Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Pytania dotyczące ustawowego i prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego oraz reformy systemu opieki zdrowotnej.

Re: Czy można przejść z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego do ubezpieczenia zdrowotnego ustawowego?

Napisany przez Marco4488
Cześć wszystkim!

Chcę na jakiś czas zostać samozatrudniony na około 3-4 lata. Nie jestem pewien, czy powinienem być ubezpieczony w tym czasie w publicznym czy prywatnym systemie opieki zdrowotnej. Rozumiem, że prywatne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne ma wiele zalet, a szczególnie dla młodych przedsiębiorców oferowane są obecnie korzystne stawki. Moje pytanie brzmi teraz, czy będę mógł ponownie przejść do publicznej opieki zdrowotnej po zakończeniu samozatrudnienia, czy też będę związany z ubezpieczeniem prywatnym?

Ponieważ dla mnie samozatrudnienie jest tylko tymczasowym etapem, aż znajdę dobrze płatne zatrudnienie na stałe. W przypadku, gdy moje miesięczne dochody w ramach umowy o pracę nie przekroczą granicy obowiązkowego ubezpieczenia, będę musiał ponownie ubezpieczyć się publicznie. Czy jest to w ogóle możliwe, jeśli byłem ubezpieczony prywatnie przez 3-4 lata?

Pozdrawia Marco4488

Re: Czy można przejść z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego do ubezpieczenia zdrowotnego ustawowego?

Napisany przez Dante
Jak tylko rozpoczniesz pracę podlegającą ubezpieczeniu społecznemu (umowa o pracę), wracasz do Ubezpieczenia Zdrowotnego za pośrednictwem pracodawcy.

Napisany przez bruno68
Cześć Marcon4488,

jaka to pytanie! Jeśli chcesz rozpocząć działalność gospodarczą, powinieneś skorzystać z pełnej konsultacji, najlepiej u maklera posiadającego uprawnienia a) do ubezpieczeń, b) do produktów finansowych i/lub bez pośrednictwa kredytowego! Obecnie istnieje maksymalnie 36 000 maklerów ze statutem § 34 f ust. 1, spośród których 80% ma również status § 34 d, co oznacza około 29 800 maklerów z podwójnymi uprawnieniami.

Szansa znalezienia doradcy posiadającego wszystkie trzy zezwolenia wynosi 350 doradców w całych Niemczech! Faktycznie niemożliwe jest uzyskanie spotkania.

Musisz nie tylko ustalić kwestie GKV/PKV, ale także odpowiednio zabezpieczyć się od odpowiedzialności cywilnej, ubezpieczyć się od wypadków, chorób zawodowych, inwalidztwa, wypadków .....

Wiele obszarów się pokrywa, więc nie można omówić ich w ramach usługi dodatkowej!

Bruno68

Napisany przez Davidos-95
Cześć Marco,

masz możliwość powrotu do ubezpieczenia zdrowotnego na podstawie ustawowej w każdej chwili, gdy stajesz się ubezpieczeniowo.
Sprawa staje się problematyczna dopiero, gdy osiągniesz wiek 55 lat. W innym przypadku [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne na podstawie ustawowej musi cię ponownie przyjąć, jeśli zarabiasz poniżej granicy rocznego wynagrodzenia (62550€)(2020).

Z pozdrowieniami
Pierre

Napisany przez Malapascua
Dante pisze:
Kiedy rozpoczniesz pracę objętą obowiązkowym ubezpieczeniem społecznym (umowa o pracę), wracasz do ubezpieczenia w GKV.

Nieprawda - wracasz do ubezpieczenia w GKV tylko jeśli zarabiasz poniżej JAEG. W przeciwnym razie pozostajesz w PKV. Mówi, że chce znaleźć dobrze płatną stałą pracę, więc wydaje mi się, że chce zarabiać powyżej JAEG. To zaledwie 59 tys. euro, co stanowi wynagrodzenie początkującego w zawodzie, jeśli w ogóle.

Napisany przez Dante
To wcale nie jest błędne, po prostu niekompletne. Ogólnie brakuje niezbędnych danych, aby dokładnie się wypowiedzieć. Dla niektórych dobre wynagrodzenie to także 2k miesięcznie.

Napisany przez 6Bankkaufmann
Czy istnieje możliwość zmiany z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego na publiczne [url]ubezpieczenie[/url] zdrowotne, jeśli kontynuuje się samozatrudnienie przy dobrze działających dochodach? Czy fundusz publiczny nie byłby także zadowolony, gdyby miał kolejnego dobrego płatnika? Na przykład teoretycznie poniżej i powyżej 59k.

Napisany przez unschluessig
Cześć drodzy członkowie forum, nie chciałem zakładać nowego wątku i po prostu chciałem dołączyć do tego. Stoje również przed decyzją o przejściu do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego (PKV). Aktualnie jestem dobrowolnie ubezpieczony w systemie publicznym i chciałbym zrezygnować z ubezpieczenia w systemie GKV, ponieważ uważam, że ten system ma mniej zalet niż PKV. Jako najlepszy dostawca zawsze wymieniany jest Debeka z taryfą N,NC. Inni ubezpieczyciele tracą klientów i prawdopodobnie będą się stawać coraz drożsi. Co sądzicie o tej kombinacji taryfowej? Czy są tutaj ubezpieczeni, którzy mogą potwierdzić, czy ta taryfa jest do czegoś, czy są wypłacane zgodnie z umową?

Napisany przez tmmd
Bankkaufmann pisze: Czy istnieje możliwość przejścia z prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego do publicznego, jeśli kontynuuje się pracę jako samozatrudniony i osiąga się dobre dochody? Czy ZUS nie byłby jednak szczęśliwy, gdyby miał dodatkowego dobrego płatnika? Na przykład, rozważmy tutaj dochody poniżej 59k i powyżej 59k.
Nie. W takim przypadku trzeba by przejść na etat.

Napisany przez Muenchner82
unschluessig pisze:
Cześć drodzy użytkownicy forum,

nie chciałem zakładać własnego wątku i po prostu się tutaj podłączam. Jestem również przed decyzją o przejściu do prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Aktualnie jestem dobrowolnie ubezpieczony w ramach ubezpieczenia publicznego i chciałbym zrezygnować z ubezpieczenia w GKV, ponieważ ten system mnie mniej przekonuje niż PKV. Zawsze wymieniana jest Debeka jako najlepszy dostawca z taryfą N,NC. Inni ubezpieczyciele tracą klientów i prawdopodobnie stają się coraz drożsi.

Co sądzicie o tej kombinacji taryfowej? Czy są tutaj ubezpieczeni, którzy mogą opisać, czy taryfa jest dobra, czy wypłata jest zgodna z umową?

Cześć unschluessig, co do taryfy N niestety nic nie mogę powiedzieć. Ja jednak jestem ubezpieczony w Debeka od 2005 roku i jestem bardzo zadowolony. Początkowo miałem taryfę P (Bisex), ale od kilku lat zmieniłem na taryfę B (Unisex) ze względu na dodatkowe świadczenia. Podwyżki składek dotychczas były zazwyczaj bardzo umiarkowane. Możesz porównać warunki taryfowe taryf B i N.
Jako dodatkowe ubezpieczenia mam WL + BC + TK.

Napisany przez marco-finance
Ogólnie rzecz biorąc, możesz zawsze przejść do ubezpieczenia w GKV. Jednakże po ukończeniu 55 roku życia może być to trudniejsze i zalecam zwrócenie uwagi na regułę 1/10.

Napisany przez tmmd
marco-finance pisze:
W zasadzie zawsze możesz zmienić się na ubezpieczenie w GKV. Jednakże po ukończeniu 55 lat może być to trudniejsze i warto zwrócić uwagę na zasadę 1/10.

Tymczasem nie. Jeśli chce pozostać samozatrudniony i nic się w tej kwestii nie zmieni, to powrót do GKV nie jest możliwy. Konieczne jest przejście na umowę o pracę, najlepiej przed osiągnięciem 55 roku życia.

Napisany przez 2utopus
I nie może zarabiać więcej niż górna granica wynagrodzenia składkodawczego (KK), jeśli dobrze pamiętam.

Napisany przez bruno68
nie należy wierzyć we wszystko, co mówią niektórzy nieogarnięci klienci

Pewne rzeczy są prawdziwe, że istnieją pewne ograniczenia,

Ale to, co nie jest wspominane, to

- Obowiązywanie na całym świecie zamiast ograniczenia do Europy
- Można poprawić ograniczenia aktualnych składek za pomocą komponentów lub wpływając na nie poprzez odwołanie
- Roczne zwrotki składek w wysokości 2/3 miesięcznej składki do 4 do 6 składek
- Dowolny wybór opłaty własnej do 5 000 €/10 000 €. Jeśli wystąpi choroba, może okazać się konieczna dwukrotna opłata własna w wysokości 5 000 €! Grudzień/styczeń
Ale to można złagodzić poprzez KHT/GG w PKV, lub ubezpieczenie od wypadków, ubezpieczenie od poważnych chorób lub oszczędzanie.

Z drugiej strony można przenieść się do podstawowej stawki składki po 10 latach i po ukończeniu 55 lat, co prowadzi do zmniejszenia miesięcznej składki o połowę. Zabezpieczenie egzystencji zostało zagwarantowane przez wyrok BSG.

Oznacza to

1) prywatne ubezpieczenie zdrowotne nie jest koniecznie droższe od publicznego ubezpieczenia zdrowotnego (GKV)
2) prywatne ubezpieczenie zdrowotne pokrywa koszty, które nie są zabezpieczone przez umowę międzynarodową!
2a) prywatne ubezpieczenie zdrowotne pokrywa koszty, które są zabezpieczone przez umowę międzynarodową, ale z ograniczeniem!

Pewna klientka leciała na Fuerteventurę i musiała trafić do szpitala, poszła do najbliższej prywatnej kliniki, rachunek wyniósł 600 €, więc zapłaciła z własnej kieszeni. Po powrocie chciała uzyskać zwrot od GKV, która wypłaciła zaledwie 100 €. ubezpieczenie dodatkowe na szczęście pokryło pozostałe 500 €.

Kto sądzi, że lepiej jest ubezpieczyć się w GKV, powinien pozostać tylko w Niemczech, ponieważ w przypadku choroby za granicą może grozić to zrujnowaniem egzystencji i finansowym spadkiem w kraju!

Dlatego ważne jest, aby poznać swoją przyszłość!

bruno68

Napisany przez 2utopus
To jednak zawsze zależy od indywidualnych warunków.

Przedsiębiorca z żoną domową i 10 dziećmi prawdopodobnie lepiej będzie wybrać ubezpieczenie w publicznej kasie chorobowej.

Podróżując za granicę, zawsze warto wykupić ubezpieczenie podróżne - nie jest to drogie. (Dla rodziny można to mieć za mniej niż 20€/rok ...)

Prawdopodobnie wcześniej wybraliście odpowiednie sumy wolnej od składki, aby płaćić mniej miesięcznie.

Oczywiście można także dokupić dodatkowe ubezpieczenia do publicznej kasy chorobowej.

Napisany przez bruno68
To nie jest takie proste. Wspomniane przez Ciebie ubezpieczenie nie jest wystarczające!

Na podróż zagraniczną zawsze warto wykupić ubezpieczenie podróżne na wypadek choroby - nie jest to zbyt drogie. (Dla rodziny można to mieć za mniej niż 20 €/rok...)

To, o czym piszesz, to jedynie dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne podróżne! Jednakże obowiązuje ono jedynie w połączeniu z pełną polisą zdrowotną!

Nie trzeba nawet podróżować, wystarczy pojechać do Szwajcarii, by zdać sobie sprawę, że wizyta u dentysty kosztuje tam fortunę. Nawet zwykłe leczenie bólu może bardzo szybko kosztować nawet do 400 szwajcarskich franków Szwajcarskich. Idźcie z rachunkiem do swojego TUZ, a po prostu zgodnie z prostym ROZ zarządzą wam zwrot kosztów w wysokości około 25% rachunku.

Świadczenia ubezpieczeń zdrowotnych w przypadku pobytu za granicą

Zawarcie dodatkowego ubezpieczenia podróżnego na wypadek choroby jest opłacalne

Krajowe ubezpieczenie zdrowotne nie chroni jedynie przed kosztami leczenia w Niemczech. Obejmuje ono również wiele innych krajów. Przed podróżą i pobytem w innym kraju warto sprawdzić, jakie świadczenia oferuje krajowe ubezpieczenie zdrowotne. W przeciwnym razie mogą pojawić się nieprzyjemne niespodzianki związane z kosztami. Zawsze warto rozważyć dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne podróżne.

Europejskie karty ubezpieczenia zdrowotnego podczas podróży do krajów UE

Z europejską kartą ubezpieczenia zdrowotnego, która jest wydrukowana na odwrocie niemieckiej karty zdrowia, pacjent ma prawo do leczenia we wszystkich państwach członkowskich. Karta EKUZ pokrywa koszty leczenia pilnie wymaganego. Obejmuje to nie tylko leczenie medyczne i stomatologiczne, ale także leki. Nawet bardzo kosztowne leczenie szpitalne po zawale serca lub operacja wyrostka robaczkowego jest pokrywane. Ważne jest tylko to, czy świadczenie zostało udzielone ze względu na stan zdrowia pacjenta.

Jednak istnieje ważne ograniczenie: pacjent może być leczony tylko przez lekarzy lub w szpitalach należących do systemu krajowego ubezpieczenia zdrowotnego. Leczenie prywatne nie jest objęte ubezpieczeniem. Istnieją również dwie istotne luki w ramach korzystania z karty EKUZ:

- W miejscowościach wakacyjnych często działają lekarze prywatni, a dostęp do publicznej opieki medycznej jest utrudniony.
- Ponieważ opieka zdrowotna w kraju wakacyjnym może być zapewniona, koszty transportu chorego z powrotem do Niemiec nie są pokrywane.

Dlatego zwłaszcza podczas podróży rodzinnych warto rozważyć wykupienie dodatkowego ubezpieczenia zdrowotnego podróżnego nawet na wyjazdy do krajów UE.

Podstawowe świadczenia są udzielane według warunków państwa, w którym przebywa pacjent. Powodem tego rozwiązania jest to, że lekarze i ubezpieczyciele zdrowotni w kraju goszczącym nie są w stanie znać szczegółów przepisów prawnych 27 różnych krajów. Dlatego korzystają z przepisów swojego własnego kraju nawet w przypadku pacjentów ubezpieczonych w innych krajach.

Podróże poza UE: Ubezpieczyciele zdrowotni oferują niewielką ochronę

Osoba przebywająca poza Unią Europejską nie powinna polegać wyłącznie na swoim krajowym ubezpieczeniu zdrowotnym. Czasami pacjent musi sam zapłacić lub pokryć część kosztów leczenia. W niektórych krajach spoza UE leczenie opłacane jest wyłącznie z góry. Wówczas ubezpieczony otrzymuje zazwyczaj tylko część swoich kosztów, czasami nawet nic nie jest refundowane.

Bezpieczne i niedrogie: Prywatne ubezpieczenie zdrowotne podróżne

Przy każdej podróży zagranicznej, zarówno prywatnej, jak i służbowej, istnieje ryzyko niedostania świetnej i niedrogiej opieki mimo europejskiej karty zdrowia. Sycylijski lekarz wioskowy może nigdy nie słyszał o karcie europejskiego ubezpieczenia zdrowotnego i może nie odczuwać potrzeby zapełniania tej luki w wiedzy. Szpital w Grecji obawia się kłopotów administracyjnych z europejskimi formularzami E i znajduje interesujące przyczyny, dlaczego leczenie jest niemożliwe. Często pojawiają się problemy związane z europejską kartą ubezpieczenia zdrowotnego. Poza Unią Europejską liczba potencjalnych problemów rośnie wielokrotnie. Wszystko to można uniknąć, wykupując prywatne ubezpieczenie zdrowotne podróżne. Za niewielkie pieniądze otrzymuje się wszechstronną ochronę i można korzystać z opieki medycznej na całym świecie jako pacjent prywatny.

Na stronie internetowej Care Conzept można sprawdzić koszty i wysokość opłaty własnej!

Wszystko zależy od indywidualnego stylu życia, jeśli pozostajesz w Niemczech, ubezpieczenie krajowe może wystarczyć, natomiast podróżując służbowo po UE można rozważyć pełne ubezpieczenie zdrowotne. Jednak poza UE nie obędzie się bez prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego. Dzisiaj Hongkong, jutro Macau! Bez ubezpieczenia, nie dziękuję! Częściowe lub niepełne ubezpieczenie, również nie, dziękuję! Mimo comiesięcznych składek do NIK! Trudno jest zorientować się, jak wielkie jest pole minowe w przypadku prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego, błędne doradztwo może doprowadzić do zagłady finansowej. Dlatego ogólne stwierdzenia nie pomogą!

bruno68

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata