Re: Finansowanie wtórne pomimo wpisu do Schufa WHEN zakończona upadłość konsumencka)
Napisany przez hocke3 -
- wt sie 20, 2019 1:35 pm
Następująca sytuacja:
W 2015 roku wprowadziliśmy się do naszego nowo wybudowanego domu (willi miejskiej o powierzchni około 200 metrów kwadratowych z basenem).
Wartość rynkowa nieruchomości wynosi około 600 000 € przy pozostałym obciążeniu w wysokości około 297 000 €. Teraz chcemy wyrównać
lub połączyć trzy inne[url]kredyty[/url] poprzez zaciągnięcie dalszego [url]kredytu[/url] w kwocie 100 000 € z miesięczną ratą w wysokości 500,00 € i spłatą pozostałej kwoty po 10 latach. Zasadniczo dla każdego bankiera to łatwa zdobycz!!
Oto nasz problem:
[url]Dom[/url] jest na nazwisko mojej żony, która zarabia jedynie 1 100,00 € netto miesięcznie w sektorze publicznym. Ja chciałbym być poręczycielem... moje dochody wynoszą około 7 000,00 € netto... dla każdego bankiera to jeszcze łatwiejszy kąsek!!
Jednak miałem prywatne upadłości, które zakończyły się umorzeniem reszty zobowiązań w maju 2017 roku. Niestety, ta informacja pozostaje w moim rejestrze dłużników aż do maja 2020 roku. Mimo że mój wynik w rejestrze dłużników wynosi już 89%, nasz bank domowy może zatwierdzić żądany[url]kredyt[/url] dopiero po usunięciu informacji o prywatnej upadłości, chociaż zabezpieczenie poprzez nieruchomość i wpis [url]hipoteczny[/url] byłby zapewniony.
Nie chcemy jednak tyle czekać... może ktoś ma pomysł?!
W 2015 roku wprowadziliśmy się do naszego nowo wybudowanego domu (willi miejskiej o powierzchni około 200 metrów kwadratowych z basenem).
Wartość rynkowa nieruchomości wynosi około 600 000 € przy pozostałym obciążeniu w wysokości około 297 000 €. Teraz chcemy wyrównać
lub połączyć trzy inne
Oto nasz problem:
Jednak miałem prywatne upadłości, które zakończyły się umorzeniem reszty zobowiązań w maju 2017 roku. Niestety, ta informacja pozostaje w moim rejestrze dłużników aż do maja 2020 roku. Mimo że mój wynik w rejestrze dłużników wynosi już 89%, nasz bank domowy może zatwierdzić żądany
Nie chcemy jednak tyle czekać... może ktoś ma pomysł?!