Re: Finansowanie nieruchomości bez wkładu własnego / Co jest rozsądne? Z KfW czy bez?
Napisany przez Julian739 -
- sob sie 24, 2019 1:30 pm
Cześć wszystkim,
Chciałbym kupić razem z moją dziewczyną mieszkanie w naszej okolicy. Cena zakupu 280 000 €, koszty dodatkowe około 31 000 €. W środę mam spotkanie z pośrednikiem i już zastanowiłem się trochę nad finansowaniem. Nasza sytuacja: 23 i 21 lat. Dochód domowy 3400 €.
Ponieważ oboje właśnie skończyliśmy naukę zawodu lub nadal uczęszczamy na studia dualne, nasz kapitał własny (około 15 000 €) jest bardzo niski i chcielibyśmy zachować go jako rezerwę na nieprzewidziane wydatki. Więc wychodzi na to, że będziemy musieli sfinansować około 112%. Ponieważ jest to nowe budownictwo, nie ma możliwości wniesienia wkładu własnego.
Nieruchomość jest budynkiem KFW 55. Myślałem o sfinansowaniu 150 000 € za pośrednictwem KFW (programy 153 i 124) i 130 000 € za pośrednictwem[url]kredytu[/url] ratalnego. Koszty dodatkowe chcielibyśmy sfinansować za pośrednictwem [url]kredytu[/url] wtórnego (obowiązkowo?).
Oboje nie mamy żadnych długów ani wpisów w biurze kredytowej. Brak nietypowych wydatków. Nowe mieszkanie ma prawie 92 m².
W tym tygodniu rozmawiałem już z dwoma niezależnymi pośrednikami finansowymi. Jeden zalecił mi finansowanie ceny zakupu poprzez[url]kredyt[/url] ratalny, a koszty dodatkowe poprzez Hanseatic Bank z oprocentowaniem 6%. Drugi pośrednik zaproponował mi wniesienie maksymalnie 20% wkładu własnego w KFW.
Dlaczego myślałem o wzięciu całej kwoty 150 000 € z KFW: dzięki latach bez spłaty moglibyśmy obniżyć ratę do czasu zakończenia programu studiów dualnych i zwiększenia naszego dochodu domowego o około 1200 €. Dlatego oferta KFW była dla mnie korzystna, zwłaszcza ze względu na wysoką stopę[url]kredytu[/url] wtórnego, który chcielibyśmy spłacić jak najszybciej.
Teraz moje pytanie: Czy mój sposób myślenia jest wykonalny, czy jak najlepiej powinniśmy skonfigurować finansowanie?
Dziękuję!
Chciałbym kupić razem z moją dziewczyną mieszkanie w naszej okolicy. Cena zakupu 280 000 €, koszty dodatkowe około 31 000 €. W środę mam spotkanie z pośrednikiem i już zastanowiłem się trochę nad finansowaniem. Nasza sytuacja: 23 i 21 lat. Dochód domowy 3400 €.
Ponieważ oboje właśnie skończyliśmy naukę zawodu lub nadal uczęszczamy na studia dualne, nasz kapitał własny (około 15 000 €) jest bardzo niski i chcielibyśmy zachować go jako rezerwę na nieprzewidziane wydatki. Więc wychodzi na to, że będziemy musieli sfinansować około 112%. Ponieważ jest to nowe budownictwo, nie ma możliwości wniesienia wkładu własnego.
Nieruchomość jest budynkiem KFW 55. Myślałem o sfinansowaniu 150 000 € za pośrednictwem KFW (programy 153 i 124) i 130 000 € za pośrednictwem
Oboje nie mamy żadnych długów ani wpisów w biurze kredytowej. Brak nietypowych wydatków. Nowe mieszkanie ma prawie 92 m².
W tym tygodniu rozmawiałem już z dwoma niezależnymi pośrednikami finansowymi. Jeden zalecił mi finansowanie ceny zakupu poprzez
Dlaczego myślałem o wzięciu całej kwoty 150 000 € z KFW: dzięki latach bez spłaty moglibyśmy obniżyć ratę do czasu zakończenia programu studiów dualnych i zwiększenia naszego dochodu domowego o około 1200 €. Dlatego oferta KFW była dla mnie korzystna, zwłaszcza ze względu na wysoką stopę
Teraz moje pytanie: Czy mój sposób myślenia jest wykonalny, czy jak najlepiej powinniśmy skonfigurować finansowanie?
Dziękuję!