.

To może być naruszenie tajemnicy korespondencji - i zasady ochrony danych.

Napisany przez bruno68
Uwaga dla Rheingaist, Jak już napisał utopus: Lepiej uważać! Wygląda na to, że to nie zdarza się często w państwa firmie! Ale ta czynność powinna uświadomić sprawcy, że może to skutkować jego natychmiastowym zwolnieniem! Wyjęcie z zamkniętej torby oznacza kradzież, a opublikowanie to dalej naruszenie poważnych zasad zaufania i ochrony danych! Stanowi to również podstawę do upomnienia o zaniechaniu działań! To uzasadnia bezzwłoczne zwolnienie w nieodpowiednim momencie zarówno dla sprawcy, jak i ofiary! Oczywiście, masz prawo do odszkodowania, ale podejrzany prawdopodobnie nie ma z czego płacić! Powinieneś porozmawiać z radą zakładową i ta powinna poinformować wszystkich pracowników na piśmie o konsekwencjach kradzieży w firmie. Powinni żądać podpisu każdego pracownika pod drugim piśmie! Następnie przekazać to kierownictwu do akta osobowego! To jasne naruszenie własnej umowy o pracę, w takich przypadkach można w ciągu 4 tygodni od zdarzenia bez zgody rady zakładowej natychmiastowo zwolnić bez uprzedniego upomnienia! Oczywiście z 12-tygodniowym zakazem Alug 1! Samowystarczalna bezrobocie! Bruno68

Przepraszam, nie mamy samodzielnej reprezentacji pracowników, samo wyobrażenie o tym jest traktowane przez zarząd jako podstawa do wypowiedzenia.
Wydaje mi się, że lepiej jest nie mieszać się w tę sprawę! Jestem bardzo niezadowolony. Jednak problem polega na tym, że teraz mogą mnie zwolnić. Bez względu na moje życzenie.
A przecież nie jest to moja wina.
Miałem nadzieję, że szef zwróci na to uwagę i powie coś moim kolegom, bo w innych sprawach zwołuje zespół.
Ach, nieważne, zostawiam to - oszczędza nerwów i energii.

Napisany przez 2utopus
Dlaczego mieliby cię wyrzucić, jeśli zostałeś okradziony?

Sekrety firmowe nie są zawarte w wypłacie - musisz je przedstawić w przypadku wniosku o [url]kredyt[/url] lub umowę najmu ... przecież nie są wysyłane pocztą do domu?
Czy na miejscu są szafki/szafy zamykane na klucz na osobiste rzeczy?

Ale zapisane jest, twoje wynagrodzenie. Znajduje się również w umowie o pracę.

Napisany przez bruno68
Być może zmiana miejsca pracy pomoże? Może przydałoby się wysłać szefowi pisemne zapytanie od odpowiedniego inspektora ochrony danych na pożegnanie! Szczególnie jeśli wcześniej ustalono kwotę kary w przedziale od 50 000 do 100 000 [url]euro[/url]. Zobacz również Debeka, lex przedstawiciele ufności.
Wtedy zwróci na to uwagę. Jak zgłosić naruszenie ochrony danych? Otrzymałeś informację o naruszeniu ochrony danych? Czy możesz zgłosić naruszenie ochrony danych popełnione przez innych pracowników? Jak się bronić przed naruszeniami ochrony danych przez pracodawcę?
Niezależnie od tego, czy chodzi o ochronę danych w urzędach, w internecie, wśród partnerów handlowych, czy w firmach: W każdym z tych przypadków odpowiednim punktem kontaktowym jest zazwyczaj właściwy inspektor ochrony danych. Taki inspektor musi być powołany zarówno na szczeblu krajowym, federalnym, jak i w firmach przetwarzających dane. Możesz złożyć odpowiednie zgłoszenie do tego inspektora dotyczące np. nieuprawnionej dalszej dystrybucji danych osobowych lub innych naruszeń ochrony danych.

Bruno68

Napisany przez 2tneub
DLatego nikt nie zostaje zwolniony. Rozmowa o wynagrodzeniu z innymi w Niemczech nadal jest niewłaściwa, ale niezakazana. Kradzież i ujawnienie Twoich danych to właściwe naruszenie.

Czy rozmawiałeś o tym kiedyś z szefem?

Moim zdaniem powinno przyjść z góry jasne przesłanie do pracowników.

Nie byłoby mi tego tematu warte złożenie skargi.

Napisany przez StGe1973
Teraz pozwólcie kościołowi pozostać w swojej wiosce....

Ani tajemnice handlowe nie zostały tutaj skradzione, ani firma nie naruszyła RODO. Pewna osoba wzięła wypłatę z kieszeni, skopiowała ją i opublikowała. Jak mówi tneub, kradzież i ujawnienie danych to naruszenia, które zostały dokonane przez jedną osobę (prawdopodobnie).

Jeśli dlatego są zwolnienia z powodu zawiści płacowej, to nie jest to Twój problem. Szef musi zadbać o rozsądną strukturę wynagrodzeń, a jeśli tak nie jest, to jest to jego problem. Pracownicy mają prawo rozmawiać o swoim wynagrodzeniu, nikomu nie jest to zabronione.

Ale jak już powiedziałem, nie sądzę, aby w przypadku zawiadomienia policja przesłuchiwała wszystkich pracowników, aby w jakiś sposób znaleźć sprzeczne zeznania lub świadków, dzięki którym można by ustalić sprawcę. Byłoby to po prostu nadmierne obciążenie w stosunku do wyrządzonej szkody (ponieważ w istocie żadna szkoda nie powstała).

Bez wątpienia sensowne jest porozmawiać z szefem, opowiedzieć mu o sytuacji i serdecznie zalecić mu wysłanie do wszystkich pisemnej notatki z treścią: To nie jest psikus ani żart, lecz kradzież itp. i zatem nie są to błahostki.

Potem zapomnieć i wszystko będzie w porządku.

Napisany przez bruno68
Do wszystkich,

Problem polega na tym, że to się nie zdarza często! Z tego wnioskuję, że zostało to zorganizowane celowo! Wygląda na to, że mamy tu do czynienia z snajperem, który celowo wymierzał w jedną osobę!
To może być problem w miejscu pracy!
Albo ktoś ma poważny problem w głowie!
bruno68

Napisany przez Fora
Niesamowite, czy udało Ci się już dowiedzieć, kto to był?
Czy doszło do konsekwencji?
Pozdrawiam

Nein, żadnych konsekwencji, absolutnie nic się nie stało. Wszystko zostało zbagatelizowane przez szefa.
Pracuję w bardzo dziwnej firmie, gdzie szefem jest samiec alfa.
Warunki pracy są również wątpliwe.
Niedawno jeden z kolegów nie czuł się dobrze i chciał wrócić do domu, zapytał szefa, czy może opuścić miejsce pracy, ten odmówił.
Dla mnie brak słów.
Inny przykład: Kierownik zakładu znalazł żującą gumę na schodach. Oj, oj, oj, było coś nie tak. Cała załoga musiała się zebrać i posłuchać reprymendy...
A u mnie, praktycznie kradzież z mojej torby, nie zrobiono kompletnie nic.
Czuję się tam coraz gorzej i chcę jak najszybciej odejść. Ale na razie, z różnych powodów, nie jest to takie proste i szybkie.
Brakuje wygranej w totka!!!

Napisany przez Freeliner
...na szczęście można reklamować się całkowicie niepostrzeżenie i łatwo

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata