Re: Poprawianie wyniku SCHUFA: konto osobiste bez debetu lepsze niż z małym debetem?
Napisany przez Steve06 -
- pt paź 18, 2019 11:44 am
Cześć wszystkim, jestem nowy na forum i moje pierwsze sprawozdanie z Schufy z wynikiem tylko 94% motywuje mnie do podjęcia działań mających na celu poprawę. Moim celem jest osiągnięcie wyniku przynajmniej powyżej 95%, a idealnie w najwyższej klasie powyżej 97,5%. Najpierw krótko o moim tle kredytowym: Nigdy nie miałem opóźnień w płatnościach żadnego [url]kredytu[/url] ani umowy na telefon komórkowy, ani też nigdy nie otrzymałem upomnienia. Jestem raczej oszczędzającym, nie mam długów, ale mam pewne oszczędności głównie w akcjach. Ogólnie nie wykorzystuję limitów kredytowych do granic możliwości, dlatego rzadko zabiegałem o wysokie limity kredytowe. To wszystko jednak wydaje się być przeszkodą dla wysokiego wyniku. Mam kilka kont osobistych (częściowo z debetem) i karty kredytowe, głównie aby wykorzystać korzystne warunki. Poniżej krótka lista moich informacji w Schufie: 1. [url]konto[/url] osobiste w Sparkasse z 2015 roku, otwarte ze względu na premię startową powyżej 150€ / obecnie zamknięte, tutaj nie ma już nic więcej do zrobić. 2. Karta kredytowa Advanzia Mastercard / od 2011 roku / zatrzymuję ją, ponieważ jest bezpłatna i nie pobiera prowizji za transakcje w obcej walucie podczas podróży poza strefą [url]euro[/url] . Limit [url]kredytowy[/url] 10.000€ NIE jest uwzględniony w sprawozdaniu z Schufy. Czy powinienem poprosić bank, aby zgłosił wysoki (?) limit [url]kredytowy[/url] do Schufy? 3. Karta kredytowa Visa Barclay / od 2016 roku / z zamiarem zatrzymania, ponieważ mogę bezpłatnie wypłacać pieniądze z niej wszędzie / zgłoszony do Schufy limit [url]kredytowy[/url] 6.000€ 4. [url]konto[/url] osobiste w Commerzbank z 2017 roku, otwarte ze względu na premię startową powyżej 150€ / obecnie zamknięte 5. [url]konto[/url] osobiste w Postbank od 2017 roku / używam go jako konta firmowego jako przedsiębiorca / limit debetu 3.000€ NIE został zgłoszony do Schufy. 6. [url]konto[/url] osobiste w Ing-Diba od 2009 roku / w tej banku znajdują się moje akcje, [url]konto[/url] osobiste umożliwia elastyczne przekazywanie środków na inne [url]konto[/url] , w przypadku konta rozliczeniowego zamiast konta osobistego byłoby to ograniczone. Bank automatycznie przyznał mi debet w wysokości tylko 1.000€, który także jest zgłoszony w Schufie. Czy powinienem poprosić bank o a) anulowanie debetu, ale zachowanie konta osobistego; b) zwiększenie istotnie debetu (o ile?); c) zamknięcie konta osobistego? 7. Podanie o kartę kredytową Santander z 2017 roku. Sprawdzę jeszcze raz w 2020 roku, czy wpis z zestawienia zniknął. 8. [url]konto[/url] osobiste w Targobank (od 2004 roku) + karta kredytowa (od 2014 roku). To są moje główne środki płatnicze do celów prywatnych. Limit debetu (3000€) i limit [url]kredytowy[/url] kart kredytowych (5700€) nie zostały zgłoszone do Schufy. 9. [url]konto[/url] osobiste i karta kredytowa w Comdirect (obie od 2007 roku). Oba są pozostałością z czasów, kiedy miałem tam [url]konto[/url] maklerskie, nie generują opłat, i zatrzymałem je na wszelki wypadek. Limity kredytowe do tych nie zostały zgłoszone do Schufy. Ze względu na fakt, że relacja biznesowa trwa już ponad 10 lat, mogę sobie wyobrazić, że są one relatywnie nieszkodliwe, ale mogę je również zamknąć, jeśli doradzicie mi to. 10. Umowa na telefon komórkowy w Drillisch od 2017 roku Moje ważne pytania dla Was zostały pogrubione powyżej. Dodatkowe pytania: - Jak wpływa to na scoring, gdy [url]konto[/url] osobiste, debet lub karta kredytowa są zgłoszone, ale nie jest zgłoszony związany limit [url]kredytowy[/url] ? Czy należy upierać się, aby zgłoszono związany limit [url]kredytowy[/url] , czy może tylko jeśli jest on obfity (powyżej jakiej kwoty?)? Dziękuję z góry i pozdrawiam Steve