Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: zamiana gwarantowana

Napisany przez Blaufeld
Cześć wszystkim, Potrzebuję fachowej opinii. Obecnie zastanawiamy się nad sprzedażą naszego domu i z powodu wysokiej kary za wcześniejszą spłatę, chcielibyśmy połączyć ją z wymianą zastawu przy zakupie nowego domu, aby uniknąć ponoszenia opłat za wcześniejszą spłatę. Ze względu na prywatne okoliczności sprzedaż obecnego nieruchomości przed nabyciem nowej nieruchomości, również ze względu na korzystanie z [url]kredytu[/url] budowlanego, który chcielibyśmy wykorzystać. Nasz bank jednak nie zgadza się na to. Twierdzi, że wymiana zastawu jest możliwa tylko wtedy, gdy już się ma nową nieruchomość, zanim zostanie sprzedana nieruchomość poprzednia. Nie mogą być miesiące między sprzedażą a zakupem nowej nieruchomości. Mam trudności z zrozumieniem tego stanowiska, ponieważ przeczytałem dokładne informacje na ten temat w internecie, że pieniądze ze sprzedaży starego obiektu trafiają na zablokowane [url]konto[/url] i służą jako zabezpieczenie dla banku. Dane: Bank Spółdzielczy Pozostały dług ok. 125 000 Opłata za wcześniejszą spłatę ok. 20 000 Wartość rynkowa nieruchomości ok. 180 000-200 000 Przy sprzedaży zostałoby nawet więcej pieniędzy niż wysokość pozostałego długu wraz z karą za wcześniejszą spłatę, więc to zysk, a nie ryzyko dla banku. Bank stwierdza, że jest to niemożliwe z punktu widzenia prawnego.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Blaufeld,

tutaj trzeba powiedzieć, że to nie banki mówią, ale ich bank mówi. Generalnie to, co chcesz, jest możliwe, byłoby możliwe, ale niestety Raiffeisenbank tego nie oferuje.

Nie do końca rozumiem, dlaczego sprzedaż nie jest uregulowana tak, aby odbywała się wtedy, gdy znajdowana jest nowa nieruchomość.

Napisany przez Blaufeld
Cześć Panie Buhmann,

są to powody prywatne, które nie mają znaczenia dla merytorycznej tematyki. Jak napisałem, chodzi również o budżet na dzieci, który przysługuje dopiero urodzonym dzieciom, a nie dzieciom w łonie matki. Zasadniczo jest to więc możliwe, ale tylko Volksbank stawia opór w tej kwestii.

Czy tylko w moim Volksbanku tak jest, czy jest to ogólnie znany problem w przypadku Volksbanku niezależnie od oddziału?

Napisany przez NaTwoim13
Każdy Bank Ludowy ma swoją własną politykę biznesową.

Napisany przez Fly
Blaufeld pisze:
Witam, Panie Buhmann,

są to powody prywatne, które nie mają znaczenia dla konkretnego tematu. Jak napisałem, chodzi także o dodatek mieszkaniowy dla dzieci, który jest przyznawany dopiero po narodzeniu dziecka, a nie dla dzieci poczętych. Zasadniczo jest to możliwe, ale Volksbank blokuje tę możliwość.

Czy jest to tylko problem w moim Volksbanku, czy też ogólnie znany problem w Volksbanku niezależnie od oddziału?

Można także spróbować opóźnić wniosek o dodatek mieszkaniowy dla dzieci jak najbardziej jak to możliwe. Być może to wystarczy?

Napisany przez Blaufeld
Cześć Fly, [url]kredyt na budowę domu[/url] dla rodzin może być ubiegany tylko do 31.12.2020. Jednak kluczowa jest liczba dzieci poniżej 18 roku życia korzystających z zasiłku rodzinnych i to, czy mama nie posiada innego domu w chwili podpisania umowy kupna. Musimy zatem poczekać na narodzenie naszego dziecka. Ale nie chcemy stresować się całą tą sytuacją dopiero wtedy, gdy będziemy mieli dziecko, ale wcześniej, dlatego czekanie niestety nie wchodzi w grę.

Napisany przez Fly
Tak, ale wniosek można złożyć do 6 miesięcy po wprowadzeniu, a liczone są również wszystkie dzieci urodzone do tego czasu. Czyli istnieje możliwość, że te 6 miesięcy wystarczą?

Napisany przez Fly
Sprzedaż/kupno można ustalić tak, że bank może przenieść pieniądze bezpośrednio z jednej księgi wieczystej do drugiej. Po sprzedaży upływa kilka tygodni, zanim obciążenie hipoteczne zostanie usunięte z księgi wieczystej.

Napisany przez Blaufeld
Nasz dziecko przychodzi w kwietniu. Mielibyśmy więc tylko 8 miesięcy czasu. Aby znaleźć kupca, nowy [url]Dom[/url] i utrzymać się obydwoje do czasu finalizacji wszystkiego. Ryzyko i ogromne obciążenie, którego nie możemy i nie chcemy podejmować z niemowlakiem. Inna opcja byłaby znacznie lepsza dla nas, ale jak napisałem, Volksbank się sprzeciwia.

Napisany przez Fly
Stoję naprawdę jak na tęczy. Czy chcecie teraz sprzedać i kupić nowy po narodzinach? To przecież dużo większe ryzyko i obciążenie z noworodkiem. Kto wie, co wtedy znajdziecie? I gdzie będziecie mieszkali do tego czasu?

Jeśli teraz zajmiecie się sprzedażą i jednocześnie poszukiwaniem nowego obiektu do zakupu, to zdecydowanie najprawdopodobniej będzie to idealnie pasować do programu pomocy dla budujących Rodziny. Dodatkowo, możecie spokojnie przeprowadzić się przed narodzinami dziecka. Gdzie tkwi problem?

Napisany przez Blaufeld
Istnieje kilka powodów, dla których dochód z naszego starego domu jest już ustalony. Nie musimy szukać nieruchomości ryzykując, że sprzedający nie będzie chciał czekać, aż stary [url]Dom[/url] zostanie sprzedany. Bez problemu możemy zamieszkać bezpłatnie u naszej rodziny.

Rozmowa nie zmierza w odpowiednim kierunku. Miałam nadzieję, że ktoś ma jakiś pomysł, jak przekonać lub zmienić zdanie Volksbank. Nasze osobiste powody podjęcia tej decyzji nie są tematem dyskusji. Po prostu należy je zaakceptować.

Mimo wszystko, dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Bank ludzi zaoferowała im swoją politykę biznesową, którą również trzeba zaakceptować.

Rozwiązanie z Bankiem ludzi mogą osiągnąć tylko sami, ich warunki nie pozwalają na inne rozwiązania.

Napisany przez Ochou
Cześć,

Mam pytanie, ponieważ nie rozumiem: deweloper chce skupić moje mieszkanie i w zamian daje mi mieszkanie, które jest w budowie. Mam jeszcze [url]kredyt[/url] w wysokości 160 000 €. Bank mówi, że mogę dokonać zamiany zastawu. Czy oznacza to, że jeśli na przykład dostanę 100 metrów kwadratowych mieszkanie od dewelopera jako wymianę, to nadal mogę kupić dodatkowe 16 metrów kwadratowych (za 10 000 € za metr kwadratowy) za te 160 000 €?

Napisany przez 2utopus
Przeniesienie zastawu oznacza początkowo tylko to, że istniejąca [url]pożyczka[/url] nie musi zostać anulowana (z ewentualną karą za wcześniejszą spłatę), ale może zostać przeniesiona na inne obiekt.
Pożyczki nie otrzymasz dodatkowo na nowo. (Ile jeszcze musisz spłacić?)
Przy 100 m² po 10000 € to już milion € za stary/nowy lokal - jak to było rozpatrywane pod względem podatkowym, powinien sprawdzić [url]doradca[/url] podatkowy - hasło: zysk ze spekulacji/handel komercyjny (reguła 3 obiektów - czy zamiana ma być traktowana jak sprzedaż/kupno? W takim przypadku miałbyś już 2 obiekty - a dodatkowe miejsce parkingowe mogłoby być już trzecim?)

Napisany przez Ochou
Cześć, dzięki za szybką odpowiedź. To tylko przybliżone liczby..
Oto moja sytuacja: Mam aktualny dług w wysokości 132000 (oprocentowanie 1,69% w skali rocznej, wskaźnik spłaty 2%), moje mieszkanie ma 90 metrów kwadratowych, które zamierzam zamienić na nowe mieszkanie o powierzchni 90 metrów kwadratowych. Chciałbym jednak mieć dodatkowe 10 metrów kwadratowych, ponieważ spodziewamy się dziecka.

Napisany przez 2utopus
Warto wcześniej zorientować się, jakie konsekwencje ma każda z tych czynności - dotyczącej wymiany znalazłem to:
https://www.mosercollegen.de/wp-conte...ndstuecken.pdf

Na podstawie artykułu wymiana wygląda więc jak sprzedaż/kupno - dlatego warto sprawdzić, jak długo posiadasz/nadasz nieruchomość, aby oszacować, czy zostanie wymagany podatek spekulacyjny - a za zakup nieruchomości wymagana jest opłata od nabycia nieruchomości (3,5-6,5% wartości) ... czy istniejący [url]kredyt[/url] można zwiększyć, zależy od decyzji banku.

Napisany przez NaTwoim13
utopus pisze:
Należy wcześniej sprawdzić, jakie konsekwencje to wszystko może mieć - podczas wymiany odnalazłem to:
https://www.mosercollegen.de/wp-conte...ndstuecken.pdf

Zgodnie z artykułem, wymiana wygląda jak sprzedaż/kupno - dlatego warto sprawdzić, jak długo już się posiada/nie używa nieruchomości, aby móc oszacować, czy trzeba zapłacić podatek od spekulacji - oraz za zakup nieruchomości trzeba zapłacić podatek od nabycia nieruchomości (3,5-6,5% wartości) ... czy istniejący kredyt może być zwiększony, zależy od uznania banku.

Jeśli nieruchomość była używana na cele własne, co można tutaj założyć, podatek od spekulacji również nie będzie naliczany.

Przyznanie nowego kredytu zależy od decyzji banku i głównie zależy od wartości nowej nieruchomości. Należy jednak pamiętać, że banki udzielają kredytów hipotecznych poniżej 25 000 euro (większość nawet poniżej 50 000 euro) w formie kredytów prywatnych, kredytów długoterminowych lub kredytów na modernizację (często jako kredyt zaliczkowy w połączeniu z umową oszczędnościową).

Napisany przez 2utopus
noelmaxim pisze:
Jeśli nieruchomość była używana do celów własnych, co można założyć, podatek spekulacyjny również nie będzie naliczany.

Przypuszczalnie istnieje okres trzech lat - i w przypadku częściowego użytkowania komercyjnego (np. wynajmu poprzez AirBnB/działalność gospodarczą) mogą również występować wyjątki.

Napisany przez Ochou
Dziękuję za odpowiedź.
Tak, nieruchomość będzie wykorzystywana do własnych celów. Oznacza to, że mimo wszystko musiałbym wziąć [url]kredyt[/url] dodatkowy na dodatkowe 10 metrów kwadratowych. Myślałem, że stary [url]kredyt[/url] zostanie kontynuowany na nowej nieruchomości.

Napisany przez 2utopus
Czy jesteś w stanie pokryć koszty dodatkowe związane z zakupem (notariusz/podatek od nabycia nieruchomości/księgi wieczyste) z własnego kapitału?
Oczywiście, możesz również pokryć dodatkowe 10 m² z oszczędności/bieżącego konta/rachunku oszczędnościowego itp., o ile są one odpowiednio zasilenie.
(Można także negocjować to z sprzedawcą/partnerem wymiany.)
Jak długo trwał dotychczasowy [url]kredyt[/url]? (Jeśli chodzi o spłatę, można oszacować około 8 lat) i jak długo jest okres wiązania oprocentowania oraz termin wymiany?
Jeśli okres wiązania oprocentowania wynosi 10 lat - nawet w przypadku dłuższych umów, po upływie 10 lat/6 miesięcy można odwołać [url]kredyt[/url] - a jeśli budowa będzie trwać trochę dłużej, nowe zaciągnięcie [url]kredytu[/url] może być tańsze niż zamiana zastawu z kontynuacją [url]kredytu[/url] - ale oczywiście konieczne byłoby poznanie nieco więcej szczegółów.

Napisany przez Ochou
Na dodatkowe koszty zakupu nie mam jednak pieniędzy na dodatkowe 10 metrów kwadratowych.

[url]pożyczka[/url] wygasa we wrześniu 2021 roku, a budowa rozpocznie się dopiero w sierpniu przyszłego roku.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata