- pt sie 30, 2019 5:16 pm
Wspaniałego weekendu razem!
Cześć! Mam 29 lat i od pewnego czasu zastanawiam się nad moją *emeryturą* i jak można ją sensownie zwiększyć. Zacząłem interesować się wiedzą na temat giełdy, ale chciałbym również cieszyć się konstruktywną wiedzą i doświadczeniami innych osób, a także wewnętrznymi refleksjami.
Próbowałem porównać różne moduły dla mojej sytuacji, osobowości i sposobu myślenia. Na przykład, *renta Riester* nie wydaje mi się sensowna, a moja rodzina również odradzała mi to. Jestem niepewny co do *umowy oszczędnościowej budowlanej*. Obecnie spłacam[url]kredyt[/url] za przyszłe mieszkanie własnościowe, który zakończę po 7 latach. *10-letnia umowa*. Po pewnej niejasnej przerwie w kredycie, zastanawiam się nad inwestowaniem w przyszłości w bungalow.
Byłem w swoim banku Haspa (Hamburger Sparkasse). Na początek dostałem przejrzystą dokumentację do domu, bez konieczności podpisywania umowy. Moje rozważanie było następujące: *[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne związane z funduszami + kombinacja z oszczędzaniem w funduszach.* Myślałem o miesięcznej kwocie: 150 €, w zależności od mojej wiedzy i doświadczenia, mogące wzrosnąć do wyższej kwoty. Haspa zaproponowała mi następujące oferty...
Produkt: odroczone[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne hybrydowe
Podział: 1)[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne związane z funduszami prowadzone przez Deka Investments ...
Miesięcznie 100 € na[url]ubezpieczenie[/url] emerytalne z funduszami
50 € na Deka-Global Champions CF 17 % oraz 50 € Pictet-Global Megatrend Selection-P dy EUR 17 %
2) Miesięcznie 50 € na mój plan oszczędzania w funduszach = DWS Top Dividende LD 17%
= Haspa Multiinvest Wachstum 16%
= DWS Aktienstrategie Deutschland LC 17 %
= Hamburger Stiftungsfonds T 16%
Czas trwania: *Przykładowy przypadek* 40 lat, brak dodatkowych ubezpieczeń wymienionych dotychczas.
Co o tym sądzicie? Nadal zastanawiam się, jakie informacje mogłyby być dla was przydatne przy wyrażaniu opinii. Może zainteresują was opłaty. Słyszałem, że Haspa ma dość wysokie opłaty.
Będę wdzięczny za podzielenie się swoją wiedzą, dziękuję!!
Cześć! Mam 29 lat i od pewnego czasu zastanawiam się nad moją *emeryturą* i jak można ją sensownie zwiększyć. Zacząłem interesować się wiedzą na temat giełdy, ale chciałbym również cieszyć się konstruktywną wiedzą i doświadczeniami innych osób, a także wewnętrznymi refleksjami.
Próbowałem porównać różne moduły dla mojej sytuacji, osobowości i sposobu myślenia. Na przykład, *renta Riester* nie wydaje mi się sensowna, a moja rodzina również odradzała mi to. Jestem niepewny co do *umowy oszczędnościowej budowlanej*. Obecnie spłacam
Byłem w swoim banku Haspa (Hamburger Sparkasse). Na początek dostałem przejrzystą dokumentację do domu, bez konieczności podpisywania umowy. Moje rozważanie było następujące: *
Produkt: odroczone
Podział: 1)
Miesięcznie 100 € na
50 € na Deka-Global Champions CF 17 % oraz 50 € Pictet-Global Megatrend Selection-P dy EUR 17 %
2) Miesięcznie 50 € na mój plan oszczędzania w funduszach = DWS Top Dividende LD 17%
= Haspa Multiinvest Wachstum 16%
= DWS Aktienstrategie Deutschland LC 17 %
= Hamburger Stiftungsfonds T 16%
Czas trwania: *Przykładowy przypadek* 40 lat, brak dodatkowych ubezpieczeń wymienionych dotychczas.
Co o tym sądzicie? Nadal zastanawiam się, jakie informacje mogłyby być dla was przydatne przy wyrażaniu opinii. Może zainteresują was opłaty. Słyszałem, że Haspa ma dość wysokie opłaty.
Będę wdzięczny za podzielenie się swoją wiedzą, dziękuję!!