Re: Finansowanie instalacji fotowoltaicznej poprzez bank KfW lub niezależnie?
Napisany przez KMorsch -
- pn wrz 23, 2019 4:03 pm
Cześć,Najpierw: Nie jestem pewien, czy temat dotyczy finansowania budowy. Ponieważ jednak coś ma być zbudowane, myślałem, że pasuje tutaj - jeśli nie, proszę przenieść.O co chodzi?Obecnie planuję instalację fotowoltaiczną o mocy 21,50 kWp na moich dachach, łącznie 66 modułów po 325 watów. Razem z wszystkimi materiałami i innymi kosztami, moje zapotrzebowanie kapitałowe wynosi około 17 000 EUR brutto, ponieważ nie chcę inwestować własnego kapitału.Moim pomysłem jest sfinansowanie instalacji poprzez program KfW 270, jednak nie mam dotąd doświadczenia z KfW i mam kilka pytań:1.) Procedura: Czy prawdą jest, że [url]kredyt[/url] KfW jest organizowany poprzez bank domowy? Moim bankiem domowym jest np. comdirect, który nie współpracuje z bankiem KfW.2.) Czy korzyść z odsetek z [url]kredytów[/url] KfW jest z reguły na tyle wysoka, że cała ta operacja jest opłacalna w porównaniu z wolnym bankiem?3.) Czy KfW wymaga opinii rzeczoznawcy? Było to kiedyś tematem przy budowie mojego domu i odstraszyło mnie to od [url]kredytu[/url] KfW, ponieważ wydawało mi się to bardzo sztywne.4.) Czy KfW finansuje także materiały do prac własnych? Planujemy sami dostarczyć moduły na dach, zamontować falownik, połączyć wszystko i zlecić zatwierdzenie przez elektryka w domu. [url]kredyt[/url] obejmowałby więc głównie materiał.5.) Czy byłoby opcją zapytać u banku finansującego budowę, który już załatwił finansowanie dla tego domu? Moim zdaniem zaletą byłoby to, że zabezpieczenie przez hipotekę jest już dostępne, a bank zna mnie jako kredytobiorcę.Dziękuję za wasze oceny,Kai