Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Masz wiedzę na temat rynków? Jak wpływają one na giełdę? Jakie są przyszłe trendy gospodarcze? Na tym forum możesz wymieniać się poglądami z innymi użytkownikami.

Re: strefa ekonomiczna szczególnej strefy

Napisany przez David
SEZ znajduje się na dołku od około lipca 2003 roku. Porównując SEZ między latami 2000-2006, trzeba zauważyć, że w ciągu tych 6 lat tylko jeden rok był notowany poniżej 25.- (środek 2002-środek 2003). Pomimo że SEZ jest często chwalone. Jeśli kurs będzie nadal spadał, może nagle stać się obiektem przejęcia. Co myślicie o SEZ?

Napisany przez ADMCI4
Jestem bardzo rozczarowany swoim SEZN-em. Jak tylko osiągnie $33, koniec, wyjście! Oto komentarz: Austriacki dostawca/specjalista od przemysłu chipowego notuje silnie zmienną sprzedaż. Oferuje zatem bardzo cykliczny rozwój zysków. W minionym roku osiągnięto obroty w wysokości 304,8 mln CHF przy zysku w wysokości 32 mln CHF. W tym roku zysk wyniósł jedynie 12 mln CHF, ale już w przyszłym roku prognozuje się 22 mln CHF, a do 2007 roku 48 mln CHF. Wtedy obroty powinny sięgnąć 400 mln CHF. Zysk na akcję wyniesie wtedy 2,90 CHF, w porównaniu do obecnych 0,70 CHF. Obietnice, obietnice! Jednak istnieje zagrożenie spadającymi cenami dolara i rosnącymi kosztami w euro. Firma planuje przenieść część produkcji do Europy Wschodniej. Musi to się stać szybko! Lancelot

Napisany przez ADMCI4
Po wydaniu rekomendacji KUP w ostatnich dniach sprawy wyglądają nieco lepiej. Podwyższyłem mój docelowy kurs sprzedaży do 35 Sfr. W tym roku zysk wyniósł zaledwie 12 mln CHF, ale już w przyszłym roku prognozowane są 22 mln CHF, a do 2007 roku przewidywane jest 48 mln CHF. Przychody mają osiągnąć 400 mln CHF. Zyski na akcję wzrosną do 2,90 CHF z obecnych 0,70 CHF. Czy warto celować w 40 Sfr.? Nie chcę popełnić tego samego błędu co przy Berna Biotech - zbyt mało cierpliwości. Lancelot

Napisany przez Simona
To mnie jeszcze nie przekonuje, ale 12.01.06 zostanie przedstawiony obrót/zamówienia na rok 2005. Zobaczymy :idea: Pozdrowienia, Simona

Napisany przez Simona
Inwestorzy SEZ powinni mieć nadzieję: https://www.newratings.com/analyst_news/article_1177372.html Pozdrowienia, Simona

Napisany przez David
Sez musiał dzisiaj znosić wiele, jak myślisz, co jutro będzie dalej?

Napisany przez David
Sez regularnie rosło od 01.01.2006 r., zastanawiam się, czy powinienem zrealizować zysk? -Po pierwszych danych z 12.01.06 cena wzrosła. -30.03.06 wszystko sięga do roku 2005 -Analiza wykresu wydaje mi się również nadal pozytywna. Co myślicie, czy powinienem jeszcze to trzymać, dopóki nadal wygląda zielono?

Napisany przez Simona
Możesz postawić SL albo zrealizować zysk, zrobić coś innego między czasie, obserwować coś i znowu wrócić. Na razie nie wyglądają na niebezpieczne, moim zdaniem. Pozdrowienia, Simona

Napisany przez ADMCI4
Moim minimalnym celem jest 35,00 SFR. Uważam, że jest to dobry pomysł Simony, aby wprowadzić stop loss, gdy osiągnięty zostanie ten kurs. Powszechne prognozy oscylują wokół 37-38 SFR. Lancelot

Napisany przez ADMCI4
SEZ był zawsze tytułem, który robił duże skoki (zarówno w górę, jak i w dół!). Jeśli śledzi się branżę, można na nim dużo zarobić. Właściwie jest to tytuł dla spekulantów. Zazwyczaj notowania rosną do połowy kwietnia.

Napisany przez David
Wczoraj sprzedałem akcje SEZ (kurs 31,60) Miałem złe przeczucie, zobaczymy, czy w przyszłym tygodniu będą dalej spadać, czy może znów wzrosną. Jeśli jesteś zachłanny, możesz nagle popaść w stratę.

Napisany przez 2cybercrash
No cóż David, banki będą Ci wdzięczne, im jest obojętne, czy odniesiesz zysk czy stratę, pod warunkiem, że opłaty będą płynąć. Tacy klienci są bardzo mile widziani w bankach. Sama nie jestem zwolenniczką inwestowania w spółki ze specjalnych stref ekonomicznych, nawet dla zabawy, ale wtedy wolę w ogóle nie dotykać tej wartości. Patrz też Micronas, tam jestem po prostu konsekwentna.

Napisany przez ADMCI4
Co teraz z SEZ? Myślałem, że powinno wzrosnąć, a nie spaść. Lancelot

Napisany przez David
Niech kurs spadnie tylko znowu do 26, tam znowu coś zebrze. @cybercrash Banki mają zawsze dłuższe widły nigdy nie zapomnij.

Napisany przez svx_biker
SEZ Holding AG w roku finansowym 2006, według wstępnych obliczeń, osiągnęła przychód netto w wysokości 391,0 (poprzedni rok: 311,4) mln CHF. Z tego 108 (80,2) mln CHF przypadało na czwarty kwartał. Zamówienia na rok 2006 dostawca półprzewodników wycenił na 407,7 (292,7) mln CHF. Stan zamówień na koniec grudnia 2006 wynosił 74,0 (na koniec 2005: 58,8) mln CHF, jak napisano we wtorkowym komunikacie koncernu technologicznego. SEZ znacznie przewyższył prognozy analityków dotyczące roku obrotowego 2006 i czwartego kwartału. Konsensus AWP dla 2006 roku wynosił 381,9 mln CHF, a dla czwartego kwartału 93,9 mln CHF, a ten dla zamówień na rok 2006 - odpowiednio 395,5 mln CHF i 93,5 mln CHF. SEZ wykazał wstępną wskaźnik Book-to-Bill Ratio na poziomie 1,04 w porównaniu z 0,94 z poprzedniego roku. W czwartym kwartale wskaźnik Book-to-Bill Ratio wynosił 0,99 w porównaniu z 1,12 w odpowiednim kwartale poprzedniego roku. W roku finansowym 2006 Grupa SEZ przewyższyła wzrost na rynku wyposażenia do produkcji półprzewodników i ponownie zwiększyła udział w rynku urządzeń do procesów mokrych, czytamy dalej. Z uwagi na tę pozycję, doskonałą widoczność zamówień i wprowadzenie na rynek nowych urządzeń Esanti w segmencie Front-End-Of-Line (FEOL), Grupa oczekuje wzrostu w 2007 roku. Firma nie podaje bardziej szczegółowych informacji. W połowie sierpnia 2006 roku członek zarządu i dyrektor operacyjny Kurt Lackenbucher podczas telekonferencji dotyczącej wyników za pierwsze półrocze 2007 roku wspomniał o zdolnościach do osiągnięcia przychodów w wysokości 450 mln CHF. A pod koniec października 2006 roku stwierdził, że również w pierwszym kwartale 2007 roku przychody prawdopodobnie będą znacznie przekraczać poziom 100 mln CHF. Źródło: AWP

Napisany przez svx_biker
Tylko tytuły zostały skorygowane (lub skonsolidowane) od wyniku i ponownie znajdują się teraz na interesującym poziomie wsparcia. Obecny wejście może być stosunkowo ściśle zabezpieczone na poziomie około 35-36 CHF. W wykresie dziennym już kilka tygodni temu pojawiły się pierwsze sygnały kupna, a ponowne przetestowanie linii wsparcia (dobrze widoczne w wykresie tygodniowym) teraz oferuje dobrą relację nagrody do ryzyka. Wybicie powyżej 38 CHF spowoduje wzrosty do około 43 CHF przed próbą przebicia szczytu z początku lutego w okolicach 45 CHF. Edycja: Istnieją 2 wątki dotyczące SEZ. Pisałem tutaj w starszym wątku, który jednak ma mniej odpowiedzi. Można je być może połączyć?

Napisany przez Dany1
Cześć, dzięki za wiele świetnych postów i wykresów z niedzieli

Napisany przez 2cybercrash
Wkrótce pojawią się również dane numerów Nat. Semiconductor, które z reguły są solidne i stabilizują sektor. Sektor chipów jest bez zapału i płaski, ale dochodowy. AMD na poziomie krytycznym z tendencją spadkową potrwa! Intel nadal blokuje na poziomie 22 dolarów, silny opór! Gartner niepotrzebnie manipuluje sektorem i ma silny wpływ na kursy! Nie daj się zwieść, większość wartości chipów jest w uczciwej wycenie i w żadnym wypadku nie jest przegrzana! Duża data ważności opcji 15 czerwca ma wpływ.

Napisany przez Globalist
Cześć ludzie, koniec przygody z SEZ na najbliższe kilka kwartałów. Sprzedałem wiosną po 43xx.-. Myślę, że Stopbuy ustawie na około 24. :P

Napisany przez Turicum
Globalist pisze: O tak, ludzie, to koniec. Dla SEZ to koniec na następne kilka kwartałów. Wiosną sprzedałem po 43xx.-. Myślę, że ustawię sobie stop buy na poziomie około 24. :P
Czy nie mieliśmy już kiedyś takiej samej sytuacji trzy lata temu? W połowie lipca 04 (aż do jesieni) kurs SEZ znacznie spadł. Ogólnie rzecz biorąc, SEZ co jakiś czas doświadcza gwałtownego spadku kursu.

Napisany przez Globalist
Tak, to prawda. Jednakże proces rekonwalescencji trwa wiele miesięcy i nie jest tak szybki jak w innych przypadkach.

Napisany przez David
W SEZ dzisiaj działo się naprawdę dużo: wzrost o 17,5% Powodem tego wzrostu był plotka o przejęciu. Jeśli spojrzymy na wolumen, musi być w trakcie jakieś działanie, w piątek wolumen wynosił 500 000, a dzisiaj już 1 000 000 sztuk. W normalny dzień jest to ledwie niespełna 100 000.

Napisany przez Globalist
Ostrzeżenie o zyskach dzisiaj -15%

Napisany przez David
Różne tytuły wahają się o kilka procent z dnia na dzień, tak jak akcje SEZ... po wzroście o 17% teraz spadają o 15%, nic dla słabych nerwów. 02-08-2007 12:25 AKTIENFOKUS/SEZ na spadkowym trendzie - obniżenie ratingu i negatywne komentarze Zurych (AWP) - Akcje dostawcy półprzewodników SEZ spadają w czwartek. Różni analitycy wyrazili krytyczne opinie po przedstawieniu w dniu wtorku wyników finansowych za pierwsze półrocze. Zarzucane jest między innymi obniżone prognozy na cały rok. Przede wszystkim obniżenie ratingu UBS na Reduce 2 z Neutral 2 obciąża dziś mocno tytuł, który we wtorek, po początkowych stratach, zamknął się w strefie zysku. Podekscytowane spekulacje o przejęciu zdają się na chwilę ustąpić na drugi plan. Do godziny 11:50 SEZ tracą 12,1% i kosztują 34,40 CHF (dotychczasowe minimum dzienne to 34,15 CHF), notując duże spadki w SPI. Ogólny rynek (SPI) jest obecnie na minusie o 0,7%. SEZ spodziewa się obniżki o 38% rdr do 65 mln CHF w zamówieniach w branży znaleziskowej, co stanowi piąty spadek z rzędu, jak pisze UBS w swoim komentarzu do obniżenia ratingu. To w rezultacie doprowadziło do obniżenia prognoz na cały rok. Niska widoczność w zamówieniach, słaba generacja gotówki i nieatrakcyjna wycena jako niezależnej firmy budzą obawy - pisze bank, co skutkuje znacznym obniżeniem przez analityków UBS prognoz zysku na akcję w 2007 r. (-18%) i 2008 r. (-11%). Krytycznie obniżoną widoczność także zauważa analityk Helvea Reto Amstalden, który zmienia rating na Neutralny (Skumuluj). Nie jest jasne, kiedy spadek w zamówieniach się zatrzyma i jak szybko poprawi się sytuacja z zamówieniami w 2008 r. Szczególnie dla biznesu związanego ze storage, który stanowi 70% obrotu firmy SEZ, rok 2008 jest dużym znakiem zapytania, ponieważ producenci pamięci w ostatnich miesiącach znacząco zmniejszyli swoje inwestycje. Ekspertom jest jasne, że SEZ jest atrakcyjnym kandydatem do przejęcia. Jeśli jednak spekulacje o przejęciu okazują się tylko gorącym powietrzem, wkrótce może dojść do realizacji zysków na akcjach, przyznaje Steven Frey z Sal. Oppenheim. Dzięki ekspertyzie technologicznej i szerokiej gamie produktów SEZ jest ciekawym celem przejęcia dla każdego konkurenta, który chciałby wejść na rynek Single-Wafer-Nassreinigung lub rozwijać swoją pozycję na tym rynku. UBS z kolei pisze na temat przejęć, że ponadprzeciętna efektywność kapitałowa i rentowność SEZ oraz potwierdzony sukces z narzędziem FEOL (Front-End-of-Line) powinny zainteresować potencjalnych nabywców. Źródło: Swissquote

Napisany przez Globalist
Studium nie przynosi dobrych wieści. Niemniej jednak kryzys może minąć szybciej, niż wielu myśli. W takim przypadku może również skorzystać MASN.

Napisany przez David
Studium nie wygląda dobrze. Jednakże okres spowolnienia może się skończyć szybciej, niż wielu myśli. W takiej sytuacji MASN mógłby również skorzystać. Cześć Globalist, wszyscy wiemy, że Micronas oraz SEZ borykają się z pewnymi znanymi problemami. Jestem jednak nieco zdezorientowany, gdy piszesz tutaj, że ten okres spowolnienia mógłby się zakończyć szybciej, co mogłoby przynieść korzyści Micronasowi/SEZ. W przypadku Micronasa piszesz jednak... Wprowadziłem większe zlecenie zakupu w cenie 12.70 .-, moim zdaniem to się nie zgadza; ponieważ kurs jest przynajmniej o 30% wyższy; taki tylko pomysł.

Napisany przez Globalist
Czemu? Kurs spada szybciej niż oczekiwano. W przypadku Masn może nawet spaść poniżej 10. Odbicie jest jednak wcześnie. W przypadku takich akcji właściwy moment jest sztuką. Widzieliśmy to w przypadku Masn. (Zakup powyżej 28.-), obecnie już 17.55, sprawiedliwa wartość to 12.-

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata