Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Czy można wypowiedzieć umowę ubezpieczenia emerytalnego Wohn Riester?

Napisany przez stebehr535
Hej,

Po tym, jak mój [url]doradca[/url] ubezpieczeniowy nie mógł mi pomóc, a ja nie mam zbyt dużego pojęcia, postanowiłam spróbować tutaj

W piątek dostałam wiadomość od mojego ubezpieczyciela, że moje [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne Riester (Riester mieszkalny?) obecnie ma oszczędności w wysokości 6 500 € i mogę wykorzystać te środki na dodatkową spłatę (kupno domu w 07/2018 roku).

Mój [url]doradca[/url] ubezpieczeniowy powiedział mi jednak, że w umowie zawsze musi pozostać 3 000 € „na koncie”, w przeciwnym razie grożą mi znaczne kary. Nie był jednak w stanie podać konkretnej sumy.

Czy mieszkalny Riester nie jest przeznaczony dla mojego przypadku (spłata nowej nieruchomości)?

Jak mogę dowiedzieć się, jakie kary grożą? Chciałabym spłacić jak najwięcej (dodatkowa spłata) i potem zrezygnować z Riester.

Może możecie mi pomóc ?

Napisany przez ProfFF
Cześć,
wcześniejsze wypłacenie faktycznie wiąże się z pewnego rodzaju karą finansową. Pytanie o to, jak wysoka jest ta kara, może odpowiedzieć tylko sam dostawca. Możesz po prostu zadzwonić bezpośrednio lub przejrzeć polisę. W zasadzie oznacza to jednak tylko, że państwo (w przypadku tzw. szkodliwego wykorzystania) może żądać zwrotu dodatków, podatków.

Napisany przez 2utopus
Czy to jest [url]ubezpieczenie[/url] emerytalne Riester czy specjalny produkt Wohnriester?

Jeśli chcesz skorzystać z Wohnriester, to musisz pamiętać, że spłacając długi, powstaje [url]konto[/url] mieszkaniowego wsparcia, które jest oprocentowane 2% rocznie, a w momencie przejścia na emeryturę będziesz musiał(-a) z tego konta wypłacać wirtualną rentę.

Jeśli rozwiążesz umowę szkodliwie i nie wdrożysz jej ponownie zgodnie z przepisami, musisz zwrócić zasiłki i korzyści podatkowe - zawsze zależy to od twojej własnej historii (np. zasiłki dla dzieci itp.).

Być może warto zapytać w ZfA? Czy taka wypłata nie musi być zgłoszona?

Napisany przez stebehr535
To oficjalnie nazywa się ubezpieczeniem emerytalnym Riester bez dodatku mieszkanie...ale są zgłaszane dodatkowe świadczenia do ZFA - czy to oznacza, że jest to Riester mieszkaniowy?

Zauważyłem dopiero teraz, że nie uwzględniono dzieci (mój syn mieszka głównie z matką, na pół etatu ze mną, otrzymuje zasiłek rodzinny od niej)...

Ale dlaczego jest to szkodliwe, jeśli użyję zaoszczędzonych środków na dodatkową spłatę?

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata