Capital Investment 4

Forum finansowe CI4 - Wszystko ze świata finansów i nieruchomości

Kto ma dobre doświadczenia z dostawcami kredytów? Kto działa rzetelnie i jest godny polecenia? Na rynku krąży wielu lichwiarzy.

Re: Okres na jaki ustalony jest oprocentowanie

Napisany przez efsjefo123
Cześć, dziś zasiadłem z tobą i chciałem uzyskać następujące informacje.

Zdobyłem [url]kredyt[/url] długoterminowy w Hanseatic Bank.
60000€ po stopie 5,59% na 15 lat z 5-letnim okresem obowiązywania oprocentowania.
Co miesiąc płacę 497€.

Teraz moje pytanie.

Co się stanie, kiedy za 5 lat skończy się okres obowiązywania oprocentowania, wtedy pozostałoby do spłaty 59000€.

Jak obliczyć, gdy stopa procentowa np. wynosi 8% rocznie

Napisany przez 2utopus
Jeśli za pięć lat spłacono tylko 1000€, rata nie może wynosić 497€ miesięcznie ...

Zazwyczaj spłata pozostaje taka sama (w stosunku do początkowej kwoty) - przy początkowym kredycie 60 000€ i racie w wysokości 497€ miesięcznie, początkowa spłata wynosi 4,35% + 8% odsetek = 12,35% odsetek+spłata początkowego [url]kredytu[/url] (spłata jest wtedy wyższa, ponieważ już dokonano spłaty...) -> Rata 617,50€ miesięcznie

Więc obecnie płacimy 497€/miesiąc przez łącznie 15 lat.

Z 5-letnim okresem wiązania oprocentowania

Całkowita kwota [url]kredytu[/url] wyniosła zatem
88712€

Przepraszam, popełniłem błąd, było to 494€

Ponownie podsumowane: 494€ przez 180 miesięcy
[url]kredyt[/url]: 60000€
Całkowite koszty: 28712,33€
Łącznie 88712,33€

Czy istnieje jakaś formuła, jak to obliczyć?

Jak realistyczna jest taka stopa procentowa jak 8%?

Napisany przez 2utopus
494€*12 = 5928€ rocznie (15 lat 88920€)

5928€/60000€ to 9,88% - przy oprocentowaniu 5,59% 4,29% to spłata na początku - czyli ponad 2574€ rocznie zostanie spłacone - po 5 latach będzie to około 13000€ spłaconych.
Przy tak wysokim oprocentowaniu oczywiście należy spłacać jak najszybciej - czy opcja dodatkowej spłaty jest możliwa/zaplanowana?
Osobiście uważam, że [url]kredyt[/url] powinien zostać spłacony tak szybko, aby pozostałe zadłużenie po 5 latach było jak najmniejsze - i nie rozciągać tego na 15 lat.

Ryzyko utraty pracy/rozstania/choroby uniemożliwiające spłatę rat uważam za większe niż ryzyko związane z oprocentowaniem.

Tak, również staramy się jak najszybciej spłacić [url]kredyt[/url]. Pozostaje jednak obawa, jak wysokie będą miesięczne obciążenia w przypadku wzrostu oprocentowania.

Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z kryptowalutami […]

Uważasz więc, że podczas studiów dualnych zarobisz[…]

Do limitu ryczałtu nie płacisz żadnych podatków. J[…]

Dziękuję bardzo!

Odwiedź naszą stronę z aktualnościami ze świata