Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Aktualne tematy do rozmów towarzyskich. Bez reklam.

Re: rzeczywiste i fałszywe dostawcy prądu z energii odnawialnej

Napisany przez Fifranz
Czy istnieją prawdziwi i fałszywi dostawcy energii ekologicznej?Zadaję sobie teraz to pytanie ponownie, gdy otrzymałem rachunek od dostawcy energii. Właściwie wybrałem taryfę ekologiczną. Teraz jednak widzę na rachunku (czyli załącznik szczegółowo wymienia składniki itp.), że główną częścią energii jest nadal węgiel, a tylko 30% energii pochodzi z alternatywnych źródeł... Czy to jest energia ekologiczna? Czy po prostu oszustwo... bo szczerze mówiąc, nie płacę dodatkowych 30 [url]euro[/url] po to, aby nadal głównie wspierać węgiel???

Napisany przez 2titan1981
czy sprawdziłeś, czy to jest niemiecki miks energetyczny, czy z tego konkretnego planu taryfowego.

Zdjęcie może pomóc.

Jednak tylko taka rada: tylko samodzielnie wytwarzana energia jest naprawdę eko, ale tylko wtedy, gdy można działać w trybie wyspowym w 100%. Problem w tym, że wtedy jesteś ekoświnia ze względu na konieczność magazynowania energii. Jeśli jednak można zrealizować magazynowanie jako pompę ciepła i pompować wodę i w razie potrzeby ponownie wytwarzać energię, to byłoby to bardziej ekologiczne, ale wymagałoby odpowiedniej przestrzeni.

Napisany przez Fifranz
To trochę zbyt chaotyczne dla mnie. A co z magazynowaniem energii pompami ciepła? Naprawdę nie zamierzam budować własnej instalacji w ogrodzie tylko po to, żeby być pewnym? Nie jest dla mnie ważne, czy coś jest oznaczone pieczątką ekologiczną. Po prostu chcę wesprzeć rozwój alternatywnych źródeł energii. Myślałem, że w ten sposób będzie wspierana energia słoneczna, wiatrowa lub wodna.

Według: https://www.spiegel.de/wirtschaft/un...a-1274318.html ma zostać rozbudowany, aby ogółem można było uzyskać coraz więcej energii ze źródeł odnawialnych. Po prostu jeszcze nie rozumiem, kiedy to się ma wydarzyć. Jeśli porównać dostawców prądu, zawsze piszą coś w stylu: prawie 100% z odnawialnych źródeł energii lub wnosi skuteczny wkład w rewolucję energetyczną.

Według: https://www.oekostrompreisvergleich.org/ dostawcy prądu muszą również udowodnić określone dokumenty. Można je z kolei kupić. Jasne, te świadectwa pochodzenia muszą być również sprawdzane, ale przez kogo?

Przy tych wszystkich certyfikatach i oznaczeniach nikt nie ogarnia. Ale też nie mam ochoty znowu porównywać wszystkiego od nowa -.-

Napisany przez 2titan1981
Jeśli chcesz wspierać rozwój energii odnawialnej, dlaczego nie zainwestujesz sam bezpośrednio? W ten sposób możesz wesprzeć wiatrową, wodną, fotowoltaiczną i biomasę według własnego uznania. Możesz też samodzielnie zalesić las, co pozwoli zmagazynować dwutlenek węgla z powietrza.

W przeciwnym razie będziesz musiał zmagać się z drobnym drukiem. Ale Vattenfall jest największym dostawcą energii odnawialnej w Europie. Dzięki temu możesz też korzystać z energii odnawialnej, która powinna być neutralna dla środowiska, posiadać certyfikat TÜV. Jak już wspomniałem, ten, kto chce być naprawdę pewny, musi sam produkować prąd, a ten, kto chce być naprawdę klimatycznie neutralny i oszczędny dla zasobów, powinien znacznie oszczędzać energię elektryczną, a resztę wytwarzać samodzielnie, co jest możliwe tylko wtedy, gdy nie korzysta się z akumulatorów. Jeśli ekologicznie, to z pełnym przekonaniem.

Napisany przez bruno68
Cześć wszystkim! Co to jest energia odnawialna? Czy naprawdę sądzisz, że otrzymujesz energię odnawialną, którą zamawiasz? Do domu prowadzi zaledwie 5 przewodów - zielono-żółty jako zabezpieczenie, niebieski jako neutralny oraz trzy czarne jako fazy L1, L2 i L3! Aha, jest też napięcie 400/230 V i częstotliwość 50 Hz! I potem nic więcej, no poza tym, że powyżej 141 kHz można jeszcze podłączyć lub odłączyć duże zużycie prądu z centrum dystrybucji w zależności od potrzeb! Podczas dużej produkcji energii wiatrowej można podłączyć dodatkowe piece akumulacyjne, samochody elektryczne... aby odciążyć sieć energetyczną! Nazywa się to inteligentną siećą. Technicznie rzecz biorąc, prąd płynie w kierunku najmniejszego oporu. Oznacza to po prostu, że mimo płacenia za energię odnawialną, tak naprawdę pochodzi ona z najbliższej elektrowni (czy to węglowej, brunatno-węglowej, jądrowej, gazowej, wiatrowej, biogazowej, słonecznej czy wodnej) i nic nie można z tym zrobić. Było nawet urządzenie, które miało filtrować szkodliwą energię atomową! Masz jeszcze jakieś pytania? Bruno68

Napisany przez BenniG
bruno68 pisze:
Istnieje tylko 5 przewodów do domu Grüngelb jako zabezpieczenie, niebieski jako przewód neutralny, a trzy czarne jako fazy L1, L2 i L3!

Kiedyś istniało urządzenie, które rzekomo potrafiło wyłapać nawet niebezpieczny prąd atomowy!

Masz jeszcze jakieś pytania?

Zawsze myślałem, że zielono-żółty przewód to linia ekologiczna - przynajmniej gdy podłączam do niej swoje urządzenia, to nie zużywam prądu atomowego. Czy popełniłem błąd i dotychczas myliłem się w swoich przekonaniach?

Napisany przez bruno68
Oto jeden z powodów, dlaczego lepiej korzystać z ekologicznej energii!

bruno68

Napisany przez 2utopus
Znajdź lepszy przepływ elektronów - najlepiej za pomocą energii słonecznej.

Napisany przez Michel1978
I jak Słońce wytwarza swoją energię???
.......poprzez reakcje termojądrowe!
to samo działanie co w przypadku atomu wodoru

Bomba wodorowa!

Napisany przez bruno68
Cześć Micheal1978,

niestety nie do końca masz rację. Słońce pod bardzo wysokim ciśnieniem wytwarza z dwóch atomów wodoru atom helu, neutronu oraz energię w postaci ciepła i promieniowania.

W planowanej reakcji termojądrowej używane są dwa ciężkie i nadciężkie izotopy deuteru i trit. Zobacz również na Wikipedii!

Do przesyłu prądu elektrycznego potrzebne są brakujące elektrony na powłoce elektronowej, dzięki czemu prąd może płynąć. Dlatego metale bardzo dobrze przewodzą energię elektryczną, ponieważ zawsze brakuje im elektronów na zewnętrznej powłoce! Zobacz również układ pierwiastków.

Pozdrawiam, Bruno68

Szanuję Bruno68!
Naprawdę dobry komentarz!
Naprawdę tak uważam!

Napisany przez bruno68
Z poważaniem.
Bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]