Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Dom marzeń

Napisany przez Traumhaus86
Cześć społeczności forum,

przeczytałem już kilka postów, ale myśli moje wahały się od euforii do depresji.

Sytuacja:

Znaleźliśmy nasz wymarzony [url]Dom[/url] (kod pocztowy 24537). Nie był planowany, ale teraz JEST wystawiony na sprzedaż. Cena zakupu 159 000 € z działką o powierzchni 676 m2 / 125 m2 powierzchni mieszkalnej w 7 pokojach, zbudowany w 1928 roku. Instalacje elektryczne / sanitarna zostały wyremontowane w latach 2006/09.

Obecnie mieszkamy wynajęciu (950 € zimno + 200 € koszty czynszu zimowego) i 200 € na ogrzewanie. Nie będę teraz mówić o stanie obecnego mieszkania, przeprowadzka będzie konieczna w najbliższym czasie, ponieważ nie jesteśmy gotowi inwestować własnych środków o wartości kilku tysięcy [url]euro[/url] w wynajmowany [url]Dom[/url].

Z pięciorgiem dzieci niemożliwe jest znalezienie nowego wynajmującego.

Tyle na temat powodu zakupu.

Do sytuacji dochodowej:

Mój mąż jest zatrudniony na stałe i bezterminowo od 2007 roku, o stałym dochodzie w wysokości 2000 € netto bez dodatków. Do tego dochodzą dodatki zmianowe oraz trzynasta pensja (premie urlopowe-świąteczne).

Obecnie ja otrzymuję tylko 1088 € zasiłku rodzinne.

Oczekiwane wsparcie finansowe na budowę własnego domu w wysokości 60 000 €.

Istnieje zapisany kontrakt oszczędnościowy z rządową preferencyjną lokatą mieszkaniową (~ 6500 € [url]kredytu[/url]). Posiadamy również [url]ubezpieczenie[/url] od niezdolności do pracy.

Mamy już doradcę finansowego, ale zamiast początkowego [url]kredytu[/url] ratalnego + pożyczki podporządkowanej (~ 700 €), mamy teraz finansowanie oszczędnościowe (nowy kontrakt) + Kfw + [url]kredyt[/url] Hanseatic (~ 890 €). Chociaż nie jest to dokładnie to, co sobie wyobrażaliśmy, to wykonalne.

Ocena zdolności kredytowej jest pozytywna.

Jednak pierwsza wycena oparta na informacjach o domu nie wygląda tak świetnie. Zapytanie do odpowiednich banków nie zostało jeszcze złożone z powodu braku obliczeń powierzchni mieszkalnej. [url]Dom[/url] został zarezerwowany dla nas, a makler patrzy na to spokojnie.

Jednak ja się denerwuję, ponieważ nie mamy już innych opcji. Nie chcemy szukać nowego wynajmującego, szczerze mówiąc, po ostatnich niepowodzeniach nie mamy na to ochoty. Chciałbym pozostać w obecnej okolicy przynajmniej dla dzieci, dlatego też nasze poszukiwania nieruchomości są ograniczone, a nie chcę nawet zaczynać rozmawiać o cenach nieruchomości. ?

Być może jakiś specjalista mógłby mi tu dać ocenę, jak realne jest nasze zamierzenie.

Z góry dziękuję.

Napisany przez NaTwoim13
Cześć Traumhaus86,

Jeśli do tej pory zawsze udawało ci się terminowo opłacać czynsze i żyć dobrze, to powinno być widoczne, że plan (w szczególności z uwagi na [url]kredyt budowlany[/url]) jest finansowo wykonalny.

Pojawiają się następujące pytania:

1) Czy masz zobowiązania kredytowe?
2) Ile masz lat?
3) Na jaką kwotę został ustalony [url]kredyt[/url] zastawny?
4) Jakie są całkowite koszty i jak się one dzielą? Czy jest opłata dla pośrednika?
5) Jakie warunki zostały zaoferowane?
6) Czy planujesz modernizacje?

Jeśli zamierzasz wykorzystać [url]kredyt budowlany[/url] do spłaty (może on zawsze służyć jako zabezpieczenie/rezerwa), to nie wybrałbym tej wysokiej opłaty odsetkowej i spłaty jako obowiązkowego obciążenia, a obecnie opcje oszczędzania budowlanego są raczej zbędne i nie powinny być brane pod uwagę.

Dziękuję za szybką odpowiedź.

Mam 33 lata, a mój mąż 39 lat.

Istnieje jeszcze [url]kredyt[/url] konsumencki w wysokości 60 € miesięcznie. Został zaciągnięty na zakup kuchni oraz część remontu w obecnym obiekcie wynajmowanym (do tej pory zainwestowaliśmy łącznie 5000 €, z czego 2000 € pochodzi z [url]kredytu[/url]).
Konieczne remonty w wymarzonym domu będziemy robili w międzyczasie, ponieważ chodzi tylko o tapetowanie i malowanie. Podłogi po prostu zabierzemy ze sobą.

Konieczne modernizacje:
Pokrycie dachu płaskiego budynku dobudowy za pomocą pierwszej raty z programu Baukindergeld.
Ogrzewanie musi zostać wymienione nie później niż za 9 lat.
Okna (jeśli konieczne) są zaplanowane z oczekiwanych zwrotów / oszczędności.

Co do oferty:
Bausparer
109.000 € oprocentowanie nominalne na 10 lat / 1,35 oprocentowanie efektywne 1,81
Miesięczna rata 395,13€
28 lat 2 miesiące

[url]kredyt[/url] Hanseatic
24.000 € oprocentowanie nominalne na 10 lat / 5,89 oprocentowanie efektywne 6,05
Spłata 7,37 miesięczna rata 265,20 €
120 miesięcy

Kfw (124)
50.000 € oprocentowanie nominalne na 10 lat / 0,75 oprocentowanie efektywne 0,78 Spłata 3,8
Rata od 2. roku 189,76€
Pozostała kwota do spłaty 32.295,70€

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na wszystkie pytania. ?

Napisany przez NaTwoim13
Kwota finansowania to 183 000 [url]euro[/url], a koszty widzę raczej na poziomie 172 000 [url]euro[/url] (Cena zakupu plus dodatkowe koszty). Czy trzeba zapłacić pośrednikowi?

Och, musiałem ponownie wpisać moją odpowiedź i zapomniałem o kosztorysie. 183.000€ 159.000 € Cena zakupu 10.335 € Pośrednik 10.335 € Podatek od nabycia nieruchomości 3180 € Notariusz

Napisany przez sassa
A co się stanie, jeśli nie otrzymacie środków na budowę domu dla dzieci?

Sprawdziliście już możliwość skorzystania z korzystnych [url]kredytów[/url] w waszym banku krajowym? Wasze stabilne dochody przy 5 dzieciach są raczej poniżej średniej - korzystając z ulg dla 5 dzieci, można by uzyskać sporo korzyści ...

... i proszę również wziąć pod uwagę, że koszty dodatkowe przy domu jednorodzinnym mogą być znacznie wyższe niż w mieszkaniu czynszowym w budynku wielorodzinnym.

Jak wygląda ulica? Dla właścicieli domów mogą pojawić się również dodatkowe wysokie opłaty ...

Napisany przez Alex [CryptoMod]
Traumhaus86 pisze:
Z 5 dziećmi niemożliwe jest znalezienie wynajmującego.
To tyle na temat powodu zakupu.

Cześć Traumhaus86,
gratulacje, jesteście jak my rodzina z zasiłkiem .....

Liczba dzieci była również dla nas decydująca przy zakupie, ponieważ nie było możliwe znalezienie odpowiedniego mieszkania do wynajęcia, a już nie mówiąc o wynajmującym.

Jednak, jak już wspomniano, Wasze miesięczne dochody nie są bardzo wysokie. W związku z tym musicie zastanowić się, jak oprócz raty kredytu i kosztów dodatkowych może być wystarczająco dużo pieniędzy na ogrzewanie (gaz?) i konieczne prace konserwacyjne przez najbliższe lata.

Pozytywne jest budżetowe wsparcie na dzieci, otrzymaliśmy wtedy dla 4 dzieci 6000 EUR (co oznacza o jedno zero mniej).

Ale, jak już napisał Noelmaxim: unikaj konstrukcji oszczędnościowej, lepiej klasycznie finansować, ewentualnie korzystając z dofinansowań.

HerrMueller... Pierwszą rzeczą, która mnie uderzyła, było Rodzina asów i pomyślałem Co? dopóki nie zdałem sobie sprawy, że chodzi o jak my. ?

To jest nasza stała pensja netto bez dodatków za zmiany. Te dodatki podlegają wahaniom i zostały uwzględnione tylko na najniższym poziomie (luty), w innych miesiącach, jak w lipcu, dodatki mogą wynosić nawet do 500 €. Więc w życiu codziennym wygląda to trochę inaczej.
Ponieważ nawet teraz mamy już dość wysoki czynsz i wcześniej już wkopaliśmy tu trochę pieniędzy, podchodzę do tego nieco spokojnie.

W domu marzeń jest zamontowane ogrzewanie olejowe, które zamierzamy wymienić po konsultacji z doradcą energetycznym lub po rozmowie z instalatorem grzewczym, itd.
W jakim kierunku pójdziemy, będzie zależało od przepisów dotyczących efektywności energetycznej i tego, co będziemy mogli/chcieli zrealizować.
Rozmowę na ten temat zamierzamy rozpocząć wcześnie, aby móc oszacować oczekiwane inwestycje i móc na nich zaoszczędzić.

Ponieważ planujemy otworzyć [url]konto[/url] domowe, tam wpłacone zostanie czynsz. Stała kwota, aby móc przeprowadzać przez nie wszystkie miesięczne wydatki + 125 € na drobne naprawy. Tam będą również wpływać ewentualne zwroty (za prąd, na przykład).

Sassa... Aby ci choć trochę pomóc z myślami. Mieszkamy w domu jednorodzinnym o powierzchni 180m2 z zaległościami związanych z remontem. Więc już mamy tu dość wydatków.

Wysokość podatku od nieruchomości, opłat za śmieci, itp. została już sprawdzona, [url]ubezpieczenie[/url] budynku również uwzględniliśmy. Opłata od deszczu i za sprzątanie ulic nie są pobierane, zapytałem już o to w urzędzie miasta.
Sprawdzę jednak, czy istnieją plany dotyczące remontu dróg, itp.

Napisany przez sassa
Dzień dobry,

ile lat ma najmłodsze dziecko? Czy byłbyś w stanie dorobić trochę, jeśli dodatki za zmiany w pracy lub dobrowolne dodatki zostałyby odjęte?

Zaniedbania w waszym wynajmowanym domu to sprawy właściciela - nie wasze.
W przypadku posiadania nieruchomości sytuacja wygląda inaczej ...

Jaka jest kondycja waszego wymarzonego domu? Czy wystarczycie tylko z malowaniem itp.? Instalacja elektryczna, izolacja, dach, okna, malowanie elewacji itp.? Czy zatrudniliście eksperta do przeglądu? Koszty te gwałtownie rosną, a przy tak ograniczonym budżecie złe niespodzianki bolą podwójnie ...

Czy poradzicie sobie nawet bez 60 000 [url]euro[/url] wsparcia finansowego w postaci programu Budowa Młodych do emerytury? Nie ma gwarancji ...

Wydaje mi się, że miałbym trudności z zasypianiem ... ale na szczęście każdy jest inny ...

To jest nasze stałe wynagrodzenie netto bez dodatków za zmiany. Te dodatki podlegają wahaniom i zostały uwzględnione tylko na najniższym poziomie (luty), w innych miesiącach, takich jak lipiec, mogą wynosić nawet do 500 €. W praktyce wygląda to więc nieco inaczej.

Czyli średnio miesięcznie wynosi to około 2.450 EUR (2.300 EUR x 12 +2.000 EUR trzynasta pensja / 12) + Kindergeld = 3.550 EUR?

Cześć Wam obojgi,

miło, że się tak o nas martwicie. ? Tak, zasadniczo powinien ponosić odpowiedzialność właściciel, ale nic nie robi, bo nie ma rezerw. (A rok temu opowiadali nam, co się wszystko wiąże z posiadaniem własnego domu. No pewnie.) Widzimy tutaj, na co trzeba zwracać uwagę przy starej posesji. Początkowo chcieliśmy zainstalować nową łazienkę na własny koszt, zastanawialiśmy się nad przejęciem nowego pieca gazowego (który musi zostać wymieniony po 35 latach), ale teraz zrezygnowaliśmy i chcemy tylko się wyprowadzić!

W wymarzonym domu strop jest już ocieplony, piwnica jest sucha (w przeciwieństwie do tego miejsca), fasada jest z cegły bez pęknięć! Okna są już dwuszybowe (co również nie jest tu wszędzie dostępne).

Instalacje elektryczne i rury zostały wymienione w latach 2006/2009, łazienka jest odnowiona. Rozkład pomieszczeń nam odpowiada, więc nie musimy zmieniać układu przestrzennego. Jeśli podczas zdejmowania tapet spadnie tynk, to nie jest tragedia... Mieliśmy tego dość dużo tutaj, ale mąż nie jest pozbawiony zdolności manualnych.

Na pewno zostaniemy członkiem Stowarzyszenia [url]Dom[/url] i Grunt i jeszcze raz przejdziemy z rzeczoznawcą, jak tylko finansowanie będzie gotowe. Żeby mieć własne pojęcie o sytuacji.

Na razie możemy tylko porównać nasze stare miejsce z nowym domem, a nabyta nieruchomość wypada zdecydowanie lepiej. Wiemy, że zawsze będziemy musieli coś robić i że niektóre rzeczy pochłoną dużo pieniędzy i czasu.

Nasz najmłodszy ma 1,5 roku i kiedy już znajdziemy miejsce w przedszkolu (listy oczekujących są bardzo długie), wrócę do pracy na pół etatu. Jasne, zakup domu był dość spontaniczny i więcej kapitału własnego by ułatwiło sprawę... Ale jeśli nie teraz, to kiedy. ? I Panie Mueller, Państwa szacowanie jest w przybliżeniu trafne, ponieważ, jak już powiedziałem, dodatki za zmianę godzin pracy różnią się w zależności od miesiąca, tak więc zostały one uwzględnione tylko proporcjonalnie jako miesięczny dochód. Wszelkie dodatkowe pieniądze, które będziemy mieć co miesiąc, ułatwią pracę własną. ?

Traumhaus86 pisze:
I Panie Müllerze, z Pałąkową przybliżoną kalkulacją trafiliście w przybliżeniu dobrze, ponieważ jak wspomniałem, dodatki do zmiany zmieniają się w zależności od miesiąca, dlatego uwzględniono je tylko częściowo jako miesięczny dochód. Wszystko to, co mamy więcej miesięcznie, ułatwia wkład własny. 

Choć mój nick brzmi nieco formalnie, możesz mi także mówić na ty tutaj na forum

Czyli jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem z bonusem na budowę domu, musicie zapłacić około 123 000 EUR z własnej kieszeni.
Mniej więcej tyle samo musimy zapłacić także my. Nasze miesięczne koszty stałe wynoszą około 2 700 EUR (w tym 311 EUR na emeryturę).
Okej, mamy 260 m2 powierzchni mieszkalnej, z 1955 r., ale wszystko jest na najnowszym poziomie... Musieliśmy całkowicie wymienić instalację elektryczną wtedy i także 2 lata temu ogrzewanie (ok. 8000 EUR na kocioł gazowy).

Rozumiem waszą kłopotliwą sytuację z 5 dziećmi (mamy teraz także) i problemem z mieszkaniem. Widzę jednak, że sytuacja finansowa nie jest tak prosta. Trudne, ale jeśli Dom pasuje, zrobiłbym to.

Tylko tak na marginesie: pomimo merytorycznej oceny naszego domu, wyszły potem rzeczy, które kosztowały nas sporo pieniędzy i których po prostu nie dało się przewidzieć.

"Mowi się wiele... Wprowadziliśmy się do wynajmowanego mieszkania i faktycznie musieliśmy ponownie wylepić wszystkie ściany. Tak więc... Sprawa z ogrzewaniem i łazienką też nie była planowana przez nas... Właściciel sobie z tym poradzi. Przesącza się kiedyś woda w jednym miejscu, ale właściciel jest na luzie. Dach nie jest ocieplony... Oczywiście, kupił [url]Dom[/url] tuż przed naszym wprowadzeniem się. Ale jako właściciel i wynajmujący mam obowiązki, które niestety lekceważy. Bylibyśmy skłonni zrobić wiele rzeczy sami, ale już nie jesteśmy do tego gotowi. Okna miały być wymienione jeszcze tego lata, ale zostały odłożone. Wiele drobnych spraw...

Wtedy lepiej będzie, jeśli kupimy i również aktywnie coś zmienimy, naprawimy, wymienimy na stałe.

Nie podchodzimy do tego tak naiwnie, jak się może wydawać. Tylko przeprowadzka jest nieunikniona i dlatego niedługo będziemy potrzebować rozwiązania długoterminowego.

Wtedy nasz wymarzony [url]Dom[/url] jest idealny.

Sam ogród oferuje wiele możliwości dla dzieci, których tutaj nie mamy. (Ulica główna bez ogrodu)
"

Napisany przez 2utopus
Wygląda na to, że miesięczne obciążenie może nawet spaść w porównaniu z wynajmem teraz.

Osobiście prawdopodobnie bym pominął Wohnriester i umowę oszczędnościową (riestryzacja domu z kontem dotacji mieszkaniowych i niskie oprocentowanie depozytu, a w tym czasie nie spłaca się bezpośrednio) - zwróciłbym uwagę na możliwości dotacji Landesbank.

Zwróć uwagę, aby spłacać jak najszybciej - ale z możliwością zachowania elastyczności, jeśli pojawią się jakieś problemy (oszczędności na [url]Dom[/url]/ samochód/ itp.).

Jak wygląda zużycie energii/wody i koszty z tym związane teraz i w wymarzonym domu?
(Ceny i zużycie mogą się różnić w zależności od regionu i typu nieruchomości.)

Jeśli wynajmujący nie naprawia usterek, zagroziłbym obniżeniem czynszu, ustaliłbym terminy i płaciłbym tylko z zastrzeżeniem... Koszty remontu pozwoliłbym wynajmującemu zatwierdzić i przynajmniej częściowo pokryłbym je od niego lub odliczyłbym od czynszu.

Traumhaus86 pisze:
Nie podchodzimy do tego tak naiwnie, jak to mogłoby się wydawać.

Dla mnie nie wydaje się takie, chciałem tylko wyrazić, że bez względu na to, jak oceniacie nowy Dom, nie wszystkie pułapki można dostrzec/zaplanować, na przykład ogrzewanie może wytrzymać jeszcze 9 lat, ale może też być całkowicie zepsute za 2 lata.... Ale nie musi....

Stare rury mogą wytrzymać, ale nie muszą....

Zapłaciliśmy 90.000 EUR za Dom i ogółem 120.000, w tym remonty/renowacje (bez nowego ogrzewania)
Co zauważyłem np.:

Ile gniazdek/włączników światła naprawdę potrzeba w takim domu..... i ile to kosztuje.... Tylko do kuchni 12 gniazdek i 2 włączniki światła, w całym domu, sądzę, że 120 gniazdek + 25 włączników światła, 1.000 EUR poszło na standardowe produkty od zaprzyjaźnionego elektryka.... I tam, gdzie chciałem zaoszczędzić, teraz leżą brzydkie listwy zasilające.....

Porada: Od razu podczas remontu połóż przewody internetowe do każdego pokoju, popełniliśmy błąd, teraz dzieci narzekają na słabe wifi.... A wiesz, co to oznacza, prawda?

Podsumowując, wartość mieszkalna oczywiście nie jest porównywalna z domem jednorodzinnym, który wynajmowaliśmy wcześniej, ale koszty zdecydowanie wzrosły z niecałe 1.100 EUR czynszu za 160mkw do 1.800 EUR za ogrzewanie (bez zabezpieczeń, tylko to, co znika co miesiąc)

Napisany przez NaTwoim13
Myślę, że rozważania zasadniczo są właściwe i nie wydają się sugerować, że zakup jest podyktowany jedynie obecną trudną sytuacją.

Oczywiście, brakujący kapitał własny jest kwestią do uwzględnienia, lecz należy wziąć pod uwagę możliwość otrzymania środków z programu rządowego na zakup mieszkania dla rodzin z dziećmi, co w procentach - biorąc pod uwagę sumę inwestycji - ma duże znaczenie.

Z mojego punktu widzenia decyzja dotycząca realizacji planu budowy wymaga solidnego planu finansowego współpracującego z miesięcznymi kosztami życia, niewielkim nadwyżkowym budżetem oraz poprawną kalkulacją przyszłych inwestycji w nieruchomość.

To miłe, gdy jako właściciel możesz odnieść korzyści z faktu, że nie ponosisz kosztów związanych z utrzymaniem nieruchomości, ale jeśli tak nie jest i tak lubisz wydawać 1200 [url]euro[/url] na wynajem, zwłaszcza mając pięcioro dzieci, kiedy brak jest dużej różnorodności opcji wynajmu, wtedy rozumiem twoje rozważania i zachęcam do kontynuowania myśli - również związanych z kulturą mieszkania i zabawy dzieci.

Dla mnie teraz ważniejsze jest stworzenie uporządkowanej podstawy do dalszych rozważań niż dyskusja nad za i przeciw, więc uważam, że kluczem jest zestawienie potrzeb finansowych w uporządkowanym planie finansowym, który odpowiada twojej sytuacji finansowej i możliwościom.

Gdy będą dostępne wszystkie fakty, dane i liczby uwzględniające program rządowy na zakup mieszkania, będzie podstawą dla ostatecznej decyzji dotyczącej tego przedsięwzięcia!

Utopus dziękuję za odpowiedź.
Miesięczne obciążenie na razie pozostanie takie samo. Rata + koszty ogrzewania + zaliczka na koszty chłodzenia itd. Długoterminowo jednak można się spodziewać, że przejście z trzech liczników prądu na jeden przyniesie pewne oszczędności, podobnie jak rezygnacja z bojlera i podgrzewacza przepływowego. Jak się sprawdzi zużycie energii na ogrzewanie gazem w porównaniu do oleju przy zmniejszonej powierzchni mieszkalnej, to się okaże.

Dla mnie Wohnriester jest całkowicie skreślony. Muszę omówić dalsze postępowanie z istniejącym kredytem budowlanym z moim mężem.

Niemniej jednak potencjalne miesięczne obciążenie w modelu, który nam przedstawiono, już mi nie odpowiada. Wybraliśmy naszego obecnego partnera finansowego, ponieważ pierwotna propozycja [url]kredytu[/url] ratalnego + [url]kredytu[/url] następczego przewidywała miesięczne obciążenie w wysokości około ~700€.... A nie jak teraz [url]kredyt budowlany[/url] + [url]kredyt[/url] Kfw + [url]kredyt[/url] Hanseatic w wysokości około ~870€.
Właściwie chciałam zachować nasz miesięczny margines manewru, aby móc radzić sobie z rzeczami takimi jak samochód, pralka i inne niespodziewane wydatki.

Napisany przez hausbauwest
Tak więc uważam, że 2000 netto dla 7 osób to absolutny śmiech....
Przy odpowiedniej klasie podatkowej jest to około 2600 [url]euro[/url] brutto..... Z czego chcecie potem opłacać koszty dodatkowe związane z nieruchomością w późniejszym wieku?
Z 850 [url]euro[/url] emerytury? To się po prostu nie uda..... Na początek musielibyście uporządkować swoje życie, zwłaszcza zmusić żonę do podjęcia pracy, co przyczyniałoby się do utrzymania i oszczędzania na emeryturę.
Trudno mi sobie wyobrazić, że w tych warunkach jakiekolwiek bank podejmie się wspierania tego planu.
Waszy dochód podlegający zajęciu wynosi dokładnie 0,00 [url]euro[/url]....

Jeszcze raz:
Historię oszczędności budowlanych zdecydowanie powinniście pominąć, ponieważ przynosi głównie pośrednikowi kolejną wysoką prowizję.
Zalecam jak najwyższe rozpoczęcie spłaty [url]kredytu[/url], zmiany w wysokości spłaty zazwyczaj nie są problemem przy finansowaniu.

W tej sytuacji nie mogę sobie teraz wyobrazić, że byłaby konieczna subordynowana [url]pożyczka[/url], jeśli spojrzę na to z perspektywy programu kredytowania rodzin z dziećmi budujących [url]Dom[/url]..... Ale ekspert wie lepiej.

Budowa domu...
Ponieważ jestem kobietą piszącą tutaj, dziękuję bardzo za propozycję.
Oczywiście jestem skłonna wnosić swój wkład do budżetu domowego. Jednak na razie musi być zapewnione odpowiednie zajęcie dla dzieci.

I chociaż kilka osób już powiedziało nam, że nasz dochód jest raczej poniżej średniej, to mimo wszystko potrafimy dobrze z tym żyć i nawet sfinansować nieruchomość.

Dlatego nie martw się o to.

Napisany przez NaTwoim13
hausbauwest pisze:
Ja, moim zdaniem 2000 zł netto dla 7 osób to absolutny żart....
To około 2600 euro brutto przy odpowiedniej klasie podatkowej..... Jak chcecie opłacać koszty dodatkowe nieruchomości w późniejszych latach?
Z renty w wysokości 850 euro? To się po prostu nie uda...... Na początek powinniście uporządkować swoje życie, zwłaszcza sprawić, żeby ta pani podejmowała pracę, dorzucała się do utrzymania rodziny i gromadziła oszczędności na swoją przyszłą emeryturę.
Wątpię, że w takich okolicznościach jakie jest duo bank zgodziłby się na ten zamiar.
Wasze dobrej kondycji finansowej wynosi dokładnie 0,00 euro....

To już jest jakiś skandal!!! Po prostu obrzydliwe!!

Hausbauwest, czy znasz pojęcie rodzina? Dzieci, wspólnota? Nie doczytałeś, że pani znów może i będzie pracować??? Co jest nie tak z rodziną, która według ciebie nie radzi sobie w życiu??

Czy wiesz jak piękne może być, gdy mama jest dla dzieci, zwłaszcza gdy jest ich tak dużo? Czy zdajesz sobie sprawę, że to finansowo może działać, nawet w niewielkiej, uroczej nieruchomości, którą być może będzie można sprzedać w późniejszym wieku emerytalnym lub która zostanie spłacona w tym wieku i z tego powodu, załóżmy nawet z pomocą jednego z dzieci - którzy być może wtedy będą tam mieszkali lub przejmą nieruchomość - utrzyma się??

Napisany przez NaTwoim13
Budowa domu zachęca państwo do takiej inwestycji, do takiego przedsięwzięcia, czy dochód jest podlegający zajęciu czy nie, jest nawet nagrodzony 60 000 [url]euro[/url]. Oczywiście zostanie to sfinansowane przez tę sytuację ekonomiczną, oczywiście - jeśli indywidualne parametry do sprawdzenia i uzgodnienia pasują - banki zaangażują się w takie przedsięwzięcie!

Ten, kto w przyszłości może jedynie pokryć koszty własnej nieruchomości za pomocą jeszcze niepełnoletnich dzieci.... według mnie zrobił wiele rzeczy źle. Rodzina jest ważna, ale z niej się nie utrzymasz, powinieneś o tym wiedzieć. I można to załatwić inaczej, bo rozstanie to też nic nowego.... To również możesz przeczytać, Drogi Obeliks, we własnej biografii. Wiele dzieci to piękna rzecz, zdecydowanie... ale powinieneś być w stanie sobie na nie pozwolić z odpowiednimi dochodami.

noelmaxim pisze:
zaangażowane są banki w takie przedsięwzięcie!

Banki nie są instytucjami charytatywnymi, marzycielu.
Banki są przedsiębiorstwami i chcą wyłącznie zarabiać pieniądze, a nie tylko widzieć szczęśliwe twarze....

Budowa domu zachodniego....
Słysząc, że trzeba pozwolić sobie na dzieci, aż mi się włosy jeżą na głowie.
Dla nas dzieci nie są luksusowym statystycznym produktem. A jeśli się żyje z myślą o zrównoważonym rozwoju, tak jak my to robimy, to zauważyliby państwo, że dzieci wcale nie muszą być takie drogie!

Jeśli tak jak państwo nie mają pojęcia, jak to jest stawiać rodzinę ponad karierę i być dla rodziny nie tylko dla siebie samego, to proszę przestańcie mnie i moją rodzinę oceniać!

Napisany przez NaTwoim13
Budowa domu, a właściciele wynajmujących działają jednak bezinteresownie, co nie?

Oczywiście banki chcą zarabiać, ja też, ale ile obecnie płacimy za to, żeby oni zarobili?

Odpowiedz na prośbę TE, wróć trochę do tyłu, przynajmniej jeśli chodzi o rodzinę, dzieci, wspólnotę, poglądy życiowe i style życia.

hausbauwest pisze:
Tak naprawdę uważam, że 2000 netto dla 7 osób to absolutny absurd....
To oznacza około 2600 euro brutto przy odpowiedniej klasie podatkowej..... Z czego chcecie zapłacić koszty utrzymania nieruchomości w późniejszym wieku? Z renty w wysokości 850,00 euro? To jest po prostu niemożliwe...... Na początek powinniście uporządkować swoje życie, zwłaszcza żeby żona znalazła jakąś pracę, dorzuciła coś do utrzymania i zaczęła oszczędzać na swoją emeryturę.
Z trudem wyobrażam sobie, że w tych warunkach jakikolwiek bank poparłby ten plan.
Wasze dochody podlegających zajęciu wynoszą dokładnie 0,00 euro....

Cześć Hausbauwest,

W zasadzie masz rację i sądzę, że wiesz, że generalnie nie zalecam takich finansowań na forum.

Jednak w tym konkretnym przypadku:
Jest sporo pomocy finansowej, dochód może być zwiększony dzięki przyszłemu zatrudnieniu żony (nawet jeśli to będzie praca za 450 euro). Pod względem wieku można spłacić kredyt na Dom do momentu przejścia na emeryturę i go potem sprzedać.

Również my kiedyś sprzedamy nasz Dom przewidziany dla 7 osób, chyba że jedno lub dwójkę dzieci z rodzinami zamieszka tu (można go łatwo podzielić na 3-4 osobne mieszkania). Podobnie będzie z domem marzeń Traumhaus86.

No i trzeba przyznać, że ciężko jest znaleźć odpowiednie mieszkanie z uwagi na 5 dzieci..... Jak już wspomniałeś, witajcie w klubie rodzin Assi, gdzie ludzie mówią wam prosto w twarz, jak fajnie, że macie tyle dzieci, a potem po cichu Jak można.... Nie macie innych hobby?.... itp...

Napisany przez sassa
Jeśli naprawdę podchodzisz do pieniędzy w taki sposób, to szczerze Cię podziwiam...

Z samym 1 dorosłym / 1 dzieckiem, wydaję miesięcznie 500 [url]euro[/url] na jedzenie / drogerię, różne ubezpieczenia / emeryturę / oszczędności na auto / ubrania / opiekę itp... Z Twoim budżetem na utrzymanie nie dałbym rady z siedmioma osobami.

Dlatego byłem trochę zaniepokojony łącznymi kosztami i stałym dochodem.

Pracuję również w branży, gdzie obecnie nie można wykluczyć skróconego czasu pracy - dlatego również moje myśli na temat tego, że zawsze nie można / nie należy polegać na dodatkowych dodatkach do pensji, gdyby gospodarczo było trochę gorzej...

Czy masz [url]ubezpieczenie[/url] na wypadek niezdolności do pracy oraz [url]ubezpieczenie[/url] na utrzymanie płacy w razie dłuższej choroby?

To nie było źle myślane z tym niskim dochodem - raczej jako życzliwa wskazówka, aby sprawdzić bardzo korzystne warunki danej landesbank. Szczególnie przy małym kapitale można zdecydowanie obniżyć oprocentowanie, patrząc na mieszaną stopę procentową.

Napisany przez NaTwoim13
To nie chodzi o to, kto ma rację, lecz o indywidualność!

Na co - pomimo bezczelnego tonu dotyczącego uregulowania życia lub opanowania sytuacji - ma prawo hausbauwest, zwłaszcza dla kogo i czego?

Tutaj nie ma prawdy ani fałszu, a jeśli ktoś na tym nalega, powinien jasno zaznaczyć, że odnosi to do siebie i swojej sytuacji, do swojego podejścia do życia.

Nie musimy sobie pomagać, a jeśli chcemy pomóc innym, musimy to robić obiektywnie, zwłaszcza indywidualnie dla tych, którzy proszą o pomoc.

Sassa...
Istnieje [url]ubezpieczenie na życie[/url]. Nakłady na zmiany w przydziale trwają w zasadzie od 12 lat, mieliśmy okresowe skrócone godziny pracy oraz nawet mój mąż miał ojcowstwo (w odniesieniu do dziecka średniego), z czym już sobie poradziliśmy.

Bank krajowy odpada z powodu braku kapitału własnego. Ale oferta pana Buhmanna jest bardzo interesująca i mimo 2% spłaty [url]kredytu[/url] jest niższa niż propozycja oszczędzania z naszego obecnego doradcy finansowego.

Napisany przez 2utopus
hausbauwest pisze:
Więc moim zdaniem 2000 netto dla 7 osób to absolutna kpina....

Cytat od Herrmuellera

Oznacza to, że średnio miesięcznie wynosi to około 2 450 EUR (2 300 EUR x 12 + 2000 EUR 13. pensja / 12) + zasiłek rodzinny = 3 550 EUR

Jeśli dodasz do tego budżet na dzieci w wysokości 500 EUR miesięcznie przez pierwszych 10 lat oraz ewentualną dodatkową pracę za 450 EUR, to wtedy jesteś już przy około 4500 EUR miesięcznie.
Dodatkowo, mając wielu dzieci, można zaoszczędzać na wielu rzeczach - nie trzeba kupować każdego ubrania/zabawki nowego i można zaoszczędzić na opakowaniach zbiorczych - wiele wydatków dla rodzin jest objętych rabatem (w przedszkolu zazwyczaj płaci się za jedno dziecko, a wiele ubezpieczeń nie staje się droższych z większą ilością dzieci...)

Napisany przez sassa
Czy teraz również otrzymujecie kapitał własny poprzez osobny kredyt?

Na przykład w Banku NRW istnieje program bez wymogu posiadania kapitału własnego z oprocentowaniem na poziomie 0,99% na 20 lat - tam również finansuje się koszty dodatkowe...

Ubezpieczenie zawodowe to już świetny krok - do tego ubezpieczenie od chorobowego (nie jest drogie) i malejące ubezpieczenie od śmierci i macie solidne podstawy zabezpieczenia.

To uspokaja moje ostrożne serce... :-)

Napisany przez StGe1973
Również, ludzie, przepraszam, ale nie ma o czym myśleć. Dzisiaj radzą sobie finansowo i płacą rocznie 11400 za czynsz kalt. Stanowi to ponad 6% kapitału potrzebnego w wysokości 183 000 [url]euro[/url]!!! Nawet jeśli udziałowa finansowanie z odsetkami na poziomie 2% jest możliwe, to nadal mogą spłacać 4% i będą mieć więcej pieniędzy niż dzisiaj. Obecnie ponoszą koszty dodatkowe w wysokości 400 [url]euro[/url] miesięcznie, a ta suma nie ulegnie znaczącym zmianom. Dodatkowo istnieje Kinderbauzulage, którą można spłacić prawie 1/3 potrzebnego kapitału. Kochany domu marzeń, pozwól noelmaximowi stworzyć dla Ciebie dobrą strategię finansową lub skorzystaj z pomocy dowolnego doradcy finansowego i kup tę nieruchomość...

Napisany przez NaTwoim13
utopus pisze:
Jeśli doliczysz do tego dodatkowe 500 € miesięcznie z programu dofinansowania budowy dla rodzin oraz ewentualnie dodatkową pracę za 450 €, osiągniesz już przyzwoite 4500 € miesięcznie.
Dodatkowo, mając wielu dzieci, można zaoszczędzić na wielu rzeczach - nie trzeba kupować każdej ubrania/zabawki nowej i można oszczędzać kupując w dużych opakowaniach - wiele wydatków jest objętych rabatami dla rodzin (w przedszkolu płaci się zwykle za jedno dziecko, a wiele ubezpieczeń zwiększenie liczby dzieci nie podnosi kosztu ...)

To właśnie tak wygląda sytuacja, a jeśli rodzina gospodaruje mądrze, poradzi sobie z finansami w pierwszych latach, również dlatego, że żona pewnego dnia zacznie znów pracować w ramach umowy na 450 euro, to po 10 latach może zostać spłacone od 80 000 euro do 100 000 euro, co oznacza, że pożyczka zastępcza (oszczędnościowe WK) oraz ewentualna pożyczka KfW są spłacone.

TE podąża dobrą, jak dla mnie słuszną, drogą.

Napisany przez NaTwoim13
StGe1973 pisze:
Również, ludzie przpraszam, ale nie ma tu nic do zastanowienia. Radzą sobie dzisiaj finansowo i płacą rocznie 11400 euro czynszu netto. To stanowi ponad 6% kapitału w wysokości 183 000 euro!!!!

Nawet gdyby mieli bardzo złe warunki finansowania ze średnim oprocentowaniem 2%, mogliby spłacać 4% i nadal mieliby więcej pieniędzy niż dzisiaj. Aktualnie mają koszty dodatkowe w wysokości 400 euro miesięcznie, które nie zmienią się dużo.

Do tego dochodzi grant dla budowy domu, którego można użyć do spłaty prawie 1/3 kapitału.

Drogi domu marzeń,

pozwól noelmaximowi dobrze zorganizować finansowanie lub skonsultuj się z dowolnym doradcą finansowym i kup tę nieruchomość...

...... i naprawdę nie ma nic więcej do dodania, poza oczywistym faktem, że wszystko to już jest w toku

Cześć ludzie,
chciałbym wam krótko opowiedzieć, jak minęły ostatnie tygodnie.
Nie otrzymałem żadnej informacji od pani finansowej ze swojego poprzedniego postu po złożonej ofercie. Próbowałem się skontaktować przez tydzień, ale nie otrzymałem żadnej odpowiedzi na emaila.
No cóż, znalazłem bardzo miłe biuro finansowe na miejscu i po długich tygodniach niepewności dzisiaj otrzymałem telefon, że otrzymaliśmy zgodę! Po niezliczonych odrzuceniach.
Niestety, gdy teraz piszę, nie mogę sprawdzić, kto z miłych panów tu zaproponował bank krajowy, ale dzięki za to. ?
Nadal trwa jedno zapytanie i zależy tylko od rzeczoznawcy. Jeśli on uzna [url]Dom[/url] za finansowalny, nagle mielibyśmy nawet wybór między dwoma modelami.
Nie możecie sobie wyobrazić, jak bardzo jestem zadowolony i wdzięczny.
Więc tyle ode mnie i dla wszystkich innych, którzy walczą z uzyskaniem finansowania:
Trzymajcie się i nie poddawajcie się zbyt szybko!

Cześć Domu Marzeń, trzymam kciuki!!!

Napisany przez kub0185
Dlaczego Wohnriester został odłożony na bok? Czy macie już inne umowy z Riesterem w toku?

Napisany przez sassa
Fajnie, że moja wskazówka dotycząca banku krajowego przyniosła przełom... :-)

Uważam, że pomimo całej działalności biznesowej jest również bardzo przykre, że doradcy nie informują aktywnie o tej możliwości. KfW jest znana każdemu, natomiast programy banków krajowych wydają się pozostawać w cieniu. Mój program istnieje od marca tego roku i stwierdziłem z przerażeniem, że wielu bankierów rzekomo o tym nie wiedziało.

Znalezienie banku, który był zainteresowany współpracą, niestety nie było takie proste. Dla dwóch banków była to niepożądana transakcja, a jedno ubezpieczenie wycofało się po obietnicy, gdy zauważyłem, że wbrew jego poglądowi są odpowiedzialni za to... itd...

Dopiero za trzecim razem wszystko poszło gładko - po prostu przerażające...

Napisany przez bruno68
Do Traumhaus86, zapytaj w urzędzie socjalnym w gminie, w przypadku gospodarstwa domowego składającego się z 7 osób zawsze przysługuje pomoc mieszkaniowa! Właściwie powinno to być mieszkanie o powierzchni 150 m², przy czynszu wynoszącym od 6 do 7 € za 1 m², miesięczny czynsz powinien wynosić od 900 do 1.050 €! Ponieważ gmina i tak otrzymuje pieniądze od kraju, nie przeszkadza to gminie! Można także złożyć wniosek o dodatek na ogrzewanie domu! Biorąc pod uwagę dochody i liczbę osób (7 osób), nie widać żadnych ulegających zajęciu dochodów przez najbliższe 10 lat! W konsekwencji jednak widzę możliwą pomoc mieszkaniową ze strony gminy, kraju lub kraju związkowego. Nie pozwól sobie odmówić, złoż wniosek pisemnie o wszelkie dodatki! zobaczymy, co z tego wyniknie! Najlepiej zadzwoń lub idź do urzędu jutro! Pozdrowienia, Bruno68

Napisany przez bruno68
"Hej tam,

problemem jest zbyt wiele programów! Federacja przez KfW, 16 landów związanych ma nawet własne programy! Niestety większość z nimi ma własne wymogi i warunki! dodatkowo 450 banków i 80 BSK. Część z nich udziela tylko lokalnych [url]kredytów[/url]!

Tak więc, trudno mieć pełny wgląd w rynek!

A co do drugiej kwestii, nie wypaczajmy rzeczywistości: KfW i banki krajowe nie oferują takich samych prowizji jak banki czy BSK, mimo że wymagania i usługi pośrednika są takie same!

Bo gdy samochód musi odwiedzić stację paliwową, nie można uzgodnić rat z pracownikiem obsługi!

My, pośrednicy, nie jesteśmy Armią Zbawienia!

bruno68
"

Napisany przez sassa
@ Bruno Rozumiem to w pewnym stopniu. Jednak gdy udaję się do pośrednika - i nie mam teraz na myśli Interhyp lub Dr. Klein, oczekuję pewnego rodzaju doradztwa - a dla mnie do tego należą programy poszczególnych banków regionalnych. W moim przypadku utrudnieniem było to, że potrzebowałem tylko niewielkiego [url]kredytu[/url] (poszczególne transze poniżej 70.000). Dla wielu banków jest to zatem niewłaściwe przedsięwzięcie. Muszę pochwalić mojego doradcę, że zrobił dla mnie ogromny wysiłek, aby bez mrugnięcia okiem (lub patrzenia na swoją prowizję) znaleźć rozwiązanie Z NRW Bank dla mnie. Jednak muszę zarzucić, że to JA jako konsument musiałem wykonać pracę domową dla bankierów (odpowiedzialność) lub że bankierzy nie znali programu i musieli się najpierw zapoznać / dowiedzieć. To dla mnie tak, jakby [url]doradca[/url] podatkowy nieustannie nie nadążał za najnowszymi zmianami.

Napisany przez kub0185
W kwestiach finansowych zawsze warto sprawdzić coś samemu. Istnieje dobra strona internetowa, na której prywatne osoby mogą sprawdzić możliwości finansowania. https://www.baufoerderer.de/finanzie...dermittelsuche

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata