Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kredyty hipoteczne na budowę domu lub zakup mieszkania (nieruchomość zamieszkana przez właściciela).

Re: Przeniesienie zagrożone - czy też finansowanie?

Napisany przez ChristineEb
Hej,

Już od jakiegoś czasu czytam tutaj, ale chcę teraz także opowiedzieć o mojej sprawie.

Chcemy przeprowadzić się 400 km dalej do teścia mojego męża. Jest bardzo chory i mój mąż chce spędzić z nim tyle czasu, ile tylko możliwe.

Zaczęliśmy szukać domu i znaleźliśmy odpowiedni. Sprzedaż odbywa się za pośrednictwem pośrednika, a zatrudniliśmy doradcę finansowego.

Nie mamy własnego kapitału, dużo zainwestowaliśmy w edukację i dzieci. To jednak nie problem; pozyskamy kapitał własny poprzez drugi [url]kredyt[/url].

Teraz zaczęło się ciśnienie ze strony pośrednika. Mówi, że trwa to za długo. Jednak bank od samego początku powiedział, że potrzebuje 7 dni roboczych na przetworzenie wniosku. Wszystko było praktycznie załatwione, a teraz w poniedziałek pojawił się rzeczoznawca. Suposywnie potrzebuje on czasu do następnego poniedziałku na wykonanie oceny. Pośrednik już zlecił sporządzenie umowy kupna i był uspokojony.

Teraz jednak do problemu. Oczywiście mój mąż rozmawiał wcześniej z szefem i uzyskał ustne potwierdzenie przeniesienia. Teraz bank chce pisemne potwierdzenie, a nagle okazuje się, że może to być jednak niemożliwe. Szef teraz się wahają i jesteśmy w niepewności.

Co się stanie, jeśli przeniesienie zostanie odrzucone? Nie straci pracy, ale to będzie spory problem, a na razie musiałby dojeżdżać. Czy ktoś z was miał z tym doświadczenie? Czy obecnie odwołana zostanie transakcja?

Pozdrowienia, Christine

Napisany przez 6Bankkaufmann
Cześć ChristineEb
Oczywiście, sprawa przeniesienia musi zostać ustalona.
Bo przecież nikt nie będzie jeździł codziennie 400 km w jedną stronę do pracy.
Pytanie brzmi, czy zostanie przeniesiony w obrębie firmy na odległość 400 km do innej placówki firmy?
W takim przypadku wszystko byłoby w porządku.
Nawet jeśli zostało to potwierdzone ustnie przez jego szefa.
Przecież relacja pracy będzie bez przerwy trwać, prawda?

On jest technikiem terenowym z własnym obszarem pracy. Byłby swoistym zastępcą w innych obszarach pracy, dopóki nie zwolni się odpowiednie stanowisko dla niego. Tak to było ustalone.

Oczywiście jego zatrudnienie nadal będzie trwać, a jeśli nie dojdzie do przeniesienia, będzie mieszkał u krewnych w tygodniu i tylko w weekendy będzie dojeżdżał.

Cześć Pani Eb, jeśli Twój mąż pracuje jako zastępca w firmie/koncernie Twojego męża, dopóki nie zwolni się odpowiednie stanowisko, nie powinno to stwarzać żadnych problemów finansowych. Również pełne sfinansowanie (cena zakupu i koszty dodatkowe) jest możliwe do sprawdzenia i zrealizowania przy odpowiednich dochodach.

Napisany przez NaTwoim13
pisze:
Cześć ChristineEb
Oczywiście sprawa przeniesienia musi zostać wyjaśniona.
Bo ostatecznie nikt nie będzie dojeżdżał 400 km w jedną stronę do pracy.
Pytanie brzmi, czy zostanie przeniesiony w obrębie firmy na odległość 400 km do innego oddziału firmy?
W takim przypadku byłoby to w porządku.
Nawet jeśli zostanie to ustnie potwierdzone przez jego szefa.
Umowa o pracę będzie kontynuowana bez przerwy, prawda?

Pan Bankkaufmann, oczywiście w większości banków musi to zostać potwierdzone na piśmie przez pracodawcę, dlaczego nie, jeśli to jest już ustalone, to każdy pracownik też otrzyma potwierdzenie i jeśli tego nie otrzyma, to bank ma do tego prawo, bo wtedy sprawa nie jest uregulowana, a z tym związane są niebagatelne ryzyka!

Takie stwierdzenie wcale nie pomaga tej osobie (TE), to tylko puste słowa, bo wbrew twierdzeniom, że wystarczy ustnie, tak nie jest, dlatego TE nie otrzymuje potrzebnej zgody, aby móc kupić Dom i aby go komuś inny nie wykupił, gdyż obecnie każdy Dom można sprzedać 5 razy!

Dziękuję :-)

Nasza doradczyni finansowa nalega na pisemne potwierdzenie. Nawet jeśli nie doszłoby do przeniesienia.

Czy jest to konieczne? Zakładając, że pracodawca odmawia przeniesienia go i pozostaje w swoim obszarze pracy. Wtedy będzie musiał dojeżdżać.

Napisany przez NaTwoim13
Otóż, ich Finanzmaklerka ufająca, wymaga tego, co powinniśmy na to odpowiedzieć, jeśli nie to, że doświadczony i niezależny pośrednik finansowy nie potrzebuje tego wszystkiego!?! Nie znamy kwalifikacji ich finansowej doradczyni, nie znamy wyboru dostępnych dla niej banków, a także nie znamy jej sposobu działania i sposobów składania dokumentów!

Nie pytałbym, gdyby moja doradczyni finansowa mogła mi na to odpowiedzieć. Chcę raczej poznać doświadczenia innych osób, które także stanęły przed możliwą przeprowadzką.

Powtarzam pytanie: Jeśli przeniesienie nie zostanie zatwierdzone i miejsce pracy pozostanie takie samo, czy bank nadal zatwierdzi pożyczkę?

Napisany przez NaTwoim13
ChristineEb pisze:
Nie pytałabym, gdyby doradczyni finansowa mogła mi odpowiedzieć. Raczej szukam doświadczenia innych osób, które także stanęły przed możliwą przeniesieniem.

Ponownie pytanie: Jeśli przeniesienie nie zostanie zatwierdzone i miejsce pracy pozostanie takie jak dotychczas, czy bank mimo to zatwierdzi pożyczkę?

Który bank mają na myśli? Te banek? W zasadzie nie musi to być kryterium eliminacji, a tak, banki finansują takie rzeczy. Istotne jest jednak to, który bank wybrała lub wybierze swoją doradczynię finansową, na to pytanie nie możemy odpowiedzieć indywidualnie i punktowo.

Czy mają już opinię? Negatywną opinię czy jeszcze czekają? Wygląda na to, że przy wyborze banków przez ich doradcę finansowego nie ma pozytywnej opinii, w przeciwnym razie nie żądałaby tego i nie byliby w stanie dostarczyć potwierdzenia, czy więc faktycznie będą mieli pozytywną opinię kredytową?

To jest DSL Bank, otrzymaliśmy już pozytywną informację ustnie, jednak pisemnie zostanie potwierdzona, gdy ekspertyza zostanie zakończona. Aktualnie czekamy na to.

Wygląda na to, że szef mojego męża obecnie nie chce napisać pisemnego potwierdzenia ani dla jednego, ani dla drugiego. Dlatego pytanie, czy bank potwierdzi to pisemnie pomimo tego, że ekspertyza będzie gotowa.

Zadanie postawione trochę w inny sposób: Czy bank zasadniczo wymaga pisemnego potwierdzenia od pracodawcy dotyczącego kontynuowania zatrudnienia, jeśli przeprowadzka następuje na odległość kilkuset kilometrów?

Napisany przez NaTwoim13
W której placówce DSL Bank złożyła swoje dokumenty pośredniczka?

Zwykle DSL Bank nie wysyła rzeczoznawcy na swoje koszty, aby następnie żądać takiego znaczącego potwierdzenia. Jeśli państwa pośredniczka żąda tego potwierdzenia, DSL Bank również będzie go chciała. Może się zdarzyć, że pośredniczka zleciła już rzeczoznawcy, a z powodów czasowych poprosiła DSL Bank o dostarczenie dodatkowych dokumentów.

Jeśli nie wiemy, to państwa pośredniczka wie lepiej. Jest to nietypowe, że nie może odpowiedzieć na paści pytanie, ponieważ musi wiedzieć, dlaczego prosi o to świadectwo od państwa!

Napisany przez Aipnos
Więc bank DSL wysyła rzeczoznawcę, jeśli wewnętrznie mają wątpliwości co do wartości!

czasami się zdarza.

Bank chce potwierdzenia od pracodawcy, ponieważ chce mieć pewność, czy przeniesienie ma miejsce, czy nie. Dlatego chcą tego na piśmie.

Jeśli w takim razie nie uda się przeniesienie, bank uwzględni dodatkowe koszty za 2. mieszkanie w analizie budżetu domowego. Jeśli dochód na to pozwala, albo jeśli miesięcznie pozostaje co najmniej 400 EUR nadwyżki, nie ma problemu.

Cześć Pani Eb, bank (a nie DSL) nie potrzebuje pisemnego potwierdzenia od pracodawcy, że miejsce pracy będzie kontynuowane, jeśli przeprowadzka będzie się wiązać z pokonaniem kilkuset kilometrów.
Tutaj u Państwa dobrze, że mąż zmienia stanowisko wewnątrz firmy jako zastępca.

Napisany przez Aipnos
Bankkaufmann pisze:
Witam Panią Eb, bank (a nie DSL) nie wymaga pisemnego potwierdzenia pracodawcy, że praca będzie kontynuowana, jeśli przeprowadzka będzie oddalona o kilkaset kilometrów.
Dla Pani to pozytywna informacja, że Pani mąż zmienia stanowisko w firmie jako zastępca.

cóż, wiele banków chce dokładnie wiedzieć, dlaczego kupuje się Dom 400 km od obecnego miejsca zamieszkania i pracy!

Jeśli można to uzasadnić, np. pracując w terenie i pracując zdalnie z domu oraz podróżując ciągle samochodem służbowym, to jest to proste.

Jeśli jednak już wspomniano o wewnętrznej zmianie pracy (jak w przypadku DSL Bank), to należy dostarczyć odpowiednie dokumenty.

Nawiasem mówiąc, kilka lat temu sam przeniosłem się wewnątrz z Kolonii do Hamburga, kupując tam apartament, finansowany przez ING, i oni również chcieli krótkiego potwierdzenia od pracodawcy, że moje miejsce pracy przenosi się z Kolonii do Hamburga... więc DSL Bank nie jest z tym sama...

PS. Kiedyś także pracowałem w spółdzielniach, i pytanie to ciągle się pojawia, gdy kupuje się Dom na własne potrzeby 400 km od aktualnego miejsca zamieszkania!

PS2. Pośredniczka, która złożyła to w DSL Banku, powinna była inaczej to skomunikować z DSL Bankiem, wówczas prawdopodobnie nie było by potrzeby dostarczania dokumentów. Ponieważ prawdopodobnie wprowadziła te wewnętrzne zmiany do gry, teraz bank też chce to zobaczyć...

Napisany przez hausbauwest
Najlepiej skorzystaj z banku Obelixa, który finansuje nawet 110% i oferuje kuchnię zwiększającą wartość nieruchomości nawet przy umowie o pracę na okres próbny, przy najlepszych warunkach z oprocentowaniem od 1%.

To teraz tak, że bank wymaga dowodu, i tego nie da się zmienić. Ale my nadal go nie mamy. Ogólnie trzeba podłożyć trzy podpisy. Mąż ponownie otrzymał w piątek ustne potwierdzenie, a wczoraj trzech panów zasiadło razem. Powinien był też wczoraj otrzymać dowód... ale nikt się nie odezwał. Od dwóch tygodni to przeciągają.

Wczoraj rzeczoznawca też wysłał opinię. Nasza pośredniczka mówiła coś o strajku w banku, co obecnie nam sprzyja. W zasadzie brakuje tylko tego potwierdzenia, a potem jesteśmy gotowi.

Napisany przez NaTwoim13
Podziwiam ich upór, aby iść tą drogą i wykluczyć alternatywy, równie cieszę się z tego, że sprzedawca się zgodził i nadal zarezerwował dla nich [url]Dom[/url]. To nie tylko kwestia braku dokumentów od pracodawcy, fakt, że konieczna była opinia, pokazuje, że nieruchomość została wcześniej wyceniona przez bank tak, że wartość na razie nie pasuje.

Módlmy się za nich o wszystko.

Napisany przez finanzierung
noelmaxim pisze:
Podziwiam ich wytrwałość w wyborze tego jedynego sposobu i wykluczaniu alternatyw

tłumaczę dla Christine:
Zapytaj Noela Maxim...... On może Ci pomóc..... Oferuje odpowiednią ofertę bez opinii i bez podpisu szefa ..... On tutaj wszystko możliwe robi.....

Napisany przez NaTwoim13
Tak to wygląda! Coś takiego oferują banki, a więc oczywiście także ja!

Niemniej jednak ta informacja nie dotyczy TE, ponieważ z pewnością nie będzie on sięgał po inne rozwiązania, co jest w pełni zrozumiałe. Raczej jest to skierowane do czytających, aby ci poznali rynek.

Dla samego TE oczywiście wszystkiego najlepszego, być może uda się osiągnąć cel.

:-D Przeczytałem już wiele starszych postów i zauważyłem to. Nie, nie chcemy innej finansowania i faktycznie zlecaliśmy drugiemu maklerowi sprawdzenie, czy można obejść się bez rzeczoznawcy. Nie znalazł lepszej oferty finansowania. Tak, 3. szef zatwierdził i z dużym szczęściem dzisiaj powinno nadejść potwierdzenie. Opinia eksperta jeszcze nie dotarła.

Napisany przez NaTwoim13
Wtedy wszystko jest wspaniałe

Tak, to też jest moje zadanie i wielu osobom udało się pomóc.

Uważam, że nie ma lepszego finansowania opartego na twojej potrzebie niż to, które można uzyskać z pomocą banku DSL. Wydaje mi się to raczej niemożliwe, zwłaszcza że przede wszystkim chodzi o uzyskanie zobowiązania przy najlepszych warunkach, bo co z tego, że warunki są dobre, jeśli nie mogę z nich skorzystać ze względu na moje plany.

No cóż, jeśli zaczyna mi brakować czasu, bo 3 inne rodziny również chcą kupić nieruchomość i agent/nabywca staje się niecierpliwy, to można rozważyć inne rozwiązanie. Nie widzę w tym niczego złego i @Finanzierung, nie jest zazwyczaj konieczne przeprowadzanie ekspertyzy rynkowej, to nie jest czarna magia, zwłaszcza gdy można wcześniej oszacować wartość nieruchomości i znać kryteria wyznaczania limitów przez banki

To wszystko nie jest takie trudne, ale jak już powiedziałem, mam nadzieję, że dla TE wszystko dobrze się skończy

Więc może to zainteresuje niektórych. Nadal nie mamy potwierdzenia pisemnego, ale przeniesienie zostało potwierdzone ustnie. Bank nie zapytał ponownie. Ekspertyza potwierdziła cenę zakupu, a wczoraj otrzymaliśmy zatwierdzenie [url]kredytu[/url]. W przyszłym tygodniu odbędzie się spotkanie z notariuszem. Więc wszystko skończyło się dobrze.

Napisany przez NaTwoim13
Bardzo fajnie, gratulacje

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata